Tak sa to stalo znovu. Pani ešte teplé čerstvo nadojené mlieko hneď prevarila a nechala ho 4h samovolne chladnúť. Potom ho šla precediť a bolo zrazené. Pritom chuť sladká. Je to záhada. Je to mlieko od kozy ktorá nemá ruju- Nejedli nič iné ako bežne, nerezový hrniec bol čistý, nebol od ničoho kyslého. Búrka nebola :). Koza dojí teraz cca 2,5l mlieka ešte sa nezasušuje,.
Osobne si nejsem jista jak je to s teplym mlekem... teple mleko nechavam schladnout a to tak ze ho preleju bud do hrnce, nebo nalevky nebo do lahve, neuzaviram supnu do lednice... a az teprve pak ohrivam nejlepe na druhy den.. mleko musi dozrat... mleko spasteruji na 72 st. a nasledne ho schladim... proces schlazeni by mel jit ale rychle... mam pocit ze tim jak je mleko plne enzymu tak nedobehnou vsechny procesy... nicmene... kdysi na syrarskem kurzu... jsme mluvili i o samotnem osazeni struku kanalku bakteriemi ktere mohou mit vliv na kvalitu mleka... na kolik stupnu a jak dlouho pani pasteruje... nebo zda dochazi k prevareni... protoze tim se to mleko naprosto znehodnocuje... pri nizkych teplotach zase nemusi zahubit vsechno...
pajca
napsal(a):
Stafylokoky. V nejhorším případě stafylokokus aureus. Přežijí vaření.
Stafylokokus aureus dokáže být skrytý v mizních uzlinách.
Bylo by dobré udělat rozbor vzorku mléka.
No len prečo sa to nestáva iným. ani mne. Jej sa to stalo dva x v priebehu mesiaca. Iným sa to nedeje, ani mne, spracúvam ho skoro každý deň. Mlieko funguje výborne, syr, jogurt sa robá výborne.Inak staf a. sa ľahko zničí pasterizáciou. Ale je možné že napriek tomu že ho pasterizácia zničí tak už predtým stihne ovplyvniť nejako mlieko, že sa správa inak. Len ako vravím nikomu inému sa to nedeje, preto uvažujem či to nesúvisí s procesom akým to u pani prejde.