Švýcarská alpská ovce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.12.2016 23:40
petrzmerina

XXX.XXX.176.6

Již delší dobu se snažím sehnat nějaké informace o plemeni Švýcarská alpská ovce, někdy jsem našel název Alpská bílá ovce, ale dle schok by mělo být správně prvně jmenované. Koukal jsem na český internet a moc informací se člověk nedozví. Proto se chci zeptat zda máte s tímto plemenem nějaké zkušenosti. Co se týče náročnosti na stravu, na údržbu, na nemoci v porovnání s ostatními plemeny atd.
Doma jsme mívali kozy a v poslední době má tatínek už jen ovce především křížence různých plemen. Nyní jsem si postavil na kraji vesnice na Vysočině (nadmořská výška cca 480 m.n.m.) a těžce uvažuji o tom, že bych také ovečky pořídil. Tak vybírám plemeno... Preferoval bych spíš čistokrevnou plemenitbu než křížení.
Předem děkuji za odpovědi.
Petr.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.12.2016 08:09

petrzmerina napsal(a):
Již delší dobu se snažím sehnat nějaké informace o plemeni Švýcarská alpská ovce, někdy jsem našel název Alpská bílá ovce, ale dle schok by mělo být správně prvně jmenované. Koukal jsem na český internet a moc informací se člověk nedozví. Proto se chci zeptat zda máte s tímto plemenem nějaké zkušenosti. Co se týče náročnosti na stravu, na údržbu, na nemoci v porovnání s ostatními plemeny atd.
Doma jsme mívali kozy a v poslední době má tatínek už jen ovce především křížence různých plemen. Nyní jsem si postavil na kraji vesnice na Vysočině (nadmořská výška cca 480 m.n.m.) a těžce uvažuji o tom, že bych také ovečky pořídil. Tak vybírám plemeno... Preferoval bych spíš čistokrevnou plemenitbu než křížení.
Předem děkuji za odpovědi.
Petr.

Ve stejné nadmořské výšce chovám kamerunky (tedy zatím druhý rok, takže moc zkušeností nemám)...o těch jste neuvažoval?

17.12.2016 08:38

Zajímala jsem se taky o jiné zahraniční plemeno a nejjednodušší je najít si na internetu nějaký klub ve Švýcarsku (nebo Německu, Rakousku) a přes e-mail oslovit chovatele s žádostí o sdílení informací ohledně chovu toho daného plemene.
Na internetu se dá vyčíst ledacos, ale jen dlouholetí chovatelé Vám řeknou pravdu - nejen, že je to úžasné plemeno, ale taky v čem jsou háčky jeho chovu.
Překvapilo mě velmi mile, jak ochotně zkušenosti sdělovali a přáli hodně štěstí v chovu. Bylo to milé.
Taky jen oni Vám dají typy, kdo chová nejkvalitnější zvířata pro dovoz.
Přeji hodně štěstí. Sama vím, jaké jsou peripetie s importem ovcí. Snad jste alespoň natrefil na vícepočetné plemeno, kterého mají "nadbytek". U toho mého to tak není, tedy zatím nemám doma importovaný jediný kus. V zahraničí sotva zvládají pokrývat svou poptávku

17.12.2016 09:36
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobre a jak velkou mate vymeru na ktere budete past... to je podle me asi ten nejdulezitejsi parametr pro odolnost a zdravi a narocnost na chov... nevim jaky maji zminene ovce temperament... to je take potreba posoudit... ale celkove chov ovci povazuju za nenarocny tedy v pripade vhodnych pastevnich podminek.. tedy az na vyrobu a udrzbu jejich oplutek a objektu... pokud mate pristup k vode nemusite ani napajet...pokud maji dostatek pastvin nemusite dokrmovat... v zime zerou seno to se da koupit takze nemusite susit... pres leto travu... nepotrebuji zadne prikmy... k technickemu zazemi... pres leto jim staci pouze zastinene stanoviste... na dobu bahneni se vyplati moznost mit choul... ale to je spis pro vase pohodli a pro eliminaci uhynu... co se tyce primo tohodle plemene... zkusenosti nemam... ale premyslim nad nim asi takto.. ovce zijici nad 1000 m vys...neni ta vase pahorkatina malo?.. ovce ktera se pohybuje u nas v radech stovek kusu... jaka bude jeji geneticka vybava, a kupni a trzni cena... asi tak... chovam suffolky.

17.12.2016 18:18
petrzmerina

XXX.XXX.176.6

Abych odpověděl na dotazy.
O kamerunkách jsem neuvažoval, jde mi o masnou užitkovost a plodnost což kamerunky nesplňují.
Kluby v zahraničí jsem zkoušel hledat, ale v angličtině jsem žádné stránky nenašel a přes překladač např. z němčiny to se nedá... Člověk sice třeba něco vyčte, ale na komunikaci to použít nejde.
Importovat určitě nechci. Chtěl bych si je pořídit od českých chovatelů. Dle SCHOKu byly dovezeny už v roce 2003, tak jsem si říkal, že už by mohly být rozšířené. V Alpách se jich chovají statisíce, takže ojedinělé plemeno v Alpských zemích to není.
Ohledně podmínek chovu. Za domem mám svých cca 3/4 ha. V okolí jsou ale hektary nesečených velkých mezí do kterých technika nemůže a myslím si, že by neměl být problém se domluvit na vypásání v el. ohradníku.
Ohledně nadmořské výšky - našel jsem chovatele který je má v podkrkonoší ve 400m.n.m. takže si myslím, že to málo není. Ale právě proto jsem právě toto vlákno založil aby mi případní chovatelé toto potvrdili či vyvrátili.
Žádnou extra salaš neplánuju, pouze drobnej přístřešek a bahnění plánovat až po zimně.
Petr.

17.12.2016 18:32
Massaro

XXX.XXX.117.9

A co konkrétně vás na tomhle plemenu zaujalo?

17.12.2016 20:23
petrzmerina

XXX.XXX.176.6

Užitkové vlastnosti, odolnost, rannost, možnost 3 vrhů během 2 let, vzhled - alespoň dle všeobecných informací co jsem zatím byl o tomto plemeni schopen zjistit.

18.12.2016 07:46
lilo

XXX.XXX.201.210

petrzmerina napsal(a):
Abych odpověděl na dotazy.
O kamerunkách jsem neuvažoval, jde mi o masnou užitkovost a plodnost což kamerunky nesplňují.
Kluby v zahraničí jsem zkoušel hledat, ale v angličtině jsem žádné stránky nenašel a přes překladač např. z němčiny to se nedá... Člověk sice třeba něco vyčte, ale na komunikaci to použít nejde.
Importovat určitě nechci. Chtěl bych si je pořídit od českých chovatelů. Dle SCHOKu byly dovezeny už v roce 2003, tak jsem si říkal, že už by mohly být rozšířené. V Alpách se jich chovají statisíce, takže ojedinělé plemeno v Alpských zemích to není.
Ohledně podmínek chovu. Za domem mám svých cca 3/4 ha. V okolí jsou ale hektary nesečených velkých mezí do kterých technika nemůže a myslím si, že by neměl být problém se domluvit na vypásání v el. ohradníku.
Ohledně nadmořské výšky - našel jsem chovatele který je má v podkrkonoší ve 400m.n.m. takže si myslím, že to málo není. Ale právě proto jsem právě toto vlákno založil aby mi případní chovatelé toto potvrdili či vyvrátili.
Žádnou extra salaš neplánuju, pouze drobnej přístřešek a bahnění plánovat až po zimně.
Petr.

Bahneni po zime je osobne z meho blbost ale to poznate sam az budete chovat... duvod proc ovce bahnej od prosince do zacatku brezna naprosto prirozene a povetsinou v nejvetsich mrazech je zalozen v silne imunite kterou jehne takto narozene ziska...take jsme na zacatku chteli aby se bahnily do tepla a na zelene ale kupodivu paraziti byli rychlejsi... takze povetsinou to odnesla jehnata nejakymi prujmy a podepsalo se to na jejich rustu... tak jako tak je nutny aby mel moznost choulu a to z vicero duvodu nejen bahneni... s ovcemi je cas od casu potreba manipulovat... na 3/4 ha to mate tak na 5 ovecek i s beranem no a s celorocnim dokrmem sena ale to vam prirozene v lete zrat asi nebudou to i kdyby meli naprostou step tak radejc vyzerou travu az do hliny... takze na tak malem je potreba mit system oplutku... nadmorska vyska v tomhle pripade asi nebude ten nejvetsi problem.. furt je lepsi tahnout otuzile plemeno dolu nez poustni nahoru... na druhou stranu me jeste napadla rozmanitost alpskych luk oproti tem nasim slozeni pastevniho porostu.. ten by si mel byt asi podobny... pro vyteznost a uzitkovost se nejlepe osvedcuji dvou az triplemenna krizeni... no a co se tyka rozsireni mrknete na demografickou situaci ovci... podle toho zjistite co se nejspis vyplati... kdyz by to byla ovce ktera za to fakt stoji tak uz by tu zila v radech tisicu kusu... to je jen takova moje uvaha a objevena by byla asi driv... ve vasem pripade bych oslovila pripadne chovatele primo ale treba se tu najde i chovatel ktery se s timhle plemenm osobne setkal... tak jako tak vam preju aby jste nasel to co hledate...

Campesino

19.12.2016 23:05
Campesino

XXX.XXX.94.186

lilo napsal(a):
Bahneni po zime je osobne z meho blbost ale to poznate sam az budete chovat... duvod proc ovce bahnej od prosince do zacatku brezna naprosto prirozene a povetsinou v nejvetsich mrazech je zalozen v silne imunite kterou jehne takto narozene ziska...take jsme na zacatku chteli aby se bahnily do tepla a na zelene ale kupodivu paraziti byli rychlejsi... takze povetsinou to odnesla jehnata nejakymi prujmy a podepsalo se to na jejich rustu... tak jako tak je nutny aby mel moznost choulu a to z vicero duvodu nejen bahneni... s ovcemi je cas od casu potreba manipulovat... na 3/4 ha to mate tak na 5 ovecek i s beranem no a s celorocnim dokrmem sena ale to vam prirozene v lete zrat asi nebudou to i kdyby meli naprostou step tak radejc vyzerou travu az do hliny... takze na tak malem je potreba mit system oplutku... nadmorska vyska v tomhle pripade asi nebude ten nejvetsi problem.. furt je lepsi tahnout otuzile plemeno dolu nez poustni nahoru... na druhou stranu me jeste napadla rozmanitost alpskych luk oproti tem nasim slozeni pastevniho porostu.. ten by si mel byt asi podobny... pro vyteznost a uzitkovost se nejlepe osvedcuji dvou az triplemenna krizeni... no a co se tyka rozsireni mrknete na demografickou situaci ovci... podle toho zjistite co se nejspis vyplati... kdyz by to byla ovce ktera za to fakt stoji tak uz by tu zila v radech tisicu kusu... to je jen takova moje uvaha a objevena by byla asi driv... ve vasem pripade bych oslovila pripadne chovatele primo ale treba se tu najde i chovatel ktery se s timhle plemenm osobne setkal... tak jako tak vam preju aby jste nasel to co hledate...

Jenom k tomu bahnění po zimě... Nevím, jak moc velká je to blbost, ale záleží také na plemeni. Já například chovám ovce vřesové, které mají přísně sezónní říji. To znamená, že do říje přicházejí vždy až začátkem listopadu, takže pravidelně bahníme během dubna. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi staré plemeno, které má k divokým předkům blíž než většina ostatních plemen, nijak nepřirozené to asi nebude .

20.12.2016 06:55
lilo

XXX.XXX.201.210

Jasne neda se to brat jako berna mince... ale osobne me se to osvedcilo z hlediska tech parazitoz, se kterymi se na malych vymerach potkate pomerne brzo...

Přidejte reakci

Přidat smajlík