Porážka evidovanej ovce - vyradenie z centrálnej evidencie

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2016 18:35
Janko Pastier

XXX.XXX.199.30

Dobrý deň.

Mám otázku na malochovateľov oviec - zvlášť na Slovensku. Akým spôsobom vyraďujete ovce, ktoré sú vedené v CEHZ, keď potrebujete len raz - dva krát v roku poraziť ovcu z dôvodu staroby či nevhodnosti ďalšieho chovu?

To ozaj voláte ku každej porážke kafilériu?

Ja mám napríklad 10 - 11 členné stádočko, a neviem si predstaviť, že by som volal kafilérku (a platil nejakých 50 €) v júni a septembri pre jeden bachor (hlavu a nožičky mi vyčistia čuvače).

Vďaka.

23.5.2016 12:52
JanaLacko

XXX.XXX.10.249

Nevím, jak na Slovensku (ale aspoň Vám posunu příspěvek na top ), ale v ČR při domácí porážce není u ovcí a koz povinnost dokládat jakkoliv likvidaci "zbytků" asanací.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.5.2016 12:54

Urcite?

23.5.2016 13:08
JanaLacko

XXX.XXX.10.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Urcite?

"Zákon o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
(č.166/1999 Sb., § 21(2)

Jatečná zvířata s výjimkou skotu staršího 24 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců mohou být poražena v hospodářství chovatele, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele (domácí porážka). Toto maso a orgány podléhají veterinárnímu vyšetření, stanoví-li tak krajská veterinární správa se zřetelem k nákazové situaci."

Určitě

23.5.2016 13:10
Janko Pastier

XXX.XXX.199.30

JanaLacko napsal(a):
Nevím, jak na Slovensku (ale aspoň Vám posunu příspěvek na top ), ale v ČR při domácí porážce není u ovcí a koz povinnost dokládat jakkoliv likvidaci "zbytků" asanací.

Ďakujem za odpoveď.

Hovoria zo mňa asi len dojmy, ale zdá sa mi to taktiež málopravdepodobné. A ak v Čechách Vám vyradia registrovanú ovcu či kozu bez dokladovania "kafilérky", tak prečo tá povinnosť na Slovensku?

smajlík

Všetko dobré.

23.5.2016 13:15

Prave ze u skotu do 24 mesicu je sice povolena domaci porazka, ale musi se nahlasit a pote zavolat kafilerku aby odvezla "nebezpecny odpad". Pro ovce zadny formular pro nahlaseni porazky neni. Ale nekdo me rikal, ze z ovci ( ne z jehnat ) vznika jakysi nebezpecny odpad, ktery se musi zlikvidovat. Dovi jestli me to nerikal urednik, tehda, kdyz jsem nezavolal kafilerku na tele a pak jsem dostal flastr.

23.5.2016 13:27
JanaLacko

XXX.XXX.10.249

Prave ze u skotu do 24 mesicu je sice povolena domaci porazka, ale musi se nahlasit a pote zavolat kafilerku aby odvezla "nebezpecny odpad". Pro ovce zadny formular pro nahlaseni porazky neni. Ale nekdo me rikal, ze z ovci ( ne z jehnat ) vznika jakysi nebezpecny odpad, ktery se musi zlikvidovat. Dovi jestli me to nerikal urednik, tehda, kdyz jsem nezavolal kafilerku na tele a pak jsem dostal flastr.

Ke skotu a farmové zvěři se váže část 3 téhož paragrafu:
"(3) Domácí porážku skotu mladšího 24 měsíců nebo jelenovitých z farmového chovu lze provádět pouze v hospodářství chovatele, kterému bylo krajskou veterinární správou na základě písemné žádosti povoleno provádění domácích porážek uvedených druhů zvířat v tomto hospodářství. Krajská veterinární správa v povolení stanoví podmínky provádění domácí porážky. Doba platnosti vydaného povolení je 3 roky. Jestliže krajská veterinární správa zjistí, že chovatel při provádění domácí porážky postupuje v rozporu s tímto zákonem nebo předpisy Evropské unie nebo porušuje podmínky stanovené krajskou veterinární správou, vydané povolení chovateli odejme. Každou domácí porážku těchto druhů zvířat je chovatel povinen nejméně 7 dnů před jejím uskutečněním ohlásit krajské veterinární správě. Povolení k provádění domácích porážek jelenovitých z farmového chovu v hospodářství chovatele se nevyžaduje, pokud bylo chovateli jelenovitých vydáno povolení k porážení zvěře ve farmovém chovu v hospodářství. Prováděcí právní předpis stanoví obsahové náležitosti žádosti o povolení domácí porážky a obsahové náležitosti jejího ohlašování."

Doporučuji obrátit se na KVS, případně SVS, pokud se Vám na postupu první jmenované instituce "něco nezdá". A hlavně studovat pravidelně ty předpisy, dá se to zvládnout a čas od času tam dochází ke změnám. Já sama jsem přesvědčená, že u ovcí a koz se opravdu likvidace při porážce nemusí dokládat. Skot zkusím ještě dohledat lépe.

23.5.2016 13:38

U skotu nemam nejasnost tam je to jasne.

23.5.2016 13:49
JanaLacko

XXX.XXX.10.249

Tak informace od inspektorky SVS je taková, že by chovatel měl doložit likvidaci SRM (specifických rizikových materiálů) při každé porážce, tedy i ovcí a koz, a to jakéhokoliv věku. Nemám podloženo vyhláškou (v roce 2004 ještě platilo dokládání SRM při porážce ovcí a koz nad 12 měsíců věku, jinak bez dokladu).

Pokud ale vím, v praxi si s tímto dokládáním u neohlášených porážek nikdo moc hlavu neláme a veterináři to vzhledem ke klidné nákazové situaci patrně "tolerují". Takže je to na svědomí každého.

23.5.2016 23:43
Janko Pastier

XXX.XXX.199.30

JanaLacko napsal(a):
Tak informace od inspektorky SVS je taková, že by chovatel měl doložit likvidaci SRM (specifických rizikových materiálů) při každé porážce, tedy i ovcí a koz, a to jakéhokoliv věku. Nemám podloženo vyhláškou (v roce 2004 ještě platilo dokládání SRM při porážce ovcí a koz nad 12 měsíců věku, jinak bez dokladu).

Pokud ale vím, v praxi si s tímto dokládáním u neohlášených porážek nikdo moc hlavu neláme a veterináři to vzhledem ke klidné nákazové situaci patrně "tolerují". Takže je to na svědomí každého.

No, skúsim zistiť mieru tolerancie na Slovensku.

smajlík

24.5.2016 08:47
sue007

XXX.XXX.65.232

Já ted odhlásila berana jako domácí porážku, měl rok, nikdo po mě nic nechtěl, jen jsem napsala správný kod do hlášení a je to...

25.5.2016 09:40
Janko Pastier

XXX.XXX.199.30

Takže u nás na Slovensku je to nasledovné:

1. Pri domácej zakáľačke mám nahlásiť do CEHZ zmenu na tlačive „ Hlásenie zmien oviec a kôz“ kódom udalosti „61“
2. Som povinný zároveň odovzdať živočíšny odpad na zlikvidovanie v kafilérii, ktorá mi dá potvrdenie o zlikvidovaní živočíšneho odpadu (ŠRM)

Je tu ešte jedna možnosť - informovať sa na Reggionálnej veterinárnej a potravinovej správe, či nie je pre mňa možnosť schváliť likvidáciu vedľajších živočíšnych produktov (VŽP) skrmovaním pre mäsožravce a ak mi RVPS tuto možnosť schváli, tak musím postupovať nasledovne:

1. Zaslať požiadavka na zaregistrovanie farmy VŽP – skrmovanie vedľajších živočíšnych produktov sa na pracovisku CEHZ hlási prostredníctvom tlačiva „Registrácia chovu“ : https://www.pssr.sk/stiah/cehz/RegFarm2015.pdf
2. Vyžaduje sa schválenie chovu príslušnou Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou (bod 02 tlačiva „Registrácia chovu“)
3. Vyžaduje sa zapísanie súradníc GIS: X: a Y:, príslušnou Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou (bod 04 tlačiva „Registrácia chovu“)
4. Pri registrácií „VŽP – skrmovanie vedľajších živočíšnych produktov“ je potrebné spolu s tlačivom „Registrácia chovu“ zaslať na pracovisko CEHZ aj kópiu tlačiva „rozhodnutie o schválení VŽP

Tak j teda skúsim požiadať o zaregistrovanie novej farmy Vedľajších živočíšnych produktov. Keď mi ju po tých procedúrach schvália, môžem si ovce porážať bez strchu zo sankcie a bez kafilérky. Keď mi to neschvália, musím ku každej zabíjačke volať kafilérku - a platiť za odvoz zvyškov.

Teda tak to je na Slovensku. Preto som sa pýtal, ako to robia ostatní chovatelia oviec, či kôz.

smajlík

25.5.2016 09:58

No neni to krasne? :) za chvili si budu muset sehnat potvrzeni i na odrihnuti po dobrym obede! Krete nismus.

25.5.2016 10:11
Janko Pastier

XXX.XXX.199.30

No neni to krasne? :) za chvili si budu muset sehnat potvrzeni i na odrihnuti po dobrym obede! Krete nismus.

Vyslovene navádzajú, aby človek alebo klamal (stratená ovca, napríklad), alebo nechoval nič a "mal pokoj".

Su

25.5.2016 10:43
Su

XXX.XXX.65.232

Ano, jak píšete, to bych raději nahlásila, ze my beran utekl...Ale tak něco může být na papíře a neco ve skutečnosti.Ja když hlásila hospodářství, tak jsem chtěla nahlásit všechny pastviny, vybehy, pristresky a ženské to na počítači vůbec nešlo.Nakonec byla ráda, ze vyznacila na mapě jeden chlívek a řekla mi, ze to ji stačísmajlík

25.5.2016 10:51
Janko Pastier

XXX.XXX.199.30

Su napsal(a):
Ano, jak píšete, to bych raději nahlásila, ze my beran utekl...Ale tak něco může být na papíře a neco ve skutečnosti.Ja když hlásila hospodářství, tak jsem chtěla nahlásit všechny pastviny, vybehy, pristresky a ženské to na počítači vůbec nešlo.Nakonec byla ráda, ze vyznacila na mapě jeden chlívek a řekla mi, ze to ji stačísmajlík

A aby toho nebolo málo - to s tým nahlásením akože "stratenej" ovce mi poradil štátny úradník.

No, a vyberte si.

smajlík

25.5.2016 10:51

Logicky to dava smysl. Stratila se nekde na dvorku :).

25.5.2016 10:55
Janko Pastier

XXX.XXX.199.30

Logicky to dava smysl. Stratila se nekde na dvorku :).

Lenž klamať sa hanbím sám pred sebou. Je to dosť ponižujúce...

25.5.2016 10:59

Jsou horsi veci na svete.

25.5.2016 17:34

Ne, je to absurdní přeci, řešit to takhle. Navíc to můžete napsat tak jednou do roka. Jinak by zas někdo mohl řešit, jak to, že nemáte zvířata zabezpečená, že utíkají.

Řešilo se to tu celkem nedávno, že odpad z ovcí a koz se bere jako infekční z důvodů plošně přenosných nemocí.. vlastně z toho vyplynulo, že chováme nejrizikovější skupinu užitkových zvířat vůbec možná to bylo ve vlákně Kafilerní box?

Přidejte reakci

Přidat smajlík