bača 555

XXX.XXX.191.83
Zdravím. Mám na zahradě dvě ovce a jednoho berana (nejsou příbuzní) všichni jsou narození v únoru. Měl bych je rozdělit, nebo jsou ještě mladí na to aby se naskákali?
bača 555

XXX.XXX.191.83
V případě, že bych je nechal pospolu a nechal to na přírodě, je možné, že by měli v zimě jehňata? Není to na ně brzo?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zalezi jak jsou velky, jeslti mate vahu, zvazte si je a podle kil se rozhodnete. Nevim jak je to u vas s travou, tady letos bida a na nekterych ovcich a jehnatech je to znat.
bača 555

XXX.XXX.191.83
Trávy máme dost... kolik by tak měla vážit? Nemám s tím moc představu kolik by měla mít kilo..

Ja nevim jaky plemeno mate.
bača 555

XXX.XXX.191.83
napsal(a):
Ja nevim jaky plemeno mate.
Je to Suffolk.

Tak kdyby mela aspon 60kg v dobe pripousteni bylo by to dobry.
bača 555

XXX.XXX.191.83
Dneska zvážím a uvidím. Asi půjdu do té zástěrky. Ta zástěrka se jenom obepne beranovi kolem pasu? Mám ovce první rok nechci to pokazit.

Nevim s tou zasterkou, je tam i moznost ze si beran porani pi nd ou ra. Kdysi to tata prej zkousel na berana davat a nejak se to neosvedcilo, ale to bylo za totace a kdovi co bylo tehda k mani a to byl zootechnik.
bača 555
napsal(a):
Dneska zvážím a uvidím. Asi půjdu do té zástěrky. Ta zástěrka se jenom obepne beranovi kolem pasu? Mám ovce první rok nechci to pokazit.
Zástěrka musí být dost utažená, aby se nemohla pootočit. Taky jsem kdysi zkoušela, ale beran byl šikovný a připustil ovci i se zástěrkou. Samozřejmě tu nejméně narostlou.

přezdívka
napsal(a):
Zástěrka musí být dost utažená, aby se nemohla pootočit. Taky jsem kdysi zkoušela, ale beran byl šikovný a připustil ovci i se zástěrkou. Samozřejmě tu nejméně narostlou.
tak nejak. Kdyz se clovek snazi prirode neco narizovat :).
bača 555

XXX.XXX.191.83
Nedávno jsem četl na internetu, že je chovatel, který to nechává na přírodě... Když ovce bude schopná tak zabřezne a když ne tak až příští rok. Že si to určí sami... V to mje potom akorát porblém, že člověk neví kdy bude rodit.

Spousta lidi to tak dela. Tem se ale rodej jehnata treba uz v lednu, takze jehnice stihnout dorust. Blby je, kdyz tohle zacnete praktikovat na jehnicich rozenych pozdeji. Takze ve vasem pripade, jestli se narodili zacatkem unora, maji dobrou pastvu, rostou jako z vody, tak se toho nemusite nejspis bat. V opacnym pripade bude ovce nedorostla, muze mit problemy jak s prvnim tak s dalsima porodama, protoze ten rust pak uz moc nedozene.
bača 555

XXX.XXX.191.83
A co porod? Chodím je kontrolovat dvakrát deně to asi stačí abych poznal že už se k tomu schyluje... při nejhorším bych asistoval

Blby to je jak na co. Zase ty jehnata nebudou tak zatizeny cervama na zacatku zivota a az se zacnou past, tak uz budou odolnejsi. Za par dni az skonci novymu mladakoj karantena, tak pujde od stada. Vloni a predloni jsem to oddaloval at jsou mlady do travy, ale vypada to, ze to neni uplne idelani. A kdyz vim kdy se bude bahnit a mam misto, tak to budu hlidat nebo to pozaviram do velkyho chlivka. Nejstarsi letosni jehnici je k dnesku 4,5 mesice, to snad jeste do rije nepujde, tak to risknu. Nebo mate nekdo se suffolkama zkusenost ze by zabrezla jehnice 4-7 mesicu stara?
napsal(a):
Blby to je jak na co. Zase ty jehnata nebudou tak zatizeny cervama na zacatku zivota a az se zacnou past, tak uz budou odolnejsi. Za par dni az skonci novymu mladakoj karantena, tak pujde od stada. Vloni a predloni jsem to oddaloval at jsou mlady do travy, ale vypada to, ze to neni uplne idelani. A kdyz vim kdy se bude bahnit a mam misto, tak to budu hlidat nebo to pozaviram do velkyho chlivka. Nejstarsi letosni jehnici je k dnesku 4,5 mesice, to snad jeste do rije nepujde, tak to risknu. Nebo mate nekdo se suffolkama zkusenost ze by zabrezla jehnice 4-7 mesicu stara?
Na to bych moc nespoléhala. Zabřezla mě jehnice - kříženka Romanovka - Texel a porodila, ještě jí nebylo 10 měsíců. Od té doby se snažím, aby se k jehnicím nedostal beran dřív než jí bude 7 měsíců a bude řádně narostlá. V opačném případě nechám připouštění na další rok. Ne vždy se to podaří, aby se nějaký čipera nedostal tam kam nemá, ale záměrně ne.

A konkretne suffolk? Krizenky s romanovkou vynechme, tam se nedivim. Suffolk neni tak ranny plemeno. Kdyz je nejstarsi jehnici 4.5 mesice a nechal bych berana ve stade do jejich 5ti mesicu? Mam totiz jen tri letosni, zbyle dve jsou krizenky zw/sf a treba jejich matky ty zabrezly snad az v 8-9mesicih. Mam momentalne omezeny prostory kam bych ty tri jehnicky soupnul, bud je vseechno sezrany nebo jsou to vybehy, kde cekam na ocistu slunickem. nebo jeste varianta, kalhotky jak pro fenu :).
Tak já mám možnost je rozdělit. Loni jsem záměrně připustila 7 měsíční SF jehnici a nedopdadlo to dobře. Zabřezla hned po prvním skoku a s porodem musel pomáhat veterinář. Ještě, že měla dvojčata. Kdyby měla jedináčka, tak jsme to z ní nedostali. Přežila jenom ovce. Jehňata bohužel ne. Třeba MVDr Axman, ten dává na prvničky romanovského berana, protože jehňata jsou menší a ovce to lépe zvládne a už je z ní užitek hned v prvním roce.

Je to tak, taky jsem s nim vymenil par radek, ale to bych bejval musel znova vyrazit na cesty :) No jeste je cas, mladak je v karantene. Me to jeste k tomu komplikuje ta vec, ze jak jsou jehnice mlady, tak ovce maj porad dost mlika. Hlavne ty zwartblesky. Asi si hodim korunou.