Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.3.2017 19:17
kanyza

XXX.XXX.189.2

Dobrý den, kozy mají týden po porodu a ptám se, jestli je to vhodná doba pro odčervení. Naposledy byly odčerveny před tím, než jsem pustil do stáda kozla, což je skoro půl roku. Děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.3.2017 20:07

kanyza napsal(a):
Dobrý den, kozy mají týden po porodu a ptám se, jestli je to vhodná doba pro odčervení. Naposledy byly odčerveny před tím, než jsem pustil do stáda kozla, což je skoro půl roku. Děkuji za odpovědi.

Jednoduchá odpověď je ano.

Složitá odpověď je, to záleží. Na podmínkách chovu, na tom, čím a jak byly odčervené předtím, na koprologickém vyšetření. Možná odčervit nepotřebují. Možná potřebují odčervit, ale jiným přípravkem než před půl rokem. Možná potřebují odčervit a zároveň přestěhovat...

1.3.2017 20:59
pajca

XXX.XXX.73.177

Určitě by neměly být po porodu odčerveny přípravkem obsahující ivermectin.

1.3.2017 21:00

pajca napsal(a):
Určitě by neměly být po porodu odčerveny přípravkem obsahující ivermectin.

Ale tak to není problém, použít ivermectin.

Pokud se nejedná o dojené kozy.

1.3.2017 21:19
pajca

XXX.XXX.73.177

Tak on by neměl být použit snad u žádných po porodu, pokud budou kůzlata k
porážce. Znám případ, kdy byl ivermectin zjištěn v mase stodenních kůzlat.
To pro to, že pili mléko od koz odčrvených Ivomecem, pro to, že nebyla dodržena
minimální lhůta pro použití před porodem. Ivermectin byl zjištěný samozřejmě i
v mléčných výrobcích a farma měla zákaz prodeje 3 měsíce.

1.3.2017 21:44
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nedá mě to, abych nepoložil asi pitomou otázku. Čím by pro mě bylo to zbytkové množství ivermectinu v mléce, v mase škodlivé? Jestli případnou rezistencí parazitů, které bych v sobě případně měl? To jako že bych já následně produkoval rezistentní parazity?

1.3.2017 21:54
pajca

XXX.XXX.73.177

Na profesora fakt pitomá otázka. Zkuste o tom víc přemýšlet.

1.3.2017 22:03
profesor1

XXX.XXX.192.98

No já totiž neznám nikoho v okolí kdo by se kdy odčervoval, proto se ptám jestli je i jiné riziko?

1.3.2017 22:06
roklanka

XXX.XXX.46.210

Když jsem začínala, tak mi bylo kladeno na srdce, že koza se má odčervovat před porody (nejlépe Ivomecem, neb má dlouhou ochrannou lhůtu na mléko). Pak pokud je potřeba, tak před odstavem a s kozama odčervit i kůzlata, aby nepila mléko obsahující rezidua odčervovadel a nevznikala rezistence. Takže za mě, pokud nejde koze o život, počkala bych pár týdnů a pak odčervila vše.

1.3.2017 23:10
pajca

XXX.XXX.73.177

Nejde jen o to, jestli odčervit, nebo ne, ale čím. Mnohokrát zde bylo napsáno, že
připravky s ivermectinem se můžou použít nejméně 28 dní před porodem
a nemají se používat v laktaci. Ivermectin se váže na tuky a proto trvá dlouhou
dobu jeho odbourávání. Jestli zadavatel (ka) použije Aldifal, Helmigal, Panacůr, není
problém s ochrannou lhůtou na mléko. Zadavatel (ka), zde možná čte diskuse,
ví, že se blíží jaro a ví, že to přirozeně cítí i paraziti, kteří cítí i to že je koza
po porodu oslabená a že přišel jejich čas. Proto se možná zadavatelka ptá,
jestli odčervit, aby něco nepropásla. Kůzlata, jestli se budou pást, bude stačit
odčervit koncem května. Záleží, jak bude mokrý duben a hlavně květen.

2.3.2017 01:54

pajca napsal(a):
Nejde jen o to, jestli odčervit, nebo ne, ale čím. Mnohokrát zde bylo napsáno, že
připravky s ivermectinem se můžou použít nejméně 28 dní před porodem
a nemají se používat v laktaci. Ivermectin se váže na tuky a proto trvá dlouhou
dobu jeho odbourávání. Jestli zadavatel (ka) použije Aldifal, Helmigal, Panacůr, není
problém s ochrannou lhůtou na mléko. Zadavatel (ka), zde možná čte diskuse,
ví, že se blíží jaro a ví, že to přirozeně cítí i paraziti, kteří cítí i to že je koza
po porodu oslabená a že přišel jejich čas. Proto se možná zadavatelka ptá,
jestli odčervit, aby něco nepropásla. Kůzlata, jestli se budou pást, bude stačit
odčervit koncem května. Záleží, jak bude mokrý duben a hlavně květen.

Když zadavatelka použije cokoliv jiného než panacur, je problém s ochrannou lhůtou... just saying.

2.3.2017 01:56

roklanka napsal(a):
Když jsem začínala, tak mi bylo kladeno na srdce, že koza se má odčervovat před porody (nejlépe Ivomecem, neb má dlouhou ochrannou lhůtu na mléko). Pak pokud je potřeba, tak před odstavem a s kozama odčervit i kůzlata, aby nepila mléko obsahující rezidua odčervovadel a nevznikala rezistence. Takže za mě, pokud nejde koze o život, počkala bych pár týdnů a pak odčervila vše.

Porod oslabuje kozu a probouzí parazity po zimě.

když se bude čekat pár týdnů, tak ta koza už dokáže pěkně promořit své prostředí parazity. v tomto případě nejde až tak o její život, ale o život kůzlat, až se začnou pást.

2.3.2017 01:58

pajca napsal(a):
Tak on by neměl být použit snad u žádných po porodu, pokud budou kůzlata k
porážce. Znám případ, kdy byl ivermectin zjištěn v mase stodenních kůzlat.
To pro to, že pili mléko od koz odčrvených Ivomecem, pro to, že nebyla dodržena
minimální lhůta pro použití před porodem. Ivermectin byl zjištěný samozřejmě i
v mléčných výrobcích a farma měla zákaz prodeje 3 měsíce.

Nevěřím, že neodčervovali ivomecem v průběhu laktace a že neodčervovali i ta kůzlata.

ta ochranná lhůta 28 dní je stanovená z určitého důvodu.

2.3.2017 08:17

Ma smysl neco vubec chovat krome parazitu? Vsechno ostatni je tak krehky...

2.3.2017 09:49
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nejprve se musí přijít nato, že je důležité střídat pastvinu. Tehdá to jde možná líp než s odčervováním. Čím více odčervujete, tím více hov*en s odčervováky, tím méně organizmů které jsou schopné hov*na rozložit, tím déle je hov*no na pastvině, tím větší možnost nakažení a tak dáááále a tak..... Toš tag.

A znovu se ptám. - Odčervím si kozu ivermectinem. Dejme tomu po týdnu začnu pít od ní mléko. Jsem už trošililinenku starří chlap , miluju česnek, feferóny, pepř prostě ostřejší jídla. Nemám v úmyslu se kdy v budoucnu odčervovat. Uškodí mě nějak to mléko?

2.3.2017 09:59

profesor1 napsal(a):
Nejprve se musí přijít nato, že je důležité střídat pastvinu. Tehdá to jde možná líp než s odčervováním. Čím více odčervujete, tím více hov*en s odčervováky, tím méně organizmů které jsou schopné hov*na rozložit, tím déle je hov*no na pastvině, tím větší možnost nakažení a tak dáááále a tak..... Toš tag.

A znovu se ptám. - Odčervím si kozu ivermectinem. Dejme tomu po týdnu začnu pít od ní mléko. Jsem už trošililinenku starří chlap , miluju česnek, feferóny, pepř prostě ostřejší jídla. Nemám v úmyslu se kdy v budoucnu odčervovat. Uškodí mě nějak to mléko?

Neuškodí. Ale. No. Když ho prodáte a někdo v něm najde ty rezidua, máte problém.

A nikdo vlastně neví, co s člověkem dělá dlouhodobé vystavení kokteilu chemických látek, byť v malých a velmi malých koncentracích.

Nubiru

2.3.2017 10:06
Nubiru

XXX.XXX.61.22

No... by ste sa divili, ale sú aj takí cvoci, ktorí sa doslova odčervujú zámerne. Nakúpia si Ivomec, praziquantelové odčervováky, kremelinu a to týždeň veselo popíjajú vrámci detoxikácie organizmu. Keď som čítala tie ich internetové diskusie a návody, neverila som vlastným očiam...

2.3.2017 10:06

Profesore... na co ze je ten ivermeeeectiiiin? ten prece neni na cervy v bachoru...takze jestli nahodou nesnupate drceny chili papricky, tak... treba mate plicnivku a kdyz vylohnite mliko s ivermectinem, tak vas ji to zbavi... a nebo se to spoji s karbonem z uzenyho a chytnete raka, kdo vi, nikdo nevi. Jak zpiva karel, trochu toho, trochu tamtoto, zamichat...

2.3.2017 10:07

Nubiru napsal(a):
No... by ste sa divili, ale sú aj takí cvoci, ktorí sa doslova odčervujú zámerne. Nakúpia si Ivomec, praziquantelové odčervováky, kremelinu a to týždeň veselo popíjajú vrámci detoxikácie organizmu. Keď som čítala tie ich internetové diskusie a návody, neverila som vlastným očiam...

Tak tohle jsem nepochopil. Lidi co se odcervujou zamerne ( pominem to cim ) jsou cvoci a lidi co zamerne odcervujou sovje zvirata cvoci nejsou? To me hlava nebere :).

2.3.2017 10:16
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Mám kozu taktéž po porodu-je v chlívku s kůzlaty-v sobotu1Měs.Nevím čím a kdy byla koza odčerv.-koupila jsem ji březí-chovatel ne věděl už čím...ani kdy...na podzim..moc tomu ale nevěřím.
Ke stádu bych ji chtěla pustit o víkendu, ale chtěla bych je odčervit, pokud možno všechny najednou-ovce i kozy, slézá sníh a má být teplo.
Další kozy maj týden až tři do porodu a zbytek až konec května-červen-tak nevim zda je to reálný-všechny najednou a čím?
.Kůzlata nechávám 2-3 m, pod kozou a jde mi pak o dojení a nečekat po odstavu bhví jak dlouho.Budu volat vet.tak jsem zvědavá co mi poradí.

2.3.2017 10:22
profesor1

XXX.XXX.192.98

Díky, to jsem chtěl slyšet
Já zatím kozy už druhý rok neodčervuji, ale představa že bych byl nucený odčervit a pak musel měsíc nebo tři měsíce lét mléko praseti mě děsila. No a proto chovám kozy i ovce hubené, aby se ten odčervovák neměl na co vázat

No ale mám zato, že konkrétně nějaký Ivermektin je určený i pro lidi.

2.3.2017 10:37
moonika

XXX.XXX.211.59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ma smysl neco vubec chovat krome parazitu? Vsechno ostatni je tak krehky...

2.3.2017 10:43
moonika

XXX.XXX.211.59

Tak tohle jsem nepochopil. Lidi co se odcervujou zamerne ( pominem to cim ) jsou cvoci a lidi co zamerne odcervujou sovje zvirata cvoci nejsou? To me hlava nebere :).

Problém je že sa odčervujú hlava nehlava bez rozborov, vysledujú na sebe nejaký symptóm a už sú presvedčení že sú za tým parazity, je to aj tou módou diacomov či tak nejak podobne sa volajúcich prístrojov ktoré sa tvária že vedia diagnostikov od bakterii, parazitov chorob -proste vševedkovia:D ľudia dostanú lajster kde je more potvor ktoré prístroj údajne v nich diagnostikoval a tak sa odčervujú a odčervujú v dobrej viere. Tým to ivermectinové mlieko už o moc viac neuškodí :D.

2.3.2017 10:57
moonika

XXX.XXX.211.59

Profesore... na co ze je ten ivermeeeectiiiin? ten prece neni na cervy v bachoru...takze jestli nahodou nesnupate drceny chili papricky, tak... treba mate plicnivku a kdyz vylohnite mliko s ivermectinem, tak vas ji to zbavi... a nebo se to spoji s karbonem z uzenyho a chytnete raka, kdo vi, nikdo nevi. Jak zpiva karel, trochu toho, trochu tamtoto, zamichat...

Keď už, červy v bachore myslím tak či tak nie sú :P ale zato pekné motoličky Paramphistomum sa v ňom občas vyskytujú http://www.farmersjournal.ie/WEBFILES/218733-185810.jpg (na tie toho moc neúčinkuje).

2.3.2017 13:14

Mooniko, po těch dlouhých a "krutých" mrazech mi začala starší zakrslice (8 let) polehávat. Žere, není extra hubená, ale je taková bez života. Koukala jsem na odčervování (taky už jsem pominula odčervování plošné, že zkusím, jak bude fungovat řešit až zhoršení stavů - ne kvůli úspoře peněz - je to pár korun, ale kvůli přírodě...), naposledy byla odčervena 15.4.16 Aldifalem (předtím jiná účinná látka).
Koukla jsem jí na sliznice - byly skoro porcelánové. Tak jsem jí píchla Ivernectin. Není březí, zakrslé kozy nikdo nechce - je jich mrtě a jsou k ničemu... Mno, po pár dnech se na chvíli (třeba týden) zlepšila, ale sliznice stále porcelánové a zase je víc polehávací... Na koprologii, co jsem kdy v minulosti dělala, se mi ani u kusů, které byly prokazatelně začervené a po odčervení se zlepšily, nic neukázalo. Tedy se mi do ní vůbec nechce. I moje vetka (jedna z těch funkčních a sečtělých) tvrdí, že koprologie je na nic, protože je vždy otázka štěstí, zda ukáže všechno, co může způsobovat komplikace...

Mám tu Helmigal, tak jí chci dát ještě ten... a uvidí se. Nebo fakt mám nechat uděla tu koprologii?

2.3.2017 13:17

Kudlicku rybicku na ni. Takhle me vloni odesla jedna zw. Detaily jsem nezjistoval.

2.3.2017 13:22

Mastňáčku... vždyť víš, jak to mám. Zkusím ještě doodčervit jinou aktivní látkou nejspíš a pak uvidíme, jestli se zvetí. Tohle jsou zvířátka, která s námi začínala od postavení prvního školkového stanu...je to maskot a největší mazel. Je i v logu školky vlastně. Tu těžko odkrouhnu jen proto, že se mi nezdá...

2.3.2017 13:58
moonika

XXX.XXX.211.59

Mastňáčku... vždyť víš, jak to mám. Zkusím ještě doodčervit jinou aktivní látkou nejspíš a pak uvidíme, jestli se zvetí. Tohle jsou zvířátka, která s námi začínala od postavení prvního školkového stanu...je to maskot a největší mazel. Je i v logu školky vlastně. Tu těžko odkrouhnu jen proto, že se mi nezdá...

Veronika tak daj ten Helmigal podla dávok čo pre kozy radili vetky v zpravodaji schok. A železo nutne, lebo anémia veľmi oslabuje a B12 pomáha krvotvorbe. (v tabulke dávka fenbendazolu, treba prerátať podľa koncentrácie helmigalu).(ivermectin sa u nich zvykol používať, žeby rezistencia? alebo po zlikvidovaní tých potvor ich miesto nahradili larvy zobudene z hypobiózy ).

2.3.2017 14:04
moonika

XXX.XXX.211.59

Kudlicku rybicku na ni. Takhle me vloni odesla jedna zw. Detaily jsem nezjistoval.

Keď na všetko pôjde hneď kudlička tak nič nemusí zostať :).

2.3.2017 14:07
moonika

XXX.XXX.211.59

moonika napsal(a):
Veronika tak daj ten Helmigal podla dávok čo pre kozy radili vetky v zpravodaji schok. A železo nutne, lebo anémia veľmi oslabuje a B12 pomáha krvotvorbe. (v tabulke dávka fenbendazolu, treba prerátať podľa koncentrácie helmigalu).(ivermectin sa u nich zvykol používať, žeby rezistencia? alebo po zlikvidovaní tých potvor ich miesto nahradili larvy zobudene z hypobiózy ).

Radšej daj tých 15-20mg fenb. na kg ž.hm.

2.3.2017 19:46

Moni, děkuji velice. Snad se zvetí. A tedy se zeptat vetky na železo, béčko... to je pouze injekčně, že? Musí aplikovat ona..

2.3.2017 20:32
moonika

XXX.XXX.211.59

Moni, děkuji velice. Snad se zvetí. A tedy se zeptat vetky na železo, béčko... to je pouze injekčně, že? Musí aplikovat ona..

Železo najlepšie injekčne, B12 asi tiež, sú aj perorálne s B12 ale keď už bude dávať železo môže aj B12. Držím palce.

5.3.2017 20:55

Tak jsem shanela to zelezo. Dodnes nesehnala. Jeste zkusim zitra mistni "kliniku"a pak uz nevim. Nejdriv ve ctvrtek, az se vrati ze zahranici jediny, ktery ho ma k dispozici.. To by me fakt nenapadlo. Becko jsem pichla v patek, druhe mam dat zitra, ale zadny efekt zatim videt nebyl. Takhle jsme naposled zakufrovali s porodni parezou a podanim vapniku, ktery nikdo nemel. Ovce zemrela. Tak jsem z toho vlastne fakt prek vapena, co vsechno je problem sehnat. Pravda, naposled jsem pred par dny skoncila na tom, ze jsem nebyla schopna sehnat Ivermectin.. asi se dam na psy a kocky, tam nebudu narazet na nezasobenost a neinformovanost vetu.

5.3.2017 22:33
pajca

XXX.XXX.73.177

Netuším, jestli máte ve svém okolí zemědělce, kteří chovají skot a prasata.
Jestli ano, tak si zjistěte, jejich veterináře. Ti jistě mají Ivomec, nebo Biomec.
Oni většinou na odčervení ani nic jiného nemají. Mohli by mít i přípravky na
podporu krvetvorby. Stejně tak farmy, které chovají skot mají v zásobě Cal gel
na parézu. Veterináři to při sobě nemívají. Oni to jsou ochotni zajistit, jenže nejdříve
druhý den, ale to je pozdě.
Jestli že má koza krev sající parazity a má jich hodně, tak nečekejte rychlé zlepšení.
Už dříve jsem v nějaké diskusi psala, že jeden červ vlasovky dokáže za jeden den
vysát 0,05 ml krve. Když těch vlasovek bude mít 200, dokážou koze vysát za jeden
den10 ml krve. Kolik krve dokáže koza při taková ztrátě denně obnovit ?
To by mohla vědět Bodlinka
Při odčervení například. Ivomecem, pamatujte na to, že přípravek zlikviduje
pouze dospělé larvy a larvy 3-4 stádia vývinu. Ochrana před dalším napadením
může trvat maximálně po dobu ochranné lhůty. ale určitě jen po dobu, než klesne
množství účinné látky pod podprahovou hodnotu. která je ničí.
Řešit odčervení až při znatelném zhoršení zdravotního stavu nebude dobrý
nápad.

6.3.2017 00:13
moonika

XXX.XXX.249.75

Veronika takže ešte ten helmigal nedostala? To železo vie dosť urýchliť obnovu, ktosi mi spomínal že ak po odčervení silne anemickej kozy podal železo tak sa aj farba do slizníc vrátila oveľa rýchlejšie. Veterinárka K. Hauptmannová písala že pri silne anemických podávajú okrem železa aj meď(nejaký roztok zo síranu meďnatého).

21.4.2017 16:16
peťak

XXX.XXX.159.147

Jak odhadujete hmotnost koz a ovcí pro odčervení?

21.4.2017 16:52

peťak napsal(a):

Odhaduju :) Jak? Podle plemennýho standardu a pak - větší, menší, hubenější než.

21.4.2017 16:52

A když si nejsem jistá, tak vždycky víc.

22.4.2017 09:07
moonika

XXX.XXX.228.100

peťak napsal(a):

Tým meraním obvodu hrude za prednými nohami+druhý údaj, je to niekde v téme o začervení, aj ten vzorec ako to rátať.

22.4.2017 09:38
moonika

XXX.XXX.240.17

Pomôcka na približné určenie hmotnosti kozy kvôli určeniu dávky odčervovákov:
Meria sa krajčírskym metrom obvod hrudi tesne za prednými nohami ako vidíte na videu alebo fotke https://www.youtube.com/watch?v=3NQ6V_OGV64

52,7cm - 14,9kg
60,3 - 21,6kg
65,4 - 27kg
70,5 - 32,4kg
78,1 - 40,5kg
80,6 - 43.6kg
83,2 - 47,3kg
85,7 - 51,8kg
88,3 - 56.3kg
90,8 - 60,8kg
93,3 - 65,3kg
95,9 - 69,8kg
98,4 - 74,3kg
101 - 78,8kg
103,5- 83,2kg
(prerátavala som to z palcov a libier preto sú tie čísla také aké sú:P )

Druhý, snáď ešte presnejší spôsob je odmerať aj dĺžku kozy viď foto http://www.infovets.com/books/smrm/c/c098.htm
a vyrátať hmotnosť podľa vzorca (obvod hrudi x obvod hrudi x dĺžka):300 Vyjde vám hmotnosť v librách. (Obvod a dĺžku zadávate v palcoch- 1inch je 2,54cm, takže s tým bude chvíľka práce:)

Toto má platiť pre klasické mliečne kozy, nie pre mäsové ani zakrslé plemená.
Kto máte veľkú váhu, môžete odskúšať :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík