Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.3.2017 10:54
Tresnovacka

XXX.XXX.112.247

Zdravím,
mám takový hloupý dotaz. Jsem chovatelka-začátečnice. Máme dvě kozy pár týdnů/dnů před porodem (byly s kozlem celý podzim). Poslední týden jsou krásně vidět známky blížícího se porodu. Kozy jsou velmi žravé, polehávají, drbou se o pletivo, hrabou v písku. Prostě učebnicové.
Je to asi fakt blbý dotaz, ale může koza vrnět spokojeností? Našla jsem někde diskuzi, kdy koza mručela bolestí. Naše kozeny jsou vitální a opravdu se zdá být vše vpořádku. Jen mě zaráží to vrnění/mručení či jak to popsat.
Leží si na sluníčku a vrní jako kočka. Je to spokojenost nebo třeba bude rodit?

Ani mi tak nejde o odpovědi jako o zkušenosti a vaše nápady a příběh.

Moc děkuju (na kůzlata se moc těšíme a jakožto naše první kozy i kůzlata se nemůžeme dočkat)

25.3.2017 21:38
kotlajana

XXX.XXX.102.224

Naše Ovečky to také dělali ale když jsme volali veta říkal že to může s příchodem jara dělat rýma... za čtyři dny to zmizelo. Také jsem myslela že to dělají při přípravě k porodu ale ono prd.

26.3.2017 07:55
dominika.krizanova1

XXX.XXX.39.175

Dobrý deň,

Naše kozy to skoro všetky robia tiež, keď sú vo vysokom štádiu gravidity - cca posledný mesiac pred pôrodom.
Zvuky podobné vrneniu vydávajú len keď ležia. Vysvetľujem si to tým, že ich už tlačí plod a ako keby "vzdychajú".
Raz som takto dva týždne vstávala ku koze každé dve hodiny v noci, lebo som si myslela, že už vzdychá pred pôrodom. Až neskôr som vypozorovala, že to robia všetky ktoré sú už riadne guľaté.
Dominika.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.3.2017 12:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím si, že si prostě "povídají" s kůzlaty aby je po porodu kůzlata poznala.Naše kozy to dělají také vždy asi měsíc před porodem.Dělají to třeba i kvočny -slepice, nebo kachny před líhnutím.

28.3.2017 11:47
petrako

XXX.XXX.3.5

Tak jedna moje koza mručí, vrní vždy, když žere něco dobrého z kyblíku. A jeden její kozlík ten si taky mručel, když od ní pil. Takže to beru jako výraz spokojenosti. Petra z Brd.

30.3.2017 11:17
Tresnovacka

XXX.XXX.112.247

Tak u nás to vypadá spíš jako, když ji tlačí velké břicho. Spokojenost to není (nespokojenost taky ne).
Ale kozy teď začali mručet obě, vždy jen vleže. Jsou teď hodně apatické. Už druhý den spíš méně jedí a pořád leží. Zvednou se vyjímečně (jen na krmení nebo když jde někdo kolem, což nebývá často). Může ta apatie značit, že už brzy porodí? (Termín porodu přesně neznám).

30.3.2017 12:51
dominika.krizanova1

XXX.XXX.39.175

Podľa mňa je dosť pravdepodobné, že je to blížiacim sa pôrodom.
Aj mojim kozám sa už ku koncu gravidity nechce vôbec vstávať.
Dajte potom vedieť, ako to s kozenami dopadlo, keď sa Vám narodia.
Dominika.

30.3.2017 14:57
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak jak píše dominika. Už jim to plné břicho dává zabrat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík