Dobry den chcem chovat dve kozy.
Tak mi poradte niake plemeno menej narocne.
Tak tieš mi poradte aky chlievik mam postavit pre kozy
Mam priestor 4x2.50 metre to by malo stačit.
Chcem tam mat aj jasle.seno nie je problem mam cca 2500 kg sena.potrebujem rady od spravnich chovatelov kôz.a napište mi ake trapenia ma čakaju.mam skusenosty s kralikmy mam ich 8 kusov.dakujem za rady.ps poslite mi niake fotky domceka pre kozy aby som bol v obraze
Jaka trapeni vas cekaji s chovem dvou koz? tak z prvu vsechno co budete delat delejte bytelne... a s ohledem na bezpecnost... ekzistuji knihy jako chov koz, i brozury dostupne na internetu... titul Vera Matlova tak googlite... Za druhe pokud budete porizovat kozy vemte treba sestry, nebo si poridte nejprve jednu kozu a pak si nechte po ni kozicku... v rodine se vzdycky lepe snesou nez kdyz poridite jednu a druhou odjinud... take bud obe volte rohate nebo bezrohe... protoze ta rohata vetsinou svete div se vi k cemu rohy ma... tam to bude vzdy o dominanci a osobne mam treba kozu ktera i kdyby mela pristresek desetimetrovy tak ty dalsi proste ke krmitku nepusti nebo budou stepovat venku... staci ji kdyz se osklive podiva... musi zit v samostatne koji... a take vam doporucuju mit moznost ten chlivek oddelit i kvuli kuzlatum, i kvuli porodum atd... nejmene naorcne jsou kozy bile, hnede... jejich krizenci ruzne podilovi s AN kozama uz jsou narocnejsi zvlast na chlad a vlkost i dostatek jadrnych krmiv... ale kdyz se otuzuji neni problem ani s temito...ale poridte si kozu ktera ma pitne mleko nechci se dotknout chovatelu bilych koz ale jeste jsem nepila od bile pitne mleko zvlast na druhy treti ctvrty den... kozu kupujte nejlepe uz laktujici a nebojte se ochutnat klidne i starsi mleko... ta prcina zacne vyvstavat nekdy nekolik hodin nekdy nekolik dni... a podle vemene poznate kolik vam na podojeni da, jak ma velke struky, jak se doji... atd... nebojte se tu svoji kozu zprvu ochmatat... take nekupjute nic co se vam nebude libit... tj koza ve spatnem vyzivovem stavu, s jezatou srsti...pravdepodobne bude zacervena...na tohle je take lepe koupit kozu dospelou nez kuzle... to muze mit po odstavu stresovou reakci a z toho se pak ty cervy mnozej raketovou rychlosti... i kdyby vas chovatel ubezpecoval ze odcervil tak si ji stejne neprodlene po privezeni domu odcervete a drzte v izolaci mimo pastviny... proste je lepe si priplatit za uz rozdojenou dospelou kozu nez kupovat kuzlata... prostor o kterem pisete by mel stacit ale vic koz uz se vam tam nevejde... jesle je nejlepsi postavit tak aby koza nemela moznost tahat a canit... i kdyz je to stejne zbytecne, napajecku dat tak aby do ni nemohla na...kalet... jelikoz mam pocit ze ony znehodnocuji ze skodolibosti... proste to bud pokadej, nebo pochcijou jen pro to aby to ta jejich soukmenovkyne nemela jednoduchy... jesle si postavte tak aby jste mel co nejsnazsi pristup pri krmeni... prostor si usporadejte tak aby jste mel co nejsnazsi pristup ke kydani... mrknete do starsich diskuzi... jsou tu popisy co lidem funguje... my treba mame diky jedne super skakave koze chliv od stropu dolu zabedneny s prulezem pro hlavu vyse a profilovane na sirku krku u zlabu ktery je pristupny z venku... tam sypem jadrna krmiva, misto jesli... mame z boku pristupny kos z karisite... ale maji z toho holky vodreny cumak https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/forum/r/detail/505954/kozi-chlivek#a3042202 a podobnych temat je tam spousty, zadavejte kozin, kozi chlivek a jine.
Mám matku odrohovanou a dceru rohatou. Když ještě neměla mladé, tak byla pohoda. Co porodila, matka jí musí z cesty. A nebrala bych radu vzít jen jednu kozu.
Určitě je lepší vzít dvě, matku s dcerou. Chlívek na 2 stačí. Jen při porodu by měl být ještě jeden. Nebo bouda ve výběhu plus ten chlívek.
Nezapomeňte na sůl, liz je nutný. Prodává se jako kostka k zavěšení.