Zacatek chovu s VF ovcemi a kozou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2017 14:23
katka o78

XXX.XXX.51.189

Zdravim, skoro 10 let chovam romanovske ovce a suffolk. mam vzdy tak 3-4 kusy na zahrade 3000 m2...ovsem stadecko uz je celkem hodne stare a krome vypasu uz neni zadny uzitek na jehnata. Proto premyslim, ze bych si koupila alespon 2 VF jehnata - na mleko (pro vlastni potrebu) a pristi rok k nim poridil berana.
Chci se tedy zeptat, co tento chov obnasi...jak naucim ovce na dojeni, kolik asi tak nadoji atd...Nebo jak je se zvyklosti techto ovci na cloveka (myslim co se tyka meceni) Po prvnich zkusenostech ze zacatku chovu ovci jsem se s nimi prestala "mazlit", protoze meceni bylo nesnesitelne v momente, kdy me zahledly. Takze uz s ovcemi funguji denne jen zradlo + voda, vic je nerozmazluji - nejsou na me nejak vazane a tudiz kdyz delam neco na zahrade si me nevsimaji. Je mi ale jasne, ze by to takto s VF neslo, ze tam bude asi fungovat jiny vztah. No a jak jsem v nadpise zminila, jeste bych k tem dvema ovcim chtela poridit jednu kozu - s chovem kozy zkusenosti nemam. Takze tady je otazka jak se koza na zahrade snese s ovcema.
Nejlepe prosim, kdyby nekdo primo poradil a zodpovedel otazky kdo ma doma VF ovce i kozu.
Mockrat dekuji a preji vsem hezky den. Kata.

22.3.2017 18:27
reznade

XXX.XXX.216.36

Mám na pastvině dohromady ovce Suffolk a kozy, není žádný problém. Koza je dominantnější, takže příkrm dostává zvlášt a když dojdu s chlebem tak do ovcí drcá, dělá si prostě svůj prostor, ale při pastvě v pohodě, drží se trochu bokem stádečka ovcí a nejspíš zkouší oplocení, protože už v něm několikrát zůstala zaklíněná. VF jehničku jsem si pořídila teď, po týdnu v karanténě kdy jsem za ní chodila dvakrát denně za mnou na pastvině přijde i bez dobroty v ruce a nechá se hladit.

22.3.2017 19:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

VF + kozy chovám. Koza pokud má rohy a myslím si že i když je nemá, tak bude vždy šéfovat, protože VF ovce je podle mne jedno z nejpohodovějších plemen. Na dojení se naučí rychle - jako ta koza. VF je mléčné plemeno, ale koza je koza. Aby jste ale měla větší nádoj, musíte ovci i koze něco přidat. A to mečení je jako u ostatních. Když si je naučíte, tak budou mečet a dožadovat se pamlsku.

22.3.2017 20:49
roklanka

XXX.XXX.45.78

Měla jsem dvě VF ovce s kozama.Krmení stejné, pohodářky, povahově mi připomínaly kozy. Jen u dojení byly daleko klidnější :-D. Laktace byla o něco kratší, než u koz a nádoj byl 2 -3 lt.

30.3.2017 22:40
milcek

XXX.XXX.54.24

Dobrá ovce se přiblíží ke 4 litrům musí být zvyklé na kontakt a pokud chceš hodně mléka musíš odstavit jehnata já odstavuju v týdnu stáří hned jak skončí mlezivo a krmím kravským mlékem i když cena po dlouhé době stoupla je pořád levnější než to ovčí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.3.2017 23:02

Mno, pokud si pořídí VF jehňata a až příští rok berana, tak z nich ještě 2 roky žádné mléko nevymáčkne, jestli se nepletu...

31.3.2017 13:05
reznade

XXX.XXX.216.36

VF jsou ale rané plemeno, brzy dospívají, takže se připouštějí hned první rok, v sedmi měsících stáří již můžou být připuštěny a v roce mít první jehňata.

31.3.2017 13:07

No...mesice jsou jen orientacni, muze to bejt skrcek a akorat ji zastavite, spis se ridit kilama a to +- aby mela 3/4 vahy dospely ovce. Jeden by nerek jak casny zapusteni dokaze ovci zmrsit.

31.3.2017 13:08

A u VF pokud jsou ovce dojeny tak bych vubec radsi u jehnic pockal. Nekdo to odstavuje dost brzo.

31.3.2017 13:14
reznade

XXX.XXX.216.36

Samozřejmě, že se připouští podle váhy, já jen uvádím co jsem se dočetla v chytrých knihách, samozřejmě záleží na tom, jaká ta jehnička je od narození, já si nedávno přivezla jedináčka a ikdyž je trochu mixlá SF, tak roste jak divá a to už když jsme si ju braly tak byla mnohem větší než jiná stejně stará jehnata.

Nubiru

31.3.2017 14:24
Nubiru

XXX.XXX.61.22

Chovali sme frízy a núbijské kozy spolu v podstate až doteraz pár rokov. Dohromady cca 20 ks. Aj keď sú povahovo dosť podobné - VF ovce sú skoro také polokozy - radi obžierajú kríky ako kozy, sú prítulné a priatelské ako kozy, majú každá pomerne silnú vlastnú individualitu a svojskú povahu ako kozy,... nakoniec sme usúdili, že najmúdrejšie bude vybrať si z nich jedno a venovať sa poriadne len jednému druhu.
Obe stáda boli čistokrvné, papierové, ovce skvelé dojnice aj matky, no videli sme, že plnohodnotne sa venovať obom chovom tak ako by si zaslúžili a ešte vyťažiť maximum aj z ich syrárskej produkcie jednoducho popri práci nestíhame. Oni nikdy nevytvorili jedno stádo. Napríklad pri vyháňaní na pašu a z paši to boli sústavné nerváky, každé zviera sa rozbehlo zásadne iným smerom ... A ovčie mlieko a syry si tu môžme kúpiť na každom rohu - sme tu tradičný horský ovčiarsky kraj, kdežto zohnať fajné kozie mlieko je tu problém. Tak sme sa rozhodli len pre čisto kozí chov na mlieko a práveže naopak chceme prejsť na nejaké mäsové ovce, asi najskôr sufflíky. Vidíte. Každý túži po tom, čo nemá

Vo vašom prípade to možno v menšom počte 4 kusov bude fungovať dobre. Koza ak bude len jedna, nebude mať na výber a bude sa musieť družiť s ovcami, či chce či nie. Obzvlášť by to mohlo klapnúť dobre, ak by ste si kúpili jahnence a kozliatko podobného veku, aby sa spolu zžili od mladosti a aj do produkcie vstúpili zhruba naraz na budúci rok. Aj vy sa za ten čas naučíte všetko čo okolo toho potrebujete vedieť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík