Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2017 23:09
289

XXX.XXX.176.114

Dobrý den,

dnes se mi venku narodila 3 jehňata. Ovečka je zkušená matka (již 2x měla jehňata a vše v pořádku). Letos to moc nevyšlo.
1. jehně je čilé, má se k světu, ovce se stará,
2. jehně se narodilo venku, leželo na sněhu, takže pravděpodobně prochladlo - moc se nehýbe, nemá sílu vstát, pouze reaguje hlavou. Ovce o něj nejeví zájem. Jak mu pomoci? Již je v ovčíně (dřevěná bouda, podestýlka je cca.80 cm nad zemí, vrstva cca 50 cm).
3. jehně jsem našel venku již mrtvé - nevím zda umrzlo či se již mrtvé narodilo
Co mám udělat pro to udělat? Zítra dám jehňatům vodičku, aby lépe vytrávila a sála.
Jehňata jsou i s ovcí zavřená. Ovce má všeho dostatek.

Děkuji za odpověď a za cenné rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2017 23:13

289 napsal(a):
Dobrý den,

dnes se mi venku narodila 3 jehňata. Ovečka je zkušená matka (již 2x měla jehňata a vše v pořádku). Letos to moc nevyšlo.
1. jehně je čilé, má se k světu, ovce se stará,
2. jehně se narodilo venku, leželo na sněhu, takže pravděpodobně prochladlo - moc se nehýbe, nemá sílu vstát, pouze reaguje hlavou. Ovce o něj nejeví zájem. Jak mu pomoci? Již je v ovčíně (dřevěná bouda, podestýlka je cca.80 cm nad zemí, vrstva cca 50 cm).
3. jehně jsem našel venku již mrtvé - nevím zda umrzlo či se již mrtvé narodilo
Co mám udělat pro to udělat? Zítra dám jehňatům vodičku, aby lépe vytrávila a sála.
Jehňata jsou i s ovcí zavřená. Ovce má všeho dostatek.

Děkuji za odpověď a za cenné rady.

Kolostrum! Zahřát!

17.1.2017 23:17
289

XXX.XXX.176.114

Co to je kolostrum a jak jej podávat?

17.1.2017 23:18

289 napsal(a):
Co to je kolostrum a jak jej podávat?

TO JAKO FAKT?

17.1.2017 23:25
289

XXX.XXX.176.114

Já se v tom nevyznám. Vždy dojdu k veterináři a ten mi dá připravený roztok pro jehňata. Zítra za ním zajdu. Tak jsem myslel, že budu díky Vám chytřejší.
Jinak jehně je již lepší. Pokouší se vstát a již není tak prochladlé. Pouze zadní packy a třese se. Proto ho manželka třela senem a dala ho blíže k ovci, která jej rovněž olízala. Jehně zatím nepije.

17.1.2017 23:29

289 napsal(a):
Já se v tom nevyznám. Vždy dojdu k veterináři a ten mi dá připravený roztok pro jehňata. Zítra za ním zajdu. Tak jsem myslel, že budu díky Vám chytřejší.
Jinak jehně je již lepší. Pokouší se vstát a již není tak prochladlé. Pouze zadní packy a třese se. Proto ho manželka třela senem a dala ho blíže k ovci, která jej rovněž olízala. Jehně zatím nepije.

Zítra bude po něm.

kolostrum, to je taková kouzelná vodička, kterou už doma máte - totiž teče ovci z vemene.

17.1.2017 23:30

Jako ovce je možná zkušená matka, ale vy jste mimo, pokud nevíte, co to je.

17.1.2017 23:30
Massaro

XXX.XXX.33.99

Prostě pohlidejte, aby se co nejdřív napilo mleziva, jde fakt o čas. Zahřát můžete PET láhvemi s teplou vodou.

17.1.2017 23:34
289

XXX.XXX.176.114

Bohužel máte pravdu. Já jsem doopravdy mimo. Ovečku mám na spásání trávy a pro povyražení dětí. Jehňátka jsou bonus, na který se těšíme, ale bez rad z i-fauny a od veterináře jsme nahraní. Tedy pokud se o vše nepostará ovečka.

17.1.2017 23:35

289 napsal(a):
Bohužel máte pravdu. Já jsem doopravdy mimo. Ovečku mám na spásání trávy a pro povyražení dětí. Jehňátka jsou bonus, na který se těšíme, ale bez rad z i-fauny a od veterináře jsme nahraní. Tedy pokud se o vše nepostará ovečka.

Tak pokud jste mimo, tak si to povyražení pro děti příště odpusťte, ju?

Tohle fakt nenávidím, protože to vždycky ods.ere to zvíře, které za nic nemůže.

17.1.2017 23:49
289

XXX.XXX.176.114

Děkuji za rady. Pokusím se vše napravit.

18.1.2017 06:29

Tohle me pripomina lonskou prihodu s jednim panem co chtel ekosekacky... ale jinak preju at to dobre dopadne. Dobre pro zvirata.

18.1.2017 06:58
lilo

XXX.XXX.201.210

289 napsal(a):
Děkuji za rady. Pokusím se vše napravit.

Mily pane, pani... pekne se do vas opreli... musite trosku cist a vzdelavat se... pokud neco chovam tak se snazim zabezpecit jeho nejlepsi peci... a k porodum proste patri to... nejlepe vedet kdy byla ovecka pripustena... vsimat si kdy jste ji dal k beranovi, zda ma spinava zada pripadne pokud ma beran znackovac to si zapsat pripadne vedet v jakem obdobi...a nasledne ji hlidat... rodi okolo 150 dne plus minus 5 dni... je to pet mesicu minus 2 dny od skoceni... povetsinou... nejlepe je na dobu bahneni ovecku zavrit do choulu / chlivku.. ovecky si tak nejak instinktivne k porodum preji ty nejvetsi mrazy... na jednu stranu to co prezije, povetsinou prezije vse... ale je tam riziko toho ze to take rychle umrzne... kdyz najdete prochladle jehnatko... tak prvni pomoc... je ho postupne dohrivat... zalezi na stavu podchlazeni... nejlepe fenem, hlavne vysusit a masirovat... nebo vlozit do igelitove tasky a s tou do teple lazne / az 40st... a postupne... aby nemelo teplotni sok... takze rozmrazovat postupne... a opet masirovat.. podchlazena jehnatka mohou stratit saci reflex... je nutne je ohrat... ale nejzakladnejsi je odstriknout matce struky a jehne se snazit prikladat... pokud to nejde vzit sklenicku odstrikat mlezivo / kolostrum... to nasledne dohrat na 39/40 st. a davkou 20 az 50 ml vpravit do jehnete... to je jeho provozni kapalina takovej koncentrovanej energydrink... proste je to jako s malejma detma... tak aby jste z toho priste nebyl vyjukanej... je dobre o tom neco vedet.. protoze lepe je byt pripraven nezli prekvapen

18.1.2017 07:17
289

XXX.XXX.176.114

Děkuji za cenné informace. Snad již nebude pozdě. Případně jak píšete, je to pro mne poučení na příště. Děkuji moc!

18.1.2017 07:44
lilo

XXX.XXX.201.210

Jak to vypada s jehnetem? prezilo? ono mlezivo se do jehnete musi dostat nejpozdeji do 6 hodin od narozeni ale cim driv tim lip... po tom dochazi k mechanizmu uzevreni strevni steny... pokud jehne nedostane mlezivo jeho sance na preziti se snizuji... ale jsou i jehnata ktera bez mleziva prezila na umele vyzive ale rozhodne to neni nic na chov... to je pak opravdu mozna lepsi nechat to osudu... tu davku mleziva a nasledne mleka... je nutne z pocatku davkovat treba co hodinu ci dve... za prvnich 24 hodin by jehnatko melo vypit alespon 250 ml mleka... pak se to s kazdym dnem navysuje... ale o tom se rozepisovat nema vyznam... take je dobre jehneti pichnout selen... pripadne se da podat peroralne... a to nejspis je ta vodicka o ktere jste psal... ten podpori zivotaschopnost... u tehle matoh to je prinosem..

18.1.2017 08:29
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jestli se večer nenapilo mleziva = prvního mléka od maminy, tak ač ještě žije, už je zbytečné mu pomáhat. Píšete o vodičce na na lepší trávení a sání u jehňat. Pochopil jsem správně že je to vodička od veterináře která obsahuje selen?
V tomhle počasí ovena při porodu na sněhu jedno dvě jehňata zvládne, ale tři už těžko.To první stihla osušit-promasírovat ještě než se narodilo druhé. Pak třetí už jde většinou rychle po druhém a to už ovena nestíhá.

18.1.2017 11:19
289

XXX.XXX.176.114

Jehňata noc přežila. To první se má čile k světu. To druhé již vypadá také dobře. Chodí, když sme ho dali pod ovci, napilo se. Tak snad je vše na dobré cestě. Ano, odpoledne mají dostat od veterináře selen. Ještě něco by měli dostat? Děkuji za rady.

18.1.2017 11:30
lilo

XXX.XXX.201.210

Selen je v poradku... pro mrnouse je dulezite v mrazu co nejdrive vysusit a napit mleziva...to je vse... to horsi jehnatko bych nechala poslechnout veterakem... kvuli moznemu zapalu plic... z prochladnuti a treba i zezaliti plodovou vodou... vsimejte si jak dycha... a kdyby neco tak se poradte s vetem... at se dari...

Gocz

18.1.2017 21:30
Gocz

XXX.XXX.157.2

289 napsal(a):
Jehňata noc přežila. To první se má čile k světu. To druhé již vypadá také dobře. Chodí, když sme ho dali pod ovci, napilo se. Tak snad je vše na dobré cestě. Ano, odpoledne mají dostat od veterináře selen. Ještě něco by měli dostat? Děkuji za rady.

Asi jste to ještě stihl. Pokud by se jehně podchladilo výrazněji už ho nezachráníte. Pokud nemáte pro ovečky slušný přístřešek nebo chlév, nenechávejte u nich berana celý rok a posuňte si porody do dubna(beran ve stádě až od poloviny prosince). Dáte tak jehňatům větší šanci a sobě nebudete muset sahat do svědomí, co jste měl a neměl vědět(vlastní zkušenost, takže vím, o čem mluvím).

19.1.2017 07:56
lilo

XXX.XXX.201.210

Moje zkusenost s porody v breznu dubnu / do zeleneho... je vyssi nakazovost parazity, horsi prirustky ne snad ani zivotaschopnost ale rozhodne horsi vyteznost... mozna je to tim ze melko ze sucheho ma jiny obsah slozek nez mleko ze zeleneho... porody hlidam a mam moznost rodici bahnici dat do chlivka a jehnata vysusist... pokud vidim ze jehnata jsou silna, neni problem je uz den po porodu vratit a nechat v pristresku spolecne s dospelymi... ovce ktera porodi si vytvori prostor kde jehnata slozi a ostatni to kupodivu narozdil od koz respektuji... :).

19.1.2017 08:03

Nojo lilo u tech tvejch sesti nebo mejch peti se to uhlida. U velkejch stad to bude ale horsi. Ale taky s tim souhlasim a kdyz si sahnu do pameti, tak kdyz jsem neplanoval a beran byl s ovcema furt, tak byly jehnata hezci vetsi odolnejsi.

19.1.2017 11:17
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Taky porody hlídám, ale někdy se to neuhlídá. Zatím mám část stáda obahněnou, aby byla jehňata na jaře na vypásání zahrad a na velikonoční pečínku. Zbytek bude až za 2 měsíce. Poslední se obahnila včera odpoledne. Měla rozum. V noci tu bylo -18 stupňů. Nevím, jestli bych to uhlídala. Péřovou kombinézu nemám.

19.1.2017 12:59
lilo

XXX.XXX.201.210

Ovecky si proste vybiraj ty nejvetsi mrazy furt to rikam... :) gratulace prezdivko... a mate pravdu nekdy se to neuhlida... i kdyz je mam pod kamerovym systemem nemusim v noci nikde chodit... tak jednou u prvnicky take umrzla jedna jehnicka asi z duvodu toho ze to roztahala po celem dvorku a nebyla schopna to druhe ocistit... ze toho na ni bylo proste moc...

Přidejte reakci

Přidat smajlík