Kolik koz na jak velkou plochu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.2.2017 14:52
ver

XXX.XXX.160.129

Ahoj, dokázal by mi někdo ze zkušenějších poradit, jak se vypočítává plocha potřebná pro pastvu a výrobu objemného krmiva (sena) potřebná pro jednu kozu?
Případně budu ráda za odkaz na odborný článek nebo literaturu.
Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.2.2017 08:41

Zkuste trochu hledat, už se tot u psalo mockrát, asi se do toho nikomu nechce znovu.

18.2.2017 08:49

Ono není plocha jako plocha, záleží na úživnosti pastviny. což záleží na místním podnebí, půdě a porostu, jestli pasete nějaký křák nebo nově založenou pastvinu, kterou hnojíte a staráte se o ní.

navíc u koz nejde jen o to, kolik stačí k uživení.

u pastevně chovaných koz je největším zdravotním problémem začervení. na to, že to zachráníte odčervovadly zapomeňte. dá se s tím bojovat jen tím, že máte takovou plochu pastvin, že je možné kozy pást tak, aby nedošlo k promoření pastvin. Ty promořené pak třeba sekáte na seno, tím se vyčistí. Nebo, pokud se bavíme o chovu ve velkém, se na promořené kozí pastvině pase skot. Ale pokud nemáte místo a musíte pást pořád na jednom místě, během několika let máte problém. Velký problém.

18.2.2017 08:57
lilo

XXX.XXX.201.210

Otazka zni kolik chcete mit do budoucna koz... chov jedne kozy je legislativne povazovan za tyrani... celorocni pastevni chov koz je spis utopie... koza je opasac velmi narocny... rozhodne potrebuje mit suchej a teplej chliv... no a jinak kolik vam jedna koza sezere obemoveho krmiva za rok? na den je to 3-4 kg sena... pocitejte i vice protoze ona nezere koza cani...

18.2.2017 14:28
igor

XXX.XXX.96.23

Neberte to jako nějaké rýpání - ale co znamená to poslední slovo? Význam jsem pochopil, ale to slovo fakt neznám...

18.2.2017 15:35
lilo

XXX.XXX.201.210

Ok zapnu si cestinu...čaní...slovo čanit jsem ale ve slovniku češtiny nenašla ačkoliv si jsem jista že mnoho z nás ho používa ve významu plýtvat znehodnocovat... asi jde o dialekt... ve východnich čechach se používá jak u vás?

18.2.2017 18:52

Třeba se říká, že děti čaní jídlo, když se v něm patlají a dávají ho do pusy a pak zase ven. Ale já taky pocházím z východních Čech, takže nejsem vhodná na posouzení, jak je to jinde.

18.2.2017 20:06
lilo

XXX.XXX.201.210

Https://www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%C4%8Dan%C4%9Bn%C3%AD

hele hledala jsem ruzne tvary onoho slova... a tohle take asi psal nejaky vychodocech.

Přidejte reakci

Přidat smajlík