LPS

XXX.XXX.196.98
Zdravím profesionální i neprofesionální chovatele kozenek. Máme, tak jak to na vsi bývá nějaké to hospodářství. Chováme větší množství drůbeže na maso a vejce, králíčí na maso a včelaříme na dvou včelnicích. Do toho nám odrůstá synek (15) se sklony k půdě a přírodě a již přez dva roky mluví a teoreticky se připravuje na chov koz na mléko. Prozatím by chtěl max cca 2 kozenky. Mě by zajímalo, kolik času je možné a nutné tomu chovu věnovat? Kolik to zabere? Jak to máte časově rozložené? Ranní, večerní dojení, pastva, atd.? Jak to děláte o případně dovolených, kdy by rodina chtěla někam vyrazit? Je mi jasné, že to nějaký čas zabere a jsme ochotni synovi i vypomoci. Jde mi spíše o praktickou stránku věci. Jak to děláte vy?
Díky LPS.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je divne..v patnacti jsem mel taky vztah k pude, ale v tom smyslu jak tam dostat nejakou holcinu :).
LPS

XXX.XXX.0.174
to samozrejme take
No zkuste to... a kdyz vam to nepujde tak riznout je muzete vzycky... dve kozy jsou docela dobre zvladnutelne... a celkem i nenarocne... clovek pro ne nasusi sam, nebo se da koupit balik dva sena... jen vam povim ze kozi povahy takova ta jejich vynalezavost nebo vynalezavost dvou koz a 2-6 kuzlatek... zvlast kdyz uz jsou trochu odrostlejsi, nezna meze a usiluje o nervy chovatele... rozhodne nejsou kompetabilni s keri, stormky a spatne oplocenymi pastvinami... no pak take rozmyslete co bude s mlekem... ono muze vam dat litr... ale take vam mohou dat litru 6 pak je cas straveny dojenim a zpracovanim mleka... kozi stereotyp ohledne podojeni... vetsinou se nerady nechavaji dojit nekym koho neznaji nebo kdo to neumi... to pak dokazi mliko doslova zadrzovat a nepustit...nebo delat jine obstrukce jako treba zalehavat vemeno...s dovolenou to je takove na stiru... ale dovolena se da planovat v dobe kdy jsou jeste kuzlata a ty ty matky bezpecne vycucaji... je potreba mit rozmysleno jeslti budete chovat v pastevnim nebo stajovym zpusobem... kydani uz je malickost... protoze to se vetsinou da delat jen dvakrat do roka... ale tak jako tak pokud jezdite na travu tak tu hodinu to zabere rano a vecer... nemluvim o tom dojeni a zpracovani mleka...
Chov dojných zvierat je najnáročnejší druh chovu hospodárskych zvierat. Dojenie dvakrát denne v presne stanovenú dobu je značne obmedzujúce. Treba myslieť na to, že dojiť treba 7 dní v týždni, a aj po neskorom návrate z diskotéky . Dovolenka - odkedy chovám kozy, proste nikam na dovolenky nechodím. Nie je kto by ma zastúpil. Spracovanie mlieka zaberie tiež dosť veľa času a nedá sa odkladať. Navyše každý deň nadojíte zase nové mlieko a opäť treba riešiť čo s ním.
Tak ako bolo uvedené v príspevku vyššie, chov kôz je v mnohom špecifický pre ich povahu. Nestačia jednoduché ohrady a ploty, ani zatvárania na bránkach. Seno ktoré pracne nasušíte, alebo draho nakúpite z väčšej časti znehodnotia. Na pastve ktorú im určíte budú špekulovať ako sa dostať inam a keď im to nepôjde, budú tam hlasno mečať. Zhrniem to takto: keď neviete nadávať, kúpte si kozu . Tá vás to bezpečne naučí
Vedra

XXX.XXX.13.145
Mléko= hodiny práce každý den a hlavně totálně svázaný program. To 15ti letý kluk nevydrží.
Když bude chovat něco na maso tak mu to zabere 15 minut denně a když dá seno v poledne místo v 8 tak se taky nic nestane.
Jenda77

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
dovolím si také reagovat jelikož jsem v podobném věku (16.let) jako syn zadavatelky a chovám doma dvě ovce a berana... momentálně každým dnem čekáme jehňata (moc se těšíme snad vše dobře dopadne ) a myslím si že se to vše dá zvládnout... Každý den nehledě na to jestli je víkend nebo pracovní den stávám v 6.hod abych stihl nakrmit ovce vyměnit ovcím vodu přinést seno a další... a hned jak nakrmím jdu v 7 do školy vracím se okolo 2-3 a přichází to samé co ráno ale pouze donést seno (pouze v zimě-máme je ve chlévu) od jara do podzimu jsou na pastvě a to chodím kontrolovat až přijdu ze školy... (to už nic nenosím max. nějaké pamlsky a jádro jednou za čas.. vodu taky ne -mají tam napaječku a seno dáváme až k podzimu - až od listopadu asi (záleží jaká je tráva a kolik jí je) a to v kulatém balíku v krmelci-takže si žerou jak chtějí ) chce to akorát chuť a odhodlání... Já bych nic takového také neměl kdyby mě v tomto rodiče a rodina nepodporovaly a za co jim patří velké DÍKY! Momentálně začínám chovat i králíky a na jaře chci i slepice... s pozdravem Jenda.

napsal(a):
To je divne..v patnacti jsem mel taky vztah k pude, ale v tom smyslu jak tam dostat nejakou holcinu :).
Mastňáčku, fakt jsi mi tu chyběl...
Jenda77
napsal(a):
Dobrý den,
dovolím si také reagovat jelikož jsem v podobném věku (16.let) jako syn zadavatelky a chovám doma dvě ovce a berana... momentálně každým dnem čekáme jehňata (moc se těšíme snad vše dobře dopadne ) a myslím si že se to vše dá zvládnout... Každý den nehledě na to jestli je víkend nebo pracovní den stávám v 6.hod abych stihl nakrmit ovce vyměnit ovcím vodu přinést seno a další... a hned jak nakrmím jdu v 7 do školy vracím se okolo 2-3 a přichází to samé co ráno ale pouze donést seno (pouze v zimě-máme je ve chlévu) od jara do podzimu jsou na pastvě a to chodím kontrolovat až přijdu ze školy... (to už nic nenosím max. nějaké pamlsky a jádro jednou za čas.. vodu taky ne -mají tam napaječku a seno dáváme až k podzimu - až od listopadu asi (záleží jaká je tráva a kolik jí je) a to v kulatém balíku v krmelci-takže si žerou jak chtějí ) chce to akorát chuť a odhodlání... Já bych nic takového také neměl kdyby mě v tomto rodiče a rodina nepodporovaly a za co jim patří velké DÍKY! Momentálně začínám chovat i králíky a na jaře chci i slepice... s pozdravem Jenda.
Jendo jsi kadr... s oveckami je to tak jak pises... jen na obdobi kdy jsou porody je potreba je hlidat... pak si osefovat jeslti maji pruchozi veminka, vymacknout mlezivo a mozna trochu pomoci mladochum... u kozejch je to opravdu tak o dve tretiny narocnejsi nejen kvuli jejich povaham ale prave kvuli mleku... samozrejme chovat se nemusi na mleko ale treba jen pro radost nejake ty holandske nebo kamerunky... nebo pro kuzlata ty bud na prodej nebo na maso tam bych opravdu volila treba buracku i ona se da podojit ale laktaci ma kratsi a mleka mene... a kozu pak postupne zasusit... a pak je to opravdu jen o podminkach... mas skvele rodice :)...

Kluci, ja bych to nechal tak za 10 let, ted bych se zajimal o jiny kozenky. Aby se pak nestalo ze s tema chlupatejma nakonec zestarnete :) Ovce to je jina, pokud nekdo netrva na dojeni.
Jenda77

XXX.XXX.1.101
napsal(a):
Kluci, ja bych to nechal tak za 10 let, ted bych se zajimal o jiny kozenky. Aby se pak nestalo ze s tema chlupatejma nakonec zestarnete :) Ovce to je jina, pokud nekdo netrva na dojeni.
;) mám pouze ovce a ne kozy... přítelkyni mám a i ji zvířata zajímají... jezdí na konich.
napsal(a):
Tak za tohle by jste mě před rockem ukamenoval a nehlásil jako závadný příspěvek Taky jste mě tu chyběl
LPS
napsal(a):
Zdravím profesionální i neprofesionální chovatele kozenek. Máme, tak jak to na vsi bývá nějaké to hospodářství. Chováme větší množství drůbeže na maso a vejce, králíčí na maso a včelaříme na dvou včelnicích. Do toho nám odrůstá synek (15) se sklony k půdě a přírodě a již přez dva roky mluví a teoreticky se připravuje na chov koz na mléko. Prozatím by chtěl max cca 2 kozenky. Mě by zajímalo, kolik času je možné a nutné tomu chovu věnovat? Kolik to zabere? Jak to máte časově rozložené? Ranní, večerní dojení, pastva, atd.? Jak to děláte o případně dovolených, kdy by rodina chtěla někam vyrazit? Je mi jasné, že to nějaký čas zabere a jsme ochotni synovi i vypomoci. Jde mi spíše o praktickou stránku věci. Jak to děláte vy?
Díky LPS.
Chovám kozy hnědé. Kůzleta mívají tak konec ledna- únor. Začínám dojit tak v květnu, loni už jsem dojil většinou jen jednou za den a s dojením končím v půlce prázdnin. Zas tak mě to nebaví, abych se delší dobu časově omezoval. Nadělám sýry, vydělám nějakou korunu a aspoň půlku prázdnin chci mít volněji, abych mohl někam prchnout.
Jestli to synka baví nech se toho nebojí. Kozy a kór rozdojené kozy v případě že by to nestíhal, nebo ho to nebavilo zatím vždy v pohodě prodáte.
Jste z vesnice, zvířata chováte, tak víc psát asi nemusím.

Treba s kravkou mama rika ze je rada ze vyslo dojeni na zimu. A davam ji za pravdu. Mouchy neotravujou pri dojeni, chlazeni je automaticky v komore. Dalsi laktace vyjdea zase podzim zima zacatek jara. Dojim jen kdyz hlavni dojicka odpadne a to dojime jednou denne. Nechtelo by se me rano i vecer den co den.

Jenda77
napsal(a):
;) mám pouze ovce a ne kozy... přítelkyni mám a i ji zvířata zajímají... jezdí na konich.
Tak je to spravne a jeste k tomu rada jezdi, uplne nejlepsi :).
Jenda77

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Tak je to spravne a jeste k tomu rada jezdi, uplne nejlepsi :).

Nene na zastydlou pubertu je expert profesor...

Já právě úplně koukám, jak nám za těch pár měsíců Mastňáček omládl...
Krepelaku socialni vazby v podobe kamaradu jsou dulezite obcas by sis asi mel udelat cas na blbiny... kdy jindy nez jako mladej.. v pripade diskotek si ale o nic neprisel... A co se tyka skoly... nejsem sice zadnej cestinar... ale tohle je zaklad... bud tedy skladbu vety postavim tak jako Je mi 17 a nebo Mne je 17 ale rozhodne ne Mi je 17... Me se vaze na 2.a 4. pad a Mne na 3. a 6 je to jednoduchy... jen se musis umet zeptat koho a za jakych okolnosti se to tyka... pak ta skola bude jeste vic v pohode

Mi, to bude ostravsko ni? :) Krepelaku, klobouk dolu v 17 nebo ten dalsi v 15, ale dobrovolne to delat mozna tak ve triceti... je to trosku divny a holky na to urcite brat nebudou. kopat do micudy, ladit motorky a holky, zvirata nech rodicum nebo se pak ani vnoucat nedockaj.
Jenda77

XXX.XXX.89.231
krepelak
napsal(a):
Mi je 17 a taky chovam3 kozy a kozla dotoho prasata sleice a... skolu stiham vpoho tak bych problem nevidel ale nevim co jeto chodit ven s kamarady a diskoteka to nikdy jsem nevidel.
To já teda stíhám úplně v pohodě školu, kamarády...někdy s přítelkyní i nějaká ta zábava, výlety, kultura atd... není na to si někdy vyrazit a odpočnout si ode všeho a pak si není na co stěžovat
krepelak
napsal(a):
Mi je 17 a taky chovam3 kozy a kozla dotoho prasata sleice a... skolu stiham vpoho tak bych problem nevidel ale nevim co jeto chodit ven s kamarady a diskoteka to nikdy jsem nevidel.
Tak já to měl podobně a nestěžuji si. Hlavně to neměň, protože zatím co na ostatní příjde druhá míza (bez efektu ) před čtyřicítkou, ty budeš i před padesátkou stále při první sile - v podstatě jako v té pubertě = neodpadneš po prvním čís.....
Kmetum se tu vlila cerstva krev do zil... starci si vzpomeli ze byli kdy mladi...
Jendo jen tak dal... clovek kdyz je aktivni tak aktivne i zestarne.. kultura bejt musi, rozsiruje to obzory... a clovek kdyz nema zazitky tak nezapisuje pak ma pocit ze ten cas je furt stejnej a pro samou praci leti a cim je starsi tim rychleji mu leti protoze tim min zapisuje do pameti zazitky... pak musi fotit jako japonec protoze to proste neproziva... nakonec mu to vsechno splyne... co se naucis ti nikdo nevezme a bude to tvoje pridana hodnota... mladej, inteligentni a vzdelanej...od prace vypracovanej a sikovnej kluk tech uz se tu moc nenajde... bud to jsou ti reklamni panaci bez hodnot a nebo naducani knedlici bez stylu s jedinym zajmem... male cerne chytre krabicky a s aplikaci facebook.