Režim stáda s asezonní říjí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2017 20:17

Prosím chovatele Romanovek a jiných ovcí s asezonní říjí o radu, jaký mají režim stáda.
Jde mi o to, zda máte berana stále ve stádu a oddělujete jen mladé samice, aby je nepřipustil, nebo necháváte bez zásahů úplně? Potřebuji vymyslet systém pro ovce s asezonní říjí, které ale jsou zároveň pozdním plemenem, tedy je lze připouštět až napřesrok...
Pokud by byl beran ve stádě stále, nehrozí, že by se samice "strhaly"? Příroda si řídí ledacos, ale pokud žijou na vymezeném prostoru (myšleno tak, že jsou "nuceně" na nějakém společném areálu), tak to asi úplně přirozené není, tedy může být tímto změněno chování samců i samic...předpokládám..?
Děkuji za poznatky a zkušenosti.

8.1.2017 20:28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Prosím chovatele Romanovek a jiných ovcí s asezonní říjí o radu, jaký mají režim stáda.
Jde mi o to, zda máte berana stále ve stádu a oddělujete jen mladé samice, aby je nepřipustil, nebo necháváte bez zásahů úplně? Potřebuji vymyslet systém pro ovce s asezonní říjí, které ale jsou zároveň pozdním plemenem, tedy je lze připouštět až napřesrok...
Pokud by byl beran ve stádě stále, nehrozí, že by se samice "strhaly"? Příroda si řídí ledacos, ale pokud žijou na vymezeném prostoru (myšleno tak, že jsou "nuceně" na nějakém společném areálu), tak to asi úplně přirozené není, tedy může být tímto změněno chování samců i samic...předpokládám..?
Děkuji za poznatky a zkušenosti.

Beran stále ve stádě je imho to nejhorší řešení.

dělá to bordel. nemůžete hlídat porody, nevíte vůbec, kdy je něco březí, takže z rotace úplně vypadává aldifal, který pak hodně chybí.

a beran se neptá, jestli si bahnice potřebuje odpočinout. jak má říji, tak na ní skočí.

8.1.2017 20:37
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Romanovky chovám už víc jak 30 let. Začínala jsem se 2 ovcemi a beranem stále společně. Pokud není ovce v kondici, tak nezabřezne. Romanovka může mít teoreticky jehňata už za půl roku. To se mě stalo asi 3x. Nejčastěji to bylo po 8 měsících, tj 3x za 2 roky. Teď mám víc plemeníků různých linií a pro potřeby KU musím vědět, které jehně má kterého otce. Tak jsem musela vyřešit připouštění v ohrádkách. Jeden rok jsem taky zkoušela připouštět z ruky. A přiouštím jen jedenkrát za rok.

8.1.2017 22:12

Bodlinko děkuji.
Přezdívka: tedy také chováte s berany mimo stádo holek, ano?

8.1.2017 22:50
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Berani mají samostatnou ohradu. Po odstavu k nim přidám mlaďase dokud nedozrají do pekáče.

9.1.2017 09:13

Japak to je u muflona, ten ma taky asezonni riji? Ja jsem docela rad, ze jsem se zbavil kdysi romanovek, mel jsem dve a pak dve krizenky. Zdalo se me ze se dost vydaj a jeste aby tak rychle znova zabrezly. S beranama jsme to delal jako prezdivka. Jednu dobu jsem mel dva tak ti byli jak "tepli" bratri, zadny sarvatky. Kdyz jsem mival jednoho, dostal jednu z ovci jako spolecnost a pak odrostly beranky. Nikdy zadny souboje. To se me stalo jen jednou, kdyz me muj beran skocil prez plot k sousedoj. Tam si dali po palici pekne do krve.

9.1.2017 09:27
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Protože přišel do cizího stáda, tak si tam s tím domácím vyjasňovali který tam je šéf.

9.1.2017 13:25

Jediný, co mě napadá, je dát na jaře po porodu zwartblů k nim toho asezonního berana a mít ho přes léto tam. Ale zas jinam než na podzim, aby mi náhodou nenakryl zwartbly - to by mě jeblo - jdu do KU.
Mno, to si to teda komplikuju..

9.1.2017 13:29

Pocki pocki, ja mel za to ze snad az na berischony jsou vsichni berani asezonni :).

9.1.2017 13:53

O vikendu jsem musel dat letosni jehnicky k ostatnim, takze beran sel bokem. Asi mesic si pobude v prostoru 1,5 x 5m. Ale za to ma pro sebe celou pulku krmelce a volnej vyhled na holky :) Na jare pak pujde na kopec o vymere asi 2400m2 a k nemu holka ktera bude rodit prvni.

9.1.2017 14:41
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pocki pocki, ja mel za to ze snad az na berischony jsou vsichni berani asezonni :).

Beranům to je jedno, kdy si hopnou. Záleží na ovci, kdy je ochotná držet. Relativně krátkou dobu říje oproti ostatním mají ovce TEXEL.

9.1.2017 17:56

Jééé, jsem se nechtěla rozepisovat. Berana asezonního plemene. Děkuji za schovívavost.

9.1.2017 19:19
Massaro

XXX.XXX.109.6

Berichon je právě asezonní, ne? Texel prý má výrazně sezonní říji a to včetně beranů.

9.1.2017 20:42
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Massaro napsal(a):
Berichon je právě asezonní, ne? Texel prý má výrazně sezonní říji a to včetně beranů.

Tak jsem asi měla nějakého divného texla, když jsem po něm měla jehňata v srpnu. Matky byly romanovky.

dadus

12.1.2017 14:25
dadus

XXX.XXX.7.25

A co dát beranoj zástěru, aby nenakryl?

12.1.2017 14:29

Akorat si posramoti pindoura.

12.1.2017 14:37
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja vam povim ze mam dojem ze jde o sezonnost tech matek... nikolivek toho berana.. proste pokud mu zaprska ovce je to impuls k tomu ji skocit...

12.1.2017 21:48

Nojo, tak až je budu mít, tak začnu řešit. To mě jen tak napadlo, že si to zas komplikuju. Ale cesta za snem mě prostě stále táhne Zkusím pak ještě z letitých chovatelů vytáhnout, jaký mají režim oni..

8.2.2017 10:47
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak mě včera beran obskakoval skororoční jehnici. Držela mu jak hloupá, přímo ho nechtěla nechat odpočinout. Co si pamatuji, tak nejpozdější jehně jsem měl kdysi dávno, asi v květnu, jinak bývá v březnu z 99% vymalováno.
Je to jehnice, která má v sobě pár % zwartbla - bílé ponožky na zadních nohách a na černé hlavě bílý trojúhelník do půl nosu. Tak nevím jestli na podzim zaspala, nebo o plod přišla. Letos už mám dvě prvničky okocené, což taky překvapilo, protože většinou mě jehnice rodily až poslední. Ta příroda si vážně dělá co chce. Zlatí komunisti!
(od soboty mám druhá trojčata, což taky nepamatuji. No a vypadá to, že letos budu mít vymalováno-odrozeno už v únoru).

8.2.2017 13:11

No, já jsem taky zvědavá - mám letos mezi ZW i mladé jehnice, které nejsou na připuštění, březí nevypadají. Prvničky budou mít nejspíš jedináčky - to je v pořádku...ale stjeně mě pořád znervozňuje, že to na ovcích skoro vidět není. Jen na jedné křížence. Min. rok byla moje nejstarší zwartbla jak skříň - porodila dvojčata 5 kg a 4,2 kg. Letos vypadá jen tak lépe vyžraná. Ale je fakt, že první rok nepřikrmuji jádro a zkouším, co to udělá, tak to prostě probíhá jinak. :) Každopádně mají epesní seno (tmavě zelená otava! různorodého složení) a lizy, to je jasné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík