Prochladlé narozené kůzlátko

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2017 14:25
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý den, dnes brzy ráno mě čekalo v chlívku překvapení. Koza, bez velkého břicha, bez rostoucího vemena, jen dva dny v týdnu jsem jí viděla jak polehává a mručí. Protože být zpomalená, všudy poslední ale žravá jí je vlastní. Takže žádná indicie, že bude rodit. Kozel je ve stádě, takže bez termínu.Ráno porodila dvojčata ale našla jsem je prochladlá, každé jinde. To co se rodilo jako druhé mělo víc štěstí, protože u něj koza zůstala a trochu ho olízala. Dala jsem jim oběma mlezivo, selen s E. Naplnila jsem petky teplou vodou, pořádně to prochladlé vytřela do sucha froťákem, dala na střídačku kůzle, petka...Ale nakonec jsem nevydržela s nervem a mám to horší zabalené s teplou petkou v kuchyni, každou hodinu mu dávám mlezivo. Moje otázka zní : můžu mu dát ještě jednu dávku Hydrovitu /Se+ E /? Vím, že se selenem se musí opatrně, abych si kůzlátko samou péčí neotrávila, tak váhám. Stále je takové hadrové ale mrská se když jí vyruším, meká... Budu šťastná za každou radu. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2017 14:30

eržika napsal(a):
Dobrý den, dnes brzy ráno mě čekalo v chlívku překvapení. Koza, bez velkého břicha, bez rostoucího vemena, jen dva dny v týdnu jsem jí viděla jak polehává a mručí. Protože být zpomalená, všudy poslední ale žravá jí je vlastní. Takže žádná indicie, že bude rodit. Kozel je ve stádě, takže bez termínu.Ráno porodila dvojčata ale našla jsem je prochladlá, každé jinde. To co se rodilo jako druhé mělo víc štěstí, protože u něj koza zůstala a trochu ho olízala. Dala jsem jim oběma mlezivo, selen s E. Naplnila jsem petky teplou vodou, pořádně to prochladlé vytřela do sucha froťákem, dala na střídačku kůzle, petka...Ale nakonec jsem nevydržela s nervem a mám to horší zabalené s teplou petkou v kuchyni, každou hodinu mu dávám mlezivo. Moje otázka zní : můžu mu dát ještě jednu dávku Hydrovitu /Se+ E /? Vím, že se selenem se musí opatrně, abych si kůzlátko samou péčí neotrávila, tak váhám. Stále je takové hadrové ale mrská se když jí vyruším, meká... Budu šťastná za každou radu. Děkuji.

Ne, dalšími vitamíny ho na nohy nepostavíte.

Potřebuje pořádně zahřát a nakrmit, hotovo.

12.4.2017 14:39
petrako

XXX.XXX.3.5

Udělala jste určitě maximum, co lze. Nepíšete, kolik jste toho dala, nedostatek selenu, myslím, není ten hlavní problém. Už bych to asi nechala na matce přírodě. Taky jsem takhle zachraňovala dvě kůzlata a jedno přežilo, myslím díky dlouhému chování v náručí v ručníku a masírování. Koza tenkrát taky rodila nečekaně, byla dohromady s kozlem a ten jí podle mě po porodu otravoval, že neměla klid kozlata osušit. Kůzle se brzo vzpamatovalo a pak už normálně běhalo s mamkou. Přeju hodně štěstí.

12.4.2017 14:39
enducha

XXX.XXX.113.13

Já jsem asi dvakrát zkusila jehně strčit do kýble s teplou vodou, aby se pořádně prohřálo a pak ho řádně vytřít do sucha (poradil mi to tenkrát vet) a hned mu dát pít. A pokaždé se to vyplatilo. Ale třeba bude mít někdo lepší zkušenost...Petky s teplou vodou se mi až tak moc neosvědčili..je to pomalé.

12.4.2017 15:12

enducha napsal(a):
Já jsem asi dvakrát zkusila jehně strčit do kýble s teplou vodou, aby se pořádně prohřálo a pak ho řádně vytřít do sucha (poradil mi to tenkrát vet) a hned mu dát pít. A pokaždé se to vyplatilo. Ale třeba bude mít někdo lepší zkušenost...Petky s teplou vodou se mi až tak moc neosvědčili..je to pomalé.

Mně se osvědčil nejvíc fén.

12.4.2017 15:24
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ty nahřáté petky jsou jen na udržení teploty, když takové nedochůdče uložíte po nakrmení do klidu. Před tím můsíte důkladně nastartovat krevní oběh - masáží, tj. třením, ať už nějakým hadrem, nebo obyč. senem- slámou.

12.4.2017 20:00
RETRO

XXX.XXX.201.210

Do teple vody ano... ale v nejake igelitce... a fen je fakt lepsi... a hlavne masirovat... a dat mlezivo to je provozni energie.. podat strikackou 20 az 50 ml o teplote 39 st... pokud neni saci reflex tak sondickou... pripadne opatrne at ho nezalejete.. a pocitejte se zapalem plic... takze jestli se vam ho podari rozchodit tak je potreba mit veta po ruce...

12.4.2017 21:23

Já do takových kusů rovnou naleju sondou třeba 200ml mleziva, osušim je starym ručníkem pranym bez prášku a aviváže, pokud jsou fakt promrzlý dost, tak je v igelitce ponořim do lavoru s teplou vodou, prohřeju je, rozmasíruju a hodim je s matkou na max 1 - 2 dny do choulu a pak to je na nich. Všechno takhle zachraňované letos žije.
Krmit stříkačkou mlezivo do huby se bojim. Rádi to vdechujou a pak jsou z toho jen problémy se zápalem plic.

13.4.2017 00:24
eržika

XXX.XXX.86.96

Všem vám moc děkuji za rady. Tisknu si je a zakládám do šanonu. Vlastně si tvořím takovou svou knihu rad. Kozička to k mé velké lítosti nezvládla. Vždycky si dávám vinu, vyčítám si co jsem mohla udělat lépe...Ještě se chci zeptat, opravdu podáváte 200 ml mleziva ? Přijde mi to do toho jednodenního žaludečku strašně moc.

13.4.2017 07:21
enducha

XXX.XXX.113.13

RETRO napsal(a):
Do teple vody ano... ale v nejake igelitce... a fen je fakt lepsi... a hlavne masirovat... a dat mlezivo to je provozni energie.. podat strikackou 20 az 50 ml o teplote 39 st... pokud neni saci reflex tak sondickou... pripadne opatrne at ho nezalejete.. a pocitejte se zapalem plic... takze jestli se vam ho podari rozchodit tak je potreba mit veta po ruce...

Jo, na igelitku jsem zapomněla..:).

13.4.2017 07:46
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já do takových kusů rovnou naleju sondou třeba 200ml mleziva, osušim je starym ručníkem pranym bez prášku a aviváže, pokud jsou fakt promrzlý dost, tak je v igelitce ponořim do lavoru s teplou vodou, prohřeju je, rozmasíruju a hodim je s matkou na max 1 - 2 dny do choulu a pak to je na nich. Všechno takhle zachraňované letos žije.
Krmit stříkačkou mlezivo do huby se bojim. Rádi to vdechujou a pak jsou z toho jen problémy se zápalem plic.

Já se zas bojím té sondy. Abych ji nenacpala kam nepatří. Jehně dám na klín, ukazovák levé ruky mu strčím do huby a stříkačku s mlezivem v pravé ruce dám do koutku a opatrně pouštím po kapkách po prstu. Po ochutnání pár kapek většinou sací reflex naskočí, pokud tam nebyl.

13.4.2017 09:47

přezdívka napsal(a):
Já se zas bojím té sondy. Abych ji nenacpala kam nepatří. Jehně dám na klín, ukazovák levé ruky mu strčím do huby a stříkačku s mlezivem v pravé ruce dám do koutku a opatrně pouštím po kapkách po prstu. Po ochutnání pár kapek většinou sací reflex naskočí, pokud tam nebyl.

Umět zasondovat ovci/kozu je hodně užitečná věc. nechte si to kdyžtak ukázat, ale je to vlastně jednoduché - vzadu v krku máte dvě roury, hrtan je vepředu a hltan je vzadu. takže když jedete sondou po patře a necháte jí vést tvarem dutiny nosohltanu, sama vám sklouzne do jícnu. zvíře taky obvykle polkne. plus když si nejste jistá, nejlepší je prostě chvilku počkat - pokud zvíře sondou dýchá - to je slyšet - nebo se kucká, když do sondy kápnete kapku čisté vody, jste blbě.

13.4.2017 10:12

eržika napsal(a):
Všem vám moc děkuji za rady. Tisknu si je a zakládám do šanonu. Vlastně si tvořím takovou svou knihu rad. Kozička to k mé velké lítosti nezvládla. Vždycky si dávám vinu, vyčítám si co jsem mohla udělat lépe...Ještě se chci zeptat, opravdu podáváte 200 ml mleziva ? Přijde mi to do toho jednodenního žaludečku strašně moc.

Vím že 200ml je dost, ale když vezmu v potaz, že mlezivo se netráví v žaludku, ale až ve střevě a prvním napitím se nedá zvíře přepít a navíc ho potřebuju zahřát a takhle ho zahřeje i zevnitř tak ano, dělám to tak. Telata narozená bez sacího reflexu sonduju 4l mleziva a je víceméně jedno jak velké se narodí. Teda neberu teď extrémy, když se narodí tele co nemá ani 20kg tak do něj tolik neleju. Takovýmu bych dal třeba jen 2l. Dalo by se říct, že pokud má zvíře během prvních 24hod života vypít 10% tělesné hmotnosti, tak ano, naleju to do něj v první dávce všechno co by mělo vypít za celý den. Výsledky krve co se týče množství imunoglobulinů (Ig) pak mluví za vše. Do zvířete do kterého to takhle naleju najednou hned na začátku, maj vyšší hodnoty Ig v krvi než ty kterým se to dává postupně. Někdo se mnou v tomhle postupu nemusí souhlasit, ale praxe mě naučila, že takhle to zkrátka funguje. Dostanou velkou první dávku, průchodnost tenkého střeva pro Ig je v tu dobu nejvyšší, nejvíc Ig se dostane do krevního oběhu a není tolik práce s krmením, člověk k tomu nemusí v noci několikrát vstávat, aby tomu zas trochu dal, zvíře to vše hezky stráví, dostane to do něj hromadu energie a pak se hezky nastartuje i sací reflex. Přestože se mi víc líbí když se o zvířata starám tak, jak je to co nejvíc blízké tomu jak to chodí v přírodě, tak co se týče toho prvního pití tak zkrátka tohle funguje líp a pokud mi pak zvíře po třeba 12hod stále nechce pít, tak ho nijak nenutím, vím že celodenní dávku dostalo a počkám do druhého dne a to už to mívá vše strávené a buď hezky pije z flašky (tele) a nebo ho najdu v choulu napité pokud je pod kozou nebo ovcí.

13.4.2017 10:15

O sondování zvířat je kdyžtak několik hezkých videí na youtube.

Afrika

14.4.2017 11:57
Afrika

XXX.XXX.69.164

Prosím jak má být asi dlouhá hadička pro zasondování kůzlete? Děkui za radu.

16.4.2017 15:47
Trudi

XXX.XXX.23.183

Položíte ho na bok a zaměříte od huby zhruba k žaludku z venku a pak si tam dejte gumičku, ať víte, jak hluboko zasunout.

16.4.2017 19:23

Selský rozum a odhad stačí. Pokud to moc hluboko nepujde tak je možné že jste špatně tzn v plicích. Jinak, stačí to zasunout za záklopku v krku. Poradím dát hadičku na kořen jazyku a pak pomalu zasouvat. Mládě začne reflexivně polykat a o to spíš se trefíte do správné díry. Ono to je docela umění trefit ty plíce.

16.4.2017 20:01
alena164

XXX.XXX.65.207

Dovolím si přidat taky svoje osobní zkušenosti.
Základem je prochlazené kůzle prohřát. Mám dobrou zkušenost kbelíkem s teplou vodou, kterou zkusím rukou, aby nepálila. A šupnu kůzle do kbelíku, kde ho masíruju a průběžně zkouším sací reflex. Jak začne reagovat na prst a saje, tak můžu začít s přikrmováním. Vodu podle citu vyměním nebo mládě vyndám a pořádně vysuším ručníkem i fenem.
V žádném případě nekrmím dříve než naskočí sací reflex, to si zadělám na problémy, které způsobí zápal plic, mládě tzv. zajeju a je konec.
Na posílení srdeční činnosti je vhodný Hepagen, který se dává injekčně.
Tohle řeším ale v krajním případě nebo ve spolupráci s veterinářem.
Přeji aby jste situaci zvládla, učíme se všichni...

16.4.2017 20:32

Tímhle stylem se ze zvířete smývá ale jeho pach a hůř ho matka přijímá, všude se od přímé koupele odrazuje a smývání pachu nebude jediný problém. A nevím nic o tom, že by hepagen podporoval srdeční činnost...

16.4.2017 20:54
alena164

XXX.XXX.65.207

Máte pravdu, ale tady jde o to zachránit mládě, které je na odchodu.
Pokud po porodu mládě první neslyší matku a její békání, na které odpovídá,
tak kontakt spolu navazují hůře.
Stejně je po jednom až dvou dnech dáte do choulu, kde je jen matka a mládě a tady je to o Vaší trpělivosti.
Pochopitelně je rozdíl ve velkochovu a zájmovém chovu.

16.4.2017 21:00

Jo souhlas, ale když už koupel, tak dát kůzle nejdřív do pytle, tašky nebo něčeho takového. Přohřeje ho to dá se říct skoro stejně rychle a přitom ho nenamočíte.

16.4.2017 21:06
alena164

XXX.XXX.65.207

To už je věc názoru, mně se špatně přes pytel nebo tašku mládě masíruje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík