Acidoza, prosím poraďte!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2016 09:28
petronz

XXX.XXX.128.66

Dobrý den, potřebuji poradit. Naše kamerunská koza včera dostala acidozu, tak jsme jí dali sodu a odvar z kmínu, což jí pomohlo a vypadá už celkem normálně. A tak jsem se chtěl zeptat, co jí můžeme dát na jídlo, seno nechce a nevím, jestli jí třeba tráva neublíží... Díky za rady!

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.7.2016 09:33

Nevim jak kozy ale ovcim seno jede jakmile jsou zavreny a nevidi travu. pri nejhorsim tam zamichejte par hrsti travy.

16.7.2016 09:36
petronz

XXX.XXX.128.66

Díky.

16.7.2016 09:46
moonika

XXX.XXX.167.232

KVALITNÉ seno by nemala odmietnuť a ak jej chcete urobiť radosť :) a prospieť, tak jej nanoste halúzky svídy, ovocných stromov, dubové, a a pod. A dajte niečo na podporu trávenia, prodigestan, metacid a pod.

16.7.2016 11:13
petronz

XXX.XXX.128.66

Díky :) seno si už aspoň trochu vzala, tak ještě dostane větvičky. :).

16.7.2016 11:13
petronz

XXX.XXX.128.66

A vodu normálně dostat může?

16.7.2016 11:33
roklanka

XXX.XXX.46.101

Vodu dostat musí, dobré by bylo i něco na podporu trávení.

16.7.2016 12:02
petronz

XXX.XXX.128.66

Dobře díky, někde jsem četl, že po acidoze by neměla 24 hodin pít, ale přišlo mi to jako blbost,. :).

16.7.2016 21:06
petronz

XXX.XXX.128.66

Ještě jsem se chtěl zeptat, zda by měla dostat bachorový obsah zdravé kozy nebo se to vrátí k normálu samo, díky.

16.7.2016 21:11
roklanka

XXX.XXX.46.101

Zažitina je dobrá, pokud máte, dejte.

16.7.2016 21:50
petronz

XXX.XXX.128.66

No máme ještě druhou kozu, ale nevím, jestli by si nechala zavést sondu :/.

16.7.2016 21:53
moonika

XXX.XXX.192.81

petronz napsal(a):
No máme ještě druhou kozu, ale nevím, jestli by si nechala zavést sondu :/.

Https://www.youtube.com/watch?v=xZJTqVj1yCY Držím palce a prajem pevné nervy

16.7.2016 22:56
petronz

XXX.XXX.128.66

moonika napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=xZJTqVj1yCY Držím palce a prajem pevné nervy

Děkuji moc.

17.7.2016 12:30
petronz

XXX.XXX.128.66

Ještě jsem chtěl zeptat, zda li by mohla dostat místo kozí zažitiny třeba ovčí, jestli to jde...

17.7.2016 21:29
pajca

XXX.XXX.73.177

Určitě ano.

18.7.2016 10:03
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

Ako viete, že to je acidóza - leží, stojí? Pohybuje sa?

Keby som si spomenul na ten prípravok. Mal som tiež ten prípad u breznej ovce, chudera len stála a stála, stuhnutá na jednom mieste, volal sm vetovi, ten mi dal taký prášok - na acidózu - univerzálne takmer pre všetky zvieratá, vo vlažnej - nie studenej vode rozmiešať a z pivovej fľaše dva - tri krát denne to do nej naliať. Prežila.

Ja by som odporúčal zamedziť okamžite prístup k jadru, žiadnu trávu a ak treba reagovať rýchlo, tak ani seno (v podstate moja ani to seno nechcela - možno 2 dni) a zavodniť - 2 - 3 fľaše od piva vlažnej až teplejšej vody. Nie studenej - to sa ešte môže zhoršiť.

Ale toho veterinára by som volal každopádne - oni majú tie prípravky aj na acidózu - verím, že aj v Čechách.

Prajem, nech to zvládne.

Skontrolujte jej ratice - či nie sú teplé.

20.10.2017 08:02
janau.

XXX.XXX.162.61

Na konci srpna se nám beran najedl víc jablek, než by bylo asi zdrávo a od té doby občasně pěnil lehce od huby, jinak mu nic není, žere, přežvykuje, bobky OK, trávy má minimum, je v 90% na seně. Několikrát jsme mu dali při příznacích jedlou sodu a byl klid, pak se to zas objevilo, tak jsem někdy v pol. září volali veta, ten ho změřil, poslechl činnost bachoru, dal mu 3x v průběhu 1 týdne injekce na podporu trávení a byl pár dní klid. Teď to začlo zase, tak jsme volali jiného veta, ten mu změřil pH natráveniny a řekl že má acidozu. Dostal zase něco na podporu trávení a prášek na bázi sody, že mu to máme dávat 3 dny za sebou. Včera jsme s ním "bojovali" a dostali do něho půlku denního množství (je toho na jednu aplikaci poměrně hodně). Dnes to bude muset být lepší. Asi je lepší mu to dát najednou i když tedy boj je to s ním hrozný...
Máte nějaký tip, čímu bychom mu mohli pomoci kromě toho léku? Myslím preventivně.. Jabka apod. už samozřejmě od té doby nedostává..

20.10.2017 08:05

Na napravu traveni me nedavno poradili zdejsi clenove 10 minut povarit lzici dubovy kury v 3 dcl, udelat caj ze lzice trezalky, smichat a dat vypit. Do toho jeste dat plato cernyho uhli. Mel jsem problem u jehnicve ktera pozrala plesnivy seno.

20.10.2017 08:09
janau.

XXX.XXX.162.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na napravu traveni me nedavno poradili zdejsi clenove 10 minut povarit lzici dubovy kury v 3 dcl, udelat caj ze lzice trezalky, smichat a dat vypit. Do toho jeste dat plato cernyho uhli. Mel jsem problem u jehnicve ktera pozrala plesnivy seno.

Jj, to jsem četla, ale mně jde spíš o nastavení a pak udržení správného poměru bakterií v bachoru, aby nedocházelo k tomu překyselení, čili asi nějaká čistě "zásaditá" pomoc? apod. On jinak s trávením problém až tak nemá, kromě teda té tvorby pěny, většinou odpoledne pění a ráno je zase v pořádku.

20.10.2017 08:21
janau.

XXX.XXX.162.61

Https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/405295/jablka.

Jak do něj dostanete to množství vody? Drencherem? S tou flaškou od piva je to hroznej boj s tak silným beranemi i ve dvou

20.10.2017 08:23

Tenkrat jsem to daval flaskou od coly pulitr. Posadim a leju to do nich. Ve stoje to moc dobre nejde. Taky si muzete koupit vo nejvetsi strikacku na ni hadicku a nanekolikrat.

20.10.2017 08:28
moonika

XXX.XXX.213.226

Zarobte mix krmne vápno+soda bik 1:1 a nech má k tomu volny pristup, aby si sám reguloval ph. aký príkrm dostava? pokial od augusta nemá prístup k jablkam ani ničomu podobnému je to divné. Možno dodávať nejaký progal, nejaké probiotikum. Inak jeden čas sa mi každú chvílu nafukovala koza, aj na sene, keď som odčervila všetko to prestalo, nechápem ako to mohlo mať súvis, ale malo. Nevravím že to musí byť jeho prípad, ale kto vie. a ke´d pení tak je prifúknutý?

20.10.2017 08:42
moonika

XXX.XXX.213.226

Mastnacek ten nápoj je najmä na otravy. Dubová kôra hocikedy ale v komb. s trezalkou u otráv. Hlavne by som ho nedávala súčasne s nejakými liekmi lebo trezalka môže(nemusí) blokovať ich účinok.

20.10.2017 08:54
janau.

XXX.XXX.162.61

Já mu zkusím dát teď ty tři dny rozpuštěný prášek ve vodě dle veta, snad se nám to nějak podaří do něj narvat přes tu flašku a pak uvidíme, má lehce přístup k trávě, cca 10% z celkového objemného krmiva, zbytek jen seno, nic jiného teď nedáváme, ovce jsou hrozně tlusté (vet tvrdil, že tráva neva, když je v malém množství..?) Pokud by se pěna i pak objevovala, zkusím namíchat ten mix dle Mooniky..
Dostal včera něco na podporu trávení injekčně, nevím co, byl u toho manžel
Jinak odčervení zatím neplánuju, problémy nemají žádné, celé léto měli bohatou a různorodou pastvu + větve z různých stromů. Pokud nic nepomůže, pošlu příští týdne bobky na rozbory.
Díky moc za rady!

20.10.2017 10:40
moonika

XXX.XXX.213.226

A teda ked pení, nemá brucho ako pri zdutí? pena je akej farby?
Chcelo by to vyšetriť bachorovu tekutinu ak sa také čosi vôbec bežne robí. Možno by sa mu zišlo pár x dostať bachorovú tekutinu od zdravého zvieraťa.

20.10.2017 11:33
janau.

XXX.XXX.162.61

Pěna je čirá, max. nazelenalá od trávy, pokud ji zrovna sežral, břicho normální, peristaltika dle poslechu veta taky funguje normálně. S tou bachorovou tekutinou uvidíme, jak dopadne beran po "přeléčení", Asi to nebude tak vážné, když normálně beran funguje, nenafukuje se, ale spíš je blbé, že to trvá už poměrně dlouho a stále se to vrací...

20.10.2017 13:52
moonika

XXX.XXX.156.87

Zuby ste nekontrolovali?

20.10.2017 13:54
moonika

XXX.XXX.156.87

moonika napsal(a):
Zuby ste nekontrolovali?

Beriem späť:) keď to začalo jabkami tak to zubami nebude:P.

20.10.2017 14:15

Nejsem tedy extrazkušený chovatel, ale taky mi to vrtá hlavou.
Napadlo mě ještě k tomu všemu zmíněmému, jestli by tu pěnu u huby - když vše ostatní je v pořádku a normálu - nemohlo tvořit něco mechanicky překážejícího v útrobách?... ale to by asi takhle dlouho neprosperoval... měla jsem na mysli něco typu "přicpaný jícen" u koně - kdy žere, ale moc mu to nejde, sliní, je vidět, že není ve své kůži... ovce jsou držáci, třeba by s takovýmhle problémem zvládal "víceméně" žít normální život, jen by se to otiskovalo třeba v tom pěnění... Bodlinko?

Kdybych se už takhle prděla s jedním zvířetem takovou dobu, určitě bych mu nechala odčervení píchnout. Když už tam toho veta máte každou chvíli.. Víte prd, co v něm je a pokud se mu něco rozhodilo jablky a tělo je oslabené kvůli začervení, tak se z toho prostě ne a ne dostat...

20.10.2017 15:09

Nejsem tedy extrazkušený chovatel, ale taky mi to vrtá hlavou.
Napadlo mě ještě k tomu všemu zmíněmému, jestli by tu pěnu u huby - když vše ostatní je v pořádku a normálu - nemohlo tvořit něco mechanicky překážejícího v útrobách?... ale to by asi takhle dlouho neprosperoval... měla jsem na mysli něco typu "přicpaný jícen" u koně - kdy žere, ale moc mu to nejde, sliní, je vidět, že není ve své kůži... ovce jsou držáci, třeba by s takovýmhle problémem zvládal "víceméně" žít normální život, jen by se to otiskovalo třeba v tom pěnění... Bodlinko?

Kdybych se už takhle prděla s jedním zvířetem takovou dobu, určitě bych mu nechala odčervení píchnout. Když už tam toho veta máte každou chvíli.. Víte prd, co v něm je a pokud se mu něco rozhodilo jablky a tělo je oslabené kvůli začervení, tak se z toho prostě ne a ne dostat...

Náhodou, to není špatná úvaha. i u ovce se může přicpaný jícen objevit, ale nevím, jestli by se jí s tím chtělo normálně přežvykovat. spíš se nafukují, protože nemůžou pořádně krkat. ale kdyby přežvykoval jen míň a měl problém s polykáním, tak acidóza vznikne druhotně taky, protože ve slinách je bikarbonát, vlastně soda, kterou si přežvýkavec udržuje pH bachoru.

Ta pěna z huby z bachoru nebude, to tak při těžké plynové tympanii nebo při velkých průšvizích obecně, v tom případě na první dobrou cítíte, že je to bachorový obsah, a takové zvíře jde poměrně rychle do pryč buď kvůli primárnímu problému, nebo si lokne a pojde na aspirační pneumonii.

Takže zbývají sliny a zvíře může takhle slinit buď že nemůže polknout nebo ho něco dráždí ke slinění. Může to být k té acidóze - jak bylo změřeno to pH? Odebírala se bachorka sondou? V tom případě lze udělat víc rozborů než jen pH a stejně tak, je-li k dispozici sonda a pumpa, tak se dá odebrat bachorová tekutina od zdravého zvířete a šup s ní do berana. Funguje to líp než veškerý prodigestany a tak. Nebo má opravdu šprajclý kus jablka v jícnu, nebo má nějaký problém v dutině ústní - zkontrolovala bych jazyk, zuby.

20.10.2017 20:17
janau.

XXX.XXX.87.206

Sondou nebylo nic odebrano, jen z tlamy, byl u toho manzel, tak uplne nevim, ale pH meril lakm.papirky. Dnes do nej dodtal dalsi davku toho pripravku od veta a vypadl mu zub, resp.kus zubu. Volali jsme vetovi a pry mu acidoza vlezla uz na zuby, pry je to faze, kdy acidoza pusobi dyl a poskodi zuby. Zitra za svetla mu mame zkusit co nejlepe prohlednout vnitrek tlamy a hlavne ty zuby, zda uz nedoslo k nejake hnilobe, zapach a sahnout mu dozadu na stolicky, ale kdyz zere, tak nejspi ne. Dalsi krok v pristim tydnu by byla popr.aplikace zdraveho obsahu stavy od jine ovce do bachoru.

20.10.2017 20:30

janau. napsal(a):
Sondou nebylo nic odebrano, jen z tlamy, byl u toho manzel, tak uplne nevim, ale pH meril lakm.papirky. Dnes do nej dodtal dalsi davku toho pripravku od veta a vypadl mu zub, resp.kus zubu. Volali jsme vetovi a pry mu acidoza vlezla uz na zuby, pry je to faze, kdy acidoza pusobi dyl a poskodi zuby. Zitra za svetla mu mame zkusit co nejlepe prohlednout vnitrek tlamy a hlavne ty zuby, zda uz nedoslo k nejake hnilobe, zapach a sahnout mu dozadu na stolicky, ale kdyz zere, tak nejspi ne. Dalsi krok v pristim tydnu by byla popr.aplikace zdraveho obsahu stavy od jine ovce do bachoru.

No, takže kecy.

v tlamě je úplně jiný pH než v bachoru a spolu to nijak nesouvisí. nijak.

a acidóza vlezlá na zuby? no tak to fakt ne, no.

20.10.2017 21:09
moonika

XXX.XXX.156.87

máte tvorivého veta
to skôr ten vadný zub môže mať na svedomí "penu" v hube :).

20.10.2017 21:10
janau.

XXX.XXX.87.206

No tak to vidite, co mam s temi veterinari tady delat? A na koho se spolehat? Oba jsou vylozene specializovani na hosp.zvirata a jini veti tady uz v okoli nejsou, jen na domaci mazlicky.. Ach jo, hruza.

20.10.2017 21:14

Takze zadna acidoza. Beran ma parodontozu!
Mene k smichu je to, ze v tomhle stavu je asi dost nepouzitelny, ze?

20.10.2017 21:15

Jukněte do tý tlamy. Teda ono nečekejte, že něco uvidíte, pohledem se dají prohlédnout tak ty řezáky, zadní zuby bez rozvěrače nedáte a je to strašný boj. Ale víc informací vám dá stejně prostě ohmatání vnitřku tlamy. Prsty poznáte, jestli je někde nějaká divnost, poranění nebo ostré háčky na zubech, které mohou dráždit sliznici a způsobovat slinění.

20.10.2017 21:16

Chybějící řezáky nevadí, akorát takové zvíře pak nemůže pást krátkou trávu a na hodně vypasené pastvině má hlad.

Pokud ale chybí zadní zuby nebo jsou na nich háčky, tak to se léčí řezníkem.

20.10.2017 21:18
moonika

XXX.XXX.156.87

moonika napsal(a):
Beriem späť:) keď to začalo jabkami tak to zubami nebude:P.

Beriem spať to čo som zobrala späť

20.10.2017 21:20
moonika

XXX.XXX.156.87

Aký je starý?

20.10.2017 21:25
janau.

XXX.XXX.87.206

Smarja, kam jsme se to nakonec dostali. Beran je stary rok a pul, rezaky ma dobre, tam jsme "dohledli", treba to bude opravdu jen nejak "banalita", zitra zkusime vyzvedet vic.. Ale veselo mi neni, je to velky doposud bezlroblemovy zdravy kus a ted toto...

20.10.2017 21:33
moonika

XXX.XXX.156.87

janau. napsal(a):
Smarja, kam jsme se to nakonec dostali. Beran je stary rok a pul, rezaky ma dobre, tam jsme "dohledli", treba to bude opravdu jen nejak "banalita", zitra zkusime vyzvedet vic.. Ale veselo mi neni, je to velky doposud bezlroblemovy zdravy kus a ted toto...

To môže byť len normálna výmena zubov predných na trvalé, nie? tie čo sú po stranách vedľa stredných dvoch trvalých sú fakt ok?

20.10.2017 21:42
janau.

XXX.XXX.87.206

Zitra to zkusime nejak co nejlepe prohlednout a uvidime, co objevime. V kazdem pripade moc dekuji za vsechny tipy a rady. Kez bych objevila jen nejakou mechanickou prekazku... Stejne mi ale vrta, jak moc muze byt pH v tlame kysele, pokud beran silne slini... Sliny jsou snad zasadite, tak proc nameril vet pH kysele?

20.10.2017 22:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

A neulomil si kus zubu díky boji s flaškou?
Jak píše mastňáček - posadit!, pak flašku nactat bokem celkem hluboko, aby musel mít otevřenou papulu a nemohl kousat.
Čerstvě vykrklá trávenina bude asi kyselá než se promísí se slinou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík