Hniloba paznehtů postopadesáté?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.8.2016 21:42
monalisa007

XXX.XXX.42.163

Dobrý den,
byť toho zde čtu hodně a moc smajlík, přesto nyní u svých oveček tápu, to že občas nějaká zakulhala a zdůvodnilo se to něčím mezi paznehtky, to už se mi párkrát stalo, ovšem nyní to je jinak.Přivezli jsme na jaře nové stádečko (Suffolk, Clun Forest, Dorper, Romanovky) a už týden 3 ovečky kulhají,2 Dorperky,1 Romanovka. Ovečky jsme odchytili a vzhledem k tomu, že jsme ve stádě nikdy hnilobu paznehtů neměli, netuším, zda s ní máme tu čest či nikoliv. Pazneht jako takový je v pořádku, střihán před dvěma měsíci ale! Meziprstí je rozprasklé dále než je obvyklé, jakoby praskla kůže mezi paznehty výše, rána (bez krve) je pokrytá bílou mazlavou tekutinou, která velmi zapáchá.
Ovečky na nohu nedošlapují, evidentně to je hodně bolestivé, nad paznehtem se zdá noha i mírně napuchlá.
A tak bych se zde ráda zeptala zkušenějších, o jaký problém by se mohlo jednat, děkuji, foto přikládám, byť ve špatné kvalitě.
M.V.

17.8.2016 21:54
monalisa007

XXX.XXX.42.163

Tak jsem prohlédla i pár zahraničních zdrojů a máme to asi jasné, že? Zítra jdou holky do karantény, stříkneme Pederiprou. Valachovu tinkturu je možné aplikovat i do prasklého meziprstí? Děkuji smajlík

17.8.2016 21:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pokud to smrdí, tak to na 99% hniloba bude. Protože jsme nedonutily ovce, aby šláply do brodící vany, tak manžel naředil formaldehyd asi na 6% a dal do rozprašovače, ovci posadil na zadek a tím formaldehydem jim všechny nohy omyl. Hlavně v meziprstí. Opakovat několik dní po sobě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.8.2016 07:23

Mate to peknej mix, osobne bych uz takhle ve velkym v zivote nenavazel...
ve valachove tinkture je formaldehyd 35% ale v pomeru 50/50 k ostatnim prisadam. Takze 17,5%. To by ale jestli jsem spravne pochopil rady staryho baci melo byt POUZE na kopyta. Na meziprsti radil ruzny pederipry a alamyciny, ale to me nikdy nezabralo a kdyz tak ne na dlouho. Takze jsem natrial meziprsti valachem. Pali to ovci i osetrujiciho kdyz to kapne mimo rukavice nedej boze oblicej, oko...na to pozor. Letos jsem 3x brodil v bily skalici ale vracelo se to. Ted uz vic jak mesic klid a doufam ze uz to tak zustane.
Ty co uz kulhaj rozhodne na samotku a lecit nejlip ve chlivku na hodne slamy. Ven na samotku bych je pustil az po 14dnech. Zbytek bud nechte a jen odebirejte nemocny a nebo vystrikat 30% roztokem bily skalice. Ta se spatne rozpousti ve vode, modra i zelena lip. Muzete i vyzkouset pridavat 0.5g bily skalice do hrsti ovsa na kus.
Hnilobu mit nemusite, prvni je zanet meziprsti, pak pokud se neleci nebo se s tim zvire samo nepopere tak nastoupi hniloba a kopyta jdou dolu.

18.8.2016 07:25

Ted koukam na tu fotku, pekne podebrany, to uz je pripraveny na dalsi stadium, takze s valachem nevahejte. Ne kazda lekarna to namicha hned a cas bezi.

18.8.2016 11:45
monalisa007

XXX.XXX.236.201

Dobrý den,
děkuji za reakce, Valach namíchán, večer jdeme na to smajlík
Ono my to až tak ve velkém nemáme, dohromady 17 oveček, na Dorperky jsem byla spíše zvědavá, na zbytku jsme se nemohli dohodnout, tak jsme zkusili plemen více a uvidíme, jak se u nás bude holkám dařit. Ale berana přivezeme Dorperovského, slyšela jsem na tato křížení dobré ohlasy, tak uvidíme
Dám vědět, jak tinktura zabírá, zbytek stáda vezmeme Pederiprou a snad se podaří sestavit i nějaký brod na Formaldehyd, třeba tato zkušenost zase někomu pomůže smajlík
Ještě jeden dotázek, oveny jsou dohromady s koňmi a u jednoho započíná ve střelce též něco nekalého, jeho mohu vzít Valachem asi též pro jistitu, že?
Děkuji, pěkný den, M.V.

18.8.2016 11:58

Asi kazdej prosel timhle pokusovanim s plemenema. Takze od tohodle tematu pryc :)
Dorper jako tatik nevim no...jestli to mate prevazne na maso jako ze asi jo kdyz to budete krizit, tak suffolk nejbeznejsi zmasnovatel, po dorperoj to budou strilizici. No nic.

Konik to chytit myslim ze muze, ale to vam poradej na konackym, tam se prej s uspechem puziva http://www.chytra-houba.eu

Do vany bych uz formaldehyd nedaval, ale jak myslite...

18.8.2016 13:17
ovcezkopce

XXX.XXX.211.174

Romanovky nám odešly na hnilobu jako první. A Dorper je jihoafrické plemeno, takže mu vlhké podmínky nebudou svědčit (stejně jako kamerunkám. Osobně bych šla už jen do anglických plemen / kříženců, kde se předpokládám jistá odolnost paznehtů vyvinula kvůli vlhkému podnebí.

18.8.2016 13:24

ovcezkopce napsal(a):
Romanovky nám odešly na hnilobu jako první. A Dorper je jihoafrické plemeno, takže mu vlhké podmínky nebudou svědčit (stejně jako kamerunkám. Osobně bych šla už jen do anglických plemen / kříženců, kde se předpokládám jistá odolnost paznehtů vyvinula kvůli vlhkému podnebí.

Presne tak, mozna jeste holandsky? :) kdyz se jim provali nejakej ten morskej val :).

18.8.2016 13:39
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj jenze tam maj slanou vodu a tak jak znamo vysusuje

18.8.2016 13:39
monalisa007

XXX.XXX.236.201

Ju, plácám nesmysly s Formaldehydem do vany, modrou skalici jsem myslela. :) My měli vždy Berichony, ale letos jsem zjistila, že sehnat čisté pěkné jehničky není jen tak, tak to dopadlo takto, jak říkáte, pokus omyl, ta anglická plemena, vzhledem k jejich podnebí a naší jílovitější půdě jsou určitě rozumná volba. :).

18.8.2016 13:42

Berichony ma soused.

18.8.2016 13:43
ovcezkopce

XXX.XXX.211.174

Jen si dělejte (_*_)
Ale je to fakt, koukněte na vlastnosti oxfordů, hampshire, kentů, kerry hill, forestů, všude vyzdvihují právě jejich odolnost. A jediný forestí vořeši nám taky nepajdali.
Ale to je fuck, stejně se tím každej musí prokousat sám. Ať se daří.

18.8.2016 16:37
monalisa007

XXX.XXX.236.201

Děkuji :)
Vidíte to, s těmi Berichony to budu pamatovat, třeba na ně nakonec dojde :)

31.8.2016 18:23
monalisa007

XXX.XXX.236.201

Dobrý den,
tak se hlásím s postupem smajlík
Oveček nakonec během týdne začalo kulhat 5. (2x Dorper,1x Romanovka,2x Clun Forest, ani jedna Suffolka) Všechny už jsou "zaléčeny", každá byla pomatlána asi 3-4x Valachovou tinkturou a ani jedna už nekulhá, všem se to po 2-3 dnech srovnalo. Nyní čekáme až dojde Pederipra, aby se preventivně přestříkal zbytek stádečka a možná vzít i tyto, pro jistotu? Každopádně "Valacha" vřele doporučuji a děkuji za radu smajlík

1.9.2016 10:48

Na suffolky pozor, jak jsou tezky, tak kulhani s uspechem "oddalujou" a zacnou az kdyz je to hodne rozjety. Lehkym ovcim se ta noha nadlehcuje lip.
S valachem opatrne, chce to pauzy mezi aplikaci. Kdyz to budete natirat kazdej den, tak jim to rozezere i zdravou kuzi v meziprsti a bude se to hojit pomalejc. HLavne ted paste tam kde jeste nebyli, jinak se to zase vrati.

3.9.2016 17:03
suffolky

XXX.XXX.157.221

Máme šedesátihlavé stádo Suffolků a bohužel jsme si to neprozřetelně také dotáhli a ne a ne se toho zbavit.
Používáme lavážní vanu v ovčí uličce a formaldehyd 5%. Když je sucho dobré, ale nesmí zapršet.
Osobně si myslím, že u hniloby paznehtů se vnímavost neliší dle plemene, ale od jednotlivého kusu.
Chovali jsem již i Dorpery a nikdy nám nekulhaly, tam kulhala funkčnost plemenné knihy , tam to je pouze pro hodně otrlé a tak jsme koupili Suffolky a do loňského podzimu dobré. Stačí však přivézt jeden nakažený kus a je o zábavu postaráno.

3.9.2016 18:19
přezdívka

XXX.XXX.105.195

suffolky napsal(a):
Máme šedesátihlavé stádo Suffolků a bohužel jsme si to neprozřetelně také dotáhli a ne a ne se toho zbavit.
Používáme lavážní vanu v ovčí uličce a formaldehyd 5%. Když je sucho dobré, ale nesmí zapršet.
Osobně si myslím, že u hniloby paznehtů se vnímavost neliší dle plemene, ale od jednotlivého kusu.
Chovali jsem již i Dorpery a nikdy nám nekulhaly, tam kulhala funkčnost plemenné knihy , tam to je pouze pro hodně otrlé a tak jsme koupili Suffolky a do loňského podzimu dobré. Stačí však přivézt jeden nakažený kus a je o zábavu postaráno.

Toto je dotaz mimo téma. Jak teda fungovala - nefungovala plemenná kniha? Ve vedlejší vesnici jich pán má odhaduji takových 40 - 50 kusů. Mě se moc líbí. Teď když už jsou více rozšířené, tak snad ani ta cena už nebude tak našponovaná. Můžete mi napsat - třeba do soukromé zprávy. Děkuji.

17.9.2016 10:25
suffolky

XXX.XXX.157.221

Tam tu knihu vede nějaký Rucky, myslím že je to Polák, sám chovatelem, posuzuje svoje ovce a i ovce z ostatním chovatelům, kdo "maže" ten jede, jinak máš smůlu a musíš to zabalit. To byl i před dvěma lety náš případ.

17.9.2016 14:31
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Vím, že Dorpři mají svojí asociaci, ale jsou také chovatelé, kteří jsou organizovaní pod SCHOKem. A myslím, že je posuzovali plemenáři SCHOKu loni v Lysé nad Labem. Pokud je daný nějaký staddart, tak by mělo být jedno kdo je posuzuje - pokud se teda drží standartu.

přezdívka moje

19.11.2016 09:40
přezdívka moje

XXX.XXX.44.152

Je sice pravda, že PK u Dorprů zdaleka nefunguje jak by měla, ale světové statistky ukazují, že toto plemeno ovcí má nejsvětlejší budoucnost.
Třeba SCHOK je zkostnatělý, snad se to tam časem změní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík