Kŕmenie "mladým" senom- vaše skúsenosti?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2016 09:54
moonika

XXX.XXX.167.232

Ahojte, všade sa uvádza že seno treba nechať "vydýchať" aby sa ukončili nejaké procesy v ňom, než sa začne kŕmiť, tvrdí sa ideálne 6 týždňov a ja som sa chcela spýtať na vaše skúsenosti, či ste niekto kŕmili senom mladším ako 5-6 týždňov a ako to zvládli vaše zvieratá. Mám ale na mysli kvalitné, dobre usušené seno. (Viem že záleží od zloženia a určite by som takto neriskovala so senom v ktorom je dosť iskerníka a nejakých podobných jedovatiek)
Ďakujem vopred za reakcie:).

16.7.2016 10:01
kosta

XXX.XXX.114.1

Dávali jsme v době kdy hodně pršelo.Bylo asi tak měsíc po usušení.Lepší jak promočená tráva plná vody.
Nic se jim nestalo.

16.7.2016 18:17
dadu

XXX.XXX.137.189

Letos jsem byla totálně bez sena, tak jsem hned po přivezení nového míchala s loňským. Dalo mi to na týden, pak už jen čerstvé, letošní a v pohodě. Krmila jsem s tím kozy a morčata.

16.7.2016 18:41
lilo

XXX.XXX.201.210

Krmim cerstve seno volne lozene na pude... a dychalo tak 3 tydny... z baliku bych asi opravdu dodrzela to vydychani... jinak kozam velmi chutna a nezaznamenala jsem zadne travici potize...

16.7.2016 20:04
bischof.vlastimil

XXX.XXX.57.166

Když jsem pracoval v anglii u koní často se nám stávalo že jsme museli krmit, čerstvým senem, většinou z malých balíků a přišlo mi že to angličany vůbec netrápí smajlík

16.7.2016 20:34
moonika

XXX.XXX.192.81

Ďakujem žeby to teda boli len nepodložené fámy? a netraduje sa to len u nás, keď som o tom gúglila na "anglickojazyčných" koniarskych debatách sa to tiež riešilo. Žeby šlo fakt len o seno obsahujúce rastliny strácajúce sušením jedovatosť(ako ten iskerník) ? Ale to isté sa tvrdí aj o obilí..
(Ale napr.tuto to tiež vyvracajú http://horses.about.com/od/basiccare/f/newhay.htm ).

16.7.2016 20:55
moonika

XXX.XXX.192.81

moonika napsal(a):
Ďakujem žeby to teda boli len nepodložené fámy? a netraduje sa to len u nás, keď som o tom gúglila na "anglickojazyčných" koniarskych debatách sa to tiež riešilo. Žeby šlo fakt len o seno obsahujúce rastliny strácajúce sušením jedovatosť(ako ten iskerník) ? Ale to isté sa tvrdí aj o obilí..
(Ale napr.tuto to tiež vyvracajú http://horses.about.com/od/basiccare/f/newhay.htm ).

Resp. vravia že usušené seno s vlhkosťou 13-17perc. je už vhodné na kŕmenie a nevhodné je podľa nich len čerstvo skosené sušiace sa "seno".

16.7.2016 21:15
lilo

XXX.XXX.201.210

Co se tyka susiciho se sena... tak jak moje kozeny maji oplutek a susi se seno vzdy se snazi tu zavadlou a velmi cerstve seno urvat... samozrejme nejsou tim krmeny... ale jede jim jak nic jineho.

16.7.2016 21:41
moonika

XXX.XXX.192.81

lilo napsal(a):
Co se tyka susiciho se sena... tak jak moje kozeny maji oplutek a susi se seno vzdy se snazi tu zavadlou a velmi cerstve seno urvat... samozrejme nejsou tim krmeny... ale jede jim jak nic jineho.

Áno my našim najmä kosíme, ráno donesieme a keď je horko a kŕmim poobede tak už je to čiastočne "sušiace sa seno" a tiež nikdy nemali problém, ale ide najmä o rôzne "buriny", žihľavu bežne dávam kvantum ráno nakosené, večer prinajmenšom ovädnuté, niekedy aj na druhý deň.

22.7.2016 22:10
kozlík2

XXX.XXX.114.183

moonika napsal(a):
Ahojte, všade sa uvádza že seno treba nechať "vydýchať" aby sa ukončili nejaké procesy v ňom, než sa začne kŕmiť, tvrdí sa ideálne 6 týždňov a ja som sa chcela spýtať na vaše skúsenosti, či ste niekto kŕmili senom mladším ako 5-6 týždňov a ako to zvládli vaše zvieratá. Mám ale na mysli kvalitné, dobre usušené seno. (Viem že záleží od zloženia a určite by som takto neriskovala so senom v ktorom je dosť iskerníka a nejakých podobných jedovatiek)
Ďakujem vopred za reakcie:).

My krmíme senem hned po udělání balíků. Louku máme za domen, tak si od nich vždy pár balíků koupíme. Hned rozděláme, dáme na půdu a krmíme (kozy). Ještě se jim nikdy nic nestalo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.7.2016 23:12

Údajně by to čerstvé seno mělo dělat víc problémů monogastrům než polygastrům. Ale nevím, já občas sáhnul třeba po 4 týdny starém ale nikdy po mladším.

29.7.2016 11:36

Kozy jsem krmila polosuchým senem i úplně novým suchým a nikdy problém nebyl. Ale vždycky to bylo seno volné, ne přímo z balíku. Sežraly i seno, které jsem jim vůbec nechtěla dát, protože se zapařilo a chtěla jsem ho ještě rozhodit a znovu usušit. Došly si pro něj samy . Ale nebyla to dávka, které by se dosyta nažraly. Asi také záleží na tom, jestli je tam jen tráva nebo i květy a listy bylin. Vždycky to čerstvé seno je u nás s kytičkami.

Přidejte reakci

Přidat smajlík