Prosím o radu s nemocnou ovcí. Vrátili jsme se z pětidenní dovolené (starala se chvíli rodina) a našli jsme ležící ovci. Nevíme přesně, jak dlouho leží. Nemůže vstát, když ji postavíme, tak spadne. Je kost a kůže, ale když jí přidržíme krmivo či vodu u huby, tak pije a žere.
Je cca měsíc po porodu. Odčervujeme pravidelně Biomectinem.
Loni nám na stejné příznaky uhynula jedna ovce z celého stáda. Ležela několik dní, pila, jedla, ale byla vychrtlá.
Děkuji za radu.
Není pravda, že ketoza se objevuje pouze u březích ovcí.
Ketóza
Příčina onemocnění:
a) nedostatek energie v krmné dávce především první 2 měsíce po porodu,
b) při nevyrovnané krmné dávce s nadbytkem dusíkatých látek,
c) při překrmování plemenic v době zabřeznutí,
d) při deficitu(nedostatku) fosforu, hořčíku a vápníku,
e) při nedostatku vitamínů (hlavně vit. B12 a pohybu.
Tak jsem se právě vrátil z "návštěvy". Známému v pátek zústala ležet ovce. Včera tam byla místní babka kořenářka s tím, že do ní sáhla a jehňata se nehýbou. Ptal jsem se jestli ruka po vytažení smrděla a že jo. Tak jsem mu řekl buď vet, nebo nůž. Včera už jsem něměl čas, veta nechtěl. Teď jsem tam byl s nožem a pistolí. Ovce cca 6let. Velká, ale hubená(hubená prý od mala). Bobky normální, průjem neměla, seno vodu žere. Jehňata šla krásně z venku nahmatat, jedno se hýbalo, druhé nevím. Neřekl bych že ze zadu zapáchá. Ovce čiperná, jen prostě nestane. Ukecal jsem ho na toho veta, protože zabít ovci s živými jahňaty... I když nevěřím že ji vet postaví(leží už tři dny). Vemeno nemá žádné, ale jehňata už se zdají být velká. Tak jestli se dneska veta nedovolá... ? ? ?
Druhá ovce co má vedle je taky celkem hubená, ale OK. Oční víčka celkem bledá, u obou ovcí stejně. Zatím jsem mu poradil jen pivo.
No já teda nevím, ale pokud "kořenářka" šahala do ovce a byla tak hluboko, že byla schopná nahmatat jehňata, tak muselo jít o porod, krcek musel být otevřený k vypuzení plodu, jinak by se do ovce nedostala. Takže jestli byla opravdu rukou vevnitř a jehňata ještě nejsou venku, tak už jsou plody mrtvé a ovce uhyne na otravu.
To jsem taky přemýšlel, ale kdyby byla vevnitř tak už by je i vytáhla, podle mne jen tlačila prstama na krček a necítila žádnou odezvu. On nevěděl jak byla hluboko. Byl jsem tam až druhý den po, tak že pipina nebyla vůbec nějak nateklá, nebo uvolněná. Jedno žilo určitě, druhé nevím. Nechtěl jsem moc do ovce tlačit z boku. Je to těžko takhle diletantsky rozhodovat o cizí ovci, zvlášť když má jen dvě.
Tak u oveny byl veterinář. Prý celkem normální reakce staré (6-7let) ovce. Počkat do porodu a pak že jí píchne nějakou kalciovku a ona se postaví.
Nechci brát majiteli iluze, ale být u toho, tak se s vetem vsadím, že už se ovce nepostaví. Ale jestli se to podaří, tak bych klidně prohrál.
No já měla kdysi něco podobného, ovce co březost tak problémy, musela jsem jí pomáhat vstávat až jednu březost zůstala ležet.14 dnů jsem ji opečovávala a pak porodila, po 3 dnech po porodu byla na nohou schopna se sama už o jehňata postarat. Další březost sice neulehla před porodem, ale těsně po porodu, tak nebyla schopná se sama postavit a jehňata uhynula, pomohla jsem jí na nohy a ihned byla v pořádku - ovci jsem ale vyřadila z chovu.