Máme 4 kůzlata, dva mají necelý měsíc, další dva 18dní.Jeden ten 18 denní kozlík se mi zdá jakýsi nahrbený, pořád vystrkuje zád nahoru.Myslela sem, že má zácpu, dala sem mu včera trochu oleje.Semtam se mi zdá, že se mu zadní část těla třese.Trošku se straní, od maminy pije.
Kozlíci jsou s kozama v chlívku, odpoledne chodí na pastvu/nejsou tam dlouho max 1 půl hodiny-zvykali se postupně od pár minut denně.
Kozy jsou krmeny senem, plus ta pastva a granule pro dojíci kozy a oves.
Mléka mají dost a kozlíci i kozy jsou v kondici.
Selen malí dostali po porodu a po 14 dnech znovu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co vím od veterináře, tak 18 dnů je na kokcidiózu hodně brzo.Pokud se nám začalo hrbit kůzle, bylo to zatím vždy z hladu.Stačilo ho nakrmit mlékem a hned bylo lepší.Zrovna v pátek jsem takovému hrbícímu kůzleti z trojčat dávala mléko z láhve.Do teď vypadala všechna tři v pohodě a už ve čtvrtek jsem si všimla, že jedna kozička chodí s ocáskem dole a přihrbená.Když tak vypadala i v pátek, udělala jsem mléko a vypila odpoledne 500 ml a večer 250 ml.Včera pila jen v poledne, večer nechtěla a dnes jsem ji zatím nezkoušela, vypadá v pohodě, tak uvidíme večer.Stalo se mně to i u dvojčat, větší kozlík vše vypil a na malou kozičku zbývalo jen málo.
Veterinár sa mýli, niektoré druhy kokcídií u kôz majú kratšiu iné dlhšiu dobu viď obrázok, napr. eimeria ninakohl.(aj naše ju mali v rozbore)iba 10-13dní.
Tým netvrdím že to musia byť kokcídie, len že to je možné. Môže to byť hocičo, aj ten hlad, podľa toho stručného popisu sa dá len tipovať.

moonika
napsal(a):
Veterinár sa mýli, niektoré druhy kokcídií u kôz majú kratšiu iné dlhšiu dobu viď obrázok, napr. eimeria ninakohl.(aj naše ju mali v rozbore)iba 10-13dní.
Tým netvrdím že to musia byť kokcídie, len že to je možné. Môže to byť hocičo, aj ten hlad, podľa toho stručného popisu sa dá len tipovať.
Pletete několik věcí dohromady. prepatentní perioda je čas potřebný od infekce k vylučování oocyst trusem.
druhá věc je pravděpodobnost, že 18 dní staré jehně bude mít klinickou kokcidiózu, protože kokcidióza je typicky problém čtyři až šest týdnů starých zvířat.
napsal(a):
Pletete několik věcí dohromady. prepatentní perioda je čas potřebný od infekce k vylučování oocyst trusem.
druhá věc je pravděpodobnost, že 18 dní staré jehně bude mít klinickou kokcidiózu, protože kokcidióza je typicky problém čtyři až šest týdnů starých zvířat.
Áno ale tie druhy ktoré majú vývoj rýchlejší aj skôr vedia spôsobiť škody. A práve tá spomínaná s najrýchlejším životným cyklom je aj patogénnejšia,. U nás s tým bojovalo 3týždňové kozľa.,
Kozľa sa môže ľahko infikovať už v prvý deň, radi všetko "žužlú".

napsal(a):
Takto mně to říkal náš veterinář, když jsem se ho ptala zda mám nějak přeléčovat naše sirotky na umělé výživě na kokcidiózu.U kůzlat pod kozou jsem se s ní nesetkala.
No uvidím-ted sou kozlíci s maminami venku na pastvě.Všichni si hrají a žužlají trávu.Možná kozla moc pozoruju, průjem nemá, vyhublý není.Ještě mu dám znovu to ESB.Můžu ho zkusit přikrmit, i když se mi nezdá, že by byl hladový, je pěkný.Chováme 10let ovce, a vím, jak vypadá třebas hladové jehně.
Co se týče flašky, ale můžu mu dát zatím jen čerstvé mléko od krávy.Nevím, jestli to může.U jehnat s tím mám dobré zkušenosti, každý rok se mezi jehňaty najde flaškáč, hlavně u starších ovcí, které už tak nestíhají.Ale u kozlat nemám zkušenosti.
Tak vypadá to, že kozlík je vpořádku.Předvečerem byl na pastvě a hrál si normálně s ostatními a i se pásl.Ráno se trkal s ostatními a poskakoval.
Možná, že měl problém strávit pastvu, den předtím, než sem na něm něco zaznamenala, byli venku trochu dýl, byt už byli navyklí.Ale přece jen mu ještě dnes a zítra dám to ESB, a nabídnu mlíčko.I když od jeho maminy sem večer ještě i trochu oddojila, takže nedostatek by mít neměl.
kastef
napsal(a):
Tak vypadá to, že kozlík je vpořádku.Předvečerem byl na pastvě a hrál si normálně s ostatními a i se pásl.Ráno se trkal s ostatními a poskakoval.
Možná, že měl problém strávit pastvu, den předtím, než sem na něm něco zaznamenala, byli venku trochu dýl, byt už byli navyklí.Ale přece jen mu ještě dnes a zítra dám to ESB, a nabídnu mlíčko.I když od jeho maminy sem večer ještě i trochu oddojila, takže nedostatek by mít neměl.
A on teda včera dostal to ESB?
napsal(a):
Co vím od veterináře, tak 18 dnů je na kokcidiózu hodně brzo.Pokud se nám začalo hrbit kůzle, bylo to zatím vždy z hladu.Stačilo ho nakrmit mlékem a hned bylo lepší.Zrovna v pátek jsem takovému hrbícímu kůzleti z trojčat dávala mléko z láhve.Do teď vypadala všechna tři v pohodě a už ve čtvrtek jsem si všimla, že jedna kozička chodí s ocáskem dole a přihrbená.Když tak vypadala i v pátek, udělala jsem mléko a vypila odpoledne 500 ml a večer 250 ml.Včera pila jen v poledne, večer nechtěla a dnes jsem ji zatím nezkoušela, vypadá v pohodě, tak uvidíme večer.Stalo se mně to i u dvojčat, větší kozlík vše vypil a na malou kozičku zbývalo jen málo.
Též se nám začalo hrbit jedno z trojčat, měli zhruba 20 dní. A jak píše "Jiva", stačilo dokrmit. I Když je matka výborná dojnice a mléka má dost, přeci jen to těm nenansytům nestačí.