Začátek ve velkém bez zkušeností - dědictví

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.12.2016 12:56
Ala M.

XXX.XXX.222.217

Ahoj – dobrý den,

Je mi 27 a manželovi také. Já pracuji ve školství a manžel je stavař. Oba jsme z města. Snažila jsem se tu najít odpověď, ale buď špatně hledám, nebo tu není.

Po otci jsem zdědila s bratrem hospodářství na Semilsku. Otce jsem neznala a u něj na statku byla teď prvně.

Bratr nemá zájem v zemědělství pokračovat a chtěl by vyplatit. Odhad na veškeré dědictví je cca 28 mil.

My s manželem nemáme prakticky žádné zkušenosti s chovem dobytka, krom 4 oveček, které kupujeme na jaře na chalupu a na podzim je necháme porazit.
Hospodářství má cca 50 ha vlastních pozemků a 50 ha pronajatých. Převážně TTP a 30 ha ohrazené pastviny. Okolo 120 bahnic Suffolků a 40 Highlandů. Celkem hodně techniky. Není nejnovější, ale sametovou revoluci nepamatuje. Dále je na statku 1 a ½ zaměstnance, kteří se o to teď starají a vypadají, že tomu rozumí a s technikou umí zacházet.

Již delší dobu uvažujeme, že půjdeme z města, ale nikdy nás nenapadlo, že místo plánovaných 20 ovcí a 2 koz budeme mít takto velké hospodářství.

Moje otázka je, zda se to dá s nadšením a bez zkušeností zvládnout. Manuální práce nám nevadí. Na bratrův podíl si budeme muset vzít ohromný úvěr. Když prodáme byt, tak máme cca 3 mil a je potřeba také aspoň částečně rekonstruovat obytnou část, kde se teď nedá bydlet.

Máme z toho docela vítr. Nechce se nám takovouto příležitost pustit, ale zase se bojíme o zvířata, kterým úplně nerozumíme a vidina splátky přes 1 mil. ročně nám to také neusnadňuje.

Děkuji za Vaše rady a připomínky

Alena.

15.12.2016 13:28
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Podívejte se do účetnictví, jak to posledních pár roků vycházelo. Je fakt, že zemědělství je v našich zemích popelka a ne vždy co je na papíru platí. Ceny za dobytek se v průběhu let mění. Někdy je to doslova jak na houpačce. Budete se muset učit za pochodu a nejvíc se toho naučíte z vlastních chyb. Jde o to kolik ty chyby budou stát peněz.

15.12.2016 13:39
roklanka

XXX.XXX.46.85

Obrátila bych se na Vojtu Hajného z Dolních Křečan, je to mladej kluk, hospodář a pořádá kurzy o dotacích. Ten by vás mohl dostat do obrazu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.12.2016 14:14

A domluvte se s bratrem, že si úvěr nebudete brát teď, ale až za několik let. Že ten jeho podíl mu prostě vyplatíte později. Záleží na tom, jaké máte vztahy, ale kdyby to dal k soudu a žádal prodej, trvá to dlouho a soud obvykle ocení snahu protistrany na vyplacení. Každopádně by to taky neměl brzy, nenechte se dotlačit k něčemu moc nevýhodnému.
Pokud jsou tam zaměstnanci, kteří práci rozumí a budou stát při vás, je to poklad.
Jste mladí, máte velkou šanci překonat potíže, na druhou stranu to může být pro vaše manželství konec, protože v případě větších problémů je hodně lidí svádí na druhého a to se dlouho nedá vydržet.

15.12.2016 14:29
Ala M.

XXX.XXX.222.217

Děkuji za reakce a kontakt. Kurz by byl super. Trochu v tom plaveme. Nejsme zatím zemědělci, tak na mladého zemědelce nemáme nárok.

O účetnictví měl otec stejný zájem, jako o nás vyčíst se z toho nedá tedy nic.

Podle propočtů nám to vychází na veškeré investice a opravy cca 400 000 ročně s tím, že se uskromníme a nepřihodí se žádná katastrofa. Vzhledem k tomu, kolik ale stojí technika a její opravy, tak nevím.
Maso zatím do výkupu, dotace stejné, jako dosud. Žádné další příjmy tam nejsou.

Opravdu mi jde o to, zda je možné do toho spadnout a neublížit zvířatům a následně nezůstat na dlažbě.

Bratr moc nechce na splátky slyšet. Zkusíme to s ním ještě probrat, že by stejně neměl peníze hned.

Díky moc.

A.

15.12.2016 14:57
lilo

XXX.XXX.201.210

No nejprve to chce vedet jake bylo ucetnictvi, financovani, smluvni vztahy, dotace... obratila bych se na agrarni agenturu na nekoho kdo vam vypracuje nejaky byznisplan, financniho poradce udelal audit hospodareni... hlavne mluvte se zamestnanci ti vas mohou hodne naucit a nejspis to ted bude na nich aby jste se za pochodu mohli ucit... bych byla s branim uveru velmi obezretna... pripadne s bratrem uzavrete nejakou dohodu smlovu o splaceni zavazku treba do nejake lhuty, po castech atd... aby vam dal cas... vemte to tak pokud by jste prodavala cely tehle byznis... take by se penize neuvolnily ze dne na den... navic tak jako tak v rizeni o dedictvi po otci take nejspise neni vsechno jeste hotovo... vy potrebujete mit cas a prehled o tom jake procesy jsou, funguji a jake jsou vyhledy...

15.12.2016 14:59
lilo

XXX.XXX.201.210

No tak jak jsem to mela rozepsane tak jsem nenapsala nic noveho...

15.12.2016 15:15
berrynator

XXX.XXX.225.103

Podle hrubých odhadů z takové výměry při pastevním chovu zvířat odhaduji tak hrubý příjem kolem 2 mil. korun včetně dotací, pokud beru v úvahu, že veškerou vaši produkci prodáte na jatky, popř. jako zástav a to ještě beru v potaz poměrně dobrý odchov zvířat. Když od toho odečtu provozní náklady, daně, odvody a to včetně jednoho zaměstnance, jelikož taková výměra je tak pro dva lidi (traktoristy) na plný úvazek, tak se podle hrubých odhadů budete hodně těžko dostávat na čistý příjem někde k 1 mil. Kč, spíše bych to viděl výrazně méně, takže k tomu splácet mil. ročně nereálné, zváště když tam ještě je zapotřebí započítat nějaký váš příjem na živobytí. Sice nevím, jaké máte zázemí, ale odhad 28 mil. mi přijde dosti vysoký, maximálně pokud máte větší množství budov v dobrém stavu tak dejme tomu, ale stejně 50 ha je dejme tomu 5-6 mil., stroje starší, sice nevím kolik, ale i kdyby další 3-4 mil., tak mi nějk zbývá 18-20 mil., za to se dá postavit docela solidní nový kravín.

15.12.2016 16:29
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja si take rikam ze pokud prodate vse co mate tak hospodarstvi o dvaceti ovcich a dvou kozach za tech x milionu rozhodne postavite na zelene louce... mozna v pohostinejsi lokalite... nevim jak je v semilech.

Ne-chovlate

15.12.2016 17:01
Ne-chovlate

XXX.XXX.193.77

Co ty víš, třeba otec o svou ženu a děti zájem měl. Jen možnost.
Jen ta žena s ním nechtěla jít životem který on zvolil (nebyla tak jeho skutečnou ženou ale jen tou která zplodila jeho děti, nelze možná ani říci že je zplodila jemu) a jak sama vidíš a uvidíš, při životě u svého hospodářství, času nazbyt neměl a nemohl mít.

Nechci nějakou zlou krev. Jen jako muž si uvědomuji, že je dnes mnohdy těžké až nemožné mít skutečnou fungující rodinu. Většinou jsou to jakési podivné vztahy mezi lidmi a tvůj otec se z hlediska většiny žen živil namáhavě a neatraktivně, a navíc způsobem který musel dávat ráz celému jeho životu, na druhou tvář stěží zůstal nějaký prostor, čas, energie.

15.12.2016 17:23
Ala M.

XXX.XXX.225.22

Ne-chovlate napsal(a):
Jen ta žena s ním nechtěla jít životem který on zvolil (nebyla tak jeho skutečnou ženou ale jen tou která zplodila jeho děti, nelze možná ani říci že je zplodila jemu) a jak sama vidíš a uvidíš, při životě u svého hospodářství, času nazbyt neměl a nemohl mít.

Nechci nějakou zlou krev. Jen jako muž si uvědomuji, že je dnes mnohdy těžké až nemožné mít skutečnou fungující rodinu. Většinou jsou to jakési podivné vztahy mezi lidmi a tvůj otec se z hlediska většiny žen živil namáhavě a neatraktivně, a navíc způsobem který musel dávat ráz celému jeho životu, na druhou tvář stěží zůstal nějaký prostor, čas, energie.

Držte se tématu. Nic Vám do toho není a nic o tom nevíte.

Nechal doma dvě malé děti a odešel za jinou. Na nás nikdy neplatil ani se o nás nezajímal. Živil se jako řidič. Statek zrestituoval na konci devadesátých let.

Jaký k zemědelství měl vztah nevím.

15.12.2016 17:30
Ala M.

XXX.XXX.225.22

Díky za Vaše rady

Také nás napadlo vše prodat, rozdělit se s bratrem a pořídit si malé hospodářství někde v nížíně. Ale nechce se nám to všechno zahodit.

Cena byla určená znalcem ani ne před rokem, když to chtěl otec prodat. Notář z této ceny vycházel.

Pozemky jsou v LFA, tedy dotace jsou celkem slušné.

Zastavíme se ještě popovidat se zaměstnancem co to má teď na starosti.

Hezký večer.

A.

15.12.2016 18:16
berrynator

XXX.XXX.18.54

Otázkou rovněž je, jakým způsobem bylo přistupováno ke znaleckému odhadu, rozdíl mezi takovým odhadem a posléze tržní hodnotou může ve finále být totiž dosti výrazný, tak jako nedaleko od nás, kdy před několika lety končilo družstvo a prodávaly se nemovitosti, tak vím že např. takový seník, který šel do dražby, tak kdyby ho chtěl někdo v dnešní době postavit, tak by stál několik milionů, jistě i účetní hodnota byla dosti vysoká, ale ve finále se prodal za 200tis., takže pokud se postupuje takhle, tak to pak ty miliony naskakují poměrně snadno, ovšem až by jste šli farmu prodávat, tak aby jste nebyli překvapeni, že ji třeba neprodáte ani za polovinu odhadní ceny, i při vyjednávání se svým bratrem musíte brát na zřetel, že soudní znalec vám určí jakousi úřední hodnotu toho celku, ale to s tržní hodnotou nemá nic společného.

15.12.2016 19:56
profesor1

XXX.XXX.192.98

Musíte najít někoho, kdo do toho hospodaření (ekonomiky) viděl - dotace, prodej jehňat, a prodej Highladů - masa velmi ceněné kvality, jen to umět prodat. Jestli na 100ha máte jak píšete hodně techniky, tak je to taky velké plus, i kdyby sametovku pamatovala. Taky jestli jsou zaměstnanci, nebo zaměstnanec schopný = další velké plus. (Nezapomnět, ale bohužel i na mínusy) Prodat se dá vždycky. Ještě bratrovi vysvětlit, že kdo si počká, ten se dočká a motivovat ho třeba přidanou hodnotou, kterou by jste v případě úvěru vrazili bance.

Ne-chovatel

15.12.2016 22:31
Ne-chovatel

XXX.XXX.8.50

Já bych se ještě zaměřil na to zda váš otec nenašel kupce (ať již v jednotném či množném čísle) nebo zda neuvažoval o nějakém nástupci (který se nebyl ještě připraven a proto se uvažovalo i o koupi).

S těmi lidmi bych vše probral.

Jinak vám tu nikdo nebude schopný poradit a jste bláhoví jestli něco takového čekáte. Už i to bych bral jako varování před takovým soustem (není toho málo).

To, že jsem předtím napsal co jsem napsal jsem se snažil podat neutrálně pro případ, že by taková situace ve vaší rodině byla. Nebyla, tak se tím nenechte rozházet. Omlouvat se není myslím za co (nechtěně jste zmínila otcův nezájem, většina z nás sem chodích řešíme problém se ženami). Pak už je tu klasický problém nevhodného téma a komunikačního prostředku, všichni sem chodíme s našimi starostmi, mindráky, ulevit si, když se nudíme, je to součást našeho koníčka,...

Proto vám opět z podobného úhlu pohledu (podobných pohnutek za které jsem to schytal) mohu říci, že já si myslím, že většina chlapů (i když hospodařích na mnohem menším) má nějaký plán jak předat hospodářství a ten v nějaké formě mají už když začínají a bez něj by mnohdy ani hospodařit nezačali.

16.12.2016 00:37
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Hele, a jak dlouho počítáte, že budete splácet?
Spoléhat se na to, že ty dotace budou stejně vysoký dalších 10 - 20 let je sebevražda.
Plus se může stát, že vám do toho vlítne nějaká nákaza, nebo jinej průser, pozastaví vám výplatu dotací a než se to vyřeší nemáte na splátky...

Taková investice není pro lidi bez kapitálu. Tohle je pro firmu s větším obratem, která má čím kompenzovat rizika, který tam jsou.

16.12.2016 00:40
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Ne-chovlate napsal(a):

Ty, ne-chovatel.
Jseš si jistej, že jsi ve správné skupině?
Tady jsou to samí více či méně zkušení chovatelé koz a ovec.

Tebe bych podle tvých textů tipl na velice zkušeného pěstitele konopí .

16.12.2016 07:01
lilo

XXX.XXX.201.210

Jak pise tom... je to slozitejsi... zhlediska ekonomickych zakonitosti... kdyz se podivate na rozpad penez v case na ekonomicke tendence vyhledove na dobu treba triceti let... tak pro je to ze puda nebude levnejsi... ze budete mit tu svoji hroudu na ktere sami sebe zazasobite... narozdil od penez ktere se kazi...puda je dobra investice... i za cenu ze by jste mela prodat jen budovy a pudu pak pronajimat zemedelcum... moznosti je nespocet... vyhledu, sociologickych politickych a ekonomickych ve vasem pripade v dlouhodobem horizontu... take je z meho pohledu hodne dulezite poznat to prostredi... je to preci jen podhuri lidi tam funguji jinak nez v nizinach... take se priklanim k realnemu odhadu trzni ceny... k tomu co pise Berrynator...

16.12.2016 08:17

Úvěr na takovouhle dobu Vám nikdo nejspíš stejně nedá, vzhledem k tomu, že nemáte průkazné účetnictví, ze kterého by banky vyčetli, že jste solventní. V případě ručení celým majetkem bych do takového úvěru a) nešla, b) by bylo jistě daleko nevýhodnější, s vyššími úroky
Stejný problém je pak i s žádáním o dotace - jakmile nemůžete prokázat dostatečně stabilní ziskovou bilanci, dotace na tom často krachují (mám na mysli dotace např. do techniky, ne na pozemky).

Čistě hypoteticky, kdyby se to samé přihodilo mě, postupovala bych asi takto (ale neberte to jako dogma, s velkohospodařením nemám, stejně jako většina tu, žádné zkušenosti - mám jen jakýsi hrubý přehled od lidí, kteří se tím živí...):

Zkusila bych vymyslet, jestli je výhodnější si podržet nějaké ze stávajícího zázemí, nebo postavit něco dle mých představ. A za zbytek peněz z toho rozdílu mé poloviny bych si nechala maximální výměru pozemků, na jaké bych dosáhla (s přihlídnutím k jejich dobré obslužnosti - zbavovala bych se spíš takových těch roztroušených "hektar tu, hektar támhle"). Co se strojů týče - ty se Vám sice až tak "kazit" na dvoře nebudou, ale nenechávala bych jich víc, než vám někdo vypočte, co budete potřebovat. Nešlo by se s bratrem dohodnout, že by si třeba nechal on nějaké pozemky? Největší škoda je to prodávat..
Zatím bych se klidně nebála zbavit většiny zvířat - vytvořit dobré stádo, až budete mít zkušenosti, zas tak těžké nebude (klidně ze základu zvířat, které si necháte).
Něco z pozemků by tedy bylo na spásání, něco na sena a zbytek bych nějak výhodně (krátkodobě) pronajala na sekání. Než se zorientujete v oboru, budete toho mít až až. Budete rádi, když vám někdo udělá seče, vezme vás sebou na louku, aby vám řekl, kdy je nejlépe sekat a jak... nejlepší je učit se od zkušených, než vyčítat na internetu.
Zkusila bych si v klidu sednout s těmi zaměstnanci a probrat s nimi situaci - že je to prostě závazek, na který se v takovémhle rozsahu necítíte (při tom finančním zatížení vyrovnání s bratrem) a že budete muset část toho pustit, ale že byste s nimi rádi udrželi nějaký kontakt a umožnili buď částečný úvazek, nebo alespoň najímání na sezonní práce... Stejně bych udělala maximum pro to, abych si jednoho alespoň půlrok podržela, abych se od něj mohla učit... to je k nezaplacení!
Přeju hodně štěstí.
Mým snem je něco, co jste si představovala Vy... s tímhle bych se vlastně taky vypořádávat nechtěla. A ta poznámka (nevím už od koho), že to bude zkouška vztahu...tím si můžete být jistá. Ono koukat se na poklidně se pasoucí stádo na svém, je báječná, ale věřte, že při těchhle výměrách a počtech se k tomu určitě nedostanete tak často, jak byste rádi...

16.12.2016 09:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Neprodávej, neprodávej! ! ! Jak by řekl klasik.
Berte v potaz, že všichni jsme tady chytří jak rádia a přitom jezdíme ve starých škodovkách a kydáme hnůj ručně
Nevím jak u vás, ale tady kdo obhospodařuje 100ha, tak je celkem za vodou. U nás dva zemědělci s takovou výměrou, přitom každý to dělá to sám + pomoc blízká rodina (max.3 lidi) U vás zaleží hodně jaké otec bral dotace. Jestli si dovolil zaměstnance a plný dvůr strojů, tak asi na tom finančně špatně nebyl. Zvířata navíc bývají vázaná na pozemky, kvůli dotacím, tak že stavy asi snižovat nebudete moct.
Jediný problém je bratr a vy, jestli vás to bude bavit. K 20ovcím se vypracujete kdykoliv, k 10ti násobku... to se vám zadaří jen jednou za život!

16.12.2016 09:51
Ala M.

XXX.XXX.222.217

Děkuji Vám za rady a podněty k zamyšlení.

Pokusím se dohodnouit s bratrem a notářem na přecenění. Třeba se nám to podaří srazit. Notář říkal, že by mu normálmně stačil odhad od realitní kanceláře, ale když je tam ten posudek, tak musí vycházet z něj.

Splátky počítáme na 15 let a dotace počítáme, že zůstanou stejné. Prodej masa počítáme zatím do výkupu za nejnižší ceny. Časem by se nám snad podařilo sehnat lepší odběratele.

Všechen dobytek je celoročně venku. Myslím, že tam nikdo nikdy ničím než hnojem nehnojil.
Myslíte, že má význam uvažovat o vstupu do EKO režimu? Lépe by se nám prodávalo maso. Většina výkupců co jsem oslovila se hned ptala, zda jsme BIO.

Hezký den.

Alena.

16.12.2016 10:30
profesor1

XXX.XXX.192.98

Při takovém množství se to URČITĚ vyplatí, je to o každoroční kontrolu navíc a pár papírů, ale ty peníze navíc na dotacích i při prodeji se určitě vyplatí.

16.12.2016 10:38
roklanka

XXX.XXX.44.2

Souhlasím s Profesorem, neprodávala bych.Snažila bych se najít cestu, jak se s bratrem domluvit. Proto jsem vám dávala odkaz na Vojtu Hajnýho, ten jede v Bio režimu a je to kluk s přehledem.

16.12.2016 13:17

Určitě jsem taky pro to, abyste to neprodávali, ale našli cestu jak to obhospodařovat. Ekologie se určitě vyplatí a shodou okolností jsem taky ze Semilska. Docela by mě zajímalo kde přesnejc to máte, jestli to není tajemství?

16.12.2016 21:42
Ala M.

XXX.XXX.225.22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Určitě jsem taky pro to, abyste to neprodávali, ale našli cestu jak to obhospodařovat. Ekologie se určitě vyplatí a shodou okolností jsem taky ze Semilska. Docela by mě zajímalo kde přesnejc to máte, jestli to není tajemství?

Dobrý večer,

nezlobte se, ale je to tajemství Lidé jsou dneš všelijací a je mi jasné, že na pronajaté pastviny se dnes třesou všichni okolní zemědělci. Když se rozhodneme pokračovat, tak se ozvu.

Děkuji za pochopení.

A.

17.12.2016 06:47

Ala M. napsal(a):
Dobrý večer,

nezlobte se, ale je to tajemství Lidé jsou dneš všelijací a je mi jasné, že na pronajaté pastviny se dnes třesou všichni okolní zemědělci. Když se rozhodneme pokračovat, tak se ozvu.

Děkuji za pochopení.

A.

Jasný v pohodě, já právě tuším kde to je, jen jsem se chtěl ujistit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík