Ivet0001

XXX.XXX.31.9
Už jsem tu měla tři veterináře a nikdo mi neumí poradit co té koze je. Koza v pěkném stavu z ničeho nic zhubne, (má ukázkové bobky), začne padat. Když ji postavím stojí, ale když chce někam jít tak udělá pár kroků a zase upadne. Koza žere i pije. Jen je hubená a nechce stát na nohou. Po pár dnech už nemá bobky, ale takový větší bobek světlé barvy, který zapáchá. Ale stále žere i pije.
Už mi takto pošel kozel, kůzle a teď to má i koza. Mám chov 30 koz a už si nevím rady.
Nemáte někdo zkušenosti? Léčili jsme vitamíny, odčervení i nějaké přípravky na játra (už nevím co všechno vet dával).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemůžou se dostávat k něčemu, co jim nedělá dobře? (na pastvině).
Rozbor krve jste dělali? A pitvu u těch uhynulých?

Ivet0001
napsal(a):
Už jsem tu měla tři veterináře a nikdo mi neumí poradit co té koze je. Koza v pěkném stavu z ničeho nic zhubne, (má ukázkové bobky), začne padat. Když ji postavím stojí, ale když chce někam jít tak udělá pár kroků a zase upadne. Koza žere i pije. Jen je hubená a nechce stát na nohou. Po pár dnech už nemá bobky, ale takový větší bobek světlé barvy, který zapáchá. Ale stále žere i pije.
Už mi takto pošel kozel, kůzle a teď to má i koza. Mám chov 30 koz a už si nevím rady.
Nemáte někdo zkušenosti? Léčili jsme vitamíny, odčervení i nějaké přípravky na játra (už nevím co všechno vet dával).
Hele až to zabalí koza, pošlete jí na pitvu. to bude nejlepší.
Ivet0001

XXX.XXX.31.9
Pitvu jsme nedělali. Rozbor krve jsme dělali u toho kozla. Tam vyšlo že mu chybí nějaké látky, ale už nevím co všechno to bylo. Říkal, že má asi něco se srdcem. Tak sem vet jezdil cca 3 týdny. Dával mu nějaké vitamíny injekčně. Po měsíci, kdy to už vypadalo že bude chodit, tak vet přijel až po týdnu a kozel byl do druhého dne kaput. Spíš mi přišlo, že veterinář sám neví co tomu je.
Robievate rozbory bobkov? ak hej čo ste tam mávali? tie sliznice kuknite ako píše lilo. Ten deficit minerálov či čoho by tiež mohol byť dôsledkom zlého vstrebávania živín kvôli parazitom a slabosť dôsledkom anémie. Príčiny môžu byť rôzne ale začala by som najjednoduchším-sliznice, rozbory.
Seno máte kvalitné? čím kŕmite?

moonika
napsal(a):
Robievate rozbory bobkov? ak hej čo ste tam mávali? tie sliznice kuknite ako píše lilo. Ten deficit minerálov či čoho by tiež mohol byť dôsledkom zlého vstrebávania živín kvôli parazitom a slabosť dôsledkom anémie. Príčiny môžu byť rôzne ale začala by som najjednoduchším-sliznice, rozbory.
Seno máte kvalitné? čím kŕmite?
Nejjednodušší je mrknout do uhynulých zvířat, červi jsou vidět pouhým okem.
Ivet0001

XXX.XXX.31.9
Vzpomínám si, že kozlovi hlavně chyběl fosfor. Rozbory děláme 3 x ročně a podle toho i odčervujeme. Naposledy jsme dělali rozbor v září a tam se nic nenašlo, všechno jen na 1 křížek. Sliznice mají skoro všechny kozy takové bledší. Ale to takto mají pořád už od té doby co je chovám. Krmíme vlastním senem. A seno je v dobré kvalitě. Na pastvu teď nechodí, jsou zavřené ve stáji.
Dala jsem bobky na rozbor, uvidíme co přijde. Nebo mám ještě něčím vydesinfikovat celou stáj?
Máte tie rozbory odložené? Boli tam niekedy pásomnice (tasemnice)? Ako dlho vlastne trvá, kým si niečo všimnete, až kým koza začne padať a má divné bobky? Ako dlho trvá ten stav, kedy iba chudne? Žerie normálne alebo žerie viac? Dávate iba seno alebo aj niečo iné? A ako vlastne vyzerajú tie bobky? Sú v nich nestrávené zvyšky, napríklad obilia? Sú svetlejšie ale stále hnedé alebo skôr do žlta? Je to úplne riedka hnačka alebo skôr objemné mäkké hrudky s "bublinkami"? Riešime to s Monikou na Facebooku a nápadov je viac, preto toľko otázok
Ivet0001
napsal(a):
Vzpomínám si, že kozlovi hlavně chyběl fosfor. Rozbory děláme 3 x ročně a podle toho i odčervujeme. Naposledy jsme dělali rozbor v září a tam se nic nenašlo, všechno jen na 1 křížek. Sliznice mají skoro všechny kozy takové bledší. Ale to takto mají pořád už od té doby co je chovám. Krmíme vlastním senem. A seno je v dobré kvalitě. Na pastvu teď nechodí, jsou zavřené ve stáji.
Dala jsem bobky na rozbor, uvidíme co přijde. Nebo mám ještě něčím vydesinfikovat celou stáj?
Zmesný rozbor až tak moc nepovie. Mali ste tam aj Haemonchus? motolice a pod ste tam asi nemali že?(Dicrocelium alebo Fasciola ) A príkrm majú aký?
(Edit: Zuzka kukám že píšeme súčasne... a ja že aká Žužu :D).
Ivet0001

XXX.XXX.31.9
Tak v rozboru byly vajíčka GIN, motolice negativní, eimeira, tasemnice, plicnivka, nematodirus a tichocephalus vše na 1 křížek.
Probíhá to tak, že koza vypadá že je v pěkném stavu (má pěknou srst, je akorát nažraná) a když tam přijdu druhý den, tak má najednou rozcuchanou srst, je hubená. Ale žere, pije (pořád stejně) a bobky má pěkné. Cca po třech dnech koza stále žere, pije (pořád stejně), začíná padat nebo nechce vstávat a bobky se změní v takový velký bobek, není řídký, ale je světlé hnědé barvy, který zapáchá. Možná to trochu vypadá, jako když v něm jsou i nějaké kousky sena? (nevím jistě). Krmíme pouze senem a mají k dispozici minerální liz. Obilí mají pouze v dojné sezóně.

Http://www.langfordvets.co.uk/sites/default/files/Johnes%20in%20Goats.pdf
křišťálová koule hadr.

To jsou docela krásně popsané příznaky u různých jedinců opakující se se stejnou posloupností a stejným koncem. Nestálo by za to zkusit zaprosit v Brně? Třeba by k tomu byl někdo ochotný se vyjádřit...
napsal(a):
Http://www.langfordvets.co.uk/sites/default/files/Johnes%20in%20Goats.pdf
křišťálová koule hadr.
U paratubery by to podľa mňa nemalo tak rýchly priebeh, chradli by dlhšie (a často sú ku koncu prujmy).

moonika
napsal(a):
U paratubery by to podľa mňa nemalo tak rýchly priebeh, chradli by dlhšie (a často sú ku koncu prujmy).
A tak tady člověk musí být trochu opatrný do se anamnézy týče.
žádná nemoc nezpůsobí zhubnutí ze dne na den. není to možné. ale samozřejmě klienti často přicházejí s tím, že tomu a tomu zvířeti včera ještě nic nebylo. to ale neznamená, že nebylo.
a u kozy právě průjem dlouho není, až na konci, nebo vůbec ne.
napsal(a):
A tak tady člověk musí být trochu opatrný do se anamnézy týče.
žádná nemoc nezpůsobí zhubnutí ze dne na den. není to možné. ale samozřejmě klienti často přicházejí s tím, že tomu a tomu zvířeti včera ještě nic nebylo. to ale neznamená, že nebylo.
a u kozy právě průjem dlouho není, až na konci, nebo vůbec ne.
Máte pravdu ale chronický zápal čriev by mal mať na svedomí dlhodobé chradnutie. Žeby si to majiteľ nevšimol?
Je to zvláštne. Toto osvetlí fakt asi len pitva. Jedine ešte kuknúť sliznicu a ak by bola skorobiela je nejaká šanca to poriešiť.
Diagnostika: bakteriologické vyšetření trusu – opakovaně alespoň 3x (nemusí být pozitivní), serologické testy – Elisa metoda, pitva a histologické vyšetření (vyšetření tkáně) – je nejspolehlivější k určení diagnozy. Barvení tkáně se provádí metodou dle Ziehle – Nelsona.
http://www.zootechnika.cz/clanky/zaklady-chovatelstvi/zoohygiena-a-choroby-hospodarskych-zvirat/choroby-prezvykavcu/bakterialni-onemocneni-.html.
Dobré by bolo aj vedieť, v akých časových rozostupoch tie tri prípady boli, či naozaj spolu súvisia. Ak bolo to isté u kozy, kozla i kozliatka, paratuberkulóza by to nemala byť. Dala by som urobiť rozbor bobkov parazitologický i bakteriologický. A ak sú kozy gravidné, prilepšila by som im v kŕmení. Ak sú tam naozaj parazity, graviditu s nimi na sene koza nemusí utiahnuť.
Je to opravdu jako hádání - ale nevíme jak stará koza, kozel - byli, jak dlouho koza březí, co ostatní kozy ty jsou úplně v pohodě kulaté tak jak mají být? čím byly ten rok odčervovány - bylo něco podáno na vlasovku a dali jste 1,5 násobek dávky jak se má u koz dávat? je tady plno otázek - to že pojdou nějaké kusy ze stáda se stává ale je třeba tomu předcházet - a příště se těch chyb vyvarovat - když začne něco být jednomu tak už být ve střehu a začít uvažovat jestli nemám problém u všech... čekat že se to vyřeší samo je většinou špatně.
kozu bych dala na samotku - začala pomalu a řádně krmit - to znamená i přilepšovat jádrem - odčervila bych ji nejdřív injekčně a pak znovu něčím jiným - kvalitní seno, a minerální či melasový liz k dispozici - vše zpočátku pomalu - možná bych zvážila i atb když už je stav tak špatný a chci ji z toho dostat - musí mít prostě individuální péči - stím že jestli mám stádo pospolu tak ho sledovat neustále zda se nebijou, zda se všechny dostanou k senu... a pouvažovala bych o změně krmení neb seno a voda je dosti málo.
Ivet0001

XXX.XXX.31.9
Koza má sliznice bílé jak v tlamě tak na víčkách. Ale vypadá, že už nevydrží.
Mám tam ještě jednu s podobnými příznaky. Ta včera taky najednou zhubla a nemohla na nohy. Dnes zase vypadá lépe. Nepadá a není tak hubená, ale má divný kukuč. Koukala jsem jí na sliznice a tlama i oční víčka jsou světle růžové. Ostatní kozy ve stádě vypadají dobře a také mají sliznice světle růžové. Průjem nemají, mají ukázkové bobky.
Ivet0001
napsal(a):
Mám tam ještě jednu s podobnými příznaky. Ta včera taky najednou zhubla a nemohla na nohy. Dnes zase vypadá lépe. Nepadá a není tak hubená, ale má divný kukuč. Koukala jsem jí na sliznice a tlama i oční víčka jsou světle růžové. Ostatní kozy ve stádě vypadají dobře a také mají sliznice světle růžové. Průjem nemají, mají ukázkové bobky.
U vlasovky zvyčajne prújem ani nebýva. Ono to zhubnutuie asi nebude najednou, len ste si to nevšimla. Tú čo má divný kukuč by som tiež hneď odčervila. Vlasovka vie urobiť za pár dní riadne straty krvi takže to že dnes má sliznice svetlé neznamená že ich za pár dní nemôže mať biele. Čím odčervujete?
Ivet0001

XXX.XXX.31.9
Odčervovací přípravky střídáme. Používáme Panacur, Biomec, a někdy i Ivomec Eprinex (ten je teda pro skot, ale na kozy zabírá).
Ivet0001

XXX.XXX.31.9
Kozel byl papírový bílý krátkosrstý a ten uhynul v červenci. A kůzle potom v srpnu. Od té doby byl klid a teď tyhle dvě kozy (to jsou kříženky). Naposledy jsme odčervovali v červenci. A pak jsme dělali ten rozbor v září a byli tam nejvíce ty vajíčka GIN, jinak ostatní na 1 křížek.
Dala jsem bobky na rozbor a jdu volat veterinářce ohledně odčervení.
Ak chcete, môžete mi dať mail a prepošlem vám článok zo zpravodaja SCHOK kde veterinárky odborníčky na prežúvavce uvádzajú dávky odčervovákov špeciálne pre kozy. Ešte skopčím k tým zmesným rozborom príspevok Starého baču
"když děláte, směsný, vzorek tak by měl být průřezem stáda beran, staré ovce, jehnice /kozy/ a různým řízením stáda - ustájené, neustájené, dojené - nedojené, apod. ale hlavně od zvířat které se vám nějak nezdají - typické příznaky parazitismu - ovce, koza ja ňáká divná, stojí leží osamoceně, nepřijde na zavolání, nepřijde ke žrádlu, je v depresi - je nahrbená, nohy blízko u sebe, hlava a uši svěšené dolů, žádná hra uší, průjem, hubnutí, rozježená, matná, lomivá, hrubá srst, slabost - nestabilita, neudrží se na nohách, dá se snadno chytit, anémie - oko, vulva, vemeno horečka, zrychlené dýchání, kašel, výtok z nosu, mandibulární otok podčelistí,...od takto se projevujících zvířat odeberte hovna přímo z konečníku z každého hovna max na čajovou lžičku, či dva bobky, co je strašně důležité aby byly co nejčerstvější, vůbec je nemusíte sbírat několik dnů, když tam červi jsou tak kladou stále, velmi důležitý a to tady ani na Ifauně nikdo nenapsal aby jste ten obsah pozbíraných hoven velmi dobře promíchali ! může se pak při vyšetřování v laboratoři stát že vyšetřující vezme z vrchu skleničky, pytlíka, jeden bobek odváží 2 gramy a z toho dělá preparát a následný rozbor / to jsem viděl v lab na vlastní oči / vám příde následně rozbor za který zaplatíte drahý peníze s negativním výsledkem a vám při tom chcípají zvířata protože laborant obsah nepromíchal, otázka - proč by si přidělával práci a hrabal se v hovnech /teprve po promíchání se vzorek stává reprezentativní - směsný / vzorek nikdy neposílejte ve čt, pá, ale vždy na začátku týdne, ať tam neleží přes víkend, někdo ho nedá do lednice, nechá ho v teple z vajíček se vylíhnou červi a opět je výsledek negativní, protože larvy už vám nikdo v preparátu nebude umět odečíst, všichni umí hledat jen vajíčka ".
Biomec a ivomec je to stejné jen je rozdíl v ceně - biomec je podstatně levnější - jak vysoko josu kozy březí? odčervuji 6týdnů - 4 týdny před porody vždy biomecem v sezoně se řídím dle stavu koz - jakmile ubere některá nádoj je něco blbě a většinou je to začervení - takže v sezoně - aldifal, či eprizero - panacur - jenže na panacur má hodně koz už rezistenci takže je třeba zjistit zda zabral - pokud koza zase nasadí na mléko tak je to známka že odčervení zabralo... za dobu co chovám už to tak nějak pak funguje - na koprolky opravdu pozor můžete poslat do tří laboratoří a přijdou vám pokaždé jiné výsledky takže je dobré udělat třeba víc odběrů - hlavně u stáda - sehnat pořádného veta - co je ochotný naslouchat a nechá si říct co chcete aby udělal a prodiskutovat sním co a proč. Pořád je známo že mnoho vetů ví o koze velké prd - takže na něj nespoléhat jako na pána boha ale snažit se nastudovat jak tady tak na fb tak v knihách zkušenosti od ostatních a spojit je se svým selským rozumem, který mívá dobré nápady jen ho poslouchat :)
Být vámi tak odčervím ted vše injekčně - a následně nevím kdy rodíte ale po porodu pokud ještě koza kojí tak aldifal(ochrana na mléko 72 hodin) - to je to co bych udělala já - a začít 6 týdnů před porody kozy pořádně krmit(ale zase pokud na to nebyly zvyklé tak pomaloučku na to najet).

Vloni jsem dle clanku staryho baci odcervil tejden pred terminem. Nebyl problem. Letos to ale delat nebudu. Do budoucna chci chemii v chovu omezit na naprosty minimum.
Ivet0001
napsal(a):
S tou bílou sliznicí mám velice špatné zkušenosti, u nás to byla vlasovka a bylo po kozlíkovi, žral, pil, ale byl chudší a chudší, vet napíchal kdejaké vitaminy, odčervoval, ale nic nepomohlo, vydržel tři měsíce.
napsal(a):
Vloni jsem dle clanku staryho baci odcervil tejden pred terminem. Nebyl problem. Letos to ale delat nebudu. Do budoucna chci chemii v chovu omezit na naprosty minimum.
Ja som síce za udržiavanie parazitov pod kontrolou prírodnými prostriedkami ale obdobie okolo pôrodu ked sa oteplí, začne pastva a pod je najnáročnejšie, keď sa môžu prebudiť vo veľkom množstve "spiace" štádiá vlasovky, ostretagie a pod. a to môže byť u niektorých zvierat dosť problém udržať to na uzde bez chémie. Ja okolo pôrodov odčervím a potom zbytok roka budem udržovať prírodne.
Ivet0001

XXX.XXX.31.9
Kozy mají rodit cca od půlky února do půlky března. S těmi rozbory trusu mě fakt nenapadlo, že to mám promíchat, nevěděla jsem, že dělají rozbor jen z malého množství. No tak mám další zkušenost. Mě zase říkala veterinářka, abych vzala bobky jak čerstvé, tak i třeba dva dny staré, že se to třeba zrovna v těch čerstvých nemusí projevit. My tady moc schopných veterinářů nemáme. Jetu jeden, který tomu jakžtakž rozumí, ale zase je nespolehlivý - řekne že dnes přijede a klidně přijede až za dva dny. A žádné léky, které bych si mohla aplikovat sama mi tu nechce nechat.
Mám sice kamarádku veterinářku, ale je mladá, teprve nabírá zkušenosti a ještě má k tomu 2 malé děti. Ale když něco potřebuji, tak objedná a já si to pak můžu aplikovat sama, když to zvládnu.
Já jsem teď kozu odčervila tím Ivomecem eprinexem a s veterinářkou jsem se domluvila, že objedná Biomec a odčervíme celé stádo. Ještě počkáme co přijde z toho rozboru.
A pak teda radši udělám ještě jeden rozbor trusu po porodech a podle toho odčervím.
Snad to teda všechno je jenom tím začervením. Má tedy cenu dávat kozu na pitvu (ta co dnes uhynula)?
Ivet0001
napsal(a):
Kozy mají rodit cca od půlky února do půlky března. S těmi rozbory trusu mě fakt nenapadlo, že to mám promíchat, nevěděla jsem, že dělají rozbor jen z malého množství. No tak mám další zkušenost. Mě zase říkala veterinářka, abych vzala bobky jak čerstvé, tak i třeba dva dny staré, že se to třeba zrovna v těch čerstvých nemusí projevit. My tady moc schopných veterinářů nemáme. Jetu jeden, který tomu jakžtakž rozumí, ale zase je nespolehlivý - řekne že dnes přijede a klidně přijede až za dva dny. A žádné léky, které bych si mohla aplikovat sama mi tu nechce nechat.
Mám sice kamarádku veterinářku, ale je mladá, teprve nabírá zkušenosti a ještě má k tomu 2 malé děti. Ale když něco potřebuji, tak objedná a já si to pak můžu aplikovat sama, když to zvládnu.
Já jsem teď kozu odčervila tím Ivomecem eprinexem a s veterinářkou jsem se domluvila, že objedná Biomec a odčervíme celé stádo. Ještě počkáme co přijde z toho rozboru.
A pak teda radši udělám ještě jeden rozbor trusu po porodech a podle toho odčervím.
Snad to teda všechno je jenom tím začervením. Má tedy cenu dávat kozu na pitvu (ta co dnes uhynula)?
Pozrieť slez či je tam vlasovka by ste zvládli aj sami. Eprinex dávam dávku 2ml na 10kg, vy ste dali akú? Zožeňte im lizy s vyšším obsahom medi ako solsel extra s 1650mg/kg alebo Lisal M s 1300mg/kg cca. Meď sa používa na kontrolu vlasovky( v zahraničí napr.bolusy medené), nedostatok medi ovplyvňuje aj krvotvorbu,. začervené zvieratá jej mávajú nedostatok.

Ivet0001
napsal(a):
Samozřejmě že to má cenu. náhodou to začervením nebude a jste zase na začátku.
a červi v množství, které zabije kozu, se při pitvě nedají přehlédnout.

Mimochodem, akutní hemonchóza v zimě vzniká z přezimujících larev, které se v zimě naráz probudí a dokončují svůj vývoj. pokud je vlasovek dostatečné množství, tak už červi v posledním larválním stadiu, které už taky saje krev, zvíře dokáží zabít.
aniž by bylo v trusu jediné vajíčko.

moonika
napsal(a):
Ja som síce za udržiavanie parazitov pod kontrolou prírodnými prostriedkami ale obdobie okolo pôrodu ked sa oteplí, začne pastva a pod je najnáročnejšie, keď sa môžu prebudiť vo veľkom množstve "spiace" štádiá vlasovky, ostretagie a pod. a to môže byť u niektorých zvierat dosť problém udržať to na uzde bez chémie. Ja okolo pôrodov odčervím a potom zbytok roka budem udržovať prírodne.
Ja vim. Asi tim pobourim, ale omracovaci pistole to pripadne vyresi. Chov za kazdou cenu pro me nema smysl.

napsal(a):
Ja vim. Asi tim pobourim, ale omracovaci pistole to pripadne vyresi. Chov za kazdou cenu pro me nema smysl.
Ale tak ono selekce na odolnost proti parazitům není sci-fi.
akorát to vyžaduje individuální vyšetření trusu. říká se, že 10% zvířat hostí 90% parazitů ve stádě. když je najdete a vyléčíte omračovací pistolí, zůstanou vám odolná zvířata a když to člověk bude praktikovat opakovaně, tak v kombinaci ze zoohygienou a střídáním pastvin je chov ovcí bez odčervovadel reálný.
Kamarádka vetka to je výhra - pokud je ochotná vám napsat co budete potřebovat tak to stačí - ikdyž se to nesmí - tak co... raději čekat dva dny na nespolehlivého veta? to raději se tady takto poradit a dát hlavy dohromady a to by bylo aby nebylo. - k té pitvě - nevím jaké máte sama zkušenosti s vnitřnostma - to co popisujete mi přijde jako jasná věc špatné odčervování - na pitvu bych osobně nedávala - ale musíte sama vědět jestli chcete pitvu nebo ne - jestli to dál zvládnete i bez ní apod. kozy jsou měsíc před porodem odčervení by jim ublížit už nemělo - tak držím palce at je to vše ok - a začít přikrmovat už je na čase at na vše naberou sílu. nevím zda i očkujete proti klostridiím? do budoucna je u takového stáda dobré pořešit i toto a předejít tam případným dalším problémům.

A to pak resi ta porazecka.

I s timhle pocitam.
napsal(a):
Ojééé, to bylo řečí když jsem víc než před rokem psal že krom sezónního odčervení neléčím, jen selektuji.
Učíte se rychle a to je dobře

agentka
napsal(a):
Jen aby ti pak zbylo nějaké zvíře když všechny porazíš
Žádné zvíře nezůstane jenom když se to nezvládne hned na začátku a infekční tlak je pak tak velký, že červi se přemnoží ve všech zvířatech.
hodně dlouho je to ale tak, že začervených je pár největších chcípáků, a to ne kvůli červům (nejdřív), ale je to naopak, červi v nich mají pré protože jsou to chcípáci. když je chovatel najde a vyřadí, stádo jako takové se výrazně ozdraví.
akorát imho je lepší je opravdu vyhledávat rozborem trusu, než čekat, až na nich bude začervení viditelně vidět - to už jsou velkým zdrojem infekce pro ostatní zvířata. a při dostatečném promoření prostředí vajíčky a infekčními larvami už se tomu neubrání ani ta silnější a silná zvířata.

V tomhle buďte rádi, že máte možnost a náturu na vyřazování. ono totiž při současném problému s rezistencí by člověk měl být rád za cokoliv.
když člověk zjistí, že největším zdrojem červíků ve stádě je ochočený flaškáč a jeho vyřazení nepřichází do úvahy, je to pak těžké, no.

Naturu jak se to vezme, zabit se to musis nekdy tak jako tak. A u me konkretne nejde ani tak ze se rychle ucim ale ze jsem si k tomu dosel sam. Vemte si ze tak jak pravidelne odcervujeme zvirata, tak neresime mozny "cervy" u svych deti nebo u sebe. A ne jen tohle vedomi me trosku chov ztrpcilo. Takze na plochy jsem zacal pouzivat kremelinu. Pokusnej vzorek dvou jehnic si prosel mesicni kurou, ted dostavaj bahnice s beranem. Slezovky atd budu resit jak jsem psal. Kdyz nezustane zadna ovce, poridim druhou kravu ne na mliko ale jen na tele.
Juračisko

XXX.XXX.193.131
A jak psům a podobně? Jedině vše vařit asi, že?!

Presne tak, psum. Granule uz kupujeme, jen kdyz se nekam jede mimo domov. Jinak maj skopovy s kolinkama.

Proc? jaky cervanky? Ze me prestalo bavit resit a lecit vovce?
Mastnacek :
Ale prečo raz do roka v období najväčšieho rozmachu vlasoviek zvieratám nepomôcť chémiou pokiaľ by ste vedeli že tam máte vlasovku? potom sa to už ľahšie udržuje prírodnými prostriedkami. A to prírodné odčervovanie pokiaľ si človek veľa z toho nevypestuje alebo nenazbiera/nenasuší, pokiaľ nemá dostatočne pestrú pastvinu(kozy-kríky)nevyjde najlacnejšie. V období pôrodov by to ich dotovanie prírodnými prostriedkami muselo byť oveľa intenzívnejšie a teda odosť drahšie.
Inak klobúk dolu pred tými čo robia selekciu ako píše bodlinka, je to najrozumnejšie(ja by som to nezvládla). Ale občas sú obdobia keď aj zviera čo parazity bežne zvláda môže mať s nimi problém, tak prečo hneď likvidovať a nepomôcť...
Písali ste že u tých dvoch čo mali mesiac kremelinu ste nevideli žiadne tasemnice a u ostatných v tom období ste ich videli? Ďakujem za info.
PS: komunikujem so zahr. chovatelkou ktorá už odčervuje kozy iba prírodne, a to čistými esenciálnymi olejmi z oregana, klinčeka citrónu a pod.

Proc nepomoct? Protoze pred par desitkama let proste tyhle zvirata pomrely. Kam se to dostane kdyz se budou chovy preventivne ockovat, dopovat? Jestli uz to tak neni tak za chvili budou uzitkovy zvirata svoji odolnosti a imunitou na lidsky urovni.
U tech dvou jehnic pred kremelinou byly clanky v trusu. Byly odcerveny no, ted me vypadlo to jmeno no tim druhym krom aldifalu aldivermu atd. No ucinek me prisel tristni a cena vysoka. Pastviny rotuju dost casto. Ted v bobkach nich, ale jeste tak 2-3 tejdny nez prijde dalsi cyklus tak se uvidi.
U bahnic jsem nedavno nasel clanky ale nevim od ktery presne. Takze maj "blaticko" nasazeny vsechny. Davam na hrst ovsa dve polivkovy lzice vrchovaty. Do toho trochva vody jen aby se to spojilo ne lepilo a neprasilo. Chutna jim to kupodivu.
To ani nie je preventívne, v tomto prípade. Lebo ak tam máte napr. tú vlasovku tak je isté že v období oteplenia pôrodov začiatku pastvy a pod. sa prebudia skorodospelé L4 potvory zavŕtané v sleze a môžu bahniciam odčerpať za krátku dobu kvantum krvi. Ale ovce sa s parazitmi asi vedia vysporiadať lepšie, u kôz to je jednoznačne odbremenenie keď sa im v tom období pomôže...alebo v častých intervaloch sledovať sliznice a zasiahnuť až pri zmene, to je na každom.Mne sa napr u jednej kozy stávalo že vždy mesiac, mesiac a pol po pôrode mala zblednuté sliznice, pochudla a zhoršila sa srsť, dávala som viac prír. odčerv., trochu pomohlo ale stále to nebolo ideál. Tak som minulý rok proste tú kozu odčervila krátko po pôrode a hento sa vôbec nedostavilo, to čo iné roky.

Ja vam rozumim a myslim ze i vy me :)
Nekoho to bavi dele nekoho to bavit prestane, nebo to nekoho zivi nebo ho zivej dotace z toho a tak dale. Me nedela radost vedomi ze musim takhle zvirata podporovat aby je neco nevysalo nebo nesezralo zaziva. Bavi me koukat jak se to cpe senem, travou, jak se rodej mlady jak to skotaci. Vedomi ze nebejt chemickejch sragor tak to tak neni, to me netesi.
napsal(a):
Ja vam rozumim a myslim ze i vy me :)
Nekoho to bavi dele nekoho to bavit prestane, nebo to nekoho zivi nebo ho zivej dotace z toho a tak dale. Me nedela radost vedomi ze musim takhle zvirata podporovat aby je neco nevysalo nebo nesezralo zaziva. Bavi me koukat jak se to cpe senem, travou, jak se rodej mlady jak to skotaci. Vedomi ze nebejt chemickejch sragor tak to tak neni, to me netesi.
Tak to aj mňa baví, obvzvlášť sľubne mi pripadajú kvalitné čisté esenciálne oleje pre vnútorné použitie, niektorí tým úspešne odčervujú. Tento rok sa na to zameriam, popri klasike( palina, cesnak čili, zázvor klinček, tekvicové semeno, zdroje tanínu a.i.) práve na tie oleje.
U nás sa ani nedivím tomu znechuteniu z dopovania chémiou, keď ste stále dokola museli riešiť tie tasemnice.

To zase ne, tasemnici jsem neresil nejak jinak nez jednou rocne aldiverm a na pozdim biomec na obliny.
Vic jsem resil kulhani. Me akorat zklamal ten predrazenej no, napovezte :) panacuuuuuur.
napsal(a):
To zase ne, tasemnici jsem neresil nejak jinak nez jednou rocne aldiverm a na pozdim biomec na obliny.
Vic jsem resil kulhani. Me akorat zklamal ten predrazenej no, napovezte :) panacuuuuuur.
No tak mastnacku... mas pravdu panacur za 1400 litr... a pritom jsou na ne kmeny tech tasemnic a jinejch potvor povetsinou rezistentni... stejne tak jako nefunguje halmigal.. tak jeste aldifal stoji litr 500 a ucinky lepsi... ale pokud jeden rok jedes aldifalem tak dalsi by si mel jet necim jinym... a stejne tak i ivermectin prejet necim jinym... ja mam na ovecky closamectin je to ivermectina closantel dohromady... a dost uvazuju odcervovat v mimosezone pred laktaci eximaxem nebo jak se ten cert jmenuje je to pasta pro kone... kombinace ivermectin a praziqental nebo jak se to pise... proste najit v tech odcervovacich skupinach nepribuzne preparaty... problem je s tim ze tu neni dostupnost dostatku preparatu tak aby cl ovek mohl opravdu prostridat ucinne latky ne pouze obchodni nazvy no ale jak pises mastnacku s tou selekci si to muzes dovolit u dospelych... ale u jehnat kuzlat o ne vetsinou prijdes... nekde jsem cetla a nevim kdo to psal ohledne chcipaku.. v momente kdy mas chcipaka je jasne ze je plnej tehle potvor... pak nema smysl nad chcipakem vubec uvazovat a okamzite se ho zbavit...

Ono se s těmi názory na odčervování vždycky budeme rozcházet..
Moje vetka tvrdí, že na nejnovějších školeních hlásají odčervovat každý rok, ale celý rok, něčím jiným. Chovatel, kterého si vážím, to zas má tak, že na jaře proti vnějším parazitům (ze sena) Ivermectin a na podzim proti vnitřním (Aldifal, Panacur).
No a pak si tu člověk přečte ještě spoustu dalších způsobů a je tam, kde byl na začátku chovu
Juračisko

XXX.XXX.148.67
V níže odkazovaném článku nejde o to že by ovce škodily, ale o to, že škodí chemie používaná při jejich odčervování.
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Pastva-ovci-vyhubila-na-rade-mist-vzacne-kvetiny-a-ohrozene-motyly-448551.

Juračisko
napsal(a):
V níže odkazovaném článku nejde o to že by ovce škodily, ale o to, že škodí chemie používaná při jejich odčervování.
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Pastva-ovci-vyhubila-na-rade-mist-vzacne-kvetiny-a-ohrozene-motyly-448551.
O něčem podobném jsme tady už debatovali. Šlo o článek, který zveřejni Parazitologický ústav AV a společnost Česká krajina. Tehdy jsem se cítila dotčená, protože v článku se psalo, že dnešní chovy svými antiparazitárními programy likvidují vzácný hmyz na pastvinách. Psala jsem si o tom s autorem článku, který se podivil, že by dnes někdo používal přírodní prostředky, a tvrdil, že to téměř není možné. Ale já jsem nikdy nepoužila žádné chemické odčervovadlo apod. a tvrdím, že je možné chemii nepoužívat. Označil mě za naprostou výjimku. Tenhle článek mluví mimo tento problém o vypásání vlivem špatného managementu. Tady myslím není na vině pastva, ale to, že se tedy asi určité území spásá nebo seká, a přitom by se mělo nechat být. Neměla by se házet vina na ovce, kozy a pastvu. Příslušní odborníci si musí rozmyslet, co vlastně chtějí. Vysazení koní do krajiny fandím, ale zdá se mi, že společnost Česká krajina chce víc dotací a víc slávy i za cenu toho, že hází špínu na ostatní, místo aby s nimi spolupracovala.
Při čtení toho článku mě to taky sem tam zvedalo ze židle, hlavně požadavek o příspěvek .
Naštěstí tam napsali že na Valaško ovce patří a tak jsem se uklidnil
Ale já už tady psal že Valachy od pradávna dostaly do vínku ( ) druhově bohaté pastviny a ovce, tak se jim tu daří a daří se i těm různým modráskum, chrobákům atd.. Proto možná neřeším, nebo řeším v menší míře různé trávicí problémy a nedostatky selenů a pod..
Určitě je možné se chemii vyhnout, ale ve větších chovech je to bohužel asi nereálné, protože ekonomika je ekonomika. Snad kdyby se dala jako dříve dobře prodat vlna, tzn. ve srovnání s minulostí bych typnul min.500Kč/kg, tak by se nemuselo lpět na zmasilosti. Ale to je jen hloupá utopie
Ivet0001
napsal(a):
Dobrý deň, máte už výsledky? Ako sa jej darí po tom I.Eprinexe?
moonika
napsal(a):
Mastnacek :
Ale prečo raz do roka v období najväčšieho rozmachu vlasoviek zvieratám nepomôcť chémiou pokiaľ by ste vedeli že tam máte vlasovku? potom sa to už ľahšie udržuje prírodnými prostriedkami. A to prírodné odčervovanie pokiaľ si človek veľa z toho nevypestuje alebo nenazbiera/nenasuší, pokiaľ nemá dostatočne pestrú pastvinu(kozy-kríky)nevyjde najlacnejšie. V období pôrodov by to ich dotovanie prírodnými prostriedkami muselo byť oveľa intenzívnejšie a teda odosť drahšie.
Inak klobúk dolu pred tými čo robia selekciu ako píše bodlinka, je to najrozumnejšie(ja by som to nezvládla). Ale občas sú obdobia keď aj zviera čo parazity bežne zvláda môže mať s nimi problém, tak prečo hneď likvidovať a nepomôcť...
Písali ste že u tých dvoch čo mali mesiac kremelinu ste nevideli žiadne tasemnice a u ostatných v tom období ste ich videli? Ďakujem za info.
PS: komunikujem so zahr. chovatelkou ktorá už odčervuje kozy iba prírodne, a to čistými esenciálnymi olejmi z oregana, klinčeka citrónu a pod.
Moniko, ta chovatelka, co odčervuje jen těmi olejíčky, by mne moc zajímala, nebylo by víc informací, upřesnění? Moc díky!
napsal(a):
O něčem podobném jsme tady už debatovali. Šlo o článek, který zveřejni Parazitologický ústav AV a společnost Česká krajina. Tehdy jsem se cítila dotčená, protože v článku se psalo, že dnešní chovy svými antiparazitárními programy likvidují vzácný hmyz na pastvinách. Psala jsem si o tom s autorem článku, který se podivil, že by dnes někdo používal přírodní prostředky, a tvrdil, že to téměř není možné. Ale já jsem nikdy nepoužila žádné chemické odčervovadlo apod. a tvrdím, že je možné chemii nepoužívat. Označil mě za naprostou výjimku. Tenhle článek mluví mimo tento problém o vypásání vlivem špatného managementu. Tady myslím není na vině pastva, ale to, že se tedy asi určité území spásá nebo seká, a přitom by se mělo nechat být. Neměla by se házet vina na ovce, kozy a pastvu. Příslušní odborníci si musí rozmyslet, co vlastně chtějí. Vysazení koní do krajiny fandím, ale zdá se mi, že společnost Česká krajina chce víc dotací a víc slávy i za cenu toho, že hází špínu na ostatní, místo aby s nimi spolupracovala.
Oreb, ráda bych se Vás zeptala, jak často se Vám stane, že Vám uhyne koza či kůzle následkem začervení - z různých příspěvků tady by vyplývalo, že by Vám jich přežilo minimum, tak by mne zajímalo, jaká je u Vás realita, Nebo jste na začátku provedla nějakou přísnou selekci a vybrala si do stáda jen nejsilnější jedince, takže teď už jste "za vodou"? Já se chci zbavit chemie, ale zatím si nejsem jistá, na jak velkou selekci mám žaludek
peťak
napsal(a):
Oreb, ráda bych se Vás zeptala, jak často se Vám stane, že Vám uhyne koza či kůzle následkem začervení - z různých příspěvků tady by vyplývalo, že by Vám jich přežilo minimum, tak by mne zajímalo, jaká je u Vás realita, Nebo jste na začátku provedla nějakou přísnou selekci a vybrala si do stáda jen nejsilnější jedince, takže teď už jste "za vodou"? Já se chci zbavit chemie, ale zatím si nejsem jistá, na jak velkou selekci mám žaludek
Petak... ta selekce je nesmirne dulezita... zaludek nezaludek... vsichni flaskouni a to co proste neroste, nebo se tomu z nejake priciny rust zastavi treba nezvladnutim odstavu... ma nafoukle bricho se musi cim drive tim lepe vyseknout jinak vam tam akorat roznasej brebery... a odcervovat muzete konskymi davkami... vim o cem mluvim... ale kazdej si k tomu dojde sam... ja mam kozy na mliko ktere je pro me dulezitejsi jak kuzlata... a pokud bych musela v sezone odcervovat treba ivermectinem tak ten ma ochranou dobu dlouhou mesic... to je denen na 3 litrech po 30 korunach ztrata za kterou mi to kuzle proste nestoji...

peťak
napsal(a):
Nemyslím, že bych měla velké množství úhynů. Letos jsem měla celkem 29 kůzlat, z toho uhynula čtyři. Dvě kvůli tomu, že jsem šla za mrazu uklízet kůzlata s baterkou dovnitř, protože jsem se bála, že jim bude zima (blbost, byla na jedné hromadě a krásně teplá), jenže jedna koza rodila a vyplašila se tím světlem. Porodila venku na mrazu a nechala je tam, pořádně je ani neočistila, jak byla vyplašená. Jedno další kůzle zemřelo poté, co se ztratilo v lánu kukuřice a buď se přežralo nebo bylo podchlazené, protože pršelo. A to poslední matka zalehla, jestli si vzpomínám dobře. Nedělala jsem žádnou selekci, nechávám to opravdu na přírodě. Ale kůzlata nedokrmuju z flašky, takže když některá koza kůzle nechce, protože je slabší, pomůžu mu, ale když koza nechce, nenutím ji. Z dospělých uhynuly za 6 let dvě kozy. Jednu překrmili návštěvníci pečivem a druhé bylo 12 let, byla to moje první. Opravdu si nemyslím, že bych měla moc úhynů, možná to zdání je takové, že se třeba opakuji o nějakém případu.
Ten pán z PARU AV mi právě psal, že někteří chovatelé (asi spíš velko-) by rádi přestali s chemií, ale nešlo to. Ale já s tou chemií ani nezačala, první kozu jsem dostala v bídném stavu spíš výživově a protože jsem nic hrozivého díky Bohu nezažila, nemusela jsem prostě nic použít. Také skladba krmiva a seno, všelijaké křoví atd. má na to vliv. A ještě - kozy nejsou trvale na pastvině, nacpou do sebe, co se do nich vejde, a žvýkat jdou domů. Doma dostávají jen seno do krmelce, ze země nežerou. Psala jsem o tom, že po Vánocích krmím vánočními stromečky. A jiné postupy, o kterých jsem přesvědčena, že to tak musí jít. Kdyby to takhle bylo už dřív, jako to je dnes, žádná kozy by do dneška přece nepřežila.
Ale vím, že se může stát leccos, v mém chovu stejně jako v jiném. Nepíšu tohle všechno z nějaké pýchy, ale spíš z přesvědčení, že na vše máme lék.

Pro Peťak: Ještě bych k tomu asi dodala, že se maximálně snažím omezit u koz stres. Z odloučení od kůzlat, ze samoty uprostřed stáda (protože koza nemá vlastní kůzle-kozičku nebo ve stádu není její matka nebo sestra) apod. To považuju za důležité. I u člověka stres vyvolá různé choroby nebo oslabení. Jsem toho názoru, že tahle podle někoho možná přehnaná péče se mi vrací klidem ve stádu a tím menšími starostmi se zdravím nebo s pranicemi mezi kozami.
Oreb, díky moc, zdá se se, že máme dost podobný přístup (o: S tou potřebou pschické pohody to vnímám dost podobně... (o: Ještě tedy bych se zeptala, i když už je to dost mimo téma vlákna - pardon - jak minimalizujete stres z odloučení od kůzlat? Počítám, že nějaká kůzlata asi dáváte pryč? Asi spíš, že je neoddělujete, dokud kůzlata ještě máte doma? Nebo ještě nějaké jiné vylepšení? Díky.

No, zdá se mi, že pokud má koza dvě kůzlata, ztráta jednoho z nich ji nezdeptá. Kozičky prodávám ve věku kolem 5 měsíců, kozlíky na porážku ještě starší. Abych mohla dojit, zalepuju kozám vemeno a nechávám je s kůzlaty společně. Je to z nouze ctnost, protože mám málo místa, ale osvědčilo se to a asi už bych to jinak nedělala, ani kdybych měla jinou možnost. Jsou všichni spokojení. Nechám lidi, kteří si přijedou kůzlata koupit, aby se chvíli procházeli mezi kozami, aby si je kozy prohlédly, že jsou to přátelé. Kromě jednoho případu to vždycky dopadlo tak, že se kozy s tím kůzletem (ne malým, jak jsem psala, to by bylo něco jiného) rozloučily a sice chvíli koukaly, případně trochu zavolaly, ale ani matka nebyla moc vynervovaná. Ten jediný případ byl řezník, který si přijel pro kozičku na chov. K jeho ženě se chovaly kozy normálně, ale k němu důvěru nepojaly. Když koza ztratí malé kůzle, třeba když umře, pokud to není prvnička, většinou je smutná. Ale pokud má někoho blízkého, sestru, matku nebo dceru, kdo ji utěší, dostane se z toho brzy a dobře. Pokud přišla do stáda nová, sama nebo je jiná než ostatní. navíc porodila kozlíka, který s ní samozřejmě nezůstane, moc spokojená není. Potřebuje dceru nebo aspoň přijít do nového stáda s druhou kozou, kterou předtím znala. Takže když vybírám, které kozy si nechám, nerozhoduje vždycky dojivost jako jediné měřítko, ale i postavení kozy ve stádě. Jestli potřebuje k upevnění sebevědomí potomky nebo jich už má ve stádě dost. Prostě věřím, že když budu tu kozí společnost respektovat ne jako majetek, ale jako dar nebo partnery, se kterými něco budujeme, půjde to. Bude dobré mléko, nebude ho málo, maso bude chutné. Možná to přeháním, ale ekonomika chovu není jen to, kolik právě teď dostanu, ale že když vytvořím stabilní stádo, které mi důvěřuje, je to základ pro další roky. (To jsem se zase rozepsala, ale nejsem schopná to zkrátit! A navíc takové málem moralizování. To mi prosím odpusťte, starší dámy už jsou všelijaké ).

Pred par dny jsem odstal od neeekoho dva odkazy s audio kde nejmenovany veterinar povida o nemocech atd. A mimo ty nemoci tam povida o stresu z manipulace + kdyz se spoji nekolik zakroku naraz. Konkretene strihani vlny, paznehtu a odcervovani. Dava to smysl. Ovce vetsinou neni zvykla na to ze ji nekdo chyta a nahani, dejes se to parkrat do roka, takze ten stres je silnejsi, ne jako u nas, kde je jista mira stresu na dennim poradku.
No k tomu muzu doplnit... ze jsme meli jedno jehne narozene na pastvine... a kdyz ho manzel znamkoval tak nam normalne omdlelo v rukach... hadrova ovecka... za chvilku se probrala... je to stresovka ovce... ktera se doted drzi v povzdali hure se s ni manipuluje... ale nadruhou stranu je vyborna matka a rodi mala jehnata ktera sama opecuje...
Ivet0001

XXX.XXX.31.9
Omlouvám se, že píšu až teď, byla jsem teď pár dní bez internetu. Tak koza, kterou jsem odčervila Eprinexem bohužel nevydržela.A rozbor přišel teprve včera. Vzala jsem přímo bobky od těch nemocných koz, takže výsledek je, že kozy jsou začervené: vajíčka GIN na 4 +, plicnivka na 4 + a kokcidie na 3 +.
Už jsem domluvená s veterinářkou a budeme odčervovat. Asi to budu muset víc hlídat.
Děkuju všem moc za rady.
Ivet0001
napsal(a):
Omlouvám se, že píšu až teď, byla jsem teď pár dní bez internetu. Tak koza, kterou jsem odčervila Eprinexem bohužel nevydržela.A rozbor přišel teprve včera. Vzala jsem přímo bobky od těch nemocných koz, takže výsledek je, že kozy jsou začervené: vajíčka GIN na 4 +, plicnivka na 4 + a kokcidie na 3 +.
Už jsem domluvená s veterinářkou a budeme odčervovat. Asi to budu muset víc hlídat.
Děkuju všem moc za rady.
Udělala jste dobře, že jste vzala bobky od nemocných koz. Posílat směsné vzorky
od zdravých i nemocných je na nic.
Psala jste, že jste odčervovali v červenci a v září bylo více vajíček GIN a ostatní
na 1 +. Poslední rozbor kokcidie 3 +. Nežerou kozy krmiva převážně z podestýlky ?
Vaše kozy mají těch parazitů tak bohatou paletu že, lepší " to být snad nemůže.
Tasemnice, plicnivka, potřebuje mezihostitele, to zbírají kozy na pastvě. Řada
gastro červů se ale vyvíjí sama na pastvině i v podestýlce. Až nyní budete
s veterinářkou odčervovat, zřejmě Biomecem, pamatujte na 1,5 násobek dávky
pro ovce. Po odčervení hnůj vyvézt a podlahu alespoň poházet vápnem, vzhedem
k počasí. Měli by jste použít i jiné léky např Aldifal, než budete dojit.
Jestli jste členem Schok, koukněte do zpravodaje č.3. Je tam na začátku odstavec,
- Informace o možnostech zajištění antiparazitik.
Jestli členem nejste, myslím že Vás to na jejich stránkách pustí do náhledu
do Zpravodaje, kde ta informace je.
Dále si myslím, že by jste kozy na jaře neměla vůbec vyhánět na pastvu, ale krmit
ve stáji senem, senáží, protože pestvina je promořená parazity natolik, že se z toho
jinak nemůžete dostat. Nebo najít pozemek, kam kozy nevkročily a tam je po
pořádném odčervení přehnat a původní pastvinu sušit na seno. Tři roky.
Pouvažujte o této variantě, pokud chcete dojit a prodávat a odchovat kůzlata.
Mate tam peknou zoo... s veterinarkou bych konzultovala odcerveni ivomecem super... stahnete si pribalovou informaci... pripadne necim jinym nez je aldifal...ovsem obavam se ze na panacur / fembendazole uz jsou ty vase kozy davno rezistentni... urcite po odcervenich v nejakem rozumnem odstupu bude potreba udelat znova odbery jestli se ta rezistence potvrdi nebo ne... aldifal v obdobi brezesti neni vhodny ten ma kontraindikaci brezosti a dochazi k abortum... co se tyka tasemnic maji je? pod brisnimi helmity se da take predstavit cokoliv...

lilo
napsal(a):
Mate tam peknou zoo... s veterinarkou bych konzultovala odcerveni ivomecem super... stahnete si pribalovou informaci... pripadne necim jinym nez je aldifal...ovsem obavam se ze na panacur / fembendazole uz jsou ty vase kozy davno rezistentni... urcite po odcervenich v nejakem rozumnem odstupu bude potreba udelat znova odbery jestli se ta rezistence potvrdi nebo ne... aldifal v obdobi brezesti neni vhodny ten ma kontraindikaci brezosti a dochazi k abortum... co se tyka tasemnic maji je? pod brisnimi helmity se da take predstavit cokoliv...
GIN = nematodi, oblí červi.
tasemnice se v těch výsledcích vypisují zvlášť.
Škoda že tak často v rozboroch vlasovku neupresnia, preto treba kukať tie sliznice. Moje mali v rozbore Haemonchus len raz, inak vždy napísali širší pojem ako napr."vajíčka GIN" alebo "nadčelaď Trichostrongyloidea", a ja môžeme len tipovať či je to Ostertagia, Teladorsagia, Trichostrongylus, Haemonchus, Cooperia, Nematodirus a pod :P
bodlinka: keď sa napíše vajíčka GIN na 4, znamená to že to môže byť mix rôznych druhov vajíčok GIN alebo je to len jeden druh ktorý nevedeli upresniť? Vďaka.

moonika
napsal(a):
Škoda že tak často v rozboroch vlasovku neupresnia, preto treba kukať tie sliznice. Moje mali v rozbore Haemonchus len raz, inak vždy napísali širší pojem ako napr."vajíčka GIN" alebo "nadčelaď Trichostrongyloidea", a ja môžeme len tipovať či je to Ostertagia, Teladorsagia, Trichostrongylus, Haemonchus, Cooperia, Nematodirus a pod :P
bodlinka: keď sa napíše vajíčka GIN na 4, znamená to že to môže byť mix rôznych druhov vajíčok GIN alebo je to len jeden druh ktorý nevedeli upresniť? Vďaka.
Může to být tak i tak.
ono je to stejně jedno, který červík to je.pokud jich je na čtyři křížky.
s koprologií se to má tak, že jednou metodou se zjistí motolice, další metodou plicní červi a poslední metodou všechno ostatní. a teď co člověk vidí:
nějakou kokcidii. jenže jakou? to by se muselo změřit, najít jich vícero stejných, nejlépe nějakou už vysporulovanou, tzn. ne úplně čerstvou, a co to je je stejně jedno, prostě kokcidie a vymyslím křížek.
pak můžu vidět vajíčka tasemnic, ty jsou jednoduchý. tasemnice, křížky.
pak trichuris, ten je jednoduchý, krásná vajíčka jak citronky, červíci produkují vajíček relativně málo, takže i málo křížků je důvodem k odčervení.
no a pak strongylidi. no. je to podobný jako s tou kokcidií. prostě strongylidní vajíčko, vypadá to skoro všechno stejně, můžu měřit velikost, počítat blastomery a tipovat, " či je to Ostertagia, Teladorsagia, Trichostrongylus, Haemonchus, Cooperia, Nematodirus a pod". Jo, když to bude fakt velké vajíčko, tak to bude asi Nematodirus, ale jinak... a protože je to stejně jedno, je milionkrát jednodušší prostě říct "Trichostrongyloidea" a ohodnotit křížkem všechno jak tam leží. Většinou je to stejně smíšená infekce, vidím vajíčka různých velikostí, ale kdybych měla věštit druhy, tak mi to trvá sto let.
Ivet0001

XXX.XXX.31.9
Tasemnice nemají. Krmivo dostávají z krmného žlabu. Takže to asi nasbíraly z pastviny.
napsal(a):
Může to být tak i tak.
ono je to stejně jedno, který červík to je.pokud jich je na čtyři křížky.
s koprologií se to má tak, že jednou metodou se zjistí motolice, další metodou plicní červi a poslední metodou všechno ostatní. a teď co člověk vidí:
nějakou kokcidii. jenže jakou? to by se muselo změřit, najít jich vícero stejných, nejlépe nějakou už vysporulovanou, tzn. ne úplně čerstvou, a co to je je stejně jedno, prostě kokcidie a vymyslím křížek.
pak můžu vidět vajíčka tasemnic, ty jsou jednoduchý. tasemnice, křížky.
pak trichuris, ten je jednoduchý, krásná vajíčka jak citronky, červíci produkují vajíček relativně málo, takže i málo křížků je důvodem k odčervení.
no a pak strongylidi. no. je to podobný jako s tou kokcidií. prostě strongylidní vajíčko, vypadá to skoro všechno stejně, můžu měřit velikost, počítat blastomery a tipovat, " či je to Ostertagia, Teladorsagia, Trichostrongylus, Haemonchus, Cooperia, Nematodirus a pod". Jo, když to bude fakt velké vajíčko, tak to bude asi Nematodirus, ale jinak... a protože je to stejně jedno, je milionkrát jednodušší prostě říct "Trichostrongyloidea" a ohodnotit křížkem všechno jak tam leží. Většinou je to stejně smíšená infekce, vidím vajíčka různých velikostí, ale kdybych měla věštit druhy, tak mi to trvá sto let.
Vďaka za osvetlenie :D no ale nie je jedno či pod GIN 4 je napr mix trošiek viacerých nízkopatogénnych druhov alebo samá vlasovka... ale je fakt že 4+ by tak či tak tak riešil každý rozumný chovateľ.

moonika
napsal(a):
Vďaka za osvetlenie :D no ale nie je jedno či pod GIN 4 je napr mix trošiek viacerých nízkopatogénnych druhov alebo samá vlasovka... ale je fakt že 4+ by tak či tak tak riešil každý rozumný chovateľ.
Čtyři křížky znamenají, že kouknu pod mikroskop a co nevidím, hromadu vajíček, jedu o kousek vedle a ta hromada vajíček je všude.
při tomhle množství je prostě jedno, jestli je to vlasovka nebo něco jiného. žádný druh není tak nízkopatogenní, abych si mohla dovolit nechat zvíře, co jich má plné břicho, bez odčervení.
Ivet0001
napsal(a):
Tak v rozboru byly vajíčka GIN, motolice negativní, eimeira, tasemnice, plicnivka, nematodirus a tichocephalus vše na 1 křížek.
Probíhá to tak, že koza vypadá že je v pěkném stavu (má pěknou srst, je akorát nažraná) a když tam přijdu druhý den, tak má najednou rozcuchanou srst, je hubená. Ale žere, pije (pořád stejně) a bobky má pěkné. Cca po třech dnech koza stále žere, pije (pořád stejně), začíná padat nebo nechce vstávat a bobky se změní v takový velký bobek, není řídký, ale je světlé hnědé barvy, který zapáchá. Možná to trochu vypadá, jako když v něm jsou i nějaké kousky sena? (nevím jistě). Krmíme pouze senem a mají k dispozici minerální liz. Obilí mají pouze v dojné sezóně.
Tady jste psala tasemnici, proto jsem ji v příspěvku zmínila.
lilo
napsal(a):
Před rokem tu šlo vlákno : Odčervení mladé kozičky. V něm jsem mimo jiné
psala o tom, že jsem udělala pokus na osmileté koze, které jsem dala léčivo
s Albendazolem v březosti. Šlo o to ověřit jestli koza vydrží mnou předávanou
radu jednoho veterináře a tou je DVOJNÁSOBNÁ dávka Aldifalu po tři dny proti
plicnivkám.
Já tehdy použila ČTYŘNÁSOBNOU dávku 3x po 24 hodinách. Koza rodila za 15 dnů
po ukončení podání léku. Porodila zdravá kůzlata a i ona byla a stále je
v pořádku a brzy bude zase rodit.
Ale aby se neřeklo, že jedna vlaštovička jaro nedělá, pokus jsem zopakovala na
kozičce poprvé březí. Březostí byla přibližně v polovině, přesně na dny nevím.
Dostala také ČTYŘNÁSOBNOU dávku účinné látky Albendazolu stanovené pro
ovce. Na Velikonoční pondělí porodila krásného zdravého kozlíka a i ona je
v současnosti opět březí.
Proto se domnívám, že podání Aldifalu v druhé polovině březosti zase tak
nebezpečné není. Moje kozy i nenarozená kůzlata přežila bez problémů dávku
čtyřikrát vyšší, než je doporučená pro odčervení ovcí.
Rozhodnutí je na každém chovateli. Dle doporučení výrobce Aldifalu - nedávat
v březosti a nedávat v laktaci. Kdy ? tedy podávat.

pajca
napsal(a):
Před rokem tu šlo vlákno : Odčervení mladé kozičky. V něm jsem mimo jiné
psala o tom, že jsem udělala pokus na osmileté koze, které jsem dala léčivo
s Albendazolem v březosti. Šlo o to ověřit jestli koza vydrží mnou předávanou
radu jednoho veterináře a tou je DVOJNÁSOBNÁ dávka Aldifalu po tři dny proti
plicnivkám.
Já tehdy použila ČTYŘNÁSOBNOU dávku 3x po 24 hodinách. Koza rodila za 15 dnů
po ukončení podání léku. Porodila zdravá kůzlata a i ona byla a stále je
v pořádku a brzy bude zase rodit.
Ale aby se neřeklo, že jedna vlaštovička jaro nedělá, pokus jsem zopakovala na
kozičce poprvé březí. Březostí byla přibližně v polovině, přesně na dny nevím.
Dostala také ČTYŘNÁSOBNOU dávku účinné látky Albendazolu stanovené pro
ovce. Na Velikonoční pondělí porodila krásného zdravého kozlíka a i ona je
v současnosti opět březí.
Proto se domnívám, že podání Aldifalu v druhé polovině březosti zase tak
nebezpečné není. Moje kozy i nenarozená kůzlata přežila bez problémů dávku
čtyřikrát vyšší, než je doporučená pro odčervení ovcí.
Rozhodnutí je na každém chovateli. Dle doporučení výrobce Aldifalu - nedávat
v březosti a nedávat v laktaci. Kdy ? tedy podávat.
Aldifal je teratogen.
Jakmile už jsou orgány kůzlete hotové a už se jen roste, už nijak neškodí.