Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

123koza123

28.3.2017 10:02
123koza123

XXX.XXX.145.73

Prosím o radu.
Abych mohla prodávat kozí mléko oficiálně ze dvora, musím mít povolení KVS ( testy mléka, kontrola veterinářů a podobně) a také musím mít ŽL?
Musí to být na činnost zemědělský podnikatel? Nemůže to být třeba prodej zboží?
Protože pokud se kvůli jedné koze zaregistruji jako zemědělský podnikatel, tak se obávám, že tam jsou další povinnosti z toho plynoucí jako nějaké havarijní plány, a kdesi cosi.

Takže můj dotaz je: Jaké povinnosti na mě padnou, pokud se zaregistruji jako zemědělský podnikatel?

Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2017 10:07

Mate ho tolik ze to je na prodej? Zemedelsky podnikatel musi splnovat kupu narizeni, neni nijak zohledneno jeslti mate dve kozy nebo 500koz.

123koza123

28.3.2017 10:30
123koza123

XXX.XXX.145.73

Ano, všichni ho chtějí a mám denně 5 litrů. Tak když prodám i jen 1 litr denně a chci to mít oficiálně, tak mi nic jiného nezbývá.
Takže, když bude muset na to ten ŽL mít, tak si tam nasypu i výdaje a to budu mít hned krásnou ztrátu.

Těch 30 korun mi budou muset zákazníci posílat na účet, aych nemusela řešit EET.

Když to shrnu, tak se mi to možná i vyplatísmajlík

Jsem zaměstnanec na hlavní pracovní poměr ( z toho to všechno živím - máme zvířat víc)
Mám ŽL na účetnictví (zatím se snažím, aby výdaje = příjmy, ale vždy jsem trochu v zisku )
A když si pořídím i ŽL na zemědělství - tak super, to budu mít konečně taky vše, co teď platím ze svého ve výdajích ( kukuřice, pšenice, seno, sláma, vitamíny, sůl, kýble, vidle, lopata, kolečko, voda, veterinář,...) a to klidně pak dám na doklad i vajíčka co prodám.

Ale nevím, jak je to s osobní spotřebou. Zda nemusím výdaje nějak krátit jako je to u DPH, když část mléka vypiju já. Nějaká vajíčka také sním já. Nějaké to kuře a husu taky sním já.
Nikdy jsem neúčtovala zemědělce, tak mi to teď vrtá hlavou, jak je to s tím co sním.
Vlastně vše co teď dělám a platím jako koníčka, budu mít krásnou ztrátu, kterou si můžu snižovat případné zisky z účetnictví.

Asi pošlu dotaz i na nějaký portál daňových poradců.

28.3.2017 10:36

No nevim, v malym se vam stejne spis vyplati pausal, takze nejaky odepisovani nakladu nema moc vyznam? Mozna se pletu. Vite co bych vam poradil? :) Poridte pasika a zbytek mlika prez nej vyfiltrujte do podoby rizku... :) Za pet mesicu budete mit vepre jak almaru.

123koza123

28.3.2017 10:43
123koza123

XXX.XXX.145.73

Žádné odpisy nákladů. Jen příjmy a výdaje. Majetek žádný nemám.

Vím že paušál je 80%, ale začíná se mi líbit představa, že pošlu na finančnák konečně taky ztrátu. Kolik lidí má třeba koně v účetnictví a jak jsou krásně ve ztrátě. Sem tam tam dají nějaký příjem, aby si obhájili výdaje a nikdo jim nemůže nic říct.
Pokud mám z jedné činnosti zisky a můžu si dát koníčka do účetnictví a mít z něj ztrátu a tím si snížit zisky z druhé činnosti, tak mi nikdo nemůže nic říct.

Ale nechápu, proč bych si měla zřizovat ŽL na činnost zemědělský podnikatel, kvůli prodeji mléka ze dvora. Přeci ŽL má být za účelem dosažení zisku a to já nechci. Já chci jen oficiálně prodávat mléko.

Ale pokud to teda je povinné, tak si tam taky budu dávat výdaje.

28.3.2017 10:48

123koza123 napsal(a):
Žádné odpisy nákladů. Jen příjmy a výdaje. Majetek žádný nemám.

Vím že paušál je 80%, ale začíná se mi líbit představa, že pošlu na finančnák konečně taky ztrátu. Kolik lidí má třeba koně v účetnictví a jak jsou krásně ve ztrátě. Sem tam tam dají nějaký příjem, aby si obhájili výdaje a nikdo jim nemůže nic říct.
Pokud mám z jedné činnosti zisky a můžu si dát koníčka do účetnictví a mít z něj ztrátu a tím si snížit zisky z druhé činnosti, tak mi nikdo nemůže nic říct.

Ale nechápu, proč bych si měla zřizovat ŽL na činnost zemědělský podnikatel, kvůli prodeji mléka ze dvora. Přeci ŽL má být za účelem dosažení zisku a to já nechci. Já chci jen oficiálně prodávat mléko.

Ale pokud to teda je povinné, tak si tam taky budu dávat výdaje.

Ale tak když zákony tvoří Babiš a jemu podobní, ti si nedovedou představit, že člověk chce dělat určitou činnost protože proto a ne kvůli zisku

Tím, že koníčkem vykryjete jakékoliv daně z příjmů s nimi pěkně vytentujete.

123koza123

28.3.2017 10:57
123koza123

XXX.XXX.145.73

Začíná se mi líbit představa, že se mi budou konečně vracet daně co mi strhává zaměstnavatel.

Ale teď k tomu, co má takový zemědělský podnikatel vše za povinnosti?

28.3.2017 12:30
aluskas

XXX.XXX.122.94

Ano, musíte mít žvinostenský list - zemědělský podnikatel.2x měsíčně se odesílá vzorek mléka do laboratoře na celkový počet mikroorganismů - to se možná bude měnit - dosud odebíral chovatel, sám vozil do laboratoře či na svoznou linku, teď zhruba 6 měsíců bude odebírat sama veterinární správa a pak se uvidí co bude dál.
1x ročně musíte mít mléko vyšetřené na Stafylokok. aureus. Každoročně musíte mít vyšetřenu krev dle povinných zdravotních zkoušek a hotovou tuberkulinaci. Od příštího roku také EET. Zhruba 2x - 3x ročně chodí kontrola.
Musíte mít vypracovaný provozní a sanitační řád. Vést si různé deníky apod. Podívejte se na stránky veterinární správy nebo za nimi zajděte, řeknou vám co je třeba (v každém kraji to bylo trochu jiné, teď pracují na tom, že požadavky sjednotí).
Neznám chovatele, kterému by se vyplatilo zřizovat prodej mléka ze dvora kvůli 5l.
Většinou je to rentabilní tak od 10 koz.

28.3.2017 13:09
ovcezkopce

XXX.XXX.211.63

123koza123 napsal(a):
Začíná se mi líbit představa, že se mi budou konečně vracet daně co mi strhává zaměstnavatel.

Ale teď k tomu, co má takový zemědělský podnikatel vše za povinnosti?

No a taky pochopitelně: správnou likvidaci hnoje, kontejner na mršiny, různé ty deníky atd k evidenci zvířat, potvrzení o tom, odkud berete vodu pro zvířata a potvrzení o její nezávadnosti - pokud máte vlastní vrt, pak povolení na odběr podzemních vod, a další a další co mě nenapadá - co sice málokdo vede, ale můžou vás na to utopit. Jinak pardon, ale jeví se mi to z vaší strany trochu jako vyčů.ranost a já osobně bych se styděla.
Zrovna dnes jsem dělala daňové přiznání, přiznala jsem pochopitelně dotace na pozemky, protože se zatravněním už to dělá pěkné peníze, ovšem uplatnila taky paušál a víc to neřeším a jsem ráda za každou kačku. A představa, že si dávám "do nákladů" všechny ty desetitisíce, co mě spolkne náš zvěřinec, abych si pak mohla s nataženou daní uplatnit navrácení DPFO..No, každej jsme nějakej, co?
Můj názor, který nikomu nevnucuju.
Jinak "živnostenský list" na zemědělství neexistuje, jde o zápis do evidence zemědělského podnikání u příslušného živnostenského úřadu - tzv. EZP, viz ARES a podobně.

28.3.2017 13:16

Aby neco vratili, tak clovek musi bejt prece platcem dane nebo jakto je ne? Ja nejsem zem. podnikatel, dotace neberu. Mama je, kvuli trech hektarum dotace na plochu a kdyz jsem se na to ptali u dan. poradce, tak rikal dejte pausal to je pro vas nejlepsi. Zisk se temer negeneruje, ale zapocitava se tam nejakej ten jeji prijem co ma a pak taky ty dotace a pronajem pole. Sbirala rok uctenky za naftu, benzin, naradi, ohradnikovy lanka atd co se spotrebuje a pak to bylo k nicemu kdyz se udelal ten pausal. ALe je fakt ze tomu nerozumim, ale delat caviky kvuli peti litrum me prijde jako hloupost. Bud to lidi risknou ze vedi ze mate cistej chov a nejste cune :) nebo chcete bejt kryta papirama ale cune muzete bejt i tak:) nevim no nevim :).

123koza123

28.3.2017 13:39
123koza123

XXX.XXX.145.73

Samozřejmě, že se mi to vyplatí.

Jinak vodu máme obecní vodovod. Tu byrokracii bych přežila, ale nevím co bude finančák říkat na to, že budu z této činnosti po zbytek života ve ztrátě protože to není ve skutečnosti podnikání ale koníček, který platím z výplaty.

Prodám za rok 1 litr mléka za 30, -kč a jedno plato vajec za 100, -kč a jednu husu za 500, - Takže příjmy za rok = 630, -Kč.
Peníze si nechám poslat na účet, nehodlám řešit eet.

Náklady za rok: seno, sláma, veterinář, ty rozbory, ječmen, oves, vitamíny, granule, kukuřice, pšenice, vidle, lopata, kolečko, benzín do sekačky ( sekání výběhů a tráva pro slepice - chodím denně se sekačkou na trávu), pletivo na oplocení výběhu, dřevo na přístřešek pro kozy, lepenka na střechu, taky nějaké drbátko z koštěte, sloupky do výběhu, půjčení vrtáku na sloupky, taky koupím husám nějaký lepší bazenek, když už se mi to vrátí na daních, které odvádím ze zaměstnání.

Kozy se budou mít stejně dobře jako nyní, akorát to už nebudu muset platit jen z výplaty ale konečně mi přispěje stát a vrátí mi ty daně, co každý měsíc posílám.

123koza123

28.3.2017 13:46
123koza123

XXX.XXX.145.73

Já nechci být zemědělský podnikatel, jen chci oficiálně prodávat přebytky mléka.

Nevíte někdo přesný zákon a paragraf, podle kterého musím být zemědělský podnikatel?

123koza123

28.3.2017 13:51
123koza123

XXX.XXX.145.73

Nechci se bát, že mě někdo udá, když prodám litr mléka.

Tak jsem začala s tím, že si vše vyřídím oficiálně, tak jak to má být. Mléko máme skvělé, není poznat, že je kozí a máme ho dost i pro sousedy. Ale tohle mě naštvalo.

Přece, když budu prodávat přebytky ze zahrádky, taky nemusím mít ŽL. A do 30 tisíc dle §10 zákona o dani z příjmu ani nemusím toto danit.
Tak proč musím najednou mít podnikání, obvzláště, když to není za účelem dosažení zisku, ale je to můj koníček.
Pokud bude KVS trvat na tom, že musím mít ŽL, tak chci vědět dle jakého paragrafu a pošlu na finační úřad žádost o závazné posouzení celé situace, aby se pak nedivili, že jsem ve ztrátě.

28.3.2017 13:57

Nejlepsi bude kdyz si date rande s danovym poradcem prez tyhlety veci. Seda ekonomika funguje, tak neprodavejte nikomu koho neznate a komu prodate tak sdelte at se o tom nikde nesiri. Prece nechcete byt takhle pripo... kvuli par litrum mlika, to uz je trosku paranoia ve ktery bych treba ja nerad zil. A aby se clovek mordoval pro uredniho simla? Tudle. Nechci vam brat iluze s tim vracenim za vase naklady ale jestli to mate zjisteny.
A k tomu zisku, stat chce aby sousedi chodili do retezcu ne aby se chodilo nekde k sousedum.
Nedavejte ceduli k silnici ze PRODEJ MLIKA ZE DVORA, prodavejte dobrym znamym a budte v klidu :).

123koza123

28.3.2017 14:11
123koza123

XXX.XXX.145.73

Stát by mi musel vrátit přeplatek na dani, který platím za zaměstnání. A že jen na dani dám měsíčně 10 tisíc.
Takže by tratil stát, nikoli já.

Ale přijde mi hloupé, chtít po někom, kdo chce prodávat přebytky mléka, aby se registroval jako podnikatel. A nechci se bát, že někdo onemocní boreliozou z mléka a pak se přijde na to, že nemám povolení. Sice kozy klíšťata nemají kde chytit a loni žádné neměli, ale i já se toho bojím.

28.3.2017 14:13

Pasterujte :) Ne, ja uz k tomu nemam nic moc co rozumnyho povedet.

Accuracy

28.3.2017 14:18
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Nešlo by to obejít prodejem krmného mléka?

28.3.2017 14:21

Zkuste se na obci pozajímat o to, za jakých podmínek lze provádět "prodej ze dvora".
Až v případě, že to nepůjde takhle, bych šla cestou opravdové oficiality.

Upřímně - to, co tu psali ostatní, je prostě zahrnuto pod zoficiálněním prodejů mléčných výrobků. A těch nákladů, které s tím budete mít... nemůže se to vyplatit. Resp. pokud máte již od začátku zřízeno vše, co je legislativně správně, tak prima, ale pochybuji, že člověk, který se o to nikdy nezajímal, by vymyslel, že má septik na tekuté mrvy, nádobu na kafilerijní zbytky, desinfikovanou místnost pro manipulaci s mlékem a podobně.

28.3.2017 14:21

Krmné mléko se musí barvit, aby se nedalo použít k lidskému konzumu.

28.3.2017 14:36

Tak to je vomr d jak ma bejt... fu ckt ze jo...

28.3.2017 14:36
aluskas

XXX.XXX.122.94

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zkuste se na obci pozajímat o to, za jakých podmínek lze provádět "prodej ze dvora".
Až v případě, že to nepůjde takhle, bych šla cestou opravdové oficiality.

Upřímně - to, co tu psali ostatní, je prostě zahrnuto pod zoficiálněním prodejů mléčných výrobků. A těch nákladů, které s tím budete mít... nemůže se to vyplatit. Resp. pokud máte již od začátku zřízeno vše, co je legislativně správně, tak prima, ale pochybuji, že člověk, který se o to nikdy nezajímal, by vymyslel, že má septik na tekuté mrvy, nádobu na kafilerijní zbytky, desinfikovanou místnost pro manipulaci s mlékem a podobně.

Prodej mléka ze dvora lze provádět pouze za podmínek uvedených výše. Prodej vajíček, kuřecí masa či králičího masa nepotřebuje povolení veterinární správy, prodej mléka ano.
Pokud Vaše činnost bude pravidelná a bude splňovat definici podnikání (máte ŽL na účetnictví tak jistě víte jak definice zní) tak budete prodejem mléka provádět zemědělskou prvovýrobu.
Nevím jak veterinární správa u vás, ale u nás musí být mléčnice - tedy oddělené místnost kde je mléko přefiltrováno a odkud je prodáváno. Musí tam být studená a teplá voda. Stejně tak v dojírně mám dřez, teplou studenou vodu. Ale to nechtějí všude, někde je možné i dojit ručně a na ruce jim stačí papírová utěrka.
Z mléka lze dostat mnohem víc věcí než jen boreliozu smajlík Jinak se v této oblasti velice rozmohlo udávání, takže prodávat bez povolení bych si neriskla. Máte-li 5l denně, zpracujete to bez problémů pro sebe. Naučte se dělat sýry, tvaroh, jogurty a pro rodinu vám 5l nebude stačit.
Živnostenský list pro zemědělství se jmenuje Osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele a vydá vám ho živnostenský úřad na počkání.
Povolení od veteriny bude trvat déle. Zajděte si na tu veterinární správu a zjistěte si konkrétní požadavky pro váš kraj. Nechci Vám brát iluze, ale myslím, že zjistíte, že ta "trocha" byrokracie (jak píšete) Vám za to nestojí. Já mám 50 koz, prodej mléka ze dvora a faremní mlékárnu a každé ráno vstávám s tím, že se sama sebe ptám, jestli mi to stojí zato...

123koza123

28.3.2017 14:42
123koza123

XXX.XXX.145.73

Právě že ta definice podnikání je...soustavná činnost za účelem dosažení zisku... a to já nejsem. Já mám kozu jako koníčka a mazlíka a mám radost, když mléko chutná i ostatním a nevěří, že je kozí. A tuto svojí radost jsem jen chtěla zlegalizovat.

Trvám na tom, že znaky podnikání toto nesplňuje a nikdo po mě nemůže chtít, abych byla z této činnosti ponikatelem.

28.3.2017 14:45

V pohodě. My se s Vámi nehádáme, jen předkládáme svoje zkušenosti.

Informace máte, tak se zařiďte, jak chcete. Nás tu přesvědčovat o tom, že (ne)jste podnikatel, vážně nemusíte.

Aluskas: rozumím Vám. Dostala jsem se do jedné malé výrobny sýrů a zírala jsem...kdekterá školní jídelna by musela závidět, kolik nerezových serepetiček se v té vykachličkované temperované místnosti nacházelo...

123koza123

28.3.2017 14:51
123koza123

XXX.XXX.145.73

Já vím a děkuji za odpovědi.

Taky vím, že to není jen tak být zemědělský podnikatel a proto o to nestojím. No zkusím tentokrát dotaz na KVS.

28.3.2017 16:13
ovcezkopce

XXX.XXX.211.63

123koza123 napsal(a):
Právě že ta definice podnikání je...soustavná činnost za účelem dosažení zisku... a to já nejsem. Já mám kozu jako koníčka a mazlíka a mám radost, když mléko chutná i ostatním a nevěří, že je kozí. A tuto svojí radost jsem jen chtěla zlegalizovat.

Trvám na tom, že znaky podnikání toto nesplňuje a nikdo po mě nemůže chtít, abych byla z této činnosti ponikatelem.

No ale v tomto případě - pokud nechcete být podnikatelem - si přece nemůžete uplatňovat žádné náklady, které do svého koníčku vrazíte! Jinými slovy: vy byste jakože příjem nula nula nic - je to přece jen koníček, ale náklady to zase jó - ty jsou pane podnikatelské, jen aby byla ztrátička a vrátili vám daň, co? No vy jste nátura, to vám povím

123koza123

28.3.2017 16:26
123koza123

XXX.XXX.145.73

Ale to jste to nepochopila.

Já se nechci stát podnikatelem. je to koníček.
Ale chci oficiálně prodávat mléko a podmínkou je, že se musím stát podnikatelem se všemi těmi šílenými podmínkami pro zemědělce.

Když chci sousedovi prodat za 30kč litr mléka, musím se stát podnikatelem i přesto, že se jedná o koníček navíc vždy ztrátový.

123koza123

28.3.2017 16:28
123koza123

XXX.XXX.145.73

Všichni mi tady potvrdili to, že abych mohla prodávat přebytky mléka ze dvora, musím se stát podnikatelem.

Já jsem přesvědčena, že to nikdy nemůžu mít jako podnikání, když to nejeví znaky podnikání, ale bez toho živnostnáku nedostanu povolení pro prodej mléka ze dvora.

28.3.2017 16:40

ovcezkopce napsal(a):
No ale v tomto případě - pokud nechcete být podnikatelem - si přece nemůžete uplatňovat žádné náklady, které do svého koníčku vrazíte! Jinými slovy: vy byste jakože příjem nula nula nic - je to přece jen koníček, ale náklady to zase jó - ty jsou pane podnikatelské, jen aby byla ztrátička a vrátili vám daň, co? No vy jste nátura, to vám povím

Proč ne?

pokud jí stát nutí být zemědělským podnikatelem, aby mohla legálně prodávat mléko ze dvora, tak pěkně se vším všudy. takže všechno, co dnes vynaložila "na koníčka" půjde pěkně do nákladů a protože je všem jasné, že příjem z jedné kozy nebude žádná hitparáda, tato její činnost bude ztrátová - jako je ztrátová už dneska. ale když ten stát teda chce, aby byla zemědělským podnikatelem, tak holt bude muset oželet nějaké daně z příjmů. to je podle mě dost fér.

28.3.2017 16:49

123koza123 napsal(a):
Stát by mi musel vrátit přeplatek na dani, který platím za zaměstnání. A že jen na dani dám měsíčně 10 tisíc.

Ale přijde mi hloupé, chtít po někom, kdo chce prodávat přebytky mléka, aby se registroval jako podnikatel. A nechci se bát, že někdo onemocní boreliozou z mléka a pak se přijde na to, že nemám povolení. Sice kozy klíšťata nemají kde chytit a loni žádné neměli, ale i já se toho bojím.

Příjmy z podnikání a ze zaměstnání se pro krytí ztráty nesčítají. Počítáte špatně, když si myslíte, že Vám stát vrátí daň, kterou Vám strhli v zaměstnání.

28.3.2017 17:55

Příjmy z podnikání a ze zaměstnání se pro krytí ztráty nesčítají. Počítáte špatně, když si myslíte, že Vám stát vrátí daň, kterou Vám strhli v zaměstnání.

Podávám daňové přiznání, kde vykazuju své CELKOVÉ příjmy za předchozí rok. Něco ze závislé činnosti, něco z podnikání osvč. Najednou mám obrovské náklady. Těmi požeru příjem z osvč, vznikne ztráta - nebo ani nemusí vzniknout, bude to šul nul - a ta nula znamená, že není daňový základ pro daň z příjmů osvč. takže se vezme sleva na poplatníka a všechny tyhle slevy (na děti, na spoření...) a aby je bylo kde použít, použijí se na daň z příjmů ze závislé činnosti. vznikne přeplatek a ten stát musí vrátit.

28.3.2017 20:51
david699

XXX.XXX.207.6

Dobrý den, mrkněte se na Veterinární zákon 166/1999 par.27a) 1e - prodej malých množství. Domnívám se, že Vás stát nenutí, abyste měla ŽL nebo registraci zemědělce - pokud tedy chcete jednat legálně ve vztahu k SVS. Detaily doporučuji probrat s okresním veterinářem. Samozřejmě optimalizaci daní tím nevyřešíte, na to jste ale na špatném webu.

Tomáš Nevěřící

28.3.2017 21:25
Tomáš Nevěřící

XXX.XXX.224.243

Autorka původního dotazu píše, že je účetní s ŽL a potřebuje informace ohledně daňové optimalizace.
Ať se na mně nikdo nezlobí, ale tady něco nehraje...

28.3.2017 22:02
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tomáš Nevěřící napsal(a):
Autorka původního dotazu píše, že je účetní s ŽL a potřebuje informace ohledně daňové optimalizace.
Ať se na mně nikdo nezlobí, ale tady něco nehraje...

Pane, když jsem začínala se zemědělskou činností, tak jsem sehnala účetní až na třetí pokus a to ještě na doporučení známého. Jak jsem řekla zemědělská činnost, tak mě pslali o dům dál. Asi je to trochu složitější účtování nebo který zakopaný pes.

29.3.2017 07:32

Tentokrat s Tomaskem tak nejak souhlasim...chvilkama me to prijde jako nejaka provokace. Dost casto se stava ze na ruznych diskuznich forech jsou treba zastupci firem ktery si honej svoji znacku, urednici, apod.

123koza123

29.3.2017 07:47
123koza123

XXX.XXX.145.73

Ne, super, konečně mi někdo napsat paragraf. Jdu ho prostudovat. Opravdu nechci být v této činnosti podnikatelem a na veterině mi stále neodpověděli.

123koza123

29.3.2017 07:49
123koza123

XXX.XXX.145.73

Žádné optimalizace daní nepotřebuji. Svoje činnosti si umím spočítat. Toto v žádném případě nechci dávat do daní, chci legálně prodat mini přebytek mléka a nebát se, že mě zavřou až někdo onemocní.

123koza123

29.3.2017 07:52
123koza123

XXX.XXX.145.73

A ještě k té účetní. Pokud někdo máte účetní na zemědělskou činnost, jak uplatňujete náklady? Paušálem 80% nebo daňovou evidencí? Protože pokud paušálem, tak tu účetní ani moc nepotřebujete. Na tom není nic složitého. Akorát udělat papíry.

29.3.2017 08:43
lesakm

XXX.XXX.104.26

123koza123 napsal(a):
Ano, všichni ho chtějí a mám denně 5 litrů. Tak když prodám i jen 1 litr denně a chci to mít oficiálně, tak mi nic jiného nezbývá.
Takže, když bude muset na to ten ŽL mít, tak si tam nasypu i výdaje a to budu mít hned krásnou ztrátu.

Těch 30 korun mi budou muset zákazníci posílat na účet, aych nemusela řešit EET.

Když to shrnu, tak se mi to možná i vyplatísmajlík

Jsem zaměstnanec na hlavní pracovní poměr ( z toho to všechno živím - máme zvířat víc)
Mám ŽL na účetnictví (zatím se snažím, aby výdaje = příjmy, ale vždy jsem trochu v zisku )
A když si pořídím i ŽL na zemědělství - tak super, to budu mít konečně taky vše, co teď platím ze svého ve výdajích ( kukuřice, pšenice, seno, sláma, vitamíny, sůl, kýble, vidle, lopata, kolečko, voda, veterinář,...) a to klidně pak dám na doklad i vajíčka co prodám.

Ale nevím, jak je to s osobní spotřebou. Zda nemusím výdaje nějak krátit jako je to u DPH, když část mléka vypiju já. Nějaká vajíčka také sním já. Nějaké to kuře a husu taky sním já.
Nikdy jsem neúčtovala zemědělce, tak mi to teď vrtá hlavou, jak je to s tím co sním.
Vlastně vše co teď dělám a platím jako koníčka, budu mít krásnou ztrátu, kterou si můžu snižovat případné zisky z účetnictví.

Asi pošlu dotaz i na nějaký portál daňových poradců.

Vlastní spotřeba vám jde do daňového přiznání jako prodej za průměrnou cenu na trhu, i když ty peníze nikdy neuvidíte, děláme to tak už léta, každé námi snědené jehně je v našem přiznání zároveň i náš příjem protože zvířata vlastně nejsou "naše" ale "firemní" takže si je musíme od firmy "koupit" takže až budeme muset rozjet EET budeme si asi muset na nedělní oběd tisknout babišovku...ML.

123koza123

29.3.2017 09:17
123koza123

XXX.XXX.145.73

Děkuji, ano, tohle přesně mě taky napadlo, když jsem přemýšlela nad účetnictvím zemědělců.
Ale jak Vám můžou dokázat kolik třeba sníte vajíček nebo vypijete mléka? To jehně je vcelku zjistitelné.

Jinak k tomu ŽL, patrně není potřeba, takže pokračuji dál. Už mám i sanitační a provozní řád.
Teď ty testy a pak pozvat veterinární správu. Asi si budu muset pořídit na mléko zvlášť ledničku, předpokládám, že ho nemůžu mít v naší.

29.3.2017 09:50
aluskas

XXX.XXX.122.94

Všechny testy musíte mít hotové a výsledky přiložené k žádosti o povolení prodeje mléka ze dvora (CPM myslím musel být 2x nebo 3x - musela bych s epodívat, a výsledky se nesměli příliš lišit), musel být hotový i Stafyl. aureus, krevní zkoušky a tuberkulinace. Tím jste měla začít, provozní a sanitační řád je na tom to nejmenší.
Jinak nechápu, proč na tu veterinární správu nezajdete osobně, mailem vám dají stejně pouze základní informace. Budou chtít Vaši osobní návštěvu a zcela jistě vidět i vaše hospodářství a to kde a jak budete dojit, kde mléko filtrovat, odkud prodávat.
Mléko ve Vaší ledničce vám určitě nepovolí.

123koza123

29.3.2017 10:27
123koza123

XXX.XXX.145.73

Až budu mít v ruce všechny testy, připravenou ledničku a prostory, tak pak až půjdu na veterinu a můžou se přijít podívat.

29.3.2017 10:36

Podávám daňové přiznání, kde vykazuju své CELKOVÉ příjmy za předchozí rok. Něco ze závislé činnosti, něco z podnikání osvč. Najednou mám obrovské náklady. Těmi požeru příjem z osvč, vznikne ztráta - nebo ani nemusí vzniknout, bude to šul nul - a ta nula znamená, že není daňový základ pro daň z příjmů osvč. takže se vezme sleva na poplatníka a všechny tyhle slevy (na děti, na spoření...) a aby je bylo kde použít, použijí se na daň z příjmů ze závislé činnosti. vznikne přeplatek a ten stát musí vrátit.

Slevy a bonusy můžete použít na daň z příjmů ze zaměstnání, ale ne ztrátu z OSVČ jako snížení základu daně ze zaměstnání.

29.3.2017 10:39

lesakm napsal(a):
Vlastní spotřeba vám jde do daňového přiznání jako prodej za průměrnou cenu na trhu, i když ty peníze nikdy neuvidíte, děláme to tak už léta, každé námi snědené jehně je v našem přiznání zároveň i náš příjem protože zvířata vlastně nejsou "naše" ale "firemní" takže si je musíme od firmy "koupit" takže až budeme muset rozjet EET budeme si asi muset na nedělní oběd tisknout babišovku...ML.

Buď to je tak, jak píšete (např. u právnických osob vždycky), nebo krátíte příjmy i výdaje v poměru, v jakém je Vaše spotřeba k prodeji. Třeba máte 100 vajec, sníte 50. Koupíte zrní za 200, ale uplatnit jako výdej si můžete jen 100.

29.3.2017 11:12
aluskas

XXX.XXX.122.94

123koza123 napsal(a):
Až budu mít v ruce všechny testy, připravenou ledničku a prostory, tak pak až půjdu na veterinu a můžou se přijít podívat.

Tak to je právě děsná blbost. Už se Vám několikrát psala, že požadavky veteriny se v různých krajích liší. Takže třeba po Vás spoustu věcí co chtěli po mě chtít nebudou nebo naopak po Vás budou chtít mnohem víc nebo něco úplně jiného. Na veterinu je třeba zajít úplně nejdřív a zjistit co po Vás vlastně budou chtít.

29.3.2017 12:55
david699

XXX.XXX.37.102

123koza123 napsal(a):

Radil bych nic nepřipravovat a nejprve zjistit požadavky SVS.

29.3.2017 16:24

Aluskas: Dala jste spoustu užitečných konkrétních rad. Mám pocit, že zadavatelka je z těch, kteří mají přesně vymyšleno, jak co udělají a po zadání dotazu tady jen čekají, že je poplácáme po ramenou a "udělíme povolení". A nechce slyšet, jaká je realita.

Já bych se tím už nevyčerpávala...

29.3.2017 16:31
lilo

XXX.XXX.201.210

Accuracy napsal(a):
Nešlo by to obejít prodejem krmného mléka?

Neslo.. neni vyrobcem krmiv...

29.3.2017 16:53

123koza123 napsal(a):

Jestli platíte měsíčně daň 10.000 Kč, máte i na daňového poradce a nevím, co tu vlastně chcete zjistit. Protože těch 10.000 Kč je jen 15 % z Vašich měsíčních příjmů. A kolikpak je tedy Váš měsíční příjem - tedy 100 %? Asi jste si spletla diskusní místo .

123koza123

30.3.2017 10:27
123koza123

XXX.XXX.145.73

Tak nakonec to nebude tak složité, dle informací, co mi poslali z KVS. Uričtě dám vědět až tím celým projdu.

30.3.2017 10:30

Jestli to bude nekoho jeste zajimat :).

123koza123

30.3.2017 10:32
123koza123

XXX.XXX.145.73

ŽL - není třeba. Takže sláva.
Hygiena a všechny ty podmínky - asi opravdu tam bude nějaká benevolence oproti větším chovům. Ale testy mléka a krve jsou stejné.

Daně si umím udělat sama. Jen mě zajímalo, jak řeší zemědělci svojí spotřebu. A je to tak, jak jsem si myslela.

Accuracy

30.3.2017 14:05
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Jestli to bude nekoho jeste zajimat :).

Bude. Třeba mě. :).

10.4.2017 10:08
ver

XXX.XXX.10.21

Jsem podobne situaci jako zadavatelka. Mohu se zeptat Vam tedy kvs vydala povoleni pro prodej ze dvora i bez vyřízení evidence zem. podnikatele?
Diky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík