Úhyny a výživa bahnic

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.3.2017 13:04
enducha

XXX.XXX.139.250

Dobry den. Vím, že se to tu neustále omýlá, ale...ovce na zimu cca od listopadu zavírám do stodoly, kde zůstávají do jara. Krmeni kvalitním senem, senáží, vody dostatek, lizy s melasou (Kybliky s mineraly). Ostříhané jsou vždy na jaře, podzim jen kol vemen atd..mno, takže mám dotaz..proč to pořád chcípá? Jehňata se rodí pěkná, akorát veliká, ale ovce je kolikrát nepřijmou, ačkoli už jehňata měly a bez problémů.Pochopím u hloupé prvničky, ale ne u starších osvědčených..může to být i třeba nedostatkem pohybu? Je lepší je nechat venku?Už mě to fakt štve a nevím, co jim ještě poskytnout.mimochodem odčervené samozřejmě jsou..díky za radu..

27.3.2017 13:07
moonika

XXX.XXX.131.132

Je to dobre vetrané?

27.3.2017 13:12
moonika

XXX.XXX.131.132

Hynú mladé či aj matky? a za akých príznakov. Ovce nie sú moja parketa ale ak sú na vysokej podstielke a nie je dostatočne vetrané tak sú z toho rôzne problémy. Nie je možné aby mali prístup von? Aj keď ste odčervovali, sliznice občas kontrolujete?

27.3.2017 13:28
enducha

XXX.XXX.139.250

Větrané dostatečně. Hynou jehňata..ovce jsou ok. Jde mi o to, zda je možné, že přes to všechno mají bahnice nedostatečnou výživu a kvůli tomu jehňata hynou? Že třeba mají málo, nebo nekvalitní mléko? Mlezivo všechna jehňata dostanou, to si hlídám. Také to, že ovce jehňata více odmítají..ale netuším důvod.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2017 13:37

Co máte za plemeno? Jiné nároky mají intenzivní plemena, jiné extenzivní...
Obecně pohyb je pro ovce i další rodičky velmi důležitý, ale jeho absence by neměla být důvodem k vysokým úhynům jehňat. Problém je nejspíš jinde... On sice pohyb ve stodole je omezený, ale předpokládám, že se nejedná o prostor, kde "je hlava na hlavě"...

27.3.2017 13:43

Jestli vám jehňat hyne víc, tak místo marných spekulací je lepší nechat si nějaký "typický" uhynulý kousek pitvat.

27.3.2017 13:51
enducha

XXX.XXX.139.250

Čisté Zwartbly..jsou v KU, tim spíš se vztekám, že ač kol nich člověk lítá, tak je problém..hlava na hlavě to fakt není, mají prostor kolem krmelce a pak další plac na ležení, mohou se izolovat. Také bylo několik mrtvě narozených mrňat. Může to být i třeba infekce?

27.3.2017 13:57

enducha napsal(a):
Čisté Zwartbly..jsou v KU, tim spíš se vztekám, že ač kol nich člověk lítá, tak je problém..hlava na hlavě to fakt není, mají prostor kolem krmelce a pak další plac na ležení, mohou se izolovat. Také bylo několik mrtvě narozených mrňat. Může to být i třeba infekce?

Může.

Základem jakéhokoliv řešení hromadných úhynů je pitva. Ta vám prostě řekne, co je špatně, a z toho se dá vymyslet řešení. Pokud nic nevíte, jste odkázaný na pokus omyl a modlitbu, což ve finále přináší větší ztráty jak finanční tak časové, než jedna faktura z esvéúčka.

27.3.2017 13:58

Cistokrevne ZW jsou pro me odepsane, mam uz jen jednu a diky tomu ze na ni poustim suffolka, tak jsem zatim jeste nepoznal zivotaschopnejsi jehnata. Dvoudenni jehne dovadi jako 3 tydennu suffolk. O cistych zw jehnatech ani radsi nemluvim. Tot moje zkusenost. Moje rada zni... (ted jsem si pripadnul jak Halina ), puste na par kusu suffolka a sama uvidite.

27.3.2017 14:00

Jeste jsem chtel dopsat, ze vinu na tom podle me nese 50 na 50 jehne i matka. Mozna bych vic pripsal jehneti, protoze mam srovnani jak se ovce prikladne stara o krizence a jaky problemy jsem mel s cistejma. Zive jehne samo pribehne k mame, vola ji a ona jeho. A ovce jim drzi dlouho, ze jsem to u ovci jeste nevidel.

Vy je choulujete nebo je mate volne? Jehnata umiraji po jake dobe, vyhubla?

27.3.2017 14:07
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zkuste ještě po obahnění nebo těsně před bahněním oddělit, dokud jehně není schopné si vybojovat pití. Stačí tři malí hladovci ve stádě a malé se od maminy nenapije, protože ten starší hladovec hned pozná kdy ovce napájí a vrhne se pod ni - malé odstrčí, ovci poplaší a ona pak nepostojí ani vlastnímu.
Ale nevím jak jsou na tom vaše ovce s mléčností a zdravotním stavem, případně toto plemeno už se tu v minulosti pomlouvalo.

27.3.2017 14:09

Zwartbly pomlouvá víceméně jen Mastňáček

27.3.2017 14:19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zwartbly pomlouvá víceméně jen Mastňáček

Kdybys nepovidala, ale chapu ze kdo by strilel do vlastnich rad...

27.3.2017 14:25

27.3.2017 14:46

Vlákno pročítat znovu nebudu, každopádně jsem někde také zmiňovala, že zwartbly se obecně (v praxi) nepovažují za extra dobré mateřské plemeno (ač je tak často prezentováno). Většina dlouholetých chovatelů přiznává, že na matky dohlíží, chouluje a na prvničky dohlíží obzvlášť (akorát jim to přijde normální a nejspíš nepátrají, že u jiných plemen to může jít i "samo" vyjma nějakých extra případů prvniček a obrácených poloh...).

Taky bych nechala udělat rozbor mrtvolky. Třeba zjistíte nějaké nedostatky, kvůli kterým nejsou životaschopné..
Dál bych si dala ten čas a pozorovala, jak se matky chovají. Totiž - třeba mám jednu bahnici, které je jedno, kdo jí pije z vemene. Takže klidně nechá svoje mladé pojít, protože prostě už má vemeno vypité od cizího staršího jehněte. Taky se mi stalo, že porodí, ani neočistí a jdou si po svém (žrádlo). Taková matka je na vyřazení.. Já mám takovou naštěstí jen tuhle "kojnou", ale tu si nechávám, protože má zas tu výhodu, že když máme nějakého odmítnutého mimise, tak že když ho naučíme krást tady od Marušky, tak že vyroste jako jeho vrstevníci.. Na druhou stranu - letos porodila a obstarala. A i si pobekává na malé, takže vlastně super (byl to její 3.porod).

Letos zatím první prvnička samostatně odrodila a obstarala dvojčata (drobná, ale rostou dobře).
Druhá prvnička porodila mrtvé plody. Resp. jedno porodila neživé, nechala v obalech, druhé bylo zadní polohou zaseklé v rodicích cestách - dorodili jsme, bylo mrtvé.
Třetí - ta zkušená matka, porodila dvojčata, pěkně obstarala, ale raději jsme jí na 2 dny zavřeli s mladými do choulu, pro lepší imprintaci. Vypadá, že vše funguje, jak má.

Pokud člověk má tu možnost, tak bych prostě choulovala. Chov v hale je prima, člověk má lepší přehled, ale pak bych tahala mladé zpod kopyt stáda a odvedla matku do "chlívečku", aby na sebe měli víc času a klidu a mohli si na sebe zvyknout. Taky pro lepší kontrolu, zda nechává mladé napít a oni sílí...

27.3.2017 14:50

Vsak to byl odkaz pro autora vlakna.

27.3.2017 20:58
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

enducha napsal(a):
Dobry den. Vím, že se to tu neustále omýlá, ale...ovce na zimu cca od listopadu zavírám do stodoly, kde zůstávají do jara. Krmeni kvalitním senem, senáží, vody dostatek, lizy s melasou (Kybliky s mineraly). Ostříhané jsou vždy na jaře, podzim jen kol vemen atd..mno, takže mám dotaz..proč to pořád chcípá? Jehňata se rodí pěkná, akorát veliká, ale ovce je kolikrát nepřijmou, ačkoli už jehňata měly a bez problémů.Pochopím u hloupé prvničky, ale ne u starších osvědčených..může to být i třeba nedostatkem pohybu? Je lepší je nechat venku?Už mě to fakt štve a nevím, co jim ještě poskytnout.mimochodem odčervené samozřejmě jsou..díky za radu..

Jen se ptám, vím, je to tak samozřejmé, ale přesto: Selen malým po porodu dáváte? Co např zkusit společně ze selenem i Lamb Aid? Pro dobré přijetí se i nám naprosto osvědčilo choulování. Choulujeme každou bahnici nejméně týden, pokud je zima i čtrnáct dní. Matka nemůže jehněti utéct, můžete lépe kontrolovat matku i jehně. A také je dobré jehně vážit, alespon v prvních dnech, zda přibývá.

27.3.2017 21:21

S tím choulovánim to má pro i proti. Chouly mám připravené, ale ke každé ovci musím přistupovat individuálně. Některým naopak vadí, že je zavřu, jsou nervozní, neklidní a i přestávají žrát. Pak když je pustím, tak samo vemou úprk a jehně za ní nestíhá. Jiné z choulu vyskočí a jehně tam zůstane. Další je ťuňťa, o jehně se postarat chce, ale jiná ovce ji začne jehně brát, takže tu naopak zavřu, jiné ovce si zalezou do choulu sami a 2-3 dny doslova relaxují a i když je pustím, do choulu se i s jeňaty vrací.
Určitě bych uhynulá jehňata dala vyšetřit a pokud by se nenašlo nic závratného, zkusila bych je nechat jednou přes zimu volně, třeba je ten uzavřený prostor nějak stresuje .

27.3.2017 22:19
enducha

XXX.XXX.139.250

Ovce chouluji, někdy to pomůže, jindy přesně nastane situace, že po vypuštění je úprk..selen je samozřejmostí...jehňata pokud jsou v pohodě jsou životaschopná dost, problém je s už i osvědčenými matkami..asi jim prdlo v bedně..

27.3.2017 22:23

Letos nasejte konopi...mam pocit ze holandani to cpou i do ovci ;) proto jsou takovy uvolneny az laxni.

27.3.2017 22:31
enducha

XXX.XXX.139.250

No jo, když naseju klasiku, tak na poli nic nezbyde..☺ jedině technické..

27.3.2017 22:35
enducha

XXX.XXX.139.250

Nevim, poslední dva roky prostě stojí za prd. Letos mam zatim z 15 jehňat 8..z toho jeden na dudliku..hrůza! A jo, fakt je, že jedno mi ASI zalehla ovce v choulu, měla 2, druhé je ok.

28.3.2017 08:44

Nevim no, mrtvolky uz asi mate zlikvidovany tak jestli to je nejakou nemoci uz nezjistite. Co bych ja udelal, tak bych vynechal senaz silaz, zustal jen u sena. Jestli si ho delate sami, tak kvalitu mate ve svych rukach. Upustil jsem od zkrmovani velkych kulatych v celku. Ale mam uz jen par ovci, takze neni problem jim nahazet do krmelce. Vydrzi jim to i tri dny. Vidim jestli balik neni nekde plesnivej, pozna se to spolehlive po cuchu.
Na vasem miste bych bahnice, ktery nedelaj problemy pripoustel dal zwarblem a ty kterym prdlo v bedne jak rikate bych pripustil suffolkem. Nevim jakej mate odbyt na zwarbly, jestli pak stejne neprodavate i cast jehnat na maso, tak by vam tihle krizenci poslouzili jeste lip. A kdo vi, jestli takova bahnice, ktera ma jednou zivejsi jehnata si uz priste neda lepsi pozor i na ty "svoji krve".

28.3.2017 12:56

Enducha: pozor, Mastňáček lobuje za meziplemenné křížení, protože shání do stáda právě takové jedince (SF x ZW)...

28.3.2017 13:02

:) Lobuju za bezproblemovy vovce, starosti ma clovek dost i bez nich, tak proc si to dobrovolne komplikovat. Kvuli prouzku na hlave? :).

28.3.2017 20:04

Souhlasím Mastňáčku, já si tu teď užívám s porodama prvniček čistejch papírovejch texlů. Jedna mi dala jehně skoro tak velké jako je ona sama, vytáhl jsem to zní horko těžko ale už nedejchající, ale nakonec jsem ho rozdejchal, z úst do úst, pak mi tu další dala trojčata, z toho jedno, to z nich největší se má čile k světu, druhé je nasondováno mlezivem, ale ještě nevstalo a třetímu jsem to ukončil už po porodu. Před pár dny mi tu prvnička dala dvojčata a hystericky se jich bála, ale to se už spravilo a je z ní výborná matka. Říkám si ale, ty lidi co tu po okolí chovaj jen pár kříženců problémy prakticky nemaj, vždycky jim to dá dvojčata, hezky to do podzima vyroste a nic neřešej. Čeká mě v následujících dnech ještě asi 30 porodů ale většina z toho už nebudou prvničky, tak to snad bude ok.

28.3.2017 20:44
28.3.2017 20:57
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tady je, hovaďák...

Tak to je teda kus. Náhodou jste nevážil kolik měl?

28.3.2017 21:04

Jen se najim a pujdu je zas zkontrolovat, vezmu s sebou váhu a zvážím ho. Sice už bude napitej, tak trochu přibral, ale samotného mě zajímá kolik asi tak má. Odhadnout si to netroufám.

28.3.2017 21:24
enducha

XXX.XXX.139.250

Seno i senaz mame svoje..velmi dobra kvalita, musim si to pochvalit..☺.Letos jsem senaz zkusila poprve a pravdou je, ze jehnata jsou v lepsi kondici, kdyz se narodi (ziva..), nic extra prerostleho, tak akorat. Seno davam na pridel do kose, mene toho vytahaji. Mixnout jsem zkusila na suffolcky pustit zw, fajn kombinace, ale me se zw proste libi, klidasove rozmazleni..
Jeste me napadlo..nemuze to byt beranem? Druhy rok mam po nem jehnata a nic moc..je linie Zerosk, je to jen k vzteku, jehnata nemaji kresby jako u predchozich vrhu..nekdy mam chut plemenare zabit, dokonce 2 beranci po tomhle, plemenikovi'' meli malinke ruzky - jen takove ty zatvrdlinky..ale uz neuznale do chovuvsamozrejme...

28.3.2017 21:26
gucos

XXX.XXX.96.115

Mám čisté ZW druhý rok taky zavřené od listopadu do dubna ve stáji a nemám žádný problém letos porodily všechny bez asistence mladé v pohodě.

29.3.2017 07:34

Jen se najim a pujdu je zas zkontrolovat, vezmu s sebou váhu a zvážím ho. Sice už bude napitej, tak trochu přibral, ale samotného mě zajímá kolik asi tak má. Odhadnout si to netroufám.

No tak kolík pochlub se :) Snad kluk ustoji svuj rust, tyhlety obrici pak delaj casto problemy.

29.3.2017 07:35

Souhlasím Mastňáčku, já si tu teď užívám s porodama prvniček čistejch papírovejch texlů. Jedna mi dala jehně skoro tak velké jako je ona sama, vytáhl jsem to zní horko těžko ale už nedejchající, ale nakonec jsem ho rozdejchal, z úst do úst, pak mi tu další dala trojčata, z toho jedno, to z nich největší se má čile k světu, druhé je nasondováno mlezivem, ale ještě nevstalo a třetímu jsem to ukončil už po porodu. Před pár dny mi tu prvnička dala dvojčata a hystericky se jich bála, ale to se už spravilo a je z ní výborná matka. Říkám si ale, ty lidi co tu po okolí chovaj jen pár kříženců problémy prakticky nemaj, vždycky jim to dá dvojčata, hezky to do podzima vyroste a nic neřešej. Čeká mě v následujících dnech ještě asi 30 porodů ale většina z toho už nebudou prvničky, tak to snad bude ok.

Covece ze sis do podhuri vzal texla?

29.3.2017 10:06

Nechtěl jsem tu už zasírat cizí vlákno, tak jsem to Přezdívce jen poslal zprávou, ale jehně má teda 7,5kg. A proč mám Mastňáčku v podhůří Texly? Zkrátka proto, že když jsem je začal chovat, tak jsem tomu vůbec nerozuměl, líbili se mi, pořád se mi líbí, skvěle se mi stříhají a začít stavět od píky jiné stádo se mi teda moc nechce.

29.3.2017 10:25
enducha

XXX.XXX.139.250

A co tam mate co ja nemam...?☺.

29.3.2017 10:26
enducha

XXX.XXX.139.250

Nechtěl jsem tu už zasírat cizí vlákno, tak jsem to Přezdívce jen poslal zprávou, ale jehně má teda 7,5kg. A proč mám Mastňáčku v podhůří Texly? Zkrátka proto, že když jsem je začal chovat, tak jsem tomu vůbec nerozuměl, líbili se mi, pořád se mi líbí, skvěle se mi stříhají a začít stavět od píky jiné stádo se mi teda moc nechce.

Koukám, že začátky jsme měli stejné..takže naprosto chápu..

29.3.2017 11:10

Mozna jste poridila blbou linii, mel jsem dve a byly tam rozdily v povahach, ale to muze bejt i pristupem puvodnich majitelu. Jedno plasani neduverivy a druhy zase vlezly mrchy co by me i na zada skocily. Copak za vyber berana muze plemenar? NEbo jste si ho nechala doporucit? Je fakt ze v hodne chovech je to znakovani hlavne na hlave takovy nejaky nijaky. Kdyz jsem koukal nafotky chovu nekde v irsku atd tak to byl sirokej pruh prez hlavu jako vymalovanej i u bahnic. Tady ovce nekdy nemaj zadnej nebo jen cepicku jak romanovky atd... mozna zasahla ceska lidova tvorivost nejak jako kdyz se z merinek vytvarel ceskej suffolik :).

29.3.2017 20:39
enducha

XXX.XXX.139.250

Plemenar doporucil..protoze byla potrebna nova linie. Ale jehnata kdyz maji hezke lysiny, tak az na usich a flekate nohy a nekdy i na ocase v bilem cerny pruh..to nikdy nebylo...taky mi ty chovy zde nepripadaji uplne nej nej..ale co ma clovek delat, dojet si pro chovne kusy ven?

29.3.2017 22:06

Enducha: no to se podívejme. To jsem u zw ještě neviděla, takovéhle chyby v barvě :( Tak to bych to asi vytáhla na klubové poradě (jedete? Je v květnu. Potkáte tam z iFauny minimálně mě i Martina R. ).

29.3.2017 22:09
enducha

XXX.XXX.139.250

Enducha: no to se podívejme. To jsem u zw ještě neviděla, takovéhle chyby v barvě :( Tak to bych to asi vytáhla na klubové poradě (jedete? Je v květnu. Potkáte tam z iFauny minimálně mě i Martina R. ).

Asi nafotim a pojedu...protože jsem z toho vzteklá..ani jeden beránek zatím není čistý. Jen to ovka vyprdne, už jsem vzteklá...

29.3.2017 22:11
enducha

XXX.XXX.139.250

Mimochodem, koukala jsem, že nabízíte holky zw..co máte za linii?

30.3.2017 09:50

enducha napsal(a):
Plemenar doporucil..protoze byla potrebna nova linie. Ale jehnata kdyz maji hezke lysiny, tak az na usich a flekate nohy a nekdy i na ocase v bilem cerny pruh..to nikdy nebylo...taky mi ty chovy zde nepripadaji uplne nej nej..ale co ma clovek delat, dojet si pro chovne kusy ven?

Si nenechte do vseho kecat :) Prece voko neni...vite co. Ach tyhle organizovany organizace :).

30.3.2017 12:41
enducha

XXX.XXX.113.13

Si nenechte do vseho kecat :) Prece voko neni...vite co. Ach tyhle organizovany organizace :).

No jo, ale přece jen, počítám, že tomu bude rozumět asi o něco lépe než já..tak se spolehnu na odborníka, od toho to přece dělá..A ve finále je to placená služba.
A chcíplo mi další jehně..pěkný beránek, pil, včera normálně aktivní a dneska natažený..jazyk ven a tuho. A že by byl vychrtlý, třeba že by pil málo, to se mi nezdá. Hezké 10-ti denní jehně..

30.3.2017 13:10

Tak na pitvu s nim, neco dalsiho mate v chovu spatne.

30.3.2017 13:58
enducha

XXX.XXX.113.13

Jo, už to jdu dojednávat s vetem..to je fakt rok..navíc, aby toho nebylo málo, ulehla mi březí ovce..týden byla na atb, nedařilo se nám jí vůbec srazit teplotu, nakonec přestala žrát a uhynula..tak..

30.3.2017 14:01

Nemate tam tentu onu endotoxemii nebo jak se to jmenuje. To pak prej chcipe hlava nehlava.

30.3.2017 14:02

A jeste bych mrknul do tech vasich baliku sena i senaze. Jeslti je teda skrmujete vcelku. I balik peknej na prvni pohled muze skryvat uvnitr nepekny veci.

30.3.2017 14:10
enducha

XXX.XXX.113.13

A jeste bych mrknul do tech vasich baliku sena i senaze. Jeslti je teda skrmujete vcelku. I balik peknej na prvni pohled muze skryvat uvnitr nepekny veci.

Ne ne, zkrmuji postupně odebíráním..tím si i hlídám kvalitu. Stejnou senáž dostávají koně, dobytek, berani a mladé jehnice a kozy..ty by asi chcíply první..takže tím to nebude..ach jo..kruci fix!:(.

30.3.2017 14:18

Tak to je pech. Uvidite co vam rekne dochtor po pitve. Nekdy se holt dari min nekdy vic.

30.3.2017 14:43
enducha

XXX.XXX.113.13

Jo taky jsem zvědavá..po přečtení nejakých google info by to na enterotexémii sedělo..ale kdo ví, co je to za mrchu..:(.

30.3.2017 15:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

enducha napsal(a):
No jo, ale přece jen, počítám, že tomu bude rozumět asi o něco lépe než já..tak se spolehnu na odborníka, od toho to přece dělá..A ve finále je to placená služba.
A chcíplo mi další jehně..pěkný beránek, pil, včera normálně aktivní a dneska natažený..jazyk ven a tuho. A že by byl vychrtlý, třeba že by pil málo, to se mi nezdá. Hezké 10-ti denní jehně..

Co takhle tetanus? Nevšimla jste si jak umíralo?

30.3.2017 20:13

Prosím, napište nám sem pak, co to bylo. Mě vždycky mrzí, že člověk tu slyší hororové scénáře, proběhne spousta tipů, doměnek, ale výsledek už se nedozvíme, bychom byli zase příště moudřejší, abychom se mohli poučit...

Beran je linie Zbyslav. Mám jí ráda, líbí se mi kresbou i rámcem.
Holky jsou mix všech, bohužel :( Nějak jsem to od začátku sbírala po jednom dvěma kouskách...nesystematicky. Zatím odrodily Zerosk a Zvon.

30.3.2017 20:25
enducha

XXX.XXX.139.250

Prosím, napište nám sem pak, co to bylo. Mě vždycky mrzí, že člověk tu slyší hororové scénáře, proběhne spousta tipů, doměnek, ale výsledek už se nedozvíme, bychom byli zase příště moudřejší, abychom se mohli poučit...

Beran je linie Zbyslav. Mám jí ráda, líbí se mi kresbou i rámcem.
Holky jsou mix všech, bohužel :( Nějak jsem to od začátku sbírala po jednom dvěma kouskách...nesystematicky. Zatím odrodily Zerosk a Zvon.

Jo, určitě napíšu, už je odvezené na jatka k odvozu do laborky..Já mám taky mix..je tam zbyslav a záboj, tak kdyby jste tam měla nějakou pěknou, alespoň z dvojčat, byla bych moc ráda..ty úbytky mě štvou.

1.4.2017 08:21
enducha

XXX.XXX.139.250

profesor1 napsal(a):
Co takhle tetanus? Nevšimla jste si jak umíralo?

To jsem si nevšimla, ale vzhledem tomu, že vlastně přes noc a večer bez příznaků, tak tetanus to nebude. Sama jsem velmi zvědavá, co z laborky přijde..

1.4.2017 08:31
profesor1

XXX.XXX.192.98

No on ten tetanus moc příznaků nemá.14denní krásné jehně najednou leží a umírá v křečích.

1.4.2017 16:09
enducha

XXX.XXX.139.250

Uvidime no. Doufam jen, ze mi alespon neco prezije.

Přidejte reakci

Přidat smajlík