Lněné semínko-jak podat ovcím a kdy?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2017 18:21
farmatopinka

XXX.XXX.89.229

Dobrý večer,
jelikož jsme letos začaly chovat ovce a tak v tom nejsme až tak zkušený (co se týká porodu-náš první porod a i ovcí jsou to prvničky ). Zde na iFauně jsem někde četl v nějakém vlákně že se podává cca 1.měs. ovcím před porodem lněné semínko nějak zalité teplou vodou. Ale nebylo tam nic víc ani nikde jinde jsem nic podrobnějšího nenašel okolo tohoto tématu a tak se ptám zkušenějších.např. jak jim to podat jestli to zamíchat do jádra nebo jim to dát samotné, jak dlouho podávat (týden-dva týdny?... ) Jestli se to tedy osvědčilo a má to cenu dávat.Všem děkuji za jakékoli příspěvky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2017 19:02

Určitě to má cenu, porod je snazší, ale nemusí to být zákonitost. Buď namočte nebo povařte asi rovnou lžíci semínka denně na jednu ovci a podejte jim to tak, aby semínko přijaly i se slizem. Moje kozy to s chutí žerou i samotné, můžete jim to dát do jádra, jestli je jím přikrmujete, způsob je na vás. Nemusíte lněné semínko podávat jen před porodem, je prostě dobré kdykoliv, výborné na látkovou výměnu, na přesrstění, kopýtka (neopovažujte se mě někdo opravit - paznehty má prase, ale ovce a kozy, kterými se já zabývám, mají kopýtka! ). Klidně si lněné semínko dejte s nimi .

18.1.2017 19:32
lilo

XXX.XXX.201.210

O lnenem seminku se tu diskutuje na nekolika urovnich ve starsich prispevcich zkuste zapatrat... ja o nem vim... ze napomaha spravne funkci mlecne zlazy / prevence zanetu/ podpora laktace... napomaha zvlacneni a lubrikace porodnich cest... to plati i pro chrupavky a neporodni cesty :) je dobre ho namlet... ja ho davam namlete rovnou se srotem... bez povareni... pro osobni spotrebu je dobre ho povarit... obsahuje male mnozstvi kyanidu a tim je prospesne pri likvidaci helmitu... ovsem... take velmi rychle po rozruseni oxiduje / zlukne... takze je nutne ho pripravovat po mensich davkach... jinak se da podavat ve forme rozvaru... ale to vam povim ze mi zvirata nebrala... jen nektere experimentatorky / popelnice ktere sezraly cokoliv... jine se toho netkly... nemluve o nadobi ktere diky tomu vznika... pro sebe jsem delala mlete seminko zalite horkou meltou...

18.1.2017 21:07
farmatopinka

XXX.XXX.89.231

Děkuji za reakce a ještě se chci zeptat kde ho kupujete Vy?-ve větším množství.
A ještě se chci zeptat dáváte to i přes pastvu a každý den nebo jednou za čas?
Dávkování jádra: (dávám jádro pouze jednou týdně-dvakrát týdně pouze jako pamlsek a aby mi ovce nezatloustly)- oves -celý, řepu nastrouhanou, mrkev -nastrouhanou-jablka-nastrouhaná-nutrimix cca 3 čaj. lžičky.A teď když budu dávat i to semínko tak ten den když jim budu dávat jádro tak to jim zamíchám pouze do ovsa a když nebudu dávat jádro tak jim to dám pouze samotné (svařené s tím slizem) do žlabu. Co na to říkáte ?Nebo je lepší jim k tomu vždy dát trochu ovsa?

18.1.2017 22:33

Kozy mozna sliz pozerou, me to ovce nechtely. Zato s ovsem v pohode, namlety. Davkovani uz v hlave nemam, nekde to tady je. Pohledejte.

18.1.2017 22:43
18.1.2017 22:46
Massaro

XXX.XXX.12.210

farmatopinka napsal(a):
Děkuji za reakce a ještě se chci zeptat kde ho kupujete Vy?-ve větším množství.
A ještě se chci zeptat dáváte to i přes pastvu a každý den nebo jednou za čas?
Dávkování jádra: (dávám jádro pouze jednou týdně-dvakrát týdně pouze jako pamlsek a aby mi ovce nezatloustly)- oves -celý, řepu nastrouhanou, mrkev -nastrouhanou-jablka-nastrouhaná-nutrimix cca 3 čaj. lžičky.A teď když budu dávat i to semínko tak ten den když jim budu dávat jádro tak to jim zamíchám pouze do ovsa a když nebudu dávat jádro tak jim to dám pouze samotné (svařené s tím slizem) do žlabu. Co na to říkáte ?Nebo je lepší jim k tomu vždy dát trochu ovsa?

Co sledujete tím vaším dávkováním jádra? Prežvýkavec potřebuje stabilní vyrovnanou krmnou dávku s postupnými změnami, pokud jsou nevyhnutelné. Vy jim však jednou týdně tu změnu uděláte razantní a nedáte jim vůbec možnost si zvyknout aby jádro byly schopné strávit. Pokud jádro, tak denně.

Fit

18.1.2017 23:01
Fit

XXX.XXX.0.242

Pokud byste náhodou těm zvířatům dávali zpět trochu jejich tuku, tvaroh, tučnou smetanu,...

Tak nejlepší využití lnu je takové že skrze tento mléčný tuk se mícháním a následným dodáním vody učiní ten olej ze lnu ve vodě rozpustným (vynález paní Budvig). A takto rozpustný ve vodě ho dokáže tělo naprosto ideálně využít (zapracovat do buněčných membrán). Normálně se tím léčí u lidí rakoviny, ale proč to nedopřát i těm zvířatům.

http://www.uspesna-lecba.cz/lnene-seminko/.

19.1.2017 07:42
lilo

XXX.XXX.201.210

Koupit se asi da... ja mam v Pardubicich Stobera...existuje i extrudovanej a v konskejch obchodech maji i lnene pokrutiny... byt vami zajdu do knihovny a pujcim si nejake knihy o vyzive aby jste alespon nastudoval kolik toho ta ovce ma sezrat... neni potreba jim ho dodavat stale ani velke mnozstvi... ja davam tak zhruba na 10 kg srotu 1 kg lnu takle krmim hlavne kozy protoze maji produkci mleka... ovecky k pastve opravdu pak uz neni potreba davat nic... jen v kratkem obdobi pred bahnenim a po nem kdy koji sva jehnata jeste na snehu... v momente kdy zacne plnohodnotna pastva tak prikrm jakykoliv nepodavam maji k dispozici jen seno a ani to neberou... jinak prezvykavci maji trochu jinaci metabolismus bachor obsahuje pomerne vysokej obsah vody... takze pravdepodobnost ze se ten sliz vytvori tam za tech x dni co to prezvykuji :) nemluve o vyhodnosti obsahu kyanidu...byla tady starsi diskuze ohledne lnu... a jeste jsem koukala na nejake konske stranky kde se tomu tema pomerne venovali... a dal jeste jak pise massaro... pravidelnost v podavani krmne davky je podstatou... jadro davam jednou denne ale je vhodnejsi je podavat po 12 hodinach ale to plati opet pro kravicky a pro kozy ktere jsou v ten moment naucene podvedome nejen poustet mleko ale prave i v pravidelnem case... ze je udajne nejvysssi pocete danych organismu a travicich enzymu... jinak vam tu sem kopiruji odkaz na opis z knihy domaci chov zvirat uvadim ze davkovani se bude lisit dle chovnaneho plemene, jejich velkosti, pripadneho mnozstvi plodu atd. https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2901145/slibeny-vytah-pro-anobbona.

Fit

19.1.2017 09:12
Fit

XXX.XXX.98.208

A opravdu věříte, že ten extrudovaný bude zdravý?

Buďto bude přidán nějaký antioxidant, nebo ten zbytek oleje musel zoxidovat, nebo tam opravdu žádný olej nezůstal - a tedy ani nic hodnéto. V posledním případě je to prostě jen další podobná zbytková krmě bohatá na nějaké minerály, má nějakou nutriční hodnotu.

Dříve se zkrmovaly výlisky konopných semen a ty stále obsahovaly nezanedbatelné množství oleje a šlo tedy z dnešního hlediska o super zdravou stravu což se muselo v kvalitě (nutriční hodnotě) masa projevit, dnes nevím zda by to bylo ještě ke zkrmení vhodné, ale poptal bych se možná radši a použil to namísto toho lnu.

19.1.2017 13:44

farmatopinka napsal(a):
Dobrý večer,
jelikož jsme letos začaly chovat ovce a tak v tom nejsme až tak zkušený (co se týká porodu-náš první porod a i ovcí jsou to prvničky ). Zde na iFauně jsem někde četl v nějakém vlákně že se podává cca 1.měs. ovcím před porodem lněné semínko nějak zalité teplou vodou. Ale nebylo tam nic víc ani nikde jinde jsem nic podrobnějšího nenašel okolo tohoto tématu a tak se ptám zkušenějších.např. jak jim to podat jestli to zamíchat do jádra nebo jim to dát samotné, jak dlouho podávat (týden-dva týdny?... ) Jestli se to tedy osvědčilo a má to cenu dávat.Všem děkuji za jakékoli příspěvky.

Lněné semínko spařené horkou vodou jsem popíjela od osmého měsíce těhotenství až do porodu u všech mých tří dětí. Poradil mi to tatínek, říkal, že když je to dobré pro březí krávy, aby měly snadnější porod, bude to dobré i pro mě Poslechla jsem ho. Porody jsem měla v pohodě a placenty doktoři obdivovali.

Accuracy

19.1.2017 13:55
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lněné semínko spařené horkou vodou jsem popíjela od osmého měsíce těhotenství až do porodu u všech mých tří dětí. Poradil mi to tatínek, říkal, že když je to dobré pro březí krávy, aby měly snadnější porod, bude to dobré i pro mě Poslechla jsem ho. Porody jsem měla v pohodě a placenty doktoři obdivovali.

To je mnohem víc informací, než jsem chtěla vědět.

19.1.2017 16:12

Accuracy napsal(a):
To je mnohem víc informací, než jsem chtěla vědět.

Můžou se hodit

19.1.2017 16:44
farmatopinka

XXX.XXX.89.231

Massaro napsal(a):
Co sledujete tím vaším dávkováním jádra? Prežvýkavec potřebuje stabilní vyrovnanou krmnou dávku s postupnými změnami, pokud jsou nevyhnutelné. Vy jim však jednou týdně tu změnu uděláte razantní a nedáte jim vůbec možnost si zvyknout aby jádro byly schopné strávit. Pokud jádro, tak denně.

Děkuji za upozornění začnu jim dávat každý den oves...

19.1.2017 16:45
farmatopinka

XXX.XXX.89.231

Kozy mozna sliz pozerou, me to ovce nechtely. Zato s ovsem v pohode, namlety. Davkovani uz v hlave nemam, nekde to tady je. Pohledejte.

Mastnacku takže Vy jste podával pouze nadrcené a zamíchané v něčem nebo pouze samostatné?

19.1.2017 19:40

Ano, namlete najemno v mlejnku na mak a pridane do smesi ovec, jecnej srot a nutrimix. Blbe se to ale rozmichavalo, seminko dost drzelo pokupe, bylo to spis vylisovany nez namlety.

19.1.2017 21:20
farmatopinka

XXX.XXX.89.231

Ano, namlete najemno v mlejnku na mak a pridane do smesi ovec, jecnej srot a nutrimix. Blbe se to ale rozmichavalo, seminko dost drzelo pokupe, bylo to spis vylisovany nez namlety.

Děkuji ještě se zeptat jak dlouho jím to asi tak dávat jestli stačí cca 14 dní před porodem nebo i po porodu nebo lze i v průběhu ? A jaké cca množství jestli stačí čajová lžička na jednu ovci a den?

20.1.2017 06:00

Tak to vam nepovim a uz si ani nevybavim kdy jsem vloni zacal, ale urcite jsem daval jen pred porodama po uz ne.

20.1.2017 06:01
20.1.2017 08:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

farmatopinka napsal(a):
Děkuji ještě se zeptat jak dlouho jím to asi tak dávat jestli stačí cca 14 dní před porodem nebo i po porodu nebo lze i v průběhu ? A jaké cca množství jestli stačí čajová lžička na jednu ovci a den?

Nehledejte v tom vědu. Dáváte oves, tak si toho semínka vždy trošku našrotujte, namačkejte, případně spařte a přidávejte k tomu ovsu. Ta čajová lžička určitě neublíží. Kdyby jste to s dávkou přehnala, tak se ovce max. pos*re. Ale možná je v odkazu dávkování přesnější.

20.1.2017 09:18
lilo

XXX.XXX.201.210

Vcera jsem koukala do knizky na vyzivove hodnoty krmiv... a kupodivu me len velmi / pokrutiny me velmi prekvapily jelikoz meli dost vysokej podil stravitelnych bilkovin... asi 4x vyssi nez oves a jecmen... je to sice v kapitole o chovu kraliku... ale predpokladam ze se nutricni hodnoty nemeni...

Fit

20.1.2017 09:21
Fit

XXX.XXX.70.149

Přinejmenším lidsko tělo (přinejmenším moje) si na len ve stravě zvykne a neposese. Kolikrát si vezmu jen tak hrs do ruky když jdu kolem a sním to, ale chce to pořádně kousat.

Chuťově naprosto úchylná je kombinace napraženého sezamu, napraženého lnu, kmína. Dokud to nesním vše tak se nedokáži vzdálit. Neustále kroužím kolem až to zmizí, kolikrát ani do toho chleba, kvůli kterému jsem to vytvořil to nedám.

20.1.2017 09:27
lilo

XXX.XXX.201.210

:) lidske zazivani je preci jen na tuky malinko lepe uzpusobene jak to kozi a ovci...

Fit

20.1.2017 09:36
Fit

XXX.XXX.148.67

Ještě jsem zapoměl jednu ingredienci, se kterou to právě začne být úchylné. S pangaminem, tabletovanými pivovarskými kvasnicemi.

Nevím už jak jsem na to přišel, ale tak to je. Vezmu tabletky, párkrát zamelu pantem a přisypu do pusy to do chleba.

20.1.2017 11:00
profesor1

XXX.XXX.192.98

Protože nejsem úchylák, tak ujíždím na domácích masitých pochutinách
(často ale taky nejsem Fit !, proto si ten váš životabudič raději někde poznamenám ).

20.1.2017 11:08
honzapm

XXX.XXX.182.25

Pangamin dřív běžně užívali kulturisti, Táta to cucal pořád.

20.1.2017 11:09

honzapm napsal(a):
Pangamin dřív běžně užívali kulturisti, Táta to cucal pořád.

A cucal to pred nebo potom co vas pocal? :).

20.1.2017 14:50
moonika

XXX.XXX.133.228

Kľudne dávajte za lyžicu na kus. A ak už pošrotované tak tesne pred podávaním.
Síce nie som prežúvavec...ale dávam si tak zo dve lyžice, zomleté ná malom elektrickom kávomlynku tesne pred použitím.
Moje niektoré ten slizový nápoj brali ak to bolo varené s kmínom a pod., niektoré ani za svet.

20.1.2017 15:56
farmatopinka

XXX.XXX.89.231

Děkuji všem

Fit

20.1.2017 16:34
Fit

XXX.XXX.193.78

Jenom ještě jak tu píše Lilo o těch králích (té knížce ze které má informace).

Mě to žerou. Původně jsem to míchal s ovsem (vločkami) ale prostě jim len viditelně chutná, tedy i samotný. Byla to taková zkouška právě kvůli té podpoře laktace. Jsem zvědavý co jim to udělá se srstí.

Včera jsem pro zpestření dal žito (také obsahuje horčiny) a to zmizelo taky.

20.1.2017 18:34
honzapm

XXX.XXX.182.25

A cucal to pred nebo potom co vas pocal? :).

Já se Vám zítra dojdu zeptat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík