Dobrý deň. Chcela by som všetkých poprosiť či by ste mi nevedeli poradiť. Naša koza ktorú som kúpila pred mesiacom (20.01.2017) je pripustena ale neviem kedy mam očakávať porod. Predchadzajuci majiteľ hovoril že uz kozliatka mala ale mne tak nepripadala- nemala vôbec žiadne vemeno iba také neviditelne ceciky ako u prvničky. Chcela som jej začať podávať odvar z lanovych semienok. Kedy mam očakávať porod? Dufam že som ju dobre odfotila lebo sa mi stále vrtela a neobstala. Posledný týždeň poleva s. Za odpovede dakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná by bylo nejlepší se zeptat, kdy ji ten původní chovatel připouštěl, abyste měla aspoň trochu představu, jestli je to za měsíc nebo za čtyři. To se fakt nedá ani podle obrázku říct, i kdyby Vám šel vložit, protože každá koza je jiná. Nejlíp by Vám to jinak řekli na ultrazvuku, ale to je celkem zbytečné a drahé. Nehledě na to, že každý ultrazvuk tak hluboko, jak je potřeba u kozy, "nedokoukne". Jestli je to mladá kozička, která rodila jen jednou, může mít vemínko hodně malé, skoro jen cecíky, jak píšete. Třeba ji ani nedojil, jen ji nechal kůzleti. Lněné semínko jí můžete dávat kdykoliv, to jí neublíží, naopak.
agentka
napsal(a):
A ted už nějaké vemínko má? před porodem má většina koz nalité vemeno jsou sice výjimky ale většina má vemeno dle kterého se dá přibližně řídit jakmile je takové naobuchané a lesklé bude to co nevidět.
Ano ma. Ale iba také ako cca dve paste vedľa seba. Keď som ju kupovala nemala nič.
napsal(a):
Možná by bylo nejlepší se zeptat, kdy ji ten původní chovatel připouštěl, abyste měla aspoň trochu představu, jestli je to za měsíc nebo za čtyři. To se fakt nedá ani podle obrázku říct, i kdyby Vám šel vložit, protože každá koza je jiná. Nejlíp by Vám to jinak řekli na ultrazvuku, ale to je celkem zbytečné a drahé. Nehledě na to, že každý ultrazvuk tak hluboko, jak je potřeba u kozy, "nedokoukne". Jestli je to mladá kozička, která rodila jen jednou, může mít vemínko hodně malé, skoro jen cecíky, jak píšete. Třeba ji ani nedojil, jen ji nechal kůzleti. Lněné semínko jí můžete dávat kdykoliv, to jí neublíží, naopak.
Dakujem za odpoveď. Praveze sám nevie kedy bola pripustena pretože mali v stade dvoch capov po celú dobu. V sobotu som bola u nich na farme s dcerkou pozrieť a im sa uz kozy okotili 4. Lenže oni pri tom nie sú,3 mladé uhynuli a ostali im 3. Ešte cca 10 koz sa okotit ma. Viem že ju nedojili. Toto je uz moja druhá koza a ta bola úplne ina keď bola minulý rok kotna... Ju som pripustala v novembri takže cca termín mi vyšiel na 3.4.
A chcela som ešte povedať že pohyby kozliatka\kozliatok uz je vidno. Aj hladove jamy ma uz rozpoznatelne. Chytiť sa mi nechce dat takže povolene vazy zistiť neviem...
Takže môžem dávať lanové semienko uz teraz? Obidvom ? Neuskodi to alebo nesposobi skorsi porod?

Lněné semínko podle mých zkušeností a znalostí můžete dávat kdykoliv a není teratogenní. Třeba má někdo jiné zkušenosti...