Dobrý den, mate někdo zkušenost s falešnou březostí u kozy? Mám dvě. Jedna mi porodila kůzle a vše je v pohodě. Jenže druhá od té doby si malou bere k sobě, chrání jí a stará se o ni. Od té doby se ji lehce zvětšuje veminko. Někdy mi prijde ze je březí a jindy že je jen nažraná. Kozla jsem doma mela, připouštěla jsem ji, od té doby říji neměla (aspoň co jsem ji hlídala). Ale podle mého výpočtu by už měla rodit. Tak nevím. Kozel odcházel v listopadu.
Nubiru

XXX.XXX.147.2
No, ano. Ono je to na zlosť, keď máte iba dve, celé mesiace sa tešíte na drobčekov a nakoniec do poslednej chvíle neviete, či z nej dačo vyleze, či čo bude. Ale tu vám naozaj neostáva nič iné, len si ešte počkať na posledný možný termín. Teraz s tým už nespravíte nič.
Tie jej materské prejavy voči cudziemu kozliatku ale môžu znamenať aj skutočnú brezosť. Tehotenské hormóny jej proste velia starať sa a nedokáže si pomôcť. Ak bol cap s nimi dostatočne dlho, minimálne mesiac, je skôr pravdepodobné, že gravidná je ako že neni.
Ak z nej ani v apríli nič nevypadne a stojí vám za to chovať ju ďalší rok, vet ju musí poriadne vyšetriť a zistiť kde má zariadenie poruchu. Možno jej len chýba nejaký minerál, napríklad meď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Může mít i falešnou březost, při které porodí lůžko bez plodu. Není to žádná porucha a koza má všechny poporodní projevy jako normálně, jen hledá potomka. U Vás těžko říct, možné je, že ještě porodí, ale může mít i falešnou březost obyčejnou a nerodit. Pak byste ji asi nerozdojila. Může mít i delší březost max. o 14 dní, takže kdyby kozel odešel na konci listopadu, do půlky května by měla porodit. Pak už ne a můžete ji zkusit dojit, pokud to půjde. M.
Problém je, že ikdyž s nimi byl kozel 4 měsíce na volno, ona ho odmítala. Když jsi k němu dala kdy prskala, radši si chtěla lehnout nebo utéct, než aby držela.
Chovat mi ji nevadí, doma máme větší darmožroutky -koně. Jen mě mrzí že ta co rodila je stále plachá. Při dojení kope, kouše, nechce se nechat chytit. Už jsme ji takovou přivezli. Ta druhá. Je zas drzá, postavi se člověku na záda i jde proti psovi. Kozel byl u nás 5mesicu na volno, ale byl agresivní, tak šel o dům dál. Jsou linie Baltazar, kozel linie Tonic. K žrádlu jecmen, řízky, vojtěška, snad.květ, liz a seno adt.libidum. Prvně rodili u bývalého majitele, ten nam neřekl kolik bylo kůzlat a kdy přesně rodily. Podle mých propočtů to bylo zřejmě když jim byl rok a něco.
Nubiru

XXX.XXX.147.2
Jaaj, tak takto je to. Môže ale nechce Kozina je to pekná, tá za to úsilie aj stojí. No nezdá sa mi jej hrdlo. Naozaj tam má takú hrču alebo je to len tou fotkou?
Ta barevná to je ta mrška u které to nevím. Fotky jsou z léta, kdy jsme je přivezli.
Nubiru

XXX.XXX.147.2
Hihi, ja som trúbka Myslela som, že koza o ktorej hovoríme, je tá ležiaca na prvej foto a nad ňou cap. Až teraz vidím to "jeho" vemeno.
Aspoň to kozla je pekné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mě to taky tak vyznělo - že leží a dělá fóry a nad ní je přemlouvající kozel
Čimo

XXX.XXX.100.190
Mám trošku podobný problém a tiež som v rozpakoch.
V termíne okolo 6.4. by sa nám mala okotiť jedna z kôz (prvýkrát). Bruško má celkom fajn, ale znepokojuje ma, že sa jej zatiaľ nezväčšuje, resp. ani netvorí vemienko.
Prosím Vás máte podobnú skúsenosť?
Ďakujem.
No jeste mate tyden a muze to byt treba jeste plus 5 dni... ale pokud je to prvnicka uz by bylo veminko znatelne ze se oproti kuzlatkovskemu zvetsuje... dulezite je zamerit se na ochod... protoze ten je u brezich koz otekly, jako by ho vyplnily botoxem take v tehle dobe uz musi byt pohmatem citit kopani.
Čimo

XXX.XXX.100.190
lilo
napsal(a):
No jeste mate tyden a muze to byt treba jeste plus 5 dni... ale pokud je to prvnicka uz by bylo veminko znatelne ze se oproti kuzlatkovskemu zvetsuje... dulezite je zamerit se na ochod... protoze ten je u brezich koz otekly, jako by ho vyplnily botoxem take v tehle dobe uz musi byt pohmatem citit kopani.
Vďaka za reakciu.
Vemienko dodnes bez zmien a ani žiadne opuchnutie, okrem brucha , neregistrujem. To kopanie som zatiaľ len videl, keď to však chcem nahmatať, mám pocit akoby vydala povel dovnútra "NEHÝBAŤ SA!" Navyše je plná života - skoro ako malé kozliatko. Neviem, možno je to ďalšia špecifická koza.
Uvidím, veď čo má prísť, príde...