Než príde vet určite jej neuškodí cesnak, aspoń zo 4strúčiky denne(minimálne) a nejaké vitamíny, z prírodných šípky a pod. a dávajte jej piť čaj Pectorales alebo Pulmoran:) Zoženiete sypané v lekárni, sú to výborne namiešané zmesi bylín pre tento účel. Kľudne do šrotu aj trochu chilli dávajte na riedenie hlienov, ak nie je kotná tak kludne aj zarovnanú lyžičku. Ale hlavne cesnak/cibuľa, Pokial nie je kotná, môžete do šrotu primiešať v lyžičke oleja rozmiešané dve kvapky oreganového 100perc. esenc. oleja 2x denne pre dospelú kozu, prírodné atb, super vec.
Tak liečim seba a funguje to :D.
Uživatel s deaktivovaným účtem

K tomu mi přidala vetka sypaný vit. C. Kozám chutnal, dávala jsem z ruky - vylízali to vždy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dejte jí tablety ACC long. Vážně, i na kašlavého starého koně to zafungovalo dobře a přestal kašlat.
Všetkým "zaveseným" na ifaune prajem krásne prežitý štedrý deň.
Napriek sviatočnej atmosfére chorobám je to zrejme jedno a robia si čo chcú.
Jedna z mojich kotných kôz má už dlhšie suchý kašeľ, zahlienenie však neregistrujem. Prašno nemá a tak som si myslel, že je prechladnutá a putovala "za mreže". Žiaľ ani po viac ako trojtýždňovom ustajnení to neprestávalo. Dal som na rozbor trus s pozitívnym výsledkom na endoparazity. Vo vzorke sa zistila prítomnosť (citujem):
- pľúcnych nematód rodu Muellerius - ojedinele,
- vajíčok rodu Trichuris - ojedinele
- oocýst rodu Eimeria +
- vajíčok strongylátov tráviaceho traktu - ojedinele.
Trematódy neboli zistené.
Vet sa vyjadril, že o nič vážne nejde, že ak chcem, môžem kozu preočkovať, príp. odčerviť., ale nie je to nevyhnutné.
No múdrejší z toho teda nie som.
Prosím Vás máte s tým niekto skúsenosti.
Ďakujem.
TFF
napsal(a):
Všetkým "zaveseným" na ifaune prajem krásne prežitý štedrý deň.
Napriek sviatočnej atmosfére chorobám je to zrejme jedno a robia si čo chcú.
Jedna z mojich kotných kôz má už dlhšie suchý kašeľ, zahlienenie však neregistrujem. Prašno nemá a tak som si myslel, že je prechladnutá a putovala "za mreže". Žiaľ ani po viac ako trojtýždňovom ustajnení to neprestávalo. Dal som na rozbor trus s pozitívnym výsledkom na endoparazity. Vo vzorke sa zistila prítomnosť (citujem):
- pľúcnych nematód rodu Muellerius - ojedinele,
- vajíčok rodu Trichuris - ojedinele
- oocýst rodu Eimeria +
- vajíčok strongylátov tráviaceho traktu - ojedinele.
Trematódy neboli zistené.
Vet sa vyjadril, že o nič vážne nejde, že ak chcem, môžem kozu preočkovať, príp. odčerviť., ale nie je to nevyhnutné.
No múdrejší z toho teda nie som.
Prosím Vás máte s tým niekto skúsenosti.
Ďakujem.
Keď sú potvrdené pľucnivky a kašle, odčervila by som. Niečím vhodným v danej dobe brezosti. Aj Vám krásne sviatky.
TFF
napsal(a):
Moonika, vďaka za reakciu.
Aj keď sa mi zdá, že ten kašeľ postupne ustupuje, prosím Vás, máte niekto skúsenosť aký "odčervovák" by bol na uvedené vhodný?
Ďakujem.
Nepíšete v akom štádiu brezosti je, ale helmigal nám na túto plucnivku fungoval-dávala som dávku 25mg fenbendazolu na kg ž.hm.-u tejto plucnivky sa pre kozy odporúča dávka 15-30mg fenb./kg ž.hm., aj Eprizero je vhodné. (Aldifal-albendazol len ku koncu brezosti, skôr radšej nie).