Dobrý den, kozina včera dostala průjem, všechny holky mají ale stejnou stravu. Není tu žádná pastva, jen stromy a keře, které koziny obstarávají již 3 roky. Takže určitě nic jedovatého.
Dala jsem jí odvar z dubové kůry, větvičky dubu, malinové listí, kůru z borovice a černé uhlí. Zatím nic nezabralo. Koza je taková zpomalená, ale není apatická. Žere seno, jádra se ani nedotkne. V žádné podobě..vločky nebo tvrdé pečivo... Žaludky fungují krásně. Je taková smutná, normálně "mlátí" kozy kvůli jídlu (je to fakt žrout), teď se konfliktům vyhýbá, zůstává ležet raději sama v chlívku. Tam vydrží 2-3 hoďky, jde okouknout kozy a zas šup do chlíva.Ale chodí jakoby z těžka, únava nebo bolení všeho...?
Trošku to v ní chrčí při dýchání ale "nudli" nemá, půl vemínka má o dost teplejší než druhou půlku, ale není ztvrdlé. Je u nás období říje a vím, že minulý rok byla také taková přešlá, ale jinak byla naprosto v pořádku. Stejně tak byla přešlá, když čekala kůzlátka. Ale ten průjem mne hrozně mate! Asi vám to přijde nesprávné, ale kozy se u nás bežně neodčervují ani neočkují, žijí si tu vlastním životem, i když pod dohledem veterináře. Jednou za měsíc všem kontrolují paznehty, sliznice, bobky vidím každý den . Vlastně vedu takový kozí život a tak mne mrzí když si nevím rady.Jako právě teď
Bertil
napsal(a):
A ještě poprosím o radu. Asi budu za hňupa, ale jak poznám u kozy horečku ( do prdelky jí teploměr strčit nemůžu, nedrží a nechci ji nějak ublížit) zápal plic nebo nachlazení (žádná nudle ani kašel?. Mohla by mít průjem z něčeho takového?
Https://www.youtube.com/watch?v=SZzi-ZWfvWs
musíte to skúsiť ešte s niekým kto vám ju podrží, ono to zistenie teploty je dosť dôležité obzvlášť ke´d chrčí a má teplejšiu polku.
Nemohla zožrať viac obilia ako zvyčajne? Napr že by uchmatla z dávky ostatným kozám? Sliznice ok? Dajte farmatan. Mlieko je ok?
Průjem může mít více příčin, začervení (to bývá nejběžnější), poruchy trávení, zánět. Pokud neodčervujete a jste pro přirozenou selekci, tak nezbývá, než poslechnout trávení a pokud jede, tak ještě zkontrolovat vetem dýchání. To že nedokážete sama znehybnit kozu a změřit teplotu je výmluva.Pokud jde zvířeti o život a vám o zvíře, jde to i za cenu svázání, když si neporadíte jinak. Vím o čem mluvím, jsem taky sama.
Kľudne za tým môžu byť aj nejaké parazity krv-nesajúce takže vám sliznice nič neprezradia. Preto aj by sa zišlo zmerať tú teplotu aby sa vylúčilo čosi bakteriálne, Ja by som kozu priviazala nakrátko v nejakej uličke kde sa nemôže obrátiť a tam to skúsila, pripadne aj zadné nohy nejako zaistiť, je to ťažké keď je na to človek sám:(. To odmietanie obilia by mohlo súvisieť aj s acidózou, nemohla ukradnúť od ostatných kôz?žeby toho zjedla priveľa? Keď ste písali že tak zvykne odháňať ostatné kozy od jedla... keby ste mali také podozrenie tak by sa zišla sóda. Ak máte krmne vápno, dajte jej do nádoby mix krmne vápno : sóda bik.1:1 aby si mohla regulovať ph).
To máte mírnou nevýhodu oproti mě , ale zase budete pružnější. Uvázat na krátko a svázat nohy dokážete i s vaší váhou. Budete li čekat je možné, že už nebude mít koza sílu na obranu, ale i na život. Já bych spíš tipovala na parazity, než na zápal plic, ale může to být obojí najednou. Odčervuji také velmi málo, ale neodčervovat, už bych se neměla o co starat. Letos jsem odčervovala stádo jednou, ale dvě kozy už podruhé.
Ještě to odčervování, přiznám se, že spoléhám na kozy, ale hlídám kdyby něco...možná právě se to teď děje. V pondělí dojede veterinář
Kolikrát mne udivilo, co dokáží sežrat a jak si poradí. Jsme tu na jílu a tak trávy pramálo. Vyhrabávají kořínky, žerou jíl od kořenů akátu (pouze určitý jíl, musí být šedý), ale nejzajímavější bylo, když koza na poli našla velmi staré kosti jakéhosi zvířete a s chutí je sežrala. Chybělo kalcium. Dala mi radu a dostala tablety a kosti už nehledá.
Další koza mi vypila kafe s mlíkem, občas můžou i na zahradu mezi bylinky, kdyby se jim třeba něco hodilo a bylo to zrovna kafe :).
????

XXX.XXX.94.77
Může dostat koza průjem ze špatného sena? Plíseň není vůbec vidět, jen '" voní " po houbách.nic jiného nesežrala. Dekuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

????
napsal(a):
Může dostat koza průjem ze špatného sena? Plíseň není vůbec vidět, jen '" voní " po houbách.nic jiného nesežrala. Dekuji za odpovědi.
Jistě že může. V plesnivém seně jsou mykotoxiny a mykotoxiny jsou jedovaté. V lepším případě "jen" dráždí sliznici trávicího traktu. V horším poškozují játra či ledviny.