Poraďte dojive plemeno kôz

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2017 20:22
miso12345

XXX.XXX.131.206

Poraďte mi plemeno kozy, ktorá by bola vhodná na dojenie a zvládla by aj zimu. Našiel som plemeno anglonubijska, alebo hneda kratkosrsta.Chcel by som chovať kozy hlavne na mlieko.Zatiaľ skusenosti s chovom kôz nemam, chovame ovce.

2.2.2017 20:28
lilo

XXX.XXX.201.210

Anglonubijky jsou v urcitych ohledech dost choulostive maji trochu jinou povahu... na druhou stranu maji vyborne vlastnosti mleka at uz mlecne slozky nebo chut jejich mleka... to ovsem neznamena ze vam daji treba velke mnozstvi mleka... ale ze z jejich mleka vytvorite vice syra nez treba od vicelitrove dojnice... ale jsou i dojnice ktere doji pekne.. to ale za predpokladu vyborne plnohodnotne stravy... dobrym kompromisem jsou odolnejsi krizenky techto plemen...

2.2.2017 20:34
miso12345

XXX.XXX.131.206

V porovnani s hn. kratkosrtými sú čo sa týka mlieka na tom lepšie? V tabuľkach som našiel rozdiel skoro 250l, ale viem, že realita býva iná. Na mlieko by ste doporučovaliskôr anglonubijsku. A ako ste to mysleli s tou povahou AN.

3.2.2017 08:43
lilo

XXX.XXX.201.210

Nubky jsou zkratka choulostivejsi... nevydrzi vam jen na sene s tim aby vam zachovaly nejakou laktaci.. pokud bude v lete hic, nebo nahla zmena teploty tak se propadne jejich laktace... z ohledem na jejich potreby si je umim moc pekne predstavit v halovem chovu, se stalou krmnou davkou a stalou teplotou... rozhodne ne chov celodenne venku v pastevnim rezimu... pokud je vubec mate nekam na hory tak spis jdete do hnedych koz... a nebo do krizencu... navic myslete ekonomicky...pokud vubec nemate zkusenosti zacnete s chovem nejakeho nenarocneho plemene... pripadne krizencu... a az ziskate potrebne zkusenosti s ohledem na mleko, peci, porody, zdravi zvirat jejich vyzivu tak pak si poridte nubky... navic si davejte pozor... nubijska koza je draha zalezitost... kuzlatko za 10 000 s pop... a verte mi ze lide se tady jeste nenaucili moc dobre selektovat co do toho chovu dat a co nedat... to plati predevsim u jedincu bez pop... proste je to nubka... bez pop je to snadnejch 7000 prodaj i chcipaka bez predpokladu ktery by mel skoncit na pekaci... byt vami prectu si tu starsi diskuze ohledne nubijek... dale zajedu za nejakym chovatelem nubijek a vyptam se ho na vsechno...

3.2.2017 09:35
roklanka

XXX.XXX.46.241

Tabulky jsou jedna věc a realita je druhá. Zrovna teď v KU je chovatel nubijí s výsledky a při pouhém pohledu na jeho stádo je jasné, že je to celé vycucané z prstu. Lilo má pravdu, nubky jsou choulostivější. Každá dojnice se musí dobře krmit, aby dobře dojila, ale nubije přeci jen o něco lépe. Bílé a hnědé jsou odolnější.Zajeďte se podívat nejdřív na farmy, než se rozhodnete.

3.2.2017 10:24
miso12345

XXX.XXX.214.36

Bol som na farme kde chovajú hnedé a zdali sa mi ako najlepšie riešenie. Na AN ma zaujalo to, že dokážu relatívne viac nadojiť a samotné vlastnosti mlieka. Skúsenosti máme iba s chovom oviec, ktoré sa nám zatiaľ celkom osvedčili. Chováme masove plemeno oviec a chceli sme najsť plemeno kôz, ktoré nie je moc náročné a má dobré dojné vlastnosti. Iné ako hnedé, ktoré by spĺňalo tieto požiadavky som zatiaľ nenašiel. Čo ma zaujalo boli walliserské, ale čo sa týka mlieka je to dosť slabé.

3.2.2017 10:42
lilo

XXX.XXX.201.210

Treba Roklanka chova hnede kozy muze vám předat mnoho zkušeností...

3.2.2017 10:48
123majkl

XXX.XXX.59.183

Dobrý den,
když jsem začal s chovem koz, který směřuji na produkci jatečních kůzlat začal jsem s hnědými krátkosrstými a připouštěl Búrským kozlem. Po nějaké době jsem si pořídil i čistokrevné Búrské kozy. Postupem času jsem si pořídil i kozy AN.
Takže mám si myslím pěkné srovnání, proto z praktické stránky osobně doporučuji si pořídit pokud Vám jde o mléko raději hnědé krátkosrsté kozy. Jsou vhodnější do "drsnějších" podmínek, ve srovnání s AN kozami nejsou tak citlivé na změny počasí, změny v krmné dávce a stres. Petr.

3.2.2017 10:58
miso12345

XXX.XXX.214.36

Dakujem za info, je ťažké nájsť vhodné plemeno...podobne sme to mali aj pri výbere oviec, ale osvedčili sa nám a zatiaľ spokojnosť. Celoročne súvonku a čím je väčší mráz, tým sa cítia lepšie smajlík

3.2.2017 11:15
roklanka

XXX.XXX.46.241

Chovám hnědé kozy, jsou velmi odolné a slušné dojnice a co se týká složek a výtěžnosti také dobré. U koz ale stejně platí, že dojí hubou.Bez příkrmu se k dobrým výsledkům nedostanete u žádné kozy. Kuba (Kostey) zakládá chov hnědulí v Krkonoších a nestrádaj. Mě osobně připadaj nesmrtelný . Abych byla spravedlivá, bílé jsou na to velmi podobně, ale mě přijdou méně stádové a nesnášnlivější, pokud mohu soudit podle těch, co tu mám a kamarádka co je chová mě v tom utvrzuje.Ta má jak bílé tak hnědé.

3.2.2017 11:15
lilo

XXX.XXX.201.210

No ovečky jsou proti kozám slabej odvar... co do náročnosti...

3.2.2017 11:18
lilo

XXX.XXX.201.210

Roklanka ma obrovskou pravdu... s tou snasenlivosti je to o rodine.. doporucim vybirat jedince minimalne podobneho veku... pokud starsi tak matku s dcerou, pripadne dve sestry a tim způsobem si utvaret stado, skupinu... ja mam treba kozy ktere proste vedle sebe mohou byt maximalne v oplutce, na malem prostoru by se zapichly, takova tam panuje nevrazivost...

Accuracy

3.2.2017 13:00
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Obyčejnou českou bílou krátkosrstou jste zvážil? Nebo německou sánskou?

3.2.2017 14:00
miso12345

XXX.XXX.214.36

Snažil som sa nájsť kozy, ktoré by vydržali v zhoršených klimatických podmienkach a aj napriek tomu by to nemalo veľký vplyv na dojivosť. Sánske som ani v okolí nenašiel. Aké máte s nimi skúsenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2017 14:06

Sánské kozy jsou ke klimatickým podmínkám citlivější, u nás jsou asi nejodolnější hnědé.

3.2.2017 17:12
igor

XXX.XXX.96.23

Odolné jsou i toggenburky, ale ty tady těžko seženete.

Výborné jsou krušnohorky - a co se týče odolnosti vůči zimě a obecně tvrdosti tak jsou asi nejvhodnější. Užitkovost mají srovnatelnou s hnědulema a bílejma kozama.

3.2.2017 17:16
lilo

XXX.XXX.201.210

miso12345 napsal(a):
Snažil som sa nájsť kozy, ktoré by vydržali v zhoršených klimatických podmienkach a aj napriek tomu by to nemalo veľký vplyv na dojivosť. Sánske som ani v okolí nenašiel. Aké máte s nimi skúsenosti.

Tak na nubijske kozy v tomhle pripade opravdu zapomente... to jsou teplomilne holky.

3.2.2017 20:26

igor napsal(a):
Odolné jsou i toggenburky, ale ty tady těžko seženete.

Výborné jsou krušnohorky - a co se týče odolnosti vůči zimě a obecně tvrdosti tak jsou asi nejvhodnější. Užitkovost mají srovnatelnou s hnědulema a bílejma kozama.

To mě zajímá - ještě dnes jsou krušnohorské kozy jako plemeno? Myslela jsem, že časem splynuly s hnědými, protože ty, pokud vím, vznikly křížením harzkých a krušnohorských. Ale nic dalšího jsem o krušnohorkách už nikdy neslyšela.

3.2.2017 22:43
igor

XXX.XXX.96.23

Plemeno bych snad netvrdil, ale spíš jako místní typ díky pár nadšencům přežívají. Nebo možná dožívají...

4.2.2017 10:20

A víte o někom konkrétním? Klidně mi napište do schránky, jestli to tu nechcete šířit.

4.2.2017 13:30
igor

XXX.XXX.96.23

Konkrétně třeba já, vím ještě o dalších dvou chovech. Dohromady je to cca 30 kusů koz. Dál je tu v okolí ještě pět-sedm koz každá zvlášť, o kterých vím. Faktem je, že že kvůli příbuznosti musíme aspoň občas používat bílé, nebo hnědé kozly. Minimálně třikrát byl použit i podílový nubiják. Určitě ale neznám všechny chovatele od Děčína po Tachov - třeba jich je mnohem víc, o kterých nevím.

U všech chovatelů které znám je ale stále klasický negativní výběr do dalšího chovu na základě odolnosti, nenáročnosti a užitkovosti. Bohužel se zmenšuje tělesný rámec - původně byly větší než klasická bílá kozena, teď jsou maximálně srovnatelné.

CHcete-li vědět cokoliv víc, stačí se na mne obrátit

Přidejte reakci

Přidat smajlík