Chov VF - rada pro začátečníka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.11.2016 14:54
LenkaZ

XXX.XXX.129.185

Na jaře bych chtěla začít s chovem ovcí, uvažuju o východofríských ovcích.
Chci se zeptat, zda víte o nějakém ověřeném chovateli, u kterého bych mohla ovce koupit? Nerada bych někomu naletěla…Nejlépe Ústecký a Středočeský kraj, ale pokud nebude zbytí, dojedu pro ovečky i dál.
Dále pokud se někdo věnujete chovu tohoto plemene, tak jestli máte nějaké doporučení…
děkuji.

16.11.2016 09:27
profesor1

XXX.XXX.192.98

No nejvyšší čas na nákup(i když už je asi po dvanácté), ale v čechách jsou asi jen kozáci a masňáci. Nejlepší plemeno ovcí - VF tam nikdo nechová!?

16.11.2016 11:28
friska

XXX.XXX.104.1

Chovatele vám nedoporučím, chce to pátrat. Nějaké si vytypujte z inzerátů a třeba i pár jich objeďte už teď a ptejte se klidně i na základní věci jako je krmení, ustájení (pastva), odčervení, očkování. Zda rodiče jehňat mají POP jakou mají třídu a zda jsou v KU a jehňata mají nárok na POP, kolik matky nadojí, jaké mají porody, jaký mají genotyp, jaké mají jehňata mezi sebou příbuzenské vztahy a kdy odstavují jehňata. Prostě se ptát na všechno co vás napadne.
Obzvlášť když začínáte, není zač se stydět. Naopak smekám pomyslný klobouk a jen tak dál. Ony začátky jsou vždycky nejtěžší. Chce to jen vytrvat.
Ono taky záleží jak chcete být náročná. Záleží taky kolik jich chcete pořizovat a k jakým účelům. Zda jen na mléko a sýry pro sebe, nebo prodej, nebo chcete produkovat i plemenné kusy.
Když jsme před pár lety sháněly jehničky VF ovcí, tak jsme si je museli zamluvit až na další rok, protože po nich byla velká poptávka. A jeli jsme pro ně cca 200km. A to jsem tehdy nebyla příliš náročná. Teď už jsem ale náročnější.
Letos jich bylo na inzerci poměrně dost. A za poměrně nízké ceny. Rozhodně bych si vybírala spíš podle kvality, než podle ceny ono se vám to vrátí. Není to krátkodobá investice. A hlavně bych nekupovala z neregistrovaného hospodářství. A u VF by prý měla být ovce nejširší záď. Prý se podle toho pozná dobrá dojnice
Navíc přímo u chovatelů získáte cenné rady a hlavně uvidíte jak ovce chovají.
Nějaké informace o VF ovcích zjistíte na stránkách schok.cz a není od věci navštívit nějaký nákupní trh nebo nějakou výstavu, kde se pohybují lidé od ovcí. Bohužel spíš už až na jaře.
Zatím jsem se tam setkala jen se suprovými a ochotnými lidmi.
A hlavně si nezapomeňte registrovat hospodářství

16.11.2016 11:45
roklanka

XXX.XXX.46.97

Mám známé, co nedávno začali chovat VF, někde nakoupili dobře, jinde bída. Opravdu to chce si udělat čas, podívat se a pak nakupovat. Na Schoku najdete chovatele, pokud se nemýlím, tak paní Menšíková má největší stádo VF v Čechách. Klub jsem na stránkách nenašla, ale dotazem u plemenářů nic nezkazíte a pokud se nemýlím, tak ovce dělá Dvořák. Od svých začínajících známých vím, že letos po jehnicích velká poptávka nebyla.

16.11.2016 11:58
friska

XXX.XXX.104.1

V Čechách nás je asi opravdu poskrovnu profesore. Ale pár výjimek se najde. VF prý celkově upadají (letos dokonce byly zařazeny do kategorie málopočetných plemen). Nikomu se asi nechce dojit nebo přešel na lacume a na maso jsou přeci jen lepší a výnosnější jiná plemena (pokud teda VF bahnice nekryjete nějakým masným beranem). Ale zase masíčko mají fajnové. Dokonce i kuřatožrout jako já si na nich pochutná, jak jsou libové. Mléko je lahodné a ty sýry. No už aby bylo jaro a zase jsme dojily. Pro mě to je nejlepší plemeno. I když vzhledem k dojení jsou na čas trochu náročnější, není nad ně a ty dobroty za to stojí.
Na Českolipsku taky chovají VF, někde jsem zahlédla inzerát. A tam bych si možná i koupila vzhledem ke genotypu, ale jinak o nich nic nevím. A genotyp taky není vše. Koupi zatím neřeším. Nechávám si letos svoje jehničky a berana budu řešit příští rok.

16.11.2016 12:55
roklanka

XXX.XXX.46.97

Ano v České Lípě je chovatel VF a inzerují každoročně. Měla jsem VF tři roky a musím uznat, že jak mléko tak sýry jsou fantazie. S kozama to moc dohromady nešlo, tvořily se dvě stáda a při volné pastvě bez psa, to bylo nad mé síly, proto jsem dala přednost kozám, ale vzpomínám na ně s láskou.

16.11.2016 14:39
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já vím že se VF chovají i v Čechách frisko, jen jsem vás potřeboval trošku popostrčít, ať se někdo ozve
VF a kozy chovám společně, ale v poměru cca 35/3, proto se asi kozy když jsou v takové menšině neoddělují.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.11.2016 18:38
Uživatel s deaktivovaným účtem

friska napsal(a):
Chovatele vám nedoporučím, chce to pátrat. Nějaké si vytypujte z inzerátů a třeba i pár jich objeďte už teď a ptejte se klidně i na základní věci jako je krmení, ustájení (pastva), odčervení, očkování. Zda rodiče jehňat mají POP jakou mají třídu a zda jsou v KU a jehňata mají nárok na POP, kolik matky nadojí, jaké mají porody, jaký mají genotyp, jaké mají jehňata mezi sebou příbuzenské vztahy a kdy odstavují jehňata. Prostě se ptát na všechno co vás napadne.
Obzvlášť když začínáte, není zač se stydět. Naopak smekám pomyslný klobouk a jen tak dál. Ony začátky jsou vždycky nejtěžší. Chce to jen vytrvat.
Ono taky záleží jak chcete být náročná. Záleží taky kolik jich chcete pořizovat a k jakým účelům. Zda jen na mléko a sýry pro sebe, nebo prodej, nebo chcete produkovat i plemenné kusy.
Když jsme před pár lety sháněly jehničky VF ovcí, tak jsme si je museli zamluvit až na další rok, protože po nich byla velká poptávka. A jeli jsme pro ně cca 200km. A to jsem tehdy nebyla příliš náročná. Teď už jsem ale náročnější.
Letos jich bylo na inzerci poměrně dost. A za poměrně nízké ceny. Rozhodně bych si vybírala spíš podle kvality, než podle ceny ono se vám to vrátí. Není to krátkodobá investice. A hlavně bych nekupovala z neregistrovaného hospodářství. A u VF by prý měla být ovce nejširší záď. Prý se podle toho pozná dobrá dojnice
Navíc přímo u chovatelů získáte cenné rady a hlavně uvidíte jak ovce chovají.
Nějaké informace o VF ovcích zjistíte na stránkách schok.cz a není od věci navštívit nějaký nákupní trh nebo nějakou výstavu, kde se pohybují lidé od ovcí. Bohužel spíš už až na jaře.
Zatím jsem se tam setkala jen se suprovými a ochotnými lidmi.
A hlavně si nezapomeňte registrovat hospodářství

No hlavně nekupujte zbytečně drahá VF, jdou koupit drahé i levnější př.beran s pp 4000 a výše nač když lze koupyt dobrého i za 1200kč a to samé i s ovečkama.Ono někteří chovatelé nevědí co za to chtít.Ale záleží opravdu jestli to chcete jako malochov což je třeba můj příklad nebo o trochu více tak pak jo opravdu asi je to o něčem jiném.Beru to s mého hlediska mám je protože se mě toto plemeno líbí a mám je jen na výpas a maso.K nim jsem letos pořídil ZW jelikož jsou to vlastně plemenem příbuzné ovce.Některé ovce tohoto plemene jsou dost a dost inteligentní někdy až moc.Je to taková ovčí koza.

16.11.2016 20:14
LenkaZ

XXX.XXX.21.209

Děkuju všem za rady, určitě si z toho něco vezmu! Pro začátek chci jen pár ovcí, abych zjistila, co to všechno obnáší a snad časem se bude stádo rozrůstat. Vf jsem si vybrala pro jejich mléčnost, jelikož si chci vyrábět vlastní sýry, z toho důvodu bych možná připojila i pár koz. Každopádně nejdřív jen pro vlastní potřebu.
Koukala jsem na inzeráty a nějaké z Českolipska jsem našla, takže to bude nejspíše chovatel, o kterém píšete. Taky na SCHOKu už jsem si vytipovala chovatele, který ode mě neni daleko.
Zatím jen pročítám, co se dá, sháním informace a postupně zjišťuju co a jak, i když je mi jasný, že spousta otázek přijde až s pořízením a následnými problémy...rozhodně se ale do chovu nechci pustit nepřipravená :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík