kuliška

XXX.XXX.25.186
Narodilo se nám před hodinkou kůzlátko, ale nejde se mu postavit a je jakoby v křeči.Dokáže ležet jen na boku a nejde mu zvednout ani hlavička. Když ho přiložím, nejde mu ani pít jak je v té křeči. Dostal i selen. Nevíte prosím jak pomoc a co to může být.Děkuji předem.
kuliška

XXX.XXX.5.239
Ano ma vše jak má být. Ráda bych ho zachránila.
Tak v prvé řadě zkuste stříkačkou do něj dostat mlezivo, ale jestli začne u toho kašlat tak to znamená, že to nepolyká, ale vdechuje do plic a to už je pak průser. Jetli chcete volejte veta, ale ten než přijede, tak by už mlezivo kůzle mělo dávno dostat. Ještě je tu varianta do vyhřáté termosky mlezivo, naložit kuzle a dovésti k vetovi, aby to do něj dostal sondou, ale to je všechno děsně...prostě bez záruky
kuliška

XXX.XXX.5.239
Děkuji moc.Mlezivo dáváme stříkačkou hned po porodu. Moc mu to nejde, ale něco poliká. Teď jak byl v křeči si u toho kousnul do kazíčka, protože mu prostě zůstal venku. Veta jsem volala a přijede až zítra :(.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Do zítra bude nejspíš zvíře mrtvé :(
Sežeňte nějakého jiného veta, velkého chovatele v okolí nebo kravín, tam mají zootechnika, co to se sondami umí. Otázka je, zda bude mít tak malou rourku, vhodnou pro malé kůzle... zkuste do něj prostě dostat mlezivo a pak i mléko, masírovat, udržovat v teple, polohovat... jestli se Vám s tím tedy chce zachraňovat..
kuliška

XXX.XXX.5.239
Ne nubie ani kříženka s nubii. Ty mají takové problémy? Zkoušíme přikládat se zafixovanou hlavičkou a něco nám jde pít rovnou, ale nijak se to nezlepšilo :(.
kuliška
napsal(a):
Ne nubie ani kříženka s nubii. Ty mají takové problémy? Zkoušíme přikládat se zafixovanou hlavičkou a něco nám jde pít rovnou, ale nijak se to nezlepšilo :(.
O takovém problému jsem neslyšela, ale pokud by to byl metabolický problém, mohlo by to být nedostatkem jodu a ten se u nubijí vyskytuje.
kuliška

XXX.XXX.5.239
Děkuji za zprávu.Snad to u nás také tak dopadne.Přikládáme a snažíme se cucat.
Dala jsem i vitamínky multi.Tak snad co chybělo tak se trošku doplní.
cih

XXX.XXX.97.192
Jak to dopadlo s tím kůzletem? Zjistila jste něco co pomáhá? My máme obdobný případ.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechtělo se mi zakládat nové téma...
https://www.novinky.cz/koktejl/438275-v-indii-se-narodilo-kyklopi-kuzle.html
Jinak komentář k tomu jistě psal nějaký znalý chovatel... viz popis postižení: "Horní čelist je rovněž malá a chybí v ní spousta zubů."..
V tom případě... Nemáte doma taky postižený kozy?