Už loni se v okolí objevila enterotoxémie. Letos případů přibylo. Ovce se musí očkovat s měsíčním odstupem 2x. Naposledy cca 14 dní před porodem. Pak se očkují jehňata, cca do 8-mi týdnů - jestli se nemýlím. Očkování se pak opakuje u vakcinovaných 1x ročně.
Vakcína by se ale měla spotřebovat po otevření. Je určena pro velký počet aplikací. Jak se to v praxi dá řešit? Ovce jednak nerodí najednou a každý nemá dostatečný počet kusů pro očkování.
Dobrý den, pro vakcinaci je důležité, aby stádo bylo zapuštěno pokud možno v co nejkratším období. Potom se očkuje 14 dní před prvním porodem a vakcína je nejůčínější ve smyslu působení na jehňata přes kolostrum od 2 do 6ti týdnů - kdy by měly být porody už hotové.
Následně se očkují jehňata mezi 2 - 3 měsícem stáří. Vždy tedy ucelené skupiny. Dnes už na každé očkování spotřebuji několik balení, ale stejně, když mi zbyde, tak hned schovám do ledničky a použiju příště, byť to výrobce nedoporučuje. Karel.
koja
napsal(a):
Dobrý den, pro vakcinaci je důležité, aby stádo bylo zapuštěno pokud možno v co nejkratším období. Potom se očkuje 14 dní před prvním porodem a vakcína je nejůčínější ve smyslu působení na jehňata přes kolostrum od 2 do 6ti týdnů - kdy by měly být porody už hotové.
Následně se očkují jehňata mezi 2 - 3 měsícem stáří. Vždy tedy ucelené skupiny. Dnes už na každé očkování spotřebuji několik balení, ale stejně, když mi zbyde, tak hned schovám do ledničky a použiju příště, byť to výrobce nedoporučuje. Karel.
Od veta si zajistím předpokládaný počet dávek a uložím do lednice. Nespotřebované nevyhazuji, ale použiji příště.
Nubiru

XXX.XXX.147.2
Takže nikdy ste nikto nemali akékolvek nežiadúce účinky z očkovania enterotox látkou po dátume expirácie? Aj ja som si tentoraz odložila miloxan do chladničky, ale nemám z toho úplne dobrý pocit, že by som ho mohla ešte použiť, keď je na ňom výslovne uvedené po otvorení spotrebujte okamžite. S orálnymi liečivami to neriešim, tie ozaj nebudem vyhadzovať, ani Ivomecu po záruke sa nebojím, ale keď toto obsahuje tie aktívne oné, zárodky chorôb proti ktorým sa očkuje... S enterotoxémiou neni sranda. Tak ako teda, nemusím sa báť?
Žádný odborník Vám oficiálně a nahlas nesmí říct, že je to v pořádku, ale mezi ovčáky je to běžná věc, že se to používá i po čase. Já třeba základnímu stádu matek před porodem vždy dám "čerstvou" vakcínu a případné zbytky použiju na jehňatech. Nezaznamenal jsem nikdy větší problémy. Menší absces v místě aplikace je běžný bez ohledu na datum otevření vakcíny.
Karel.
koja
napsal(a):
Žádný odborník Vám oficiálně a nahlas nesmí říct, že je to v pořádku, ale mezi ovčáky je to běžná věc, že se to používá i po čase. Já třeba základnímu stádu matek před porodem vždy dám "čerstvou" vakcínu a případné zbytky použiju na jehňatech. Nezaznamenal jsem nikdy větší problémy. Menší absces v místě aplikace je běžný bez ohledu na datum otevření vakcíny.
Karel.
Ten abces se taky může udělat, jestliže je vakcína píchnutá blbě. Tj. ne pod kůži, ale trochu do svalu. Protože co si budeme povídat jehně se brání a trochu sebou cukne a je to hned.
Nubiru
napsal(a):
Takže nikdy ste nikto nemali akékolvek nežiadúce účinky z očkovania enterotox látkou po dátume expirácie? Aj ja som si tentoraz odložila miloxan do chladničky, ale nemám z toho úplne dobrý pocit, že by som ho mohla ešte použiť, keď je na ňom výslovne uvedené po otvorení spotrebujte okamžite. S orálnymi liečivami to neriešim, tie ozaj nebudem vyhadzovať, ani Ivomecu po záruke sa nebojím, ale keď toto obsahuje tie aktívne oné, zárodky chorôb proti ktorým sa očkuje... S enterotoxémiou neni sranda. Tak ako teda, nemusím sa báť?
Po záruční době, případně delší dobu po otevření už vám výrobce nezaručí, že tie aktivné oné budú stále aktííííívné. Aspoň tak si to myslím já. Nežádoucí účinky nevím, ten nějaký ml neaktývných oných pod kůži, by ublížit neměl.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A jste si jistí že ty aktivní ony jsou živé? Mrtvá inaktivní anaerobní vakcina vám jen tak při dobrém skladování nechcípne.

profesor1
napsal(a):
Živé znamená nakazit zvíře. Neživé znamená že si tělo začne vytvářet protilátky, aniž by mu teoreticky hrozilo nebezpečí nákazy. I když reakce organizmu může být různá.
No jasný a tady mám dojem že se ty vakcíny berou jako živé, že někdo může nabýt dojmu, že vám po expiraci umřou.
Děkuji za vaše rady. Ozve se někdo, komu se i po očkování nemoc objevila? Po expiraci - rozumím správně - znamená po otevření vakcíny a jejím uskladnění v ledničce?
Asi systém matkám čerstvé, jehňatům z ledničky mi připadá nejproveditelnější v praxi.
Ale to lze až při pokračující vakcinaci. Když se očkuje poprvé, očkuje se 2x s měsíčním odstupem. Myslím, že ani veterinář nespotřebuje celou vakcínu najednou.
Tomuto očkování se asi už nikdo z nás nevyhne, následky nemoci jsou zničující.
Expirace je doba pouzitelnosti leku.. je znacena na obalu se zkratkou exp. pak je datum... nema to s otevrenim nic spolecneho... po otevreni se vetsinou vakcinu doporucuje zpracovat co nejdrive protoze muze dojit k infikovani plisnemi pri naslednem skladovani, to znamena ze uz vakcna nemusi spolehlive fungovat ba naopak muze vyvolat nezadouci ucinky...
Pola ja jsem zasadne proti jakekoli vakcinaci... pokud mate maly uzavreny chov zdravych zvirat enterotoxemie se vas nemusi tykat... je na snade si uvedomit ze prevence neni v ockovani ale ve zpusobu chovu a jeho hygiene... ockovani je lecivo a podle toho by se k nemu melo pristupovat... protoze viry a bakterie maji schopnost stavat se odolnejsimi... a v momente kdy nepristupuju zodpovedne ani k uziti leciva akorat vytvarim zivnou pudu pro silnejsi bakterie...

Vn: ano, tohle mi taky říká můj vet.