Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2016 10:07
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Prosím, koupila jsem si dvě kůzlata a do rána nejsou, jsem z toho nešťastná, zázemí měla pár metrů od domu, na konci dědiny, vše nové, ohrady z ovčího pletiva, pelíšek v salašce.
Nikdy se mi toto nestalo, co myslíte, mohli se nějak prosoukat, sice nevím jak a utéct pryč a nebo někdo ukradl?Byla ochočená.
Děkuji za jakoukoliv zkušenost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2016 10:42

Tezko rict, ovci pletiva maji ruzne rozmery a jestli to byly mlady kuzlata, tak prolizt mohly. U nas treba vecer prselo, tak jestli u vas taky, tak se muzete projit okolo ohrady jestli tam jsou neci stopy.

18.4.2016 11:14
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tezko rict, ovci pletiva maji ruzne rozmery a jestli to byly mlady kuzlata, tak prolizt mohly. U nas treba vecer prselo, tak jestli u vas taky, tak se muzete projit okolo ohrady jestli tam jsou neci stopy.

Ráno v sedm už jsem obcházela, nikde nic a to pletivo je s těmi oky od nejmenších po největší.

18.4.2016 11:15
roklanka

XXX.XXX.46.22

Nepíšete, jak jsou stará, ale tříměsíční se protáhnou i pletivem. Pokud je někdo neukradl, budou někde pobíž, nebo jestli má někdo v okolí kozy, můžou se objevit i tam. Mláďata se nevydávají daleko, bývají poblíž.

18.4.2016 11:19
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Dva měsíce mají, kozy mají až dole v dědině, to by jsme je viděli na cestě, nikde nic, modlím se, aby někde byla.

18.4.2016 11:19
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Mě kůzlata tímto tipem pletiva vesele proskakovala, umí vyskočit a proskočit okem kdy se jim zamane, chodila se krmit k sousedům) Tak jsem natáhla ohradníky a je klid.Takže za mě, klidně utéct můžou...Každopádně nemohu bez fotky tvrdit, že mám totožné pletivo ale dle popisu to sedí.

Nubiru

18.4.2016 11:20
Nubiru

XXX.XXX.147.2

Ak ste ich kúpili len deň predtým a hneď do druhého rána zmizli, najpravdepodobnejšie bude, že ušli sami. V noci chytili paniku, že sú v cudzom prostredí bez maminy a už to išlo. Ak tam boli krátko, prípadní čahouni by ich podla mňa ešte nestihli okukať a čmajznúť.
Aj my sme tento víkend prikúpili dve malé kozičky a hoci sa mali ku komu pridať, stádo je rôznorodé vrátane drobcov v ich veku, ale aj tak boli celé vydesené, skákali po stenách a cez rebriny von z maštalí. Prvých pár dní len zvykať v dobre zabezpečenom priestore, kým pochopia, kde sú doma a že im nič nehrozí. Naučiť ich na seba, na svoj hlas, rodinu, na maštal, výbeh, dvor, stádo...
Jeden takto kúpil pripustenú bielu kozu a nestihol ju prvý deň ešte ani uviazať o kolík na lúke, už mu zdrhla do lesov. Po nejakom čase začali turisti vídavať na skalách dupkajúce fučiace rohaté monštrum a dokonca sa o tom písalo aj v novinách, že sa tu objavil akýsi albinický kozorožec.

18.4.2016 11:31
gajdovka

XXX.XXX.45.9

PetraWhitee napsal(a):
Mě kůzlata tímto tipem pletiva vesele proskakovala, umí vyskočit a proskočit okem kdy se jim zamane, chodila se krmit k sousedům) Tak jsem natáhla ohradníky a je klid.Takže za mě, klidně utéct můžou...Každopádně nemohu bez fotky tvrdit, že mám totožné pletivo ale dle popisu to sedí.

Moc děkuji za vaše zkušenosti, dcera se šla znovu podívat a našla je opravdu u sousedů, našla si jedno oko, které bylo větší, kde se mi dostal jednou divočák

18.4.2016 11:34

Elektriku na ne :).

18.4.2016 11:35
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Elektriku na ne :).

Elektriku nemůžu, chodí mi tam vnoučata.

18.4.2016 11:38

Ohradnik, ne 220 :) vnoucata si parkrat brnknou a taky se to nauci, jako kuzlata :) My mame skoro 4 letou dracici, naucila se ze na to nema sahat jeste pecku nedostala a kazdou chvili nejaky pribuzny taky nikdo neprisel ze mu to ztlouklo decko. Tahle diva zver proste patri pod proud, jinak budou alotrije.

18.4.2016 11:51
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

gajdovka napsal(a):
Moc děkuji za vaše zkušenosti, dcera se šla znovu podívat a našla je opravdu u sousedů, našla si jedno oko, které bylo větší, kde se mi dostal jednou divočák

No to jsem ráda, že jste je našla.Příště teda zase rovnou k sousedům Souhlasím s mastňáčkem, že vnoučata si na ohradník zvyknou stejně jak kůzlata...neublíží jim to, max se leknou a chvílu to zabolí...u nás už to maj vyzkoušené všichni a za ten klid, že nenaháním kozy věčně po dědině mi to stálo smajlík

18.4.2016 12:36
gajdovka

XXX.XXX.45.9

PetraWhitee napsal(a):
No to jsem ráda, že jste je našla.Příště teda zase rovnou k sousedům Souhlasím s mastňáčkem, že vnoučata si na ohradník zvyknou stejně jak kůzlata...neublíží jim to, max se leknou a chvílu to zabolí...u nás už to maj vyzkoušené všichni a za ten klid, že nenaháním kozy věčně po dědině mi to stálo smajlík

Já byla na návštěvě u jedněch chovatelů a byla jsem svědkem, jak těm zvědavcům, kozenám nenažraným nepomohla ani elektrika, stálo jim to za to, když dostaly pecku, přesto prolézaly.

18.4.2016 13:03
roklanka

XXX.XXX.46.22

Pletivo + ohradník je 100% jistota, mé kozy respektují 3 lanka bez pletiva. A děti se to naučí stejně rychle, jako ta kůzlata

18.4.2016 13:44
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nejdůležitější je jak píše Nubiru -" Prvých pár dní len zvykať v dobre zabezpečenom priestore, kým pochopia, kde sú doma a že im nič nehrozí. Naučiť ich na seba, na svoj hlas, rodinu, na maštal, výbeh, dvor, stádo... "
Pak i když zdrhnou, tak ví kde se mají vracet. Pokud je teda neprožene nějaký pes...

18.4.2016 15:27
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

roklanka napsal(a):
Pletivo + ohradník je 100% jistota, mé kozy respektují 3 lanka bez pletiva. A děti se to naučí stejně rychle, jako ta kůzlata

Jj mám 180cm pletivo a k tomu 2 řady ohradníku...funguje to dokonale...

18.4.2016 15:29
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

gajdovka napsal(a):
Já byla na návštěvě u jedněch chovatelů a byla jsem svědkem, jak těm zvědavcům, kozenám nenažraným nepomohla ani elektrika, stálo jim to za to, když dostaly pecku, přesto prolézaly.

No, koza vydrží hodně...taky sejde na zdroji ohradníku, třeba ten slabší co je pro koně je co se koz a ovcí týče úplně k ničemu...já mám zdroj co měl kámoš na býky a to si dobrovolně žádná pro ránu nepůjde...

Přidejte reakci

Přidat smajlík