diki2b

XXX.XXX.214.190
Vím že patří spíš k psum ale myslím jsi že me poradíte líp muže pes být sám u ovcích na louce sám když bude snima od mala.
Čistě teoreticky, může. Jsou plemena, tzv. ochránci stád, kteří to mají přímo v popisu práce. Což ovšem neznamená, že si koupíte štěně, zavřete ho k ovcím a budete ho krmit. Je to výchova na dlouhou trať (cca 2roky) spoustu času se stádem a se psem. A co je nejhlavnější sehnat štěně, které pochází z takových podmínek, neboť povahy ochránců chovaných tady, už nemají mnoho společného s původním používáním těchto psů.
Ale Roklanko ono to přesně takto funguje - koupíte si štěně, na zimu ho dáte do chléva k ovcím a jen ho krmíte. Nic víc, nic míň, jde o to, aby sa ten pes navázal na ovce a ne na vás. Samozřejmě musíte mít k tomu určené plemeno, já měl šarplanince, ale může to být třeba čuvač, kavkazan, asiat, nebo jiné.
No, to tak zcela nemáte pravdu, štěně vyrůstá chráněno v chlévě, aby vidělo na stádo, ale nemohlo se němu dostat, pak je na chovateli, kdy začne seznamovat psa se stádem atd. Pes pak považuje stádo za svou smečku, ale vedoucí ve smečce je člověk, pak až pes.Mimochodem já měla u koz španělsko-pyrenejskéko mastina (křížence těchto dvou ochránců stáda). Pokud šel někdo ke kozám, tak si stoupla mezi zvíře a člověka bez jakékoliv agresivity. Když toulavej pes napadl husu, byla schopná ho zabít. Tak by měl ochránce stáda fungovat.
Tak na to mám trošku jiný názor. Dokonce, když jsem měl prvního šarplanince, což je asi 20 let, uvádělo se, že žádné hlazení psa a už vůbec ne cizími lidmi, prostě kontakt s lidmi na minimu, pouze donést krmení a pryč. Ale to možná funguje někde v divočině Kosova, ale tady by to byl problém. Myslím, že kontakt s chovatelem jo, ale na cizího člověka razantní bububu, u ovcí přece nikdo cizí nemá co dělat. Tito pastevečtí psi jsou tam proto, aby sami hlídali a rozhodovali se co je a co není hrozba a dobrý pes to fakt pozná, tak co ho chcete učit? A mít ho někde bokem, proč? Pokud by vás ten váš pes považoval za vedoucí smečky, tak co udělá, když půjdete od stáda? Přece půjde s váma, protože chce být se svým pánem a ne s nějakými ovcemi. U těch pravých pastevců je to trošku jinak.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Náme u koz čuvače a tibetskou dogu.Pokud jsou kozy v ohradě psy u nich nechám aby je hlídali.Jsou naučení na povel zůstat v ohradě a hlídat, ale i tak musí mít alespoň z povzdálí dozor.Ne že by utekli, to je ani nenapadně, ale pokud by splnili úlohu hlídače doslova a někoho pokousali, je to při zákonech u nás docela polízanice.
Já nejdřív odchovala psa velikosti pochodující stodoly (Moskevský strážní pes, cca80kg) a teprve pak nakoupila jehňata a kozy.Není s nima furt ale když je potřeba hlídat, naženu ho do výběhu, zavřu vrata a nazdar.Předevčírem tam šel i když mám ve výběhu pár denní jehňata, neublíží nikomu a to ho beran jeden den nabral a druhej den ho chtěl nakrývat.Pes se hlídá a ví co má dělat...ohlídat stádo a nikomu ze zvířat neublížit.Nikdo ho to nikdy neučil, má to prostě v sobě.Takže myslím, že od štěněte by problém být fakt neměl, spíš bych se bála aby třeba ovce s mladýma či beran neudupaly štěníka...když to shrnu, je to o vaší zodpovědnosti vůči zvířatům, výchově psa a asi i tu rasou...některé to budete učit, někteří to mají v sobě, byli pro to vyšlechtěni.Mluvím ale o, pastevcích, co se stádem rostou, nebo tam rostli jejich rodiče, né o pastevcích odchovaných v paneláku nebo v městkém rodiném domečku po několik generací