Množení příbuzných koz

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

niki162

14.1.2017 11:57
niki162

XXX.XXX.110.196

Chtěla bych se zeptat jestli je možné množení mezi otcem a dcerou u koz a co by se mohlo stát. Děkuji za rady.

14.1.2017 12:32
profesor1

XXX.XXX.192.98

Je to možné. První generace by mohla být bez zjevných defektů, pak už je to riziko.
Při šlechtění se to používá, ale odborně se to sleduje. V běžném chovu se to nedoporučuje.

14.1.2017 13:21
pepakacko

XXX.XXX.72.41

profesor1 napsal(a):
Je to možné. První generace by mohla být bez zjevných defektů, pak už je to riziko.
Při šlechtění se to používá, ale odborně se to sleduje. V běžném chovu se to nedoporučuje.

V první generaci většinou není žádný problém další bych nedoporurčoval dostal jsem jednou březí kozu byla ve stade kde nezmenil kozla více generaci porodila kuzle s rozštěpem viz foto hrůza okamžite utraceno kozu jsem raději vyřadil z chovu.

14.1.2017 14:15
lilo

XXX.XXX.201.210

Pokud otec skoci dceru tak vysledek bych davala tak na maso... urcite ne do zadneho dalsiho chovu...

niki162

14.1.2017 14:32
niki162

XXX.XXX.110.196

Určitě by to nebylo do dalšího chovu jen na maso.

14.1.2017 14:46
lilo

XXX.XXX.201.210

Tak pak to mozne je... i kdyz asi by bylo dobre precist jestli nedochazi treba ke zvysene mortalite... ono se to prekryvani nekdy dela pro upevneni znaku... ale zaroven se zvysuje riziko i te degenerace...

12.2.2017 14:20
Voloďa

XXX.XXX.225.74

Potomstvo spojenia otca a dcéry sa síce narodilo v poriadku, no do 1 hodiny exlo.

Pripájam ešte foto potomka spojenia brata so sestrou.
Keď to začalo vychádzať z pošvy, tak som sa normálne zľakol, vyzeralo to, ako by sa rodil diabol. Bez nadsázky.
A tiež sa to narodilo živé, no do 10 minút bolo ex.

12.2.2017 16:09
lilo

XXX.XXX.201.210

A co to bylo puvodne za druh a plemeno?

13.2.2017 07:19
Voloďa

XXX.XXX.224.219

La Mancha (matka) otec 100% AN, boli rodičia súrodencov, ktorí následne toto splodili.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.2.2017 10:02

Vypadá to hrůzostrašně, ale není jisté, že je to důsledek spojení bratra a sestry, i když možné samozřejmě to je. Určitě by tam mohly být i další vlivy. Nejsem pro takovou plemenitbu, ale podle mě se nedá jednoznačně říct, že narození zrůdy je jejím důsledkem. Zrůda se může narodit i z jiných důvodů, ale nemám dostatek znalostí na to, abych si troufla o tom psát nějaké podrobnosti.

13.2.2017 15:09
Voloďa

XXX.XXX.224.219

Tie zrúdy boli dve, akurát tá druhá bola malinko menšia.

13.2.2017 15:14
Voloďa

XXX.XXX.224.219

Nedalo mi to a tak som sa "pozrel" čo sú to zdureniny. Bol to sval, čistý sval.

13.2.2017 15:17
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nepřikrmujete granulema, sojou...

13.2.2017 15:32
lilo

XXX.XXX.201.210

To je struma / to je zvetsena stina zlaza... totalni nedostatek jodu...

13.2.2017 15:34

lilo napsal(a):
To je struma / to je zvetsena stina zlaza... totalni nedostatek jodu...

Možná vliv AN, ty potřebují víc jodu než ostatní, žejo?

13.2.2017 15:50

Dočetla jsem se v jedné bakalářské práci z Mendlovy univerzity z roku 2010, že zrůdy se objevují častěji v posledních 10 letech. Na vině jsou vlivy genetické, chemické - herbicidy, olovo, rtuť, fyzikální - záření, protony neutrony, špatná výživa - nedostatek vitamínu B, jodu, aminokyselin, poruch žláz s vnitřní sekrecí, nemoc matky - virové onemocnění, záněty, špatné preparáty, vakcíny, léky a další dosud neprokázané příčiny.

13.2.2017 16:13
Massaro

XXX.XXX.37.144

Voloďa napsal(a):
Nedalo mi to a tak som sa "pozrel" čo sú to zdureniny. Bol to sval, čistý sval.

Mně to tedy vůbec nepřipadá jako sval. Spíš jak píše lilo, je to žláza.

13.2.2017 16:16

Mně taky. Strumu může způsobit i podávání antibiotik v době březosti, to jsem taky někde vyčetla ve zveřejněných bakalářkách.

13.2.2017 16:49
lilo

XXX.XXX.201.210

No ty nubky k tomu maji predpoklady a rodi se prave takove zrudy... zaprve nedonosene, za druhe bez srsti... nekdy mrtve nekdy zijici par hodin... mam zkusenost... ale vypadaly o mnoho lepe... ta vase me prijde ze se narodila mrtva a jaksi uz nafoukla... minimalne to prvni nahore..

13.2.2017 16:57
lilo

XXX.XXX.201.210

Jsem si skoro jista... ze kuzlatka byla silne nedonosena... to vzhledem k narustu rohoviny okolo prstu... na koze nemuselo byt nic videt... pripadne se ji mohla udelat obdobna struma, nebo ji mol lehce vylinat chlupy... tak jako tak... pokud koza jeste nekdy bude brezi je nutnost zivotni ji dodavat jod... bud preventivne v podobe par kapek jodisolu do napojove vody... a nebo tablety jodidu draselneho... ale tam musite vedet davkovani... jod se da take dobre predavkovat a pak jeho vedlejsi ucinky byvaji podobne...

13.2.2017 16:58

No každopádně musíme poděkovat chovateli, který sem tenhle příspěvek dal. Je to zajímavé a poučné a nejspíš bychom neměli možnost se k něčemu takovému jinak dostat.

13.2.2017 17:01
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj ale mam dojem ze to neni az tak dusledek toho nakrizeni... ale samozrejme se tam mohla zviraznit prave nejaka predispozice...

13.2.2017 17:10

Myslím, že to může být důsledek toho, že třeba měly málo jodu, na což by mohl mít vliv otec jako AN. Ale asi by se tomu dalo dostatkem jodu předejít, tudíž by tohle nemělo původ genetický, nýbrž výživový. Třeba, možná, kdo ví... Všichni se pořád učíme.

13.2.2017 17:14

Přesně tak, tohle je naprosto ukázkový případ vrozené strumy.

14.2.2017 07:06
Voloďa

XXX.XXX.224.181

Nie, kŕmim senom a otrubami.

14.2.2017 07:36
Voloďa

XXX.XXX.224.181

Struma.
Je to zrejme tak. Čo mi, priznám sa, v prvom momente nenapadlo.
Matku týchto zrúd som kúpil pred dvomi rokmi ako mladú dvojmesačnú kozičku od chovateľa, ktorého dobre poznám a jej matka (La Mancha) dojila 6l denne.
Ako kozička dorastala zistil som, že má na krku pod spodnou sánkou akési nie veľké, tvrdé zdureniny. Keďže kozička bola a aj dodnes je veľmi živá ( vravievam, že je krížená z kamzíkom smajlík ), nevenoval som tomu veľkú pozornosť, akurát som pohmatom sledoval, či tie zdureniny nemenia veľkosť, no nič sa nedialo. Koza je zdravá, až nadmieru "živá", raz ročne odčervovaná, skrátka bezproblémový chov.
A teda, struma u jej mláďat, bol to jej prvý vrh, môže byť v dôsledku genetickej mutácie a ešte zosilnená následkom párenia s vlastným bratom. Ten, však žiadnu strumu nemá, no génovú predispozíciu niesť, pravdepodobne, taktiež môže.
Kozičku si mienim ponechať, teraz pár dní po okotení dojí 2l, vemienko kráse okrúhle, struky tak akurát a dojí sa mäkko a skúsim ešte jedno párenie, samozrejme s iným capom.
No ak ani to nebude úspešné, musí z chovu, aj keď mi to bude ľúto.
A že boli zrúdy nedonosené, myslím, že v tomto prípade zapracovala "príroda".
Aj ja ďakujem Vám, priatelia za príspevky, ako napísal "oreb1" všetci sa stále učíme. Ďakujem.

14.2.2017 07:55

Voloďa napsal(a):
Struma.
Je to zrejme tak. Čo mi, priznám sa, v prvom momente nenapadlo.
Matku týchto zrúd som kúpil pred dvomi rokmi ako mladú dvojmesačnú kozičku od chovateľa, ktorého dobre poznám a jej matka (La Mancha) dojila 6l denne.
Ako kozička dorastala zistil som, že má na krku pod spodnou sánkou akési nie veľké, tvrdé zdureniny. Keďže kozička bola a aj dodnes je veľmi živá ( vravievam, že je krížená z kamzíkom smajlík ), nevenoval som tomu veľkú pozornosť, akurát som pohmatom sledoval, či tie zdureniny nemenia veľkosť, no nič sa nedialo. Koza je zdravá, až nadmieru "živá", raz ročne odčervovaná, skrátka bezproblémový chov.
A teda, struma u jej mláďat, bol to jej prvý vrh, môže byť v dôsledku genetickej mutácie a ešte zosilnená následkom párenia s vlastným bratom. Ten, však žiadnu strumu nemá, no génovú predispozíciu niesť, pravdepodobne, taktiež môže.
Kozičku si mienim ponechať, teraz pár dní po okotení dojí 2l, vemienko kráse okrúhle, struky tak akurát a dojí sa mäkko a skúsim ešte jedno párenie, samozrejme s iným capom.
No ak ani to nebude úspešné, musí z chovu, aj keď mi to bude ľúto.
A že boli zrúdy nedonosené, myslím, že v tomto prípade zapracovala "príroda".
Aj ja ďakujem Vám, priatelia za príspevky, ako napísal "oreb1" všetci sa stále učíme. Ďakujem.

Ale houby.

Pokud má matka strumu, je to známka toho, že trpí deficitem jodu.

A kde taková deficitní matka sežene dost jodu pro své plody, které mají větší spotřebu než ona? Nesežene. Výsledek jste viděl.

14.2.2017 08:05
Voloďa

XXX.XXX.224.181

Bodlinka, matka má strumu od mala. Teraz neviem ako to bolo s jej matkou, no určite si to, čo už len pre zaujímavosť zistím.
Toto, čo som tu prezentoval sa mi prihodilo prvý krát a aj na základe príspevkom som už múdrejší.
A milá, alebo milý, "bodlinka", struma sa dedí.

14.2.2017 08:20
Voloďa

XXX.XXX.224.181

"bodlinka", ešte, prosím ťa jedna otázka.
Matke týchto zrúd, ktorá má strumu, nie veľkú, ale má, jódový prípravok je treba, to mi je jasné, ale kedy?
Už hneď od teraz, lebo kedy? Poraď.

14.2.2017 08:25
lilo

XXX.XXX.201.210

No protoze nema dostatek jodu.. proto ma tu strumu odmala... kdyz by jste ji ted zacal davat par kapek toho jodisolu pripadne se s veterakem dohodl na preventivni davce... struma ji trochu zmizne... ale v obdobi brezosti musite jod opravdu dodavat...jen liz s jodem nestaci... nepokryje to jeji naroky... nevim jeslti mate cistou La manchu nebo jen kozu kratkouchou / krizence cehokoliv... ale byla v tom treba nakrizena anglonubijka... zkratka predispozici k tomu ma...a pokud chcete aby byl dalsi vrh v poradku... tak i za predpokladu ze ji nakryjete jinym kozlem musite dodat jod... jak pise bodlinka deficitni matce... tuto zkusenost mam prvni vrh se mi rodil se strumou nedonoseny presne o mesic drive... a druhy vrh... trojcata se rodil bez strumy a plne donoseny... jediny opatreni bylo to ze jsem ji cas od casu podala ctvrt tablety jodidu draselneho... a obcas kapla jodisol do vody... ten je dobre temhle deficitnim kozam... podavat treba jednou tydne nebo v nezatezovym obdobi jedou za 14 dni par kapicek do kyble s vodou... tu strumu jako takovou nevidim jako dusledek krizeni s pribuzenstvem... tam jsou spise rostepove a jine degenerativni vady...

14.2.2017 08:43
profesor1

XXX.XXX.192.98

Matka má dvě zduřeniny pod krkem.... tak se neprojevuje struma nebo jo? A taky by to nebylo tvrdé. U té zrůdky se mě taky nezdá celkem velký pytlík mazi nohama.

14.2.2017 08:55
lilo

XXX.XXX.201.210

Hele vzhledem k tomu ze jde o endokrinologicke onemocneni... se myslim neni ani cemu divit..

14.2.2017 09:15
Voloďa

XXX.XXX.226.18

Lilo, ďakujem za radu.
Určite použijem miesto kamenej soli kuchynskú a ten jodisol taktiež.
Ešte k tomu jodidu draselnému. Píšeš čas od času, aký je to časový interval?
A matka týchto zrúd je kríženec LM/AN.

14.2.2017 09:20
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ještě si zjistěte jestli náhodou matka tých zrůd není potomek z příbuzenské plemenitby.

14.2.2017 09:33
Voloďa

XXX.XXX.226.18

Nie je.
Jej matka bola La Mancha a otec AN.

14.2.2017 10:03
moonika

XXX.XXX.227.254

profesor1 napsal(a):
Matka má dvě zduřeniny pod krkem.... tak se neprojevuje struma nebo jo? A taky by to nebylo tvrdé. U té zrůdky se mě taky nezdá celkem velký pytlík mazi nohama.

Http://classconnection.s3.amazonaws.com/492/flashcards/1190492/jpg/goiter1358698881076.jpg tak sa prejavuje u mladých, tak môže aj u dospelých.

obrázok štítnej http://www.goatbiology.com/images/thyroidlbl.jpg
obrázok tymusu, ktorý môže vyzerať podobne ale mladé sa s ním nerodia, a nesúvisí so ŠŽ a jódom
http://www.goatbiology.com/images/thymuslabel.jpg.

14.2.2017 10:12
moonika

XXX.XXX.227.254

Voloďa napsal(a):
Nie je.
Jej matka bola La Mancha a otec AN.

Myslím že ak má niekto v čr/sr čistú la mancha tak to je zázrak, skôr samé kríženky s nejakým malým gen.podielom, Tá vaša aj keď je bezuchá môže mať gény z rôznych plemien, ktoré tam už nespoznáte, napr.aj u buriek je vraj nejaká náchylnosť k deficitu jódu.

Tiež treba myslieť aj na vplyv skrmovania strumigénov.

14.2.2017 10:34
lilo

XXX.XXX.201.210

Voloďa napsal(a):
Lilo, ďakujem za radu.
Určite použijem miesto kamenej soli kuchynskú a ten jodisol taktiež.
Ešte k tomu jodidu draselnému. Píšeš čas od času, aký je to časový interval?
A matka týchto zrúd je kríženec LM/AN.

Urcite pouzivejte mineralny liz...kozy jsou hloupe tak jim ho umistete v miste kde k nemu budou mit pernamentni pristup a kde bude bezpecne umisten... rozhodne v nich neni min jodu jak v kuchynske soli... co se tika jodizolu.. tak staci tri kapicky do kyble s vodou... pripadne ji to kapnout na nejakej kousek pamlsku... tam bych dala tak kapku protoze to je cilene podane tak aby jste ji nepredavkoval... davat treba dvakrat tydne... v momente kdy vidite ze koza nema zadnou viditelnou ani hmatatelnou strumu muzete vysadit... ale v v obdobi brezesti si to pohlidejte a opravdu se o dostatek jodu starejte... ja jsem davala jednu tabletu jodidu draselneho za mesic... tj ctvrtku tabletky za tyden... v prvni polovine brezesti... pak uz jsem zase davala pouze jodisol a to jen v tech par kapek, presne davkovani vam rozhodne nesdelim, ... nejlepsi bude pokud se o problematiku stitne zlazy budete zajimat a domluvite se s veterinarem... reknete mu co se stalo, ze slo o to a o to ze ty kozy na to trpi a to je znamej fakt a ze potrebujete v obdobi brezosti vypocitat pridavek jodu...

14.2.2017 10:40

Voloďa napsal(a):
Bodlinka, matka má strumu od mala. Teraz neviem ako to bolo s jej matkou, no určite si to, čo už len pre zaujímavosť zistím.
Toto, čo som tu prezentoval sa mi prihodilo prvý krát a aj na základe príspevkom som už múdrejší.
A milá, alebo milý, "bodlinka", struma sa dedí.

Může se dědit porucha činnosti štítné žlázy, ale i v takovém případě musíte dodat dostatek jódu a situace se změní. Při podávání potřebného množství jódu by struma měla zmizet. To je zvětšená štítná žláza, měla by se zmenšit. Myslím, že tohle je opravdu výživový, ne genetický problém. I když nejsem Bodlinka . Je to poprvé u Vás v chovu, koza je prvnička, už víte, čím to je, takže ji rozhodně nevyřazujte jen kvůli tomu. Hned začněte léčit a věřím, že další potomstvo se tomuhle podobat nebude.

14.2.2017 12:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

moonika napsal(a):
Http://classconnection.s3.amazonaws.com/492/flashcards/1190492/jpg/goiter1358698881076.jpg tak sa prejavuje u mladých, tak môže aj u dospelých.

obrázok štítnej http://www.goatbiology.com/images/thyroidlbl.jpg
obrázok tymusu, ktorý môže vyzerať podobne ale mladé sa s ním nerodia, a nesúvisí so ŠŽ a jódom
http://www.goatbiology.com/images/thymuslabel.jpg.

Dík za osvětu . Myslel jsem že to bývá jen jeden, celistvý otok-zduřenina.

14.2.2017 12:10
Voloďa

XXX.XXX.227.23

lilo napsal(a):
Urcite pouzivejte mineralny liz...kozy jsou hloupe tak jim ho umistete v miste kde k nemu budou mit pernamentni pristup a kde bude bezpecne umisten... rozhodne v nich neni min jodu jak v kuchynske soli... co se tika jodizolu.. tak staci tri kapicky do kyble s vodou... pripadne ji to kapnout na nejakej kousek pamlsku... tam bych dala tak kapku protoze to je cilene podane tak aby jste ji nepredavkoval... davat treba dvakrat tydne... v momente kdy vidite ze koza nema zadnou viditelnou ani hmatatelnou strumu muzete vysadit... ale v v obdobi brezesti si to pohlidejte a opravdu se o dostatek jodu starejte... ja jsem davala jednu tabletu jodidu draselneho za mesic... tj ctvrtku tabletky za tyden... v prvni polovine brezesti... pak uz jsem zase davala pouze jodisol a to jen v tech par kapek, presne davkovani vam rozhodne nesdelim, ... nejlepsi bude pokud se o problematiku stitne zlazy budete zajimat a domluvite se s veterinarem... reknete mu co se stalo, ze slo o to a o to ze ty kozy na to trpi a to je znamej fakt a ze potrebujete v obdobi brezosti vypocitat pridavek jodu...

Lilo, veľmi pekne ďakujem za radu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík