Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.10.2016 06:54
kiko

XXX.XXX.225.98

Dobrý den, rada bych začala s výrobou domacího ovčího a kozího jogurtu.Jakožto úplný začátečník teprve vyhledávám info co a jak.Narazila jsem ma knihu Domácí mlékař, znáte?Ráda bych zkušené poprosila o rady a tipy do začátku A ještě zvažuji koupi jogurtovače, vyplatí se?
Moc děkuji.

27.10.2016 08:34
ika

XXX.XXX.126.131

Myslí, že lepší knížka než Domácí mlékař není. Nebo si do vyhledávače zadejte-Co nového na kopci. To je taky od té autorky a super. Já dělám kozí jogurt pro naše hafany-máme CHS. Tak to nbaleju do 0,7l sklenic a strčím do Makro líhně. Super jogurt a najednou mám i 6litrů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.10.2016 09:09

Vubec do toho nevidim, kdyz tonekdo v rodine dela tak u toho nejsem, ale jen tak jsempostrehnul ze se mliko musi ohrat pak na nejakou urcitou nizkou teplotu. Na to by byl dobrej zavarovaci hrnec ne? Tam se vejde hooodne tekutiny-mlika.

27.10.2016 09:48
moonika

XXX.XXX.153.145

Mlieko spasterizovať až na 95, schladiť na 43-45, zaočkovať. Ja to robím v hrnci s priemerom ktorý sa zmestí do jogurtovača bravo(starého) Takže mám 4-6l, Jogurtujem cca 9h, potom na 12h do chladničky.

27.10.2016 10:40
friska

XXX.XXX.104.1

Dobrý den,
začínala jsem také podle této knihy a jsem s ní spokojená. Mám ji teprve druhým rokem a vyrábím podle ní zatím jen pařené ovčí sýry, jogurt a výrobky z něj. Jsou tam i postupy bez použití kultur, jen za pomoci syřidla. Což mi vyhovuje.
Jinak jogurt vyrábím podle Domácího mlékaře tak, že zahřeju mléko na 95 stupňů C, potom hned schladím (na 47 stupňů C a přimíchám na 1l mléka 3 polévkové lžíce jogurtu. Rozliju to do uzavíratelných misek a zabalím na 6-8 hodin do peřin (péřových, nebo můžete i do polystyrénové bedny). Pak to dám do ledničky, nechám přes noc dozrát (12hodin) a je hotovo. Na první várku jsem použila na zaočkování jogurt Holandia (nebo i jiný tzv. živý jogurt) a pak už jsem na další várky používala svůj. Jogurt mi vydrží bez problémů 3týdny, pokud se ovšem nesní .
Pro mě je jogurtovač zbytečný. Tchyně má a udělá v něm max 6x250ml. Ale asi záleží i na typu. Přemýšlím spíš nad takovým tím zavařovacím hrncem s dvojitým dnem (cca za 2-3tis a je cca na 20l). Dá se použít i na výrobu sýrů. Princip má nejspíš podobný jogurtovači?
Na první pokusy výroby jogurtu úplně postačí teploměr (nejlépe digitální), hrnec, vařečka a metlička. A ze zkušenosti doporučuju vařit ze začátku menší množství, protože se nemusí hned na poprvé povést. Jde hlavně o vychytání teploty a doby zrání. A je lepší likvidovat jen třeba 1,5l než3-4l . Taky se pořád učím a občas se nezdaří.
Přeji mnoho zdaru.

27.10.2016 10:50

Proto jsem ho tom hrnci psal, mame ho, smaltovanej 20l, posledne jsem ho zenskym vnucoval ze jim to pekne pohlida teplotu ale nechtely ze maj teplomer... :)
Knizka domaci mlekar uz se neprodava jsem koukal.

27.10.2016 11:31
friska

XXX.XXX.104.1

O tom hrnci jsem začala uvažovat hlavně na ohřev a udržení sýřeniny při výrobě sýrů. Lépe řečeno mě na něj navedl manžel, aby mi ulehčil práci (spíš abych mohla vyrábět víc sýru, protože se věčně nedostává ). Na jogurt se mi osvědčily peřiny které taky krásně udrží teplotu ale začínají být taky na naše množstevní nároky nedostačující. A ten hrnec mi připadá hlavně všestrannější na využití v kuchyni než jogurtovač. A je tam i menší pravděpodobnost připálení, vzhledem k ohřevu ve vodní lázni než v obyčejném hrnci při ohřevu na plotně. Ale volila bych spíš nerezovou verzi než smalt. Tak uvidíme jestli jsem byla hodná a najdu ho na vánoce pod stromečkem. A domácí mlékař se dá sehnat na ekokoze. A maj tam i ty hrnce atd.
http://eshop.ekokoza.cz/cs/domaci-mlekar-kniha-o-domaci-vyrobe-syru-a-mlecnych-produktu.html.

27.10.2016 12:53
kiko

XXX.XXX.225.98

Tak Domácí mlékař objednán.Chci jogurty také dělat pro psy jako Ika.Ještě se chci zeptat, nemam kozu, takže mléko budu muset koupit na farmě.Nebude vadit, když nakoupim vice a nechám zamrazit nebo je lépe vždy čerstvé?A na internetu jsem četla, že se má přidat při výrobě mlécna kultura, tu koupím kde?Díky.

27.10.2016 13:32
friska

XXX.XXX.104.1

A nemyslíte spíš mlékárenskou, respektive přímo jogurtovou kulturu? Dá se taky koupit na ekokoze nebo na jiných e-shopech. Např i tady: http://www.bulgaricus.cz/mlecne-kultury
Nebo ji úplně nahradíte přidáním 2-3 (u kozího asi spíš 3-4) polévkových lžic živého jogurtu na 1l mléka (ovčí, kozí sedají se koupit ve zdravé výživě, kravský používám holandii). Ten tu mléčnou kulturu už obsahuje. Ta je většinou složena ze dvou složek: 1.streptococcus thermophilus a lactobacillus bulgaricus které ovlivňují hustotu a kyselost jogurtu (stručně z domácího mlékaře). Já si zatím vystačila bez kultur i při výrobě jednoduchých sýrů. Některé sýry se však asi bez přidaných kultur neobejdou. U jogurtu se bez přidání kultur v prášku či granulí zcela obejdu. Stačí si nechat pár lžic jogurtu z poslední várky a zaočkovat s ní nově vařený. Ze začátku jsem z toho měla taky strach a chtěla kulturu kupovat ale funguje mi to skvěle.

27.10.2016 21:05

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proto jsem ho tom hrnci psal, mame ho, smaltovanej 20l, posledne jsem ho zenskym vnucoval ze jim to pekne pohlida teplotu ale nechtely ze maj teplomer... :)
Knizka domaci mlekar uz se neprodava jsem koukal.

Knihu Domácí mlékař objednáte jen na stránkách conovehonakopci.cz. Distribuci si provádějí sami, není v knihkupectví.

28.10.2016 07:22
kiko

XXX.XXX.21.146

Friska-Děkuji.Zkusím.

28.10.2016 09:47
ika

XXX.XXX.126.131

Já má Domácího mlékaře od Ekokozy. Kupovala jsem tam i jogurtovou kulturu, ale ta mi nechutnala. Mám radši kyselejší jogurty, tak dávám choceňák.
.

28.10.2016 11:01
lilo

XXX.XXX.201.210

V kulturach je to tak ze bulgarikus ma vyssi podil na kyselosti a termofilni kultura na strukture... domaciho mlekare si kupovat nemusite veskere recepty z neho jsou na co noveho na kopci k dispozici.. ackoliv je to docela pekne cteni a vyplati se lidi jako jsou ti na kopci podporit prave treba nakupem jejich knihy...

28.10.2016 12:58
kiko

XXX.XXX.21.146

Tak termifilni kultury jsou pro mě zatím Španělská vesnice.

Přidejte reakci

Přidat smajlík