Ovečka si přisvojila jehně...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2016 22:48
LINKA

XXX.XXX.7.53

Dobrý den,

prosím zkušené chovatele o radu.

Ovečky nejsou moje, ovce nechovám, ale přesto mě zajímá, co by jste dělali.
Kamarádka má na naší louce ustájené tři quessantské ovce.Berana a dvě ovečky, matku s dcerou.Obě březí.
Včera dcera porodila jehňátko.Obě ovečky se o jehňátko od začátku staraly.Očistily ho a ochraňovaly.Postupňě se situace změnila.Ovečka co ho porodila začala do jehňěte strkat a nejevila o něj zájem.Jehně se postupně přimklo ke druhé ovci(vlastně ke své babiččce)a snažilo se od ní pít.Vypadá, že mu nic nechybí.Pěkně už běhá a je spokojené.Už se ani nesnaží vrátit se ke své vlastní matce.
Problém ale je, že ovečka, která si jehňátko "přivlastnila" je pořád březí, a každou chvíli by měla taky porodit. Dokonce začala jehňátko před dcerou chránit.

Je možné, že i když ještě neporodila, tak už má mléko a kojí jehně své dcery?
A co to bude znamenat pro čerstvě narozené jehně (jehňata)?

Co na to říkáte?
Děkuji za názor, nebo radu.

16.4.2016 00:28
roklanka

XXX.XXX.46.87

To je špatně, protože mlezivo, které se ovčí babičce vytvořilo pro jehňata, vypije vnučka a její vlastní nebudou mít žádné. Tohle se stává u stád, není to nic tak extra zvláštního, proto se matky oddělují na porod a vrací se do stáda až matka s jehnětem navážou to správné pouto.

16.4.2016 09:24
LINKA

XXX.XXX.7.53

Děkuji roklanko za odpověď,

informaci předám, ale radost z toho nemám.Ach jo.
Co tedy s tím dělat?

Myslíte tedy že na ddělení babičky a opětovné připojení k mámě je už pozdě?Jehňátko se narodilo ve čtvrtek odpoledne.Bylo by dobré to alespoň zkusit?
A porodem se mlezivo už znovu nevytvoří, pro budoucí mrně?

16.4.2016 09:41
roklanka

XXX.XXX.46.87

Za zkoušku to stojí, pokud ještě babička neporodila, mlezivo se ještě utvoří. Nebo sežeňte mlezivo pro ještě nenarozené a hned po porodu je jím nakrmte. Mlezivo je základním stavebním kamenem pro vybudování imunity mláděte.

16.4.2016 10:03
LINKA

XXX.XXX.7.53

Ještě neporodila.
Je hrozně veliká, vypadá, že by mohla mít i dvě.To by i s tímhle narozeným mohla mít tři a dcera nic.
Zkusím navrhnout, že je oddělíme a pokusíme se o návrat k matce.
Doprčic, je to krkolomné řešení...Nebýt té začátečnické chyby, tak všechno je OK.

16.4.2016 10:28
roklanka

XXX.XXX.46.87

Nemá smysl plakat nad rozlitým vínem. Lehké to nebude, ale za pokus to stojí. Snad se ovečka matka ještě nezačala zasušovat a laktace se zase rozjede.Hormony dělaj s březíma psí kusy, nejsem začátečník a letos se mi stalo něco podobného. Ráno porodila jedna koza, starala se dobře, večer porodila druhá dvojčata a přisvojila si i kozičku ráno narozenou. U oveček je to větší problém, protože nejsou mléčné plemeno a pokud by ovečka porodila dvojčata a tahle vnučka se přifařila, tak budou mít málo mléka a starší bude razantnějsí a bude novorozence odstrkovat.Takže pokud se vám povede je oddělit a jehně začne pít od matky a bude mít co pít, tak je můžete dát společně až když bude jistota, že novorozenci nebudou strádat. Je možné, že se ovčí babičce po porodu rosvítí a adoptivní jehně bude odhánět. Ale to jsou jen dohady a jak to bude, ví jen ty ovce

16.4.2016 10:51
LINKA

XXX.XXX.7.53

Děkuju za rady,
dám vědět, jak to dopadlo.

16.4.2016 12:31
honzapm

XXX.XXX.182.25

Bylo by dobré, kdyby se prvnička naučila o jehně postarat. Nejen, že je v sázce budoucí jehně babičky, ale hlavně prvnička jako taková v roli matky - totéž (odmítnutí) by mohlo nastat za rok a tak dále - a nikdy by z ní dobrá matka nemusela být, což je riziko. Já mám tedy momentálně 7 ouessantských ovcí (to je mimochodem jediný správný název plemene) pohromadě, spolu s beranem (osmý kus), tři z nich mají porody za sebou, z toho jedna prvnička, a každá si mládě tak přísně střeží, že je to až komické - když se jehňátka spolčí a běží někam lumpačit, tak matky vyhlašují nejvyšší pohotovost a každá utíká nervozně najít to svoje. Nikdy nic a nikoho neodděluju, ani do ničeho nezasahuju. Ouessant je zcela samostatné, soběstačné, odolné a nenáročné plemeno. Pokud uvádíte, že matka (babička) je velká a vypadá to na dvojčata, tak pochybuji, že je to čistokrevná ouessant.

Loňské video Ouessant - jarní běhy - jasně dokládá, jak si každá matka hlídá své čerstvé jehně a cizí odhání - a letos je to u nás nemlich to samé, což natočím později. (ještě dvě prvničky a dvě zkušené ovce mají porody před sebou)

https://www.youtube.com/watch?v=S9nHihNf-O4

.

16.4.2016 21:41
profesor1

XXX.XXX.192.98

Měl jsem podobný případ. Našel jsem jehně a přidělil jej nejpravděpodobnější mamině, která se o něj v době nálezu starala a oddělil jsem je. Jenže druhý den domělá matka porodila své jehňata. (měl jsem za to, že ovce těsně před porodem, je ovce těsně po porodu ). Tak jsem musel hledat důsledněji a maminu z předešlého dne našel. Vše nakonec dopadlo dobře, i ta jehňata co jim vlastně mlezivo teoreticky vypilo cizí jehně dobře prospívaly. Tak že neházejte flintu do konopí a věřte, že to dopadne dobře! Ono mlezivo se dotváří asi až v momentě porodu. A jestli máte nebo nemáte (kamarádka) čistokrevné, nebo kříženky, to neřešte. Že se babička začne starat o vnoučata se stává prý i u slonů, ne tak u ovcí

Přidejte reakci

Přidat smajlík