Dobrý den včera přes den jsem našel na zahradě 2 denní jehně s ukousnutou hlavou a hlavu jsem neobjevil, smutný pohled nicméně prosím kdo se s něčím takovým setkal? Nikdy předtím se mi to nestalo na stejné pastvě bylo i 9 starých ovcí a 5 týdenních jehňat a ty jsou v pořádku.Může to být liška nebo kuna?Jestli ano jak ji zničit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Oboje budete nicit nesnadno. Na kunu sklopec nebo jak se to jmenuje, na lisku nejaka ta past. Oboje to chce navnadu...holt je jaro i lisci a kuni maminky potrebujou krmit mlady.2 denni nestastnik tomu neutek.
Tak nas soused lici fridexem napichnuty vejce dava to ruzne do mist kde by se dala kuna ocekavat...... a asi to zabira... mam drubez celorocne venku a v noci ji nezaviram a v pohode letos bez strat... obratila bych se na myslivce... aby vam rekli co to bylo za predatora.. na lisku bych to netipla... lisky si to odtahuji do ustrani...

Ale jo proc by to nemohla bejt kuna? Nam kdysi takhle neco plundrovalo kruty, uz velky, uskousnuta hlava, zbytek netknutej. A rysa tady rozhodne nemame. Jehne 2 dny stary je jeste vic bezbranny nez dospela kruta.
Já

XXX.XXX.174.71
Dobrý den, jen pro informaci. Rys to určitě není. Hlava by byla to poslední co by vzal a hlavně by nezůstalo u jednoho kusu.
Liška by dvoudenní jehně odnesla celé, totéž by udělal zdivočelý pes. Rysů je málo, ale i ti by odnesli jehně celé. Krkavec nebo výr totéž, navíc ani nemají čím ukousnout hlavu. Kuna nebo tchoř teoreticky ano - ale na druhou stranu si myslím že bez ohledu na bezmocnost jehněte je to mimo jejich normální kořist. Já bych sázel na toulavý psisko - ne zdivočelý. ale na hodnýho domácího pejska, který si na noc odskočil ze svého dvorku a trošku si chtěl pohrát.

Umělou noru na lišku (dovnitř třeba kuře, my jsme dávali taky rybý pastu) půjčit si jí od myslivců nebo říct jestli by ji tam někam nedali, a na kunu sklopec, ale ten asi nepomůže kuny sou moc vychytralý..
Nubiru

XXX.XXX.61.22
Jo jo, súhlas. Hlavám sa venujú jedine lasicovité šelmy. Kuny, tchory, norky, a drobné jahňa by zvládol možno ešte aj hranostaj. Teoreticky sa tam mohla vyskytnúť aj vydra, nemusí to byť ani oblasť v blízkosti vody, aj tá rada oddeluje hlavy od tela, alebo potom ešte jazvec. Ale ten okolo toho narobí bordelu, hluku aj smradu, nezostáva po ňom čistá a blesková práca ako po kune a tchorovi, to by ste si isto niečo všimli, že sa tam deje.
Všetky ostatné prdátory zabíjajú alebo konzumujú inak. Pes zo zábavy len dohryzie obeť na mnohých miestach po celom tele, ale zožerie velmi málo. Rys zabíja na hrdle, ale začína žrať od svaloviny na zadku. Maco hneď otvára brucho a vyžerie najprv zelený obsah bachorov. Krkavce a dravce zo všetkého najprv vyďobnú oči a čakajú, kým telo načnú silnejšie zuby. Líška s jahňaťom len zatrepe, zlomí krke a celé berie preč.
Ale ak to bolo na oplotenej záhrade blízko pri dome, cez pletivo sa najlepšie presúka nejaká kuna alebo niečo z jej príbuzenstva. Je pravdepodobné, že šelmička sa bude vracať na miesto, kde už raz mala lovecký úspech. Na to neni žiadna lepšia ochrana ako zatvárať bahniace sa ovce na tých pár pôrodných dní niekam do bezpečia a zvýšiť dohlad, kým sa jahnence nerozbehajú. Existujú síce kunie repelenty, používajú sa v bažantniciach, ale vám sa to neoplatí kupovať. Proste si to lepšie strážte. Len žiadne pasce a otrávené návnady! Aj oni chcú iba prežiť a uživiť svoje hladné deti.

Zrovna hlásil manžel, když do dvou do rána hlídkoval u výběhu, že když se šel podívat do domečku, jestli už bahnice nerodí, potkal se tam na 3 metry s liškou. Doposud jsme tedy žádné ztráty neměly, ale trochu mě to vyděsilo. Jsme uprostřed zástavby, byť blízko lesa, ale stejně.. vím, že se divoká zvířata naučí žít s lidmi, ale prostě jsem to nečekala, že budeme muset řešit ještě toto. Takže i nás se týká větší hlídání. Otázka je, jak vysokou překážku liška přeleze, protože klasický chlívek tam nemáme - jen přístřešky, které lze zavírat, které mají cca metrová dvířka. Navíc se může podtáhnout i pod nimi. Tak nevím, zda když bude liška chtít, ohlídáme
Ono to zas s tou liškou není tak žhavé. Liška si málo kdy troufne na jehně. To by opravdu muselo být ihned po porodu a jehně by muselo být velmi slabé, protože když je narozené jehně čipera, tak má o něj mamina o to větší zájem a starost, tak že si jej ohlídá.
Problém může nastat, když liška učí liščata lovit, ale myslím že liška si raději najde snadnější kořist. Narazil jsem na velkého lišáka přímo ve stodole, kde mám seno + ovce s jehňaty. O slepice jsem přišel díky lišce, ale o jehně nikdy.

Ovce muze byt prvnicka se slabsim materskym pudem a je vymalovano.
To Hippie: baha na ty zwartblesky, jestli budou delat zagorky jako minule, liska takhle blizko je varovani. Zrovna ted ctu pred spanim dcerce o chytre kmotre lisce... :).

Profesor: To jo
Co já vím, tak pod Budějicema měli problém jak s rysem (prokazatelně - potrhal i ležícího spícího koně), tak s přemnoženými liškami, které se nebáli ničeho. Chovatel dokonce našel vysokobřezí bahnici, která ulehla a nemohla se zvednout, protože byla přetočená na bok-záda, že měla zaživa vykousané vemeno... takže asi tak, s predátory.
V našem kraji bych právě viděla větší problém s toulavými psy, než dravci.. blbý je, že tohle stádo mám v pevné ohradě, a přesto se mi tam liška dostane (podráhne se pod vodorovnými bidly, které vypínají ovčí pletivo). Prostě mě to jen trochu překvapilo a znejistělo, no..

Tedy... lišky se nebálY ničeho, když to tak čtu po sobě
Děkuji za každý postřeh jen upřesním situace stalo se to kolem poledne krásný slunečný den cca kolem 12.00 hodiny jsem tam byl šel jsem na oběd a v 13.00 jsem se vrátil a našel to jehně bylo ještě teplé mám elektrický ohradník a síť ovinet.Je to v zástavbě žádná samota.Osobně si myslím že to byla kuna, ale nevím pustil jsem k ovcím na celý den i noc psa a je klid tak doufám že se to tím vyřeší.Nastrážil jsem fotopast a taky zatím nic tak uvidíme.
profesor1
napsal(a):
Pes by se nevěnoval jenom hlavě.
Pes by se jen hlavě nevěnoval, to souhlasím. Ale jestli si chtěl "pohrát", hlava nevydržela a on si kousek hračky na žužlání odnesl - nebo ho někdo vyrušil a on upaloval s tím, co měl zrovna v tlamě... To je reálný průběh událostí podle mne.
Zdivočelý pes (u nás jich smečka je) stejně jako liška nebo rys by si takhle malou kořist odnesli vcelku. Pro kunu jehně nepředstavuje typickou kořist - tam to nevidím logický vůbec.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Liška by ho odnesla celé, loni se takhle naučila chodit k sousedovi, ten na ní nastražil mrtvou slepici napuštěnou čímsi a má pokoj. Mě na škodnou zabírá nejlíp můj pes, sice to vidím nerada když od toho může kdo ví co chytnout, ale pravidelně ráno na prahu nacházím cosi ulovené, nejčastěji kuny a lasičky, od loňského léta taky dvě lišky Vidím to na cosi druhu lasicovitých, ti jdou po hlavě.Napadl mě ještě psík mývalovitý, ale těžko říct.Jestli máte pár kaček navíc, nainstalujte si tam fotopast a hned máte jasno co vám chodí za škodnou.

Ja bych se s fotopasti nes... :) kdyz tak nastarzit cokoli na masozravce, vejcozravce a je to.
igor
napsal(a):
Pes by se jen hlavě nevěnoval, to souhlasím. Ale jestli si chtěl "pohrát", hlava nevydržela a on si kousek hračky na žužlání odnesl - nebo ho někdo vyrušil a on upaloval s tím, co měl zrovna v tlamě... To je reálný průběh událostí podle mne.
Zdivočelý pes (u nás jich smečka je) stejně jako liška nebo rys by si takhle malou kořist odnesli vcelku. Pro kunu jehně nepředstavuje typickou kořist - tam to nevidím logický vůbec.
Já zase nevidím logicky, že by pes ukousl hlavu a jako hračku by si ji odnesl. Zbytek trupu by byl pokousaný, lehl by si vedle, hlavu by sežral na místě a pustil by se i do zbytku. Rozhodně reálnější je ta kuna, případně tchoř.
Ale jestli trváte na psovi, máte ho mít!
Myslím že Nubiru to popsal přímo učebnicově.
Pes tak jednoducho neprekoná elektrickú sieť, to by musel byť dobrý skokan. Aj u nás sa ich potuluje niekoľko, najhoršie je, že nejaký čas zostávajú v blízkosti ohradníka a ovce sú z nich vystresované, ale donútra sa zatiaľ žiaden nedostal, cez zimu tu bol aj malý medveď, podľa stôp išiel pár metrov pozdĺž ohradníka, potom asi dostal ranu a vrátil sa odkiaľ prišiel, kuny a lasice občas v ohradníku stretnem, tie nemajú problém ho prekonať, ale zatiaľ som tam nemal malé jahňatá, tak neviem posúdiť či by si trúfli, ale pravdepodobne áno.