antipo

XXX.XXX.167.99
Ve čtvrtek minulý týden jsem si všiml, že jedna dospělá ovečka se po té co ráno odešla na pastvu již večer nevrátila zpátky a zůstala ležet na pastvě, přivezl jsem ji k ostatním ovečkám a dopoledně na druhý den již byla mrtvá. Ještě v ten den večer jdu do chlíva a tam leží další ovečka která se začla dusit a proto jsme ji museli utratit. Udělali jsme pitvu a zjistili, že měla bachor a střeva nafouknutá tak, že ji to tlačilo na plíce a tím se dusila. Nejhorší je, že mám další tři ovečky která začínají mít stejné příznaky. O to divnější je, že půl stáda mám v chlévě jenom na seně a vodě a půl je v ovčíně kde ovce přes den si trhají trávu a mají k dispozici balík sena a minerální liz iframix nic víc nedostávají a problémy mám tam i tam. Teď o Velikonocích nemůžu ani sehnat veterináře takže jsem jim dal akorát naředěnou slivovici a na 24hod bez vody a sena. Ovce sice chovám 9 let ale profík nejsem a nikdy jsem takové problémy neměl. Ovce jsou obahněné 1 - 2 měsíce a jehňata jsou zdravá a vitální. Ovce jsou odčervené takovou, bílou vodou, která se dává pomocí stříkačky, nevím jak přesně se to jmenuje kupuji to u veterináře. Ovce nemají průjem a bobky mají barvu do zelena.
Takže časť stáda k zelenému nemá prístup a tiež sa nafukujú? takže rovnaké majú tie dve skupiny len seno? je to seno ok? obilie žiadne?ked sa začínajú nafukovať podajte olej aspoň 3deci, aj viac a tú slivovicu, a nejaký prodigestan, metacid alebo uni-ruminal, ruminatorio H... odvar z kôproveho semena alebo rasce, anýzu...nerobili ste nejaké zmeny v oboch skupinách?
antipo

XXX.XXX.167.99
Ano nafukujou se jak ty co mají přístup k zelenému tak i ty co přístup k zelenému nemají. Stejný mají jenom minerální liz který jim obden přenáším ale to se mi nezdát, že by tam byl problém. Seno mají v chlévě z jiného balíku než ty v ovčíně. Dvě skřípou zuby takže je to musí dost bolet. Chuť k jídlu mají a i chodí normálně akorát jsou takové malátné. Seno je na pohled pěkné a voňavé, jedině, že by tam byla někde nějaká rostlina která to způsobuje. Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli skripou zubama, mrknete na bobky jestli tam nejsou clanky tasemnic a taky na belma, jestli nemaj nejaky krev sajico potvory.
Ten liz neni melasovaný? ale to lizom určite nebude. ked ani seno nemajú obe skupiny rovnaké tak to je fakt divné. keby sa prekrmovali šrotom a pod tak ma napadne enterotoxémia ale to tuto nedáva zmysel. Majú krče? keď ste ich našli mŕtve, v akej boli polohe? Nemá k nim prístup niekto kto by im hádzal pečivo a pod?
antipo

XXX.XXX.167.99
Ano ten liz je melasovaný, když byly mrtvé tak byly v poloze jak by hezky ležely z položenou hlavou tak jak ovce v noci spí. Co je to to belma? Kolem těch co se pasou je turistická stezka takže lidi tam projde dost ale do chléva nemá přístup nikdo. Na bobky jsem se díval a nic jsem tam neobjevil.
antipo

XXX.XXX.167.99
Ještě dodám, že mezi něma jsou roční ovečky, které ještě nebyly připuštěny a ty jsou v pohodě, to samé ty jehňata. A tento problém poztihl hlavně plemenné ovce Suffolk, kříženky jsou taky v pohodě prozatím.
antipo

XXX.XXX.167.99
Stádo bylo odčervené loni v listopadu ale mám takové zlé tušení, že to buď nezabralo nebo by to chtělo použít jinou protilátku.
Kuknite im oči podľa tohto http://buckeyevet1.homestead.com/files/QuickSiteImages/FamachaChart.jpg ale aj keď ich budú mať ružové, nevylučuje to že to že sú zamorené parazitmi(famacha funguje len na pár druhov)a ten liz majú ako dlho? a seno čo teraz dostávajú majú ako dlho?

Kdyby to bylo něco přenosného, tak by si to mohly předávat tím lizem...to by se vysvětlilo, proč to mají obě stáda, přestože jsou v jiném režimu. Ale jinak bohužel ničím neumím být nápomocná.
Je divné, že by začly ovce chcípat takhle najednou, kdyby byly začervené, ne?
Pokud by to bylo začerveností, otázka je, kolik z těch, co jsou v tom špatném stavu, ještě zachráníte. Když se jim píchne odčervovák, tak můžou dostat vnitřní otravu z těch rozkládajících se organismů uvnitř svých těl :(
Nikdo nereagoval na to "bělmo" - podle toho poznáte míru začervení ovce. Čím bělejší (porcelánové), tím horší :(.

Sorry, mam za to ze belmo bělmo je na tele jen jedno :).
No, zatím tady nezazněla jedna rozumná rada: pošlete kadávry na veterinární ústav k určení příčiny úhynu. Možná jim to bude trvat 14 dní, možná na nic nepřijdou (párkrát se mi to stalo) a rozhodně to bude drahý do 3 tis/kus (podle množství potřebdných vyšetření), ale je to o dost lepší, než rady od klávesnice.
tom.tady
napsal(a):
No, zatím tady nezazněla jedna rozumná rada: pošlete kadávry na veterinární ústav k určení příčiny úhynu. Možná jim to bude trvat 14 dní, možná na nic nepřijdou (párkrát se mi to stalo) a rozhodně to bude drahý do 3 tis/kus (podle množství potřebdných vyšetření), ale je to o dost lepší, než rady od klávesnice.
To sa berie skoro ako samozrejmosť ale dobre že to tu zaznelo ale teraz ide aj o to pokúsiť sa zachrániť tie čo už majú príznaky a potrebujú pomôcť HNeď...písal že teraz cez sviatky nevie nájsť veta.
antipo
napsal(a):
Ve čtvrtek minulý týden jsem si všiml, že jedna dospělá ovečka se po té co ráno odešla na pastvu již večer nevrátila zpátky a zůstala ležet na pastvě, přivezl jsem ji k ostatním ovečkám a dopoledně na druhý den již byla mrtvá. Ještě v ten den večer jdu do chlíva a tam leží další ovečka která se začla dusit a proto jsme ji museli utratit. Udělali jsme pitvu a zjistili, že měla bachor a střeva nafouknutá tak, že ji to tlačilo na plíce a tím se dusila. Nejhorší je, že mám další tři ovečky která začínají mít stejné příznaky. O to divnější je, že půl stáda mám v chlévě jenom na seně a vodě a půl je v ovčíně kde ovce přes den si trhají trávu a mají k dispozici balík sena a minerální liz iframix nic víc nedostávají a problémy mám tam i tam. Teď o Velikonocích nemůžu ani sehnat veterináře takže jsem jim dal akorát naředěnou slivovici a na 24hod bez vody a sena. Ovce sice chovám 9 let ale profík nejsem a nikdy jsem takové problémy neměl. Ovce jsou obahněné 1 - 2 měsíce a jehňata jsou zdravá a vitální. Ovce jsou odčervené takovou, bílou vodou, která se dává pomocí stříkačky, nevím jak přesně se to jmenuje kupuji to u veterináře. Ovce nemají průjem a bobky mají barvu do zelena.
Píšete na 24h bez vody a bez sena... vodu a seno im dajte, potrebujú to... pokiaľ je to seno ok, samozrejme.

moonika
napsal(a):
Píšete na 24h bez vody a bez sena... vodu a seno im dajte, potrebujú to... pokiaľ je to seno ok, samozrejme.
Já doufala, že tohle je nápad (sebrat jim seno a vodu) pro ovce na pastvině. (pro případ, že by to měly ze sena).
Vůbec by mě nenapadlo, že člověka, který chová ovce tolik let, by napadlo jim sebrat veškerou potravu a vodu na celý den?
Gocz

XXX.XXX.157.2
Dvě části a stejné problémy? Netroufám si vám poradit, ale na vašem místě bych hledal, co mají společného. Nějaké žrádlo, nějaká změna v systému krmení, nějaká věc v chlévě, prostě něco, co tam nebylo nebo co se změnilo. Určitě jim nebraňte v přistupu k vodě a k ověřeně kvalitnímu senu. Nejsou ty balíky sena od jiného dodavatele? Možná bych šel i do rizika okamžitého odčervení. Myslím, že by je to němělo ohrozit.
antipo

XXX.XXX.167.99
Ano dost znamych chovatelu mi radilo bez sena a někteři i bez vody ale tu vodu jsem jim nechal a seno i tak něco měly co zbylo v jeslích apod. moc to nevypadalo, že by jim to uškodilo. Teď dostaly zase slivovici a kvalitní seno a všechny se praly u jeslí o seno. Jakoby se ten stav mírně zlepšil. U jedné ovečky jsem si všiml že má nateklou dolní čelist a některé začaly kašlat, hlavně ty co se zdály být zdravé - ale to nastalo až během dneška. Zítra budu řešit z veterinářem, otázka co pomůže máme to tady podaleku špatné z veterinářema na kočky a psy jich tady je dost ale nikdo nechce řešit hospodářská zvířata.

Kašlání a nateklá čelist (resp. podbradí) by ukazovalo právě na masivní začervení...
antipo

XXX.XXX.167.99
Tak co zkusit ten ivomec? Určitě to zkusím odčervit. Používal jsem vždycky jenom to bílé mléko na odčervení nikdy nic jiného a ovce se víceméně pasou pořád na stejné pastvině. Akorát nechápu, že to přišlo u všech ovcí stejně jako blesk z čistého nebe.

antipo
napsal(a):
Tak co zkusit ten ivomec? Určitě to zkusím odčervit. Používal jsem vždycky jenom to bílé mléko na odčervení nikdy nic jiného a ovce se víceméně pasou pořád na stejné pastvině. Akorát nechápu, že to přišlo u všech ovcí stejně jako blesk z čistého nebe.
To je pro některé druhy červů naprosto typické. přezimují v ovcích v klidovém stadiu a pak se na začátku jara probudí. pokud je jich v ovci dost, tak jí dost rychle i zabijí. a pokud máte začervené všechny a ve všech se červi budí v jednu chvíli, voila, hromadný výskyt.
spíš je mi ale divné, že jste to nenašli při pitvě. dívali jste se i dovnitř do slezu a střev, nebo jen na povrch? červi nejsou mikroskopičtí, jsou vidět.
To je nejak moc príznakov v krátkej dobe, nafúknutie, kašlanie, "bottle jaw". Kuknite tej čo má opuch sánky na to spodné viečko ako sme vám písali, opuch je mäkký?... určite tam budú aj parazity ale bolo by divné keby sa tak náhle začali u toľkých prejavovať v priebehu 4 dní, to bude možno s niečím spojené... držím vám palce nech natrafíte na "osvieteného" veta... Ak máte niektorú nafúknutú, dajte aj ten olej, ideálne tympasol.

Nojo, ale to nafouknutí může právě způsobit to enormní začervení. Poráželi (utráceli) jsme jehně, které mi sem někdo přivezl, a bylo totálně začervené - už jsme ho z toho nedostali. Měl obrovský břich - když se to rozřízlo, vnitřnosti byly porcelánové (stejně jako odhrnuté víčko), dutina břišní plná vody...
Pokud jste, Antipo, nestřídal účinné látky, je možné, že už si delší dobu pěstujete v ovečkách úplnou zahrádku :( určitě vystřídat účinnou látku, tedy pokud jste používal Aldifal/panacur, tak podat cokoli s Ivermectinem. Správně, Bodlinko? :).

napsal(a):
Nojo, ale to nafouknutí může právě způsobit to enormní začervení. Poráželi (utráceli) jsme jehně, které mi sem někdo přivezl, a bylo totálně začervené - už jsme ho z toho nedostali. Měl obrovský břich - když se to rozřízlo, vnitřnosti byly porcelánové (stejně jako odhrnuté víčko), dutina břišní plná vody...
Pokud jste, Antipo, nestřídal účinné látky, je možné, že už si delší dobu pěstujete v ovečkách úplnou zahrádku :( určitě vystřídat účinnou látku, tedy pokud jste používal Aldifal/panacur, tak podat cokoli s Ivermectinem. Správně, Bodlinko? :).
No, jo a ne, červíci můžou být odolní i proti ivermectinu. ale za pokus to určitě stojí. a pak udělat kontrolní koprologii, co červíci na to.
větší problém bude zamořená pastvina.

Co zkusit přípravek EMA FAUNA, vyrábí se i pro ovce a kozy.Mám vyzkoušený pro králíky, funguje.
Dívám se na přípravek Ema Fauna, obsahuje laktobacily, bifidobakterie, pivní kvasinky a další bakterie jako Rhodopsudomonas palustris a blíže nejmenované přírodní látky.
Citace z přípravku:
Zlepšení a posílení celkového stavu u koz a ovcí.
Dostupnost Skladem
Cena bez DPH 158,68 Kč
192 Kč
Proč používat EMa Fauna/Kozy a Ovce:
- zlepšení a posílení trávicího procesu
- posílení fyzické kondice a fyziologických funkcí
- likvidace mykóz a kožních onemocnění
- omezení výskytu zánětlivých stavů
- potlačení chorobotvorných mikroorganizmů, omezováním podmínek pro jejich rozvoj
- snižování a odstraňování potřeb používání antibiotik a dezinfekčních prostředků
- redukce populace insektu (mouchy, mušky a komáři).

Tohle je zraly na rozbor bobku a jestli to bude takhle zacerveny, tak bych premejslel o pauze v chovu ovci nez se pastviny vycisti.
antipo

XXX.XXX.167.99
Veterinář chce rozbor bobku a podle toho použije odčervení ale říkal, že to nejspíš bude muset přijet napíchat. Jinak jemu podle příznaku se jeví, že ovce mají metelicu - tak se tomu lidově říká, nezapamatoval jsem si odborný název. Prý to je hlavně problém na mokrých pastvinách což ty moje jsou. Z pastvinama to už je menší problém, ovce můžu pustit tam, kde se ještě nikdy nepásly a letos mám navíc ještě nové louky v pronájmu. Jak dlouho trvá, než se to dostane z té pastviny pryč? Jinak belmo není úplně tak jak má být podle toho obrázku ale je to spíš ten druhý stupeň. Aktuální stav oveček je o dost lepší, přestaly kašlat a už jsem je ani neslyšel třít zuby ale uvidí se co dál.
Nubiru

XXX.XXX.147.2
Metelica? Hádam motolica, nie?
Ale teda srandy bokom. Fakt vám nezávidím.

Jestli mate pastviny kde se ve velkym drzi voda, tak na nich urcite nepaste. Jestli si delate seno a voda je tam jen zjara a na pozdim tak si tam posuste seno nebo nadelejte senaze. Pripadne poustet jen kdyz to proschne.
2.1.1. Motoličnatost
V našich chovech ovcí se vyskytuje méně často než v minulosti. Původcem onemocnění jsou motolice Fasciola hepatica, Dicrocoelium dendriticum, které parazitují ve žlučovodech a v játrech, a Paramphistomum spp., parazitující v předžaludcích ovcí.
Motolice ke svému vývoji potřebují mezihostitele (vodní plže především plovatku malou). Vajíčka motolice se dostávají do vody, kde vzniká larvální stádium motolice miracidium, které napadá vodní plže, v nichž vznikají další larvální stadia motolice – cysty, sporocysty – redie – cerkarie. Cerkarie se dostávají ven z plovatky a encystují na vodních rostlinách – metacerkarie, které jsou pozřeny spolu s rostlinami hostitelem.Z dvanáctníku hostitele se dostávají do jater a žlučovodů, kde dospělí jedinci tvoří vajíčka.
Klinické příznaky onemocnění zahrnují výskyt průjmů, narušení funkce jater, zvětšení břicha, ikterus (žloutenka), anémii (chudokrevnost), otoky mezisaničí a zhoršení výživného stavu.
Diagnostika: pitva – u akutního onemocnění - krvácení v játrech, zvětšená játra s fibrinózními nálepy (bělavé). U chronického onemocnění – cirhóza jater, dilatované (rozšířené) vejcovody.
K léčbě se nejčastěji využívají individuálně perorálně aplikované benzimidazolové preparáty (albendazol, fenbendazol, mebendazol).
Jako prevence je vhodné odčervení před pastvou, vysoušení pastvin či situovat pastviny na taková místa, kde není přirozený zdroj vody.
antipo

XXX.XXX.167.99
No není to přímo bažina ale je to na pozemcích, která jsou mokré. Z jara tam je voda a přes léto jak hodně prší tak tam místama taky stojí voda takže tam roste i tráva, která roste na mokrých místech. No jak psal mastnacek, udělám tam seno a ohrady postavím jinde. Mám i louku, kde je udělána obnova zatravnění tak to pustím tam. Každopádně se veterinář netvářil, že by to nešlo léčit a říkal, že to v naši vesnici už řešil dostkrát.
Nubiru

XXX.XXX.147.2
antipo
napsal(a):
Častým používaním len Aldifalu v kombinácii s jeho poddávkovaním ste si v stáde vyrobili fajnú rezistenciu. Vaša situácia ma mrzí, ale teraz už aspoň máte stopu a ponaučenie do budúcnosti. Teraz rýchlo konajte, nečakajte na žiadne rozbory, ale okamžite odčervite konskými dávkami kombinovaných látok.

No nedaval bych konsky davky, dal bych co nejpresnejs pro kazdou ovci zlast podle vahy, aspon zruba + maximalne o 10kg vic. Takhle to delam ja. Jehnata si vazim kdyz jich je par, hlavne ty ktery si chci nechat na chov. Bahnice davam na 80kg ( suffolk ).
Proberte s veterinarem.
Nubiru

XXX.XXX.147.2
Ja by som to v takej situácii riskla s dvojnásobnou, ako je predpísaná na váhu.
antipo

XXX.XXX.167.99
Ano, opět jsem dostal to samé odčervení co vždycky, že jim to mám okamžitě dát. Říkal, že to je jedno z nejlepších odčervení co je na trhu a hlavně to je protilátka na tu motolici. Pokud to bude něco jiného což se zjistí až příští týden tak za tři týdny se může dát jiná protilátka.

2x je moc, uz tak jsou ovce oslabeny. To radsi za tyden nebo 14dni dat znovu.
Rozbor je rýchla záležitosť, čo vet bobky rovno nevzal keď u vás bol? Ja som minulý týždeň zaniesla bobky na RVPS a zo SVuba mi už na druhý deň prišli výsledky mailom. Treba na žiadanke uviesť aby zaslali výsledok mailom prípadne tam zavolať na druhý deň. Inak motolice sa nie vždy prejavia v rozbore, u nich je asi obzvlášť vhodné zbierať bobky aj 3dni.

Ne kazdej ma pobocku za rohem :) ja bych to musel posilat do HK coz mam nejjakych 90km. Takze pak to moc rychle neni.
antipo
napsal(a):
Ano, opět jsem dostal to samé odčervení co vždycky, že jim to mám okamžitě dát. Říkal, že to je jedno z nejlepších odčervení co je na trhu a hlavně to je protilátka na tu motolici. Pokud to bude něco jiného což se zjistí až příští týden tak za tři týdny se může dát jiná protilátka.
Název přípravku nevíte. Pamatujete si alespoň kolik toho ovci máte dát ? Na jakou
váhu ovci odhadujete ? Jestli nemáte dobrý odhad, tak zvažte tu největší a podle
její váhy aplikujte lék. Poddávkování je špatná léčba, jak již napsala Nubiru.
Jestli že jde opravdu o motolice, nak na ně je předepsaná dávka 4 ml na 10 kg živé váhy,
jak Aldifalu, tak Panacuru. Jestli to jsou jiní červi, tak touto dávkou nic nezkazíte.

moonika
napsal(a):
Rozbor je rýchla záležitosť, čo vet bobky rovno nevzal keď u vás bol? Ja som minulý týždeň zaniesla bobky na RVPS a zo SVuba mi už na druhý deň prišli výsledky mailom. Treba na žiadanke uviesť aby zaslali výsledok mailom prípadne tam zavolať na druhý deň. Inak motolice sa nie vždy prejavia v rozbore, u nich je asi obzvlášť vhodné zbierať bobky aj 3dni.
Pokud se dělá u jednotlivce tak jo, ale jen co se dělá směsný vzorek z více kusů tak není potřeba to víc dní sbírat.

napsal(a):
Ne kazdej ma pobocku za rohem :) ja bych to musel posilat do HK coz mam nejjakych 90km. Takze pak to moc rychle neni.
HK ze všech SVU doporučuju nejmíň. Já ani nevím kde mám sběrné místo, bobky posílám klasicky poštou a druhý den mívám výsledky v mailu.
Dovolím si sem vložit radu, kterou dával na FB Starý bača.Snad pomůže rozšířit obzor a pomůže zakladateli.
Musíte si všichni uvědomit - hlavně vy co chováte kozy, hlavně AN a BU / ty jsou jako vysokoprodukční obzváště náchylné/ že kozy narozdíl od ovcí si nevytvářejí odolnost vůči parazitům. Proto prvním a zásadním krokem v začínajícím chovatelským roce na podzim před připouštením je své kozy pořádně odčervit, tzn. jednou dávkou a nejméně dvojnásobnou dávkou co pro ovce, můžete použít jak tekuté drenče tak i inj léky a to i oboje najednou, po půldenním lačnění ovšem poskytnout vodu, poté nechat vysrat mrtvé a živé parazity ve stáji či košáru Organizmus odčervené kozy reaguje asi takto - řekne si, aha já jsem nyní zdravý, nic mě netrápí, nevysává, já si nyní mohu pořídit kůzlátka, a protože jsem zdravý, mohu si jich pořídit i víc protože je uživím, protože energii a živiny mám jen pro sebe a kůzlátka a nemusím se o ně dělit s těma červama, a následný flushing/ krmný šok/ který musí trvat 14 dní před připouštěním a následný celý měsíc připouštěním vám do chovu nadělí mnoho mláďat. Prostě němůžete celou zimu živit červy, ale své kozy a ovce. Jestliže svá zvířata na podzim úspěšně odčervíte vůbec se nemusíte bát že by se vám znova nakazila, infekční larvy parazitů s klesající teplotou zalézají do země, aby přeživší mohli opět nakazit vaše zvírata na jaře. A druhým a daleko větším/ výzkumy uvádějí že 95 % červů přežije v organizmu a jen 5% na pastvinách/ rezervoárem nakažení jsou právě ty ve vašich zvířatech a ať už ve formě aktivní- což je horší varianta pro vaše zvířata to jsou právě ty vlasovky slezové /Heamonchus concortus/ které ti nyní likvidují tvoji ovci, čehož důkazem- klinikou je právě edematózní otoky podsaničí, ty mohou způsobit pouze krevsající parazité to je u nás pouze právě vlasovka a motolice = test FAMACHA, kterou jsem pro české chovatele objevil, a naučil ji před lety používat na Ifauně.cz. A nebo spící /hypobiosis/ která nejsou pro zvíře v zimním ale i letním období/parazit pozná suchě období, kdy nejsou vhodné podmínky pro přežití další generace/ tak nebezpečná a tyto stádia L5 se aktivují, probouzejí až s hormonálními změnami, fotoperiodicitou /prodlužujícím se dnem/, změnou krmení/pastvou/, nastupující laktací, atd. To vše parazité poznají, aby se probudili a nakladli miliony a miliony vajíček na vaši pastvu, a z nich se vylíhla přes stadia L1, L2 a L3. A právě L3 jsou ty infekční potvory schopné nakazit vaše zvířata, tento cyklus trvá u většiny parazitů podle vlhkosti a teploty přibližně 21 dnů, a na tomto počtu dnů je založen jeden ze systémů odčervování.A to je odčervování těsně před porody, nejlépe zhruba týden, ne opravdu se nikdo nemusí bát že by se březím samicím cokoliv stalo. A to z toho důvodu že je jednodušší dostat ze zvířete odčervením parazita aktivního, než spícího zavrtaného ve slezu, proto je při odčervení VŽDY nutno použít odčervovák který zabíjí i spící stádia parazitů - tzn.ve stadiu larev L4 a L5. To platí hlavně pro vás kteří máte pouze omezené možnosti pastvy, a se svými zvířaty nemůžete červům, utéct, na tzv čistou pastvinu.Zvířata se přes zimu NEMOHOU nakazit venku na pastvě a nebo v ustájení žádnými parazity, vyjimkou jsou pouze kokcidie a kryptosporidie. Prostě na pastvě a ve stáji nesežerou nikdy infekční larvu, která je teprve schopná zvíře nakazit, a to jich musí sežrat velké množství. Ani ze zimního krmení, seno a senáž se nemohou nakazit. A jak se zbavit nebo výrazně omezit inf larvy L1 -L3? Celkem jednoduše, celou zimu vyrábějte budky pro špačky, chovejte slepice ty vám pomohou při sběru článků tasemnic a svým hrabáním rozruší hromádky hoven, který vysychají dostává se do nich sluneční paprsky a UV záření likviduje společně se suchem vajíčka parazitů. Pro vás kdo máte techniku traktory a luční smyky tak intenzivně smykujte své pastviny, nejen že budou velmi pěkně vypadat, ale je to i jeden z nejlépe fungujících způsobů jak se zbavit parazitů. Hromádky trusu fungují jako takové malé a někdy větší líhně /inkubátory/ červů, z vajíčka se líhnou larvy L1 a L2 které ke svému růstu potřebují vlhko a teplo, a to jim trus poskytuje v míře vrchovaté. Dále potřebují potravu, tu mají uvnitř živí se z obsahu hovna. My tím že pastvinu rozvláčíme všechny tyto podmínky zrušíme a nedovolíme aby se larvy svlékaly a dospěly do inf.stadia L3. Sucho a sluneční UV paprsky vykonají své, neříkám že zahynou úplně všechny, ale velmi, velmi výrazně se kontaminace pastvin omezí.Píšeš všechno znám všechno vím, to myslím nemůže říct nikdo z nás, myslím že každého něco vždy překvapí. Ano apatie zvířete je prvním klinickým příznakem onemocnění a pro infekci vlasovkou to platí mnohonásobně, je to nejnebezpečnější parazit ovcí, ale hlavně koz a to čím větší užitkovost tím větší úmrtnost. Parazit je hrozně zrádný, koza žere do poslední hodiny, neprůjmuje, jen je, taková divná, jiná, a to je společně s otoky podsaničí, porcelánově bílými sliznicemi spojivkového vaku jasnou klinikou. To že otoky střídavě mizí a tase se dělají, ráno nejsou a večer ano, souvisí s gravitací- volná lymfa se soudtřeďuje do nejnižšších míst organizmu, když se koza ovce pase má hlavu dolů, a tato volná voda se přesune do nejnižšího místa, proto jsou někdy oteklé i nohy a hrudní kost. Když si koza večer lehne tak se zase vrátí do celého organizmu a otok mizí, a tak se to opakuje než koza chcípne. Zde se nemůže čekat do zítra anebo až přijede vet, musíte k nějakému převážně velkému chovateli pro léky a konat okamžitě, jinak je pozdě. Zuzano zde ATB a Hepagen nic nezmůžou, jen řádné odčervení, všichni se tady na FB a Ifauně.cz bojíte odčervovat, aby se zvířátkům něco nestalo, aby nepotratila, atd a stále dokola tady hynou neskutečná množství hlavně kvalitních zvířat, proto konej, Zdraví tě Starý bača.

Skoda ze se baca vykaslal na ifaunu a cpe to na zpropadenej FB. Takze jestli baca mluvi pravdu, mam asi 10dni do porodu tak hura odcervit :).
Nubiru

XXX.XXX.147.2
Bože, ako ten tu chýba! Starý bača, Roklanko, a všetci dobrí skúsení poradci - nech sa prosím nikto nenadurdí že všetkých nedokážem osobitne vymenovať, všetkým vám vzdávam obrovský hold a vďaku za vaše znalosti a ochotu podeliť sa so svojimi vydretými celoživotnými skúsenosťami, aby sa ten český a slovenský chov niekam rozvíjal, aby sme sa všetci posúvali stále ďalej a vyššie, aby sa naše zvieratá mali pri nás lepšie a zdravšie. Díky vám všetkým!

moonika
napsal(a):
Škoda že sa to nedá dať ako článok, aby to bolo vždy ľahko dostupné, takéto info sú na nezaplatenie. To je jedno aké médium Bača použije hlavne že má stále trpezlivosť radiť :).
Co by neslo? Treba se s nim domluvte a publikujte je tady v
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/clanky/r/.
napsal(a):
Co by neslo? Treba se s nim domluvte a publikujte je tady v
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/clanky/r/.
Jj v týchto článkoch som myslela. Baruš nespýtala by si sa ho na to? (Tu sa to v príspevkoch stratí a koľkým chovateľom by to mohlo pomôcť ).