Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.5.2016 20:37
vosajda

XXX.XXX.231.74

Ovci? Vcera nam primo jako podle ucebnice porodila ovce Romanka dve krasna jehnatka.Kluka a holku.Za chvili uz od mamy bastila. Jen bych se chtela optat.Myslite, ze bysme ovci- mamcu- mohli za 14 dni ostrihat? Nemohla by ztratit mleko?

23.5.2016 22:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mohli, nemohla.

24.5.2016 17:07
kelim

XXX.XXX.151.225

Také jsem to tak měl a v pohodě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.5.2016 12:16

Lepší je stříhat na podzim.

25.5.2016 20:38
ledana

XXX.XXX.13.3

Podzimní stříhání - už o tom uvažuji delší dobu, ale jaké jsou výhody kromě čistých zadků a vemínek pro porody?Kdo to děláte v praxi, poučte mě, prosím

26.5.2016 09:29
profesor1

XXX.XXX.192.98

Když tak pěkně prosíte - Nemáte zbytka sena, prachu, hlíny, bobků ve vlně, vlna je celkem dost vypraná od deště, stříhač si netupí nože na strojku(od toho sena, hlíny...) + co jste uvedla vy.

26.5.2016 20:59
ledana

XXX.XXX.13.118

Děkuji, to jsem předpokládala a co si myslíte profesore o termoregulaci vlny v letních vedrech, někteří ovčáci zastávají názor, že vlna ovce chrání i před vysokými teplotami, je jim prý v kožichu líp, no ale z praxe zas někteří tvrdí, že se odpaří kůže...tak nevím, nejspíš to vyzkouším a uvidíme
tak ještě jednou díky za radu.

27.5.2016 06:29
ustulina

XXX.XXX.22.113

My stříháme v srpnu, přesně jak píše profesor, vlna je čistá, ovce v lepší kondici. Ve vlně necháváme přes vedra záměrně, je jim v tom lépe a mám to potvrzené od dalších. Kůže se jim fakt nikdy neodpařila, zato jsem viděla pár spálenin od sluníčka na ostříhané ovci. Když hrábnu ovci v největších vedrech do kožichu, je to jasný. Později stříhat nemůžem, páč jsme dost na výdrholci v horách a to je pak holkám zas zima.

27.5.2016 08:49
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jo, jo ustulíííno. Vlna se odpaří, nebo zapaří když je ovce ve vlhkém chlévu, kde je vlhko a dusno. Venku je propláchnutá deštěm, tak že je krásně prodyšná. Tak jako v zimně hřeje, tak i v létě izoluje před žárem.

27.5.2016 09:07

Ono to bude mozna u ruznych plemen jinak. Treba zwartblesky maj vlnu ukrutne hustou, to jsem jeste nevidel. Suffolky maj snad o pulku min vlaken. Ale mel jsem na cas zavrenou suffolku ve chlive a z te teklo, zw v pohode, sucha.

Nubiru

27.5.2016 09:32
Nubiru

XXX.XXX.147.2

No ja pridám takúto skúsenosť. Minulé leto ako boli tie najväčšie horúčavy a suchá, paša mizerná, frízky sme mali v cca 3 mesačnom kožuchu (strihané boli predtým v apríli-máji), dojivosť strašne poklesla, ovce celé dni preležali a predychčali v tieni (a to sme pritom na horách), tak sme ich teda strihli či sa im neulaví a hľa: holky nabrali šťavu a znova sa im chcelo žiť, začali znova dobre pásť a napravila sa aj dojivosť. K štyrom litrom sa už samozrejme nedotiahli, ale stále to bolo dosť dobré až do jesene. Takže v našom prípade sme si ostrihaním v tom správnom momente zachránili polku dojnej sezóny.
Starí bačovia tu používajú letné strihanie aj ako štartér ruje. Vystihnú si nejaké prudké letné ochladenie a tesne pred ním ostrihajú. Ovce tak majú pocit že už je jeseň, časť stáda príde do ruje a dá peknú nádielku vianočných jahniat.

27.5.2016 10:18

Ja jeste porad nevim, kdyz se ovce zahriva vlastne travenim potravy, tak potom hustej kozich zabranzje ochlazovani prez kuzi. Kdyz strihaci a chovatele rikaj ze v zime staci vlna 1-2cm ze se ovce zahreje dostatecne zevnitr, tak v lete se zahrejva stejne ale teplo zustane pod vlnou. Babo rad.

27.5.2016 13:11
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak se jich někdo zeptejte a bude to vyřešené

27.5.2016 14:14

Vyrese n eeeeee :).

27.5.2016 14:46
hodek

XXX.XXX.215.194

Též stříháme na podzim a přidám ještě jednu vypozorovanou výhodu - ostříhané jehnice mnohem rychleji dorostou, když je zbavíme jehněčí vlny.

27.5.2016 14:54

A proc myslite ze pak lip rostou?

27.5.2016 15:11

Mastnáčku je to tak, kamarád co má asi 400 romanovek nějaké jehnice na podzim ostříhal a některé ne a ty na podzim ostříhané byly při jarním stříhání opravdu větší, hezčí a narostlejší než ty co se teprv prvně stříhaly.

27.5.2016 15:18
hodek

XXX.XXX.215.194

Nemám pro to žádné vědecké vysvětlení, proto píšu, že je to zkušenost vypozorovaná. V podstatě náhodou jsme jeden rok některé jehnice ostříhali na podzim jako půlroční, některé zůstaly v jehněčí vlně do jara a zjistili jsme ten rozdíl.

27.5.2016 15:59

Jak jste dva, budu tomu verit a asi vyzkousim. asi to vlakno musi byt taky vyziveny, takze nejakej ten protein a mineral to asi ovci sebere.

27.5.2016 21:16
ledana

XXX.XXX.13.95

Tak to jsou cenné rady a postřehy, moc děkuji všem co se zapojili do diskuze.

Přidejte reakci

Přidat smajlík