Letošní rok je pro nás celkově zvláštní.Na podzim jsme prodali berana(říjen) a na jaře zjistili, že ani jedna ovce nezabřezla.A co se týče koz, první zmetala ve třetím měsíci, druhá ve čtvrtém.Další kozy rodily po jednom kůzleti a navíc samé kozlíky.Poslední porod začal dobře, posléze jsem musel do kozy sáhnout, obě kůzlata byla špatně otočená, druhé jsem vytáhl již mrtvé a první stále bojuje, nejen o život, ale i s nezájmem matky.A to ještě nevíme, jak na tom budou kozeny s mlékem.Máte také chuť se na to vykašlat a dělat raději něco jiného?Jak jste na tom s mláďaty vy ostatní?
Ja pôrody ešte len čakám. zatiaľ sme mali jeden, aj ten nie najslávnejší - opisujem ho vo vlákne "predčasne porody".
Narodili sa koze prvničke o 15 dní skôr trojičky.Jedna neprežila, ďalšie dve majú štyri dni a ešte stále ledva stoja na nohách. Takže zatiaľ žadna sláva, dúfam, že ďalšie pôrody budú lepšie.
Dominika.
dakva

XXX.XXX.133.15
Koukám, že to letos není nikde snadné.
U nás to taky není žádná pohodička. První ovce zmetala ve 4. měsíci, dalších 5 porodilo bez problémů, ale potom přišla sobota a začalo rodit 5 ovcí najednou, z toho ke dvěma se musel volat veterinář. Naštěstí se všechny jehňata podařilo vytáhnout a ovce jsou také OK. Bohužel další ovce takové štěstí neměla, začala rodit další sobotu, všichni veterináři na dovolené a jehně bylo vzpříčené a ovce byla prvnička texel a měla úzkou pánev, vražedná kombinace. Nakonec jsme ji museli utratit, jehně už bylo mrtvé a ovce dost krvácela Teď ještě čekáme na 3 porody, asi zase čekají na sobotu
Ještě k tomu musíme 3 jehňata dokrmovat lahví, protože matky po těžších porodech vždy jedno jehně odstrkují.
Nubiru

XXX.XXX.147.2
Animals are not our whole life, but they make our lives whole.
Záleží, aké miesto majú tie tvory vo vašom živote. Viete si predstaviť čo len deň bez nich? Ak už z chovu nemáte radosť a dostali ste sa do bodu, keď kvôli vašej nechuti trpia zvieratá, tak potom samozrejme choďte od toho. Ale to si nemyslím, že bude váš prípad.
Len hlavu hore! Nikdy nezúfajte Kým ste zdraví a vládzete robiť, aj tak by vám to nedalo pokoj a stále by ste cítili potrebu v niečom sa realizovať, niečo opatrovať, a aj tak by ste sa časom nejakým oblúkom k chovu vrátili.
Videla som už vyhorených ludí, čo sekli dokonca aj s dlhoročným a špičkovým šlachtitelským chovom, ale vždy to bolo spojené aj s nejakými zdravotnými problémami. Nikdy to nebolo totálne sklamanie z chovu ako takého. Nebojte, bude líp.
Když mám nějaký neúspěch a přečtu si na fauně od jiných chovatelů příspěvky jaké mají
problémy, tak si řeknu, že nejsem sama komu se něco přihodilo.Vždy se bojím aby to dobře
dopadlo.Když uhyne nějaké slabé kůzle je to škoda, ale hlavně, že koza je v pořádku.Piplat se se
slabým zvířetem, které sotva stojí na nohách dá mnoho práce a nikdy to už není ono.Občas je
nějaký problém.Když jsem začínala tak jsem to tak nebrala.Bylo to tím.že jsem byla mladší.Dnes je mi o dvacet víc tak jsem citlivější.To také nebyl internet a fauna.Tohle sem sice nepatří, ale taky
přišel šok před třemi lety nám padla polovina včelstev na varoázu a nosemu a ve vedlejší vesnici
byl mor.měli jsme strach ale dobře to dopadlo.Loni byl úrodný rok, medu kvanta a pěkná cena.
Tak přece jenom trochu štěstí.
U nás to teprve začíná, před dvěma týdny porodila první ovce (prvnička) obrovského beránka, nechápu jak to zvládla, ač jsme hlídali, porodila zrovna v dobu, kdy nikdo nebyl doma a my přišli k hotovému, stará se vzorně.Dnes ráno nečekaně další prvnička porodila dvojčátka, sice jsou menší ale mají se zatím k světu, rodička jim drží, takže zatím oki.Další prvnička se sotva nese, již 14 dní jí kontrolujeme ve dne v noci a pořád nic, chudera ani bez odpočinku nepřejde zahradu, tam mám trochu strach, je drobné postavy ale nyní je to vducholoď.Vetka hlásila, že je oki, dokud žere, chodí a nemá výtok.Pak očekávám problém u Jacobky, sice rodí po druhé ale loni se na jehně vyprdla a muselo být na láhvi, tak uvidím co letos...protože mám novou práci která mě časově vytěžuje, jehně na flašce je to poslední co potřebuju.No uvidíme...
Uživatel s deaktivovaným účtem

No tak to jste ještě dopadli dobře. Já mám sice jen malý vzorek zvířat, tak budu těžko průměrovat letošek, navíc mě ještě ta větší část čeká, ale zatím nic moc :(
První ovce dvojčátka, v pohodě, druhá čtyřčata - jedno bylo mrtvé hned, druhé jsem v měsíci musela utratit - s dvojčaty, zdá se, si už umí poradit (to třetí jsme ani přes přikrmování nezachránili). A dnes porodila první dojka (druhé dvě, zdá se, budou nejspíš jalové - jednu jakožto březí jsem koupila - neměla zřetelnou říji, takže jsme nepochybovali...leč neporodila. Druhá byla u kozla a nepřeprskávala se, tak jsme taky neměli pochyby... leč nejspíš taky březí není - už by měla mít termín porodu a vemeno kde nic tu nic...). No a třetí dojná koza se mi ráno nezdála, tak jsem jí zavřela, ale ještě v poledne neměla žádné známky porodu, jen ráno trochu pomekávala jinak než obvykle - vemeno bylo poloplné, jinak nic... odpoledne měla odrozeno - 1 velké kůzle neočištěné, mrtvé,2. sice položivé, ale taková kostřička potažená kůží - ani jsem neměla ambice zachraňovat, stejně by s největší pravděpodobností nepřežilo,3. maličkaté na nohách, očištěné, napité...tak snad alespoň tak - byly to všechny 3 holčičky
A to mě ještě čeká, mimo jiné,1 prvnička a zwartbleska, která mi loni porodila 3čata a neobstarala...tak doufám, že letos se polepší. Ale už jsem z toho na šišku docela
Po loňském katastrofálním suchu jsem očekával, že si ovce dají pauzu a bude výrazně nižší plodnost, nicméně se asi ovce stačily před připouštěním docela zmátořit, u nás prozatím 55 ovcí a 97 jehňat, naštěstí jsme už skoro u konce, nějaké problémy jsou každý rok, ale ve větším počtu zvířat a při porodech v tomto období je to celkem normální, u většího počtu zvířat máte přeci jen výhodu, že zatímco jeden den se nedaří a máte chuť s tím praštit, tak hned druhý den vám porodí 5 ovcí v pořádku a nemáte tedy žádný čas na řešení toho, co bylo včera. Jen nám letos trochu čáru přes rozpočet udělalo jedno stádo, které se začalo bahnit minimálně s měsíčním zpozděním, takže se nám bahnění z obvyklých 3 týdnů protáhlo na 2 měsíce, nevím čím to mohlo být, za celou historii chovu něco takového nepamatuji, naštěstí jsem loni nějak nestihnul berana vzít z daného stáda, takže jsme nedopadli jako první pisatelka a jehňata jsou sice trochu opožděně, ale hlavní je, že jsou.
tussi
napsal(a):
My od 4 koz 10 kuzlat.6:4 pro kluky ;).
Kdyby nekdo chtel kuzlatko do chovu, dejte vedet. Severni Morava :).
A jinak - prvnicky rodily ukazkove, u 'druhacek' s trojcaty u jedne stacil muj zasah, k druhe musel prijet vet. Dvojcata byly zaklesnute do sebe a to treti slo zadeckem bez nozek. Mam dve kuzlata na flasce. Kdyz me slysi, ze jdu, uz cekaji v pozoru na bastu :).
A koukala jsem, jak prvnicky jsou nervozni, kdyz nemaji sve deti na ocich, kdezto druhacky se v klidu pasou a deti nechavaji skotacit dle libosti :). Mali uz jsou docela socializovani, staci zavolat 'mimina jdeme' a ony uz se zenou :).
Dobrý den, tak já jsem letos spokojen, od 3 koz (všechny rodily podruhé) mám 7 kůzlat (2 - 3 - 2) a všechna jsou v pohodě. Při porodu však menší komplikace, jedno kůzle po mém příchodu do chléva bez známek života , ale povedlo se ho nahodit a do další kozy jsem se odhodlal sáhnout poté co z ní delší dobu koukalo jen kopýtko a koza spokojeně chodila po chlívku - kůzle jsem dostal ven, pozadu a jen jednou nohou napřed. Tatínek všech je búrský kozlík a přestože mám kozy různé (bílá, hnědá a světle hnědá 50%AN), kůzlata jsou téměř jak přes kopírák po otci. Je zajímavé, že některá koza připorodu ani nehlesne a jiná řve neskutečně. Jak je to u vás?
moonika
napsal(a):
Zatiaľ mi rodila len Mica, dvaja capkovia a kozička, všetko ok len capko močák nie v bruchu ale vonku medzi nohami, neviete čo môže spôsobovať takéto vady? ešte sa mi to nestalo.
Mončo, mě se to stalo, myslím si, že je to něco podobného, jako jsou hermoši, tím myslím, že se potkaly u rodičů geny pro bezrohost a místo hermoše se narodilo kůzle s výhřezem. Jedna má koza, zřejmě s předávající gen bezrohosti mi dávala s jedním kozlem buď jedno kůzle hermoše, nebo s výhřezem. Jeden kozlík pošel dost brzy, někde si to propíchl, následoval zánět a rána z milosti. Druhej dorostl do porážkové váhy.
roklanka
napsal(a):
Mončo, mě se to stalo, myslím si, že je to něco podobného, jako jsou hermoši, tím myslím, že se potkaly u rodičů geny pro bezrohost a místo hermoše se narodilo kůzle s výhřezem. Jedna má koza, zřejmě s předávající gen bezrohosti mi dávala s jedním kozlem buď jedno kůzle hermoše, nebo s výhřezem. Jeden kozlík pošel dost brzy, někde si to propíchl, následoval zánět a rána z milosti. Druhej dorostl do porážkové váhy.
Aha diky Baruš to by fakt mohlo byť, obaja rodičia bezrohí...
My sme mu to po týždni ukončili, nezdalo sa mi že by to malo zmysel čakať kým nepríde nejaký zápal a pod a stále bol pomočený, adné nôžky brucho. jedno trojča je malá kozička takže má teraz viac mlieka a viditelne zmocnela a podrástla odkedy sú na vemeno dvaja.
diki2b

XXX.XXX.214.190
Narodilo jse nám 12 jehnat od 7ovcí.
Kamilko

XXX.XXX.40.3
Tiež som mal tohto roku, takeho
capka, tiež rodičia bezrohi.

Jen pro ilustraci posílám tu svou slečnu - "minitrojčátko". Jak zůstala sama, máma má mléka habakuk, tak to třeba dožene. Je ale strašně maličká (nebo se mi alespoň zdá - takhle malé mi rodí zakrslice při dvojčatech - a to je o půlku menší než tahle matka).
Ale malá má pořád plné bříško, viděla jsem jí čůrat, dnes už i poskakovala... tak snad dobrý. Víc asi moc udělat nemůžu. Jen - kozu jsem koupila jako vysokobřezí 3 týdny před porodem, ze stáda, kde jí šikanovali a pořádně se nedostala ke žrádlu, tak byla taková opelichaná, docela hubená, břicho jak balon... odčervila jsem, a sice dostává jádro (oves, ječmenný šrot, lněné semínko) a nějakou zeleninu, ale zas jí toho nechci dávat moc, ať jí nezoložím na nějakou acidózu či jinou libovku :( Čím byste podpořili novopečenou matku ve špatné výživové kondici, prosím? Třeba přijde ještě nějaký nápad, co jí dát...(ostropestřec?) díky moc!
napsal(a):
Jen pro ilustraci posílám tu svou slečnu - "minitrojčátko". Jak zůstala sama, máma má mléka habakuk, tak to třeba dožene. Je ale strašně maličká (nebo se mi alespoň zdá - takhle malé mi rodí zakrslice při dvojčatech - a to je o půlku menší než tahle matka).
Ale malá má pořád plné bříško, viděla jsem jí čůrat, dnes už i poskakovala... tak snad dobrý. Víc asi moc udělat nemůžu. Jen - kozu jsem koupila jako vysokobřezí 3 týdny před porodem, ze stáda, kde jí šikanovali a pořádně se nedostala ke žrádlu, tak byla taková opelichaná, docela hubená, břicho jak balon... odčervila jsem, a sice dostává jádro (oves, ječmenný šrot, lněné semínko) a nějakou zeleninu, ale zas jí toho nechci dávat moc, ať jí nezoložím na nějakou acidózu či jinou libovku :( Čím byste podpořili novopečenou matku ve špatné výživové kondici, prosím? Třeba přijde ještě nějaký nápad, co jí dát...(ostropestřec?) díky moc!
Je krásna, ona to doženie keď má vemeno pre seba. Tej kozenke, pokial má výsledky rozboru kopr. ok tak asi len podporiť pečeň Hepagenom, pestrec, nejaké byliny, nejaký kvalitný miner. liz s meou a inými min. a halúzky, aj také neolistené len pučiace, kým nie sú iné.
Tak včera večer první jehňátko(moje i oveny).Vše jsme zvládli, v pohodě.Je to ale macek.Ještě mě čekají dvě ovce.

Moni, díky moc. Myslela jsem si, že by bylo dobré podpořit játra. Mrknu na to. Minerální liz s melasou mají před porody a po něm všechny k dispozici. Ale moc tomu nedávají. Ani ovce, ani kozy. Halúzky natrhám, už semtam něco roste. Jinak jsem nosila čerstvé větvičky smrku alespoň - mají to rádi a krásně po tom voní :).
napsal(a):
Moni, díky moc. Myslela jsem si, že by bylo dobré podpořit játra. Mrknu na to. Minerální liz s melasou mají před porody a po něm všechny k dispozici. Ale moc tomu nedávají. Ani ovce, ani kozy. Halúzky natrhám, už semtam něco roste. Jinak jsem nosila čerstvé větvičky smrku alespoň - mají to rádi a krásně po tom voní :).
Jj tiež to mám rada, tú smrekovú vôňu:) to moje meou malo byť "meďou" Ja som vždy čítala v Roklankiných príspevkoch o hepagene, mala som ho doma pre istotu ale dnes som ho prvý x použila u kozy ktorá má pár dní pred pôrodom a akoby stratila apetít aj náladu, dala som doobeda, cez deň stále žiadna sláva, skoro nič nezožrala ale večer som už videla rapídne zlepšenie, tak dúfam že to nebolo len chvilkové. Zdá sa že ten hepagen je fakt super. Ale aj tá lucerka by bola fajn.

Tak držím palce. Ono do nich člověk prd vidí, co děje, tak prostě zkouší, co zabere... známe to všichni...