diki2b

XXX.XXX.214.190
Kolik psu potřebuju pro 200 kusu dojných ovcí na shánění a kolik psu na hlidaní.
jackB

XXX.XXX.89.231
Tak já mám přes 200ovcí ale ne dojných a mám 3 psi (možná budou stačit 2 ale mě se osvědčily 3) A na hlídání můžete použít ty 3 také.
diki2b

XXX.XXX.214.190
Děkuju za radu.
jackB

XXX.XXX.89.231
diki2b
napsal(a):
Děkuju za radu.
Záleží také na tom v jakém "stádiu" si psa koupíte jsi-li malé štěně (ale to bych nedoporučoval to bude ještě dražší výcvik jak už vycvičený pes.)To štěně tak pro lidi co mají tak pár 20oveček a potřebují sehnat jednou za čas stádo do naháňky.A mají na něj více času což pochybuji při počtu 200ks asi moc není.(svá zkušenost že je lepší pes vycvičený jelikož ubudou starosti cvičení...ale to něco stojí já kupoval jednoho psa skoro za 50tis s PP ( štěně bude samozřejmě levnější ale jak píši ten čas to bude horší na výcvik radši to nechám na odborníky).
200 ovcí je relativně málo, v pohodě stačí na manipulaci jeden dobrý pes, ale vzhledem k jeho nezastupitelnosti je dobré mít i rezervu v podobě alespoň malého štěňěte. Co se týče hlídání, tak záleží, jaké je u Vás nebezpečí predátorů, či krádeží. Většina ovčáků co znám ve stádě hlídače nemá. Pokud ovšem pasete někde v horách, tak je to nutnost a je lepší mít raději 2, aby si dodávali odvahy. Karel.