Dobrý den, jdu si sem k vám zkušenějsím pro radu, asi mi u koz řádí kombinace parazitů a kokcidie. Na jaře jsem je odčervila ivermectinem, teď panacur a za 14 dní aldifal, mezitím 5 dní sulfacox. Zatím žádná změna, kozy chřadnou (umírají) dál. Bohužel je nemohu vyhnat na jinou pastvinu, tak jsem alespoň část pastviny přehradila, posekala, shrabala se všemi bobky a poházela vápnem - je to dostačující?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Není. Chce to zjistit příčinu úmrtí.
1) pokud nejste zkušená chovatelka tak si na takový průser kdy už umíraj zvířata zavolejte veta
2) dospělci na kokcidie hynou až když jsou tak oslabený, že ani s blbejma kokcidiema neumí bojovat, ale problém bývá jinde.
3) jako taková první pomoc mě napadá, koukněte jim na oční víčka, jestli je maj růžové. Pokud je maj bílé tak máte kozy chudokrevné a mohla byste mít ve stádě rozmnoženou třeba vlasovku.
4) to že kozám byly podány antiparazitika neznamená skoro nic. Existují resistence a podobný podpásovky. Poslal bych bobky na rozbor. Při silném začervení není od věci dát kozám i ATB
5) může to být taky cokoliv jiného, hned ráno zavolejte veta. Pokud nepřijede tak volejte dalšímu a dalšímu a dalšímu dokud tam někoho nedostanete.
6) žádný učený z nebe nespadnul, nebojte se na cokoliv ptát, je tu dost chytrých lidí
7) příště to chce začít řešit ještě o chlup dřív. Kolik vám jich už pochcípalo?
8) Co krmení? jak a čím krmíte?
9) Kadáver jste zkoušela otevírat? nějaké změny na orgánech?
A odčervovali jste min.1,5x vyšší dávkou než je uvedeno v návodech odčervováků? ( Nechápu, proč to tam nepíšou, že koza musí mít větší dávku než ovce :(
Jestli vám kozy padají, nečekejte s řádným odčervením 14 dní, udělejte to hned. Můžeme namítat, že je to velká zátěž na organismus, to je určitě pravda, ale mám odzkoušeno, opakovaně na 300hlavém stádu ovcí a 50hlavém stádu koz, odčervení aldifalem (nebo levitapem) a zároveň biomectinem. Nikdy z toho nebyly žádné komplikace. Zato nedostatečné odčervení, to jsou komplikace.
Veta jsem tady měla hned, jak kozy začly chřadnout, odčervili jsme panacurem 2ml na 5kg a kůzlata na ty kokcidie. Začne to tím že koza hubne a hubne, pak dostane silný průjem a je pryč. Rozbor bobků jsme dělali, byly tam hlavně kokcidie. Dále měly kozy nateklé huby, ale to po panacuru zmizelo. Teď to řeším s dalším vetem, tvrdí mi že odčervení je dostačující, jedu si k němu pro bycox na kokcidie a hepagen. Momentálně tu mám dvě špatné kozy, jsou kost a kůže, víčka má jedna slabě růžové, druhá bledší. Jedna vcelku žere, druhá jen málo a k tomu má šílený průjem.
Jinak jsou na pastvě a k tomu dostávají seno a mačkaný ječmen.

Kam jste bobky na rozbor posílala? Dělala jste nějaký směsný vzorek? Posílala jste i tu tekutou průjmovitou sra*ku? Všechno to vypadá na masivní začervení.
Co trávení, funguje jim dobře? Na nějaký mačkaný ječmen bych se momentálně vybodnul, nechal bych je na dietě, seno, voda, liz.
Hepagen je dobrá volba, nějaký přípravek na podporu trávení ničemu neuškodí a přimíchal bych do toho i nějaký farmatan proti průjmu.
Tipovala bych masivní začervení vlasovkou. Jak píše Jakub, samotné přemnožení kokcidií zdravou kozu nezabije, to vím, neb jsem to v minulosti měla u koz. Postižené kusy bych dala na marodku, jen seno, vodu.Znovu odčervila mega dávkou, ráno a večer podávala něco na podporu žaludků, nasadila hepagenovou kůru (minimálně týden) a sekala kopřivy na deficit železa. Jak se znám, tak bych do nich nalila i pivo, nebo nějaký rehydratační přípravek na zavodnění.
"teď panacur a za 14 dní aldifal, mezitím 5 dní sulfacox" takže už sú aj po aldifale či teraz len dostali ten panacur? kedy dostali ten panacur? Potrebovali by aj béčka(najmä B12) a železo pichnúť. Kuknite výsledok rozboru čo tam je napísané okrem Eimerie. okrem vyššie odporúčaného by som dávala aj lyžicu čerstvo zomletého pestreca denne na kozu alebo kúpiť rovno nejaký silymarín. A kopu haluzí rôznych ale hlavné aby boli dobre odčervené. V minulosti ste čím odčervovali, minulý rok?
Panakur a aldifal bych nedavala maji stejny zpusob ucinku na cerva... ve sve podstate by aldifal a panacur cili ambendazol a fembendazol nemely byt uzivany po sobe opet se tim vytvari rezistence... i kdyz to jsou latky rozdilne... jsou si velmi podobne...
jeste jeden zajimavy odkaz... http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hospodarska-zvirata-zanaseji-do-krajiny-nebezpecne-jedy-skodi-to-dudkum.
lilo
napsal(a):
Panakur a aldifal bych nedavala maji stejny zpusob ucinku na cerva... ve sve podstate by aldifal a panacur cili ambendazol a fembendazol nemely byt uzivany po sobe opet se tim vytvari rezistence... i kdyz to jsou latky rozdilne... jsou si velmi podobne...
jeste jeden zajimavy odkaz... http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hospodarska-zvirata-zanaseji-do-krajiny-nebezpecne-jedy-skodi-to-dudkum.
Lilo - díky za sdílení článku - to je tedy opravdu síla... My teď zkoušíme používat na odčervování křemelinu - ta je neškodná a psala jsem si s chovateli, co ji používají a mají koprologii OK... Tak doufám, že to bude fungovat. Furt si myslím, jak pomáhám krajině, když tam pasu kozy a ono takhle..)o:.
Lilo, zajimavý odkaz. Tak že čím více se odčervuje, tím více si to vlastně zamořujem a škodíme i ostatnímu. Opět mě to utvrdilo v mé teorii, že v lékárničce má být pouze dezinfekce(jabkovice) a nemocné a slabší kusy co nejdříve vyřadit. Kdyby si zadavatelka spočítala kolik už jí léčba+odčervování stálo a bude stát, tak by asi udělala líp, kdyby zrušila chov a po čase si založila nový. Chápu že je to tvrdé řešení, ale... Začíná říje, kozy v takové kondici připouštět asi nebude moc velká výhra, nehledě k té stálé léčbě.

Profesore přesně tak, snažím se tím směrem taky jít. Né vždy to bohužel na na 100% dodržuju a nějakých vyřazených kusů mi je líto a pere se to ve mně jestli jim šanci dát nebo léčit, zabít, prodat, nebo co s nima, ale začíná to přinášet ovoce. Základní stádo jsem už 4 roky neodčervil a jehňata ve vlně jsou teď přibližně na 90.dni tak velký jak jejich ostříhané matky. Jsem moc zvědavej kolik jim teď Konrád naváží.
Dnes jsem dala na pitvu jedno uhynulé kůzle plus jsme zabili kozu která na tom byla nejhůř, tak uvidíme. Tak už tu mám jen jednu hubenou kozu, která sice žere, ale stejně s ní do chovu nepočítám a druhou kterou bych ráda zachránila. K tomu že moc nežere a je hubená má šílený průjem. Dala jsem jí inj. ATB plus hepagen a ještě něco co mi dal vet, ale už nevím co to je.
Mám je na jiné čisté pastvině, tu původní pastvinu, jak jí mám asanovat, abych tam mohla kozy zase příště vypustit?
Jinak děkuji všem za rady a názory.
lilo
napsal(a):
No tak to je tedy síla..

lilo
napsal(a):
Paradka, tak ted budeme odcervovat cim? :) to abych zacal odepisovat na inezraty kdyz nekdo napise eko bio jehneci, ze pekne keca a jeste navic otravuje prirodu. Napada me jediny reseni i kdyz polovicaty. Dospely odcervovat nozem a jehnata porazit jakmile zasrackujou. Akorat me nenapda jak nalozit s tema co budou na chov ty si asi budou muset holt projit ocistcem a co vydrzi to vydrzi? To zase bude kriku o tyrani zvirat...

Pokud koza(y) tak moc průjmujou, tak bych do nich lil i nějaký rehydratační roztoky, i kdyby je neskolili paraziti jako takový, tak na průjem se umírá hodně rychle.
Se začervenou pastvinou neporadím, nikdy jsem to neřešil.