Zdravim dnes pred pár hodinami sa mi okotila ďalšia ovca prvorodička ale nemá žiadne vemeno jahňa ho cumle cica ale mám zlý pocit že na prázdno je možné že sa jej naleje vemeno mám počkať alebo hľadať nahradu ?Keď dokrmujete z fľaše tak aké mlieko ? Ďakujem pekne za každú odpoveď skúsenosť.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To jehně musí do pár hodin po porodu dostat mlezivo. S každou prodlenou hodinou se snižuje jeho šance na životaschopnost. Tedy pokud jdete do porodů, je třeba mít připravené mlezivo. Buď oddojené od jiné ovce a zamrazené, nebo v prášku. Pro případ nouze. A nebo pokud máte ovcí víc, tak zkusit mladé nechat napít od jiné bahnice, co má třeba jedináčka nebo obzvlášť velké vemeno (podržet jí) a zkusit počkat, zda se matce nenalije.
V opačném případě máte flaškáče.
O umělém mléce, dávkování, krmení, tu máte teď milion vláken, tak pohledejte.
Ďakujem za odpoveď no som začínajúci chovateľ nemôžem hneď všetko vedieť a toto ma vôbec nenapadlo ani som s tým nerátal mám druhú ovcu ale tá má dvojičky už dva týždne...Ale akosi to nejde skúsim ešte zajtra a čo by sa stalo keby jej zriedim a dám je krabicove kravské či to nepripadá do úvahy ?
repamarek
napsal(a):
Zdravim dnes pred pár hodinami sa mi okotila ďalšia ovca prvorodička ale nemá žiadne vemeno jahňa ho cumle cica ale mám zlý pocit že na prázdno je možné že sa jej naleje vemeno mám počkať alebo hľadať nahradu ?Keď dokrmujete z fľaše tak aké mlieko ? Ďakujem pekne za každú odpoveď skúsenosť.
Pokud ovce rodí poprvé má vždycky malé vemínko to ji totiž teprve doroste uvidíte příští rok že bude podstatně větší, ona také ta první jehňata jsou většinou menší protože díky tomu nenarostlému vemínku také tolik nenarostou, důležité je aby z něj něco teklo i když je menší zkuste ji podojit jestli z ní vůbec něco teče, ale může být také vypitá zkuste prohmátnout jehně jestli má plné bříško, pokud nedostane včas mlezivo tak o něj nejspíš přijdete bez mleziva zpravidla nepřežijí. ML.