Dobrý den,
poraďte mi prosím jako začínající chovatelce. Dali jsme kozu na zimu do chlívku, a jelikož má za 14 dní rodit, nejsem si jistá, jestli je dobré ji teď pouštět na pastvu, nebo raději nechat v chlívku až do porodu. Pokud bychom ji nechali v chlívku, kdy je vhodné ji pak pustit i s kůzletem?
Děkuji.
Pouštět ji můžete, ale jestli je momentálně krmená senem a trávu ještě letos
neměla, tak začněte pouštět nažranou kozu první den jen na 0,5 hod, další dny
pomalu pobyt na pastvě prodlužujte, aby si zvykla na změnu krmiva Když ji pustíte
hned na celý den, tak koze můžete zadělat na velký problém s trávením.
lilo
napsal(a):
No urcite je dobre ji poustet... porodu prospiva pohyb... treba moje jedna koza rodila predloni v breznu ctyrcata na pastvine... ... dneska mam petidenni kuzlatka a byla prvne venku... zalezi vzdycky na pocasi a na dobe paseni...
Čtyřčata? A po kolikáté rodila? My máme prvorodičku, tak očekáváme jedno
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nojo, o tom, po kolikáté rodila, to být nemusí. Min. rok jsem měla prvorodičku kozu s trojčaty. Opečovala všechny, ukojila je. Ovce - prvodočika taky s trojčaty takové štěstí neměla a nezvládla je. To se stává. U té kozy je předpoklad, že je má člověk víc v ruce, takže dohlédne, pomůže...
Prvne mela 1, ale to byla uplne podrazena velikosti kamerunky a uz nakryta...kdyz jsem ji prvne videla ja si vysnila kozu a uvidela jsem cosi co se koze vubec nepodobalo... jeji laktace byla pouhych 800ml za den.. podruhe 2 po treti 0, po ctvrte 4, po pate 3, a ted bude rodit v cervnu a uz ted je nejsirsi kdy jsem ji kdy videla tak bud budou zase 4 nebo vic...a nebo konecne bude mit poradna kuzlata.. a ja si vzdycky preju 2...
No jak jsem se kdy bavila s chovateli a nevim jeslti to maji nekde nactene atd... tak panuje jakysi nazor... ze pokud je koza v obdobi rije moc krmena ze pak vyplavuje vic vajicek... letos mam zatim dvoje dvojcata a jedny trojcata... ale nastesti u dojnice... proste u kozy kterou u tech trojcat muzu jeste i dojit... :).

Tak to je velkej luxus! My máme nakonec u dojky jedináčka a doteď jsme dojili jeden struk, který malá necucala a teď už nemáme ani to :) tak necháme mladé dorůst a pak už snad bude mléko i pro nás zas :) taky si přeju takovouhle dojku, ale nějak nevím, jak k ní přijít... jestli mi fakt koupě mláděte z chovu v KU, z velmi dobře dojící matky, zaručí vysokou dojivost. Kozy samozřejmě krmíme jádrem, jsou na pastvině, ale jsou to kříženky kdovíodkaď a žádná sláva teda..
No hlavne musite vedet kolik toho doji... pokud je to prvna tak ten nadoj nakrmi ty mrnata... ale je dobre jeste po napiti kuzlaty alespon dvakrat denne to veminko zkontrolovat a pripadne oddojit... no a pak kdyz uz vite ze rok pred tim mela laktaci kolem 4 litru tak je jasne ze mimina nez se dostanou na tuhle spotrebu tak to bude chvili trvat.. takze opet od prvniho dne oddojovat... ja davam srotovane jadro, uz jsem to tu psala s ruznymi semeny... semlet se da v podstate od kminu po len slunecnici konopne atd vsechno... mletim jsem tu vyzivu dost zekonomila... protoze v celem jadru prozerou 4x tolik a vysledek neni poznat... zvlast v jecmeni... ten kolikrat projde nenarusen... no a co se tyka vysnene dojky... tak ano koupit od nekoho kdo muze zdeklarovat treba tim ze vidite vemeno matky, babicky, dalsi dcery... tahle koza je dcerou matky ktera sice byla ceska bila a mleko mela ciste kozi takze pro me nepitne... davala 6 litru, kdyz jsem ji tenkrat kupovala jako kuzle tak pan rikdal ze ve spicce jeji matka a babicka davaly az k 8 litrum a jeste tam mel sestru a ta na prvni laktaci 4 litry.. kdyz jsem videla vemena tak jsem skoro nechtela verit a rikala jsemsi ze to je az hnusne jak to vemeno vypada... matka tej mojej mela vemeno jak obri pytle na slehacky...moje uz je 50AN vemeno podedila nevim po kom protoze je krasne upnute u pupku a vyklenute u zadku... kulate siroke s peknymi pevnymi ale na dojeni mekkymi struky tak akorat do ruky, pekne se doji... mam z ni radost...

Lilo, rozumím... tak já budu zas hledat :) ale stejně u těch dojek je lepší je taky nechat dorůst až na přesrok, nebo ne? Já mám furt pocit, že to připouštění letošních mladých je prostě kontraproduktivní. Když vidím, jak krásně dokážou dozrát za těch 1,5 roku, tak je to úplně o něčem jiném, než podražené sotva třičtvrtěroční kozenky/jehničky... ale zas rozumím - ekonomika je neúprosná...