Vypocet krmnej davky podla knihy Chov dojnych koz

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

dana033

5.4.2017 20:42
dana033

XXX.XXX.180.50

Dobry den. Riesim krmnu davku pre kozy. Su to prvnicky, momentalne v 4. mesiaci gravidity. Knihy aj net mam prestudovane, ale kazdy inak krmi. V knihe Chov dojnych koz je krmenie viac rozpisane, snazila som sa podla toho vypocitat krmnu davku pri zachovani 16% stravitelnych bielkovin pre kozy v laktacii, ale bohuzial sa z toho nemozem vymotat. Nechcem krmit zmeskami a uz vobec nie s GMO...
Ked uz sa mi podarilo vypocitat BK, tak pomer Ca :P bol uplne mimo. Vela ludi tu k senu pridava len otruby, ale tie maju strasne vela fosforu. Nechyba potom kozam vapnik? Ak by sa aj pridalo krmne vapno, treba ho docela dost aby sa vyrovnal pomer cca 2:1. A zas k niektorym zlozkam mam problem sa dopracovat. Napr pomery BK, Ca, P k sladovemu kvetu, repnym rezkom, vojteskovym granuliam...
Cim viac citam, tym mam z toho vacsi problem. Riesili ste niekto krmnu davku presnym vypoctom a viete poradit? Dakujem.

5.4.2017 20:57
moonika

XXX.XXX.201.80

Pšen. klíčky a otruby majú veľa fosforu, ale viete to vyvážiť vápnikom z lucerky alebo rezkov http://www.centrumkrmiv.cz/domain/centrumkrmiv/files/zmenseny-nahled.bmp. Lucerka má aj dosť bielkovín. A keby aj ten pomer Ca P bol 3:1 tak sa nič nedeje. Bielkoviny môžete doplniť okrem sl. kvetu kde je dosť fosforu aj hrachom, ten nebýva GMO. Ja momentálne dávam ovos, jačmeň, otruby alebo klíčky, rezky a sl. kvet a lucerku zvyčajne mám seno.

6.4.2017 01:08
Peetra

XXX.XXX.208.131

Ako sa prejavuje nadbytok fosforu? Vdaka ;).

dana033

6.4.2017 10:36
dana033

XXX.XXX.254.152

Moonika dakujem. Tabulka mi pomohla na pomer Ca:P. Vymenila som cast otrub za vojtesku. Predtym dom mala viac fosforu ako vapnika.
Peetra nadbytok P znizuje vstrebavanie Ca.

6.4.2017 10:48
moonika

XXX.XXX.241.83

Nie je začo len SA chcem poopraviť, radšej zachovávať cca 2:1 Ca:P. (Ja som síce núdzovo kŕmila jednu kozu mesiac pred pôrodom prevažne lucerkovým senom, vyvažovala som to klíčkami/otrubami, slnečnicou, pridávala Mg a pod. ale aj tak ten pomer bol snáď aj 4:1 a koza to zvládla, ale dlhodobo by som to určite neskúšala. Teraz už našťastie žerie aj iné seno).

Přidejte reakci

Přidat smajlík