Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2017 11:24
zbosace

XXX.XXX.6.141

Aký pomer obilnín používate do domácej zmesy šrotov pre ovce? Mám k dispozícii pšenicu, jačmeň, nahý ovos, kukuricu. Ako minerály by som zamiešal buď originál doplnok českej značky pre kozy a ovce alebo Plastin. Ide mi len o overené množstvo v kg na výrobu 100 kg zmesy. Veková skupina jahňa až 3 roky. Voľný chov na pasienku. Ďakujem za rady vopred.

18.4.2017 12:28
RETRO

XXX.XXX.201.210

Prikrm pouze jehnatum... ovcim kratce pred obahnenim a v laktaci... beranum pri riji.. jinak si zadelavate na metabolicke potize... a ztucnelost, neplodnost, nebo naopak obrovska jehnata, tezke porody atd...

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2017 12:29

Zbyyyyteeecnyyyyy :)
Jestli mate potrebu nekoho vykrmovat, zkuste premluvit manzelku nebo manzela nebo si poridte prasata.

18.4.2017 14:13
zbosace

XXX.XXX.6.141

Takže skúsenosti nemáte. Samozrejme že sú tam matky z jahnatami, nakúpené 3 jahničky suffolk, plemenny baran a zopár podarunkov v zlom vyzivnom stave. Ovce sú odčervené Ivomecom, čerstvo ostrihané a práve teraz je vidieť že im do ideálnej kondície niečo chýba. Išlo by samozrejme o prikrm, sú na pasienku od ruky takže šrot dostávajú obden, min.množstvo tak aby si zvykali na majiteľa. Predtým im dával granule ale ich cena je dosť vysoká/44 eur/q/. Preto hľadám radu u skúsenejších.

18.4.2017 14:22

Dobrá pastva, kvalitní seno, minerální liz.

Na tom by se měly dát dospělé kusy do kondice samy.

S příkrmem spíš opatrně, když budete moc rozmazlovat, uvidíte jak vypadá acidóza nebo enterotoxémie.

18.4.2017 16:00
zbosace

XXX.XXX.49.164

Takže inak. Keby ste mali namiesat šrot pre ovečky, ktoré zo zmienenych surovín a v.akom množstve by ste použili? Potreboval by som to vedieť lebo už ma požiadal o radu ďalší začínajúci chovateľ, stadecko ročný baran + 6 jahniciek, suffolk vek cca 3 mes. Prosím vás, otázka znie čo a koľko? Nie či je vhodné dávať alebo nedavat jadro.

18.4.2017 19:03

Nejčastěji se používá směs ovsa a ječmene. Nejlépe mačkaného, nebo hrubý šrot. Množství dává každý jinak, takže Vám i každý bude radit něco jiného.

Nebylo třeba zakládat nové vlákno. O krmení jádra tu najdete spoustu příspěvků ve starších vláknech.

18.4.2017 20:48
pajca

XXX.XXX.231.205

zbosace napsal(a):
Aký pomer obilnín používate do domácej zmesy šrotov pre ovce? Mám k dispozícii pšenicu, jačmeň, nahý ovos, kukuricu. Ako minerály by som zamiešal buď originál doplnok českej značky pre kozy a ovce alebo Plastin. Ide mi len o overené množstvo v kg na výrobu 100 kg zmesy. Veková skupina jahňa až 3 roky. Voľný chov na pasienku. Ďakujem za rady vopred.

Z možnosti jakou máte.40 % ovsa,40 % ječmena,10 % pšenice,10 % kukuřice.
Namačkané nebo na hrubo šrotované. V počátku březosti 0,2 kg / kus, poslední
měsíc březosti 0,3 kg / kus, v laktaci 0,4 -0,5 kg / kus, jako přídavek k dalšímu
kvalitnímu objemnému krmivu. + minerální liz. V případě přidávání sypké minerálky
do směsi šrotu,2 - 5 dkg na kus.

18.4.2017 21:30
zbosace

XXX.XXX.49.164

Ďakujem za odpoveďe. Ide hlavne o tie subtilne jedince a jahniatka suffolkov. Dosť dlho trvalo dokiaľ sme našli chov ktorý sa na toto plemeno naozaj podobá a aj otec jahniat bol čistý SF, matky aj jahnata s typickými znakmi masového plemena. Veľa chovov čo sme mali ponuky bohužiaľ pracujú z jedincami ktoré majú len minimálny podiel krvy, vlastne krizencami ani neviem čoho. Preto by bolo škoda ak.nový majitelia majú možnosť prikrmit aby sa potenciál plemena využil a hlavne prejavil. Ešte raz vďaka.

19.4.2017 08:57

Aby se vam neprojevilo pak spis neco negativniho jak psala RETRO. Subtilny to je sirokej pojem. Ovce po porodu nabiraj kondici postupne jak prestavaj kojit. Nemuzete chci prirustky a zlepseni kondice hned a myslet si ze srotem ( kterej se mimochodem pro ovce moc nehodi ) dozenete. Jehnata rostou z mlika pak prechazej na pevnou stravu - TRAVU SENO. Ale kdo chce kam... muzete jim treba zkusit smazit rizky, kdo vi.

19.4.2017 11:14
RETRO

XXX.XXX.201.210

S tim nahym ovsem opatrne bez pluchy je na tom skoro jako psenice.

19.4.2017 18:16
zbosace

XXX.XXX.49.164

Subtilny- vychudnute jedince, celorocne vonku, neboli gravidne. Profi strihac na vlne poznal že neboli v poriadku a tak aj po ostrihani vyzerajú... O ich osude sa rozhodne neskôr...Či dôjde aj na rezne neviem, zatiaľ riešim čím nahradiť granule keďže majitelia oboch chovov sú s obilím sebestačný. Odkazem aby to s tým jadrom nepreháňali.

19.4.2017 19:24

zbosace napsal(a):
Subtilny- vychudnute jedince, celorocne vonku, neboli gravidne. Profi strihac na vlne poznal že neboli v poriadku a tak aj po ostrihani vyzerajú... O ich osude sa rozhodne neskôr...Či dôjde aj na rezne neviem, zatiaľ riešim čím nahradiť granule keďže majitelia oboch chovov sú s obilím sebestačný. Odkazem aby to s tým jadrom nepreháňali.

Hele vyhublá ovce, co nebyla březí, není hubená protože nežrala jádro.

v "lepším" případě jsou jen chronicky začervené.

já bych to teda nechtěla, taková zvířata.

19.4.2017 22:21
zbosace

XXX.XXX.49.164

S tým ja nič neurobím. Tento chovatel si ich zobral a aspoň že boli odčervené ešte na pôvodnom pozemku. Na týchto jedincoch je vidno že už odstav a následný odchov bol odflaknuty. Čo bude ďalej ma netrápi. Na pozeranie sú tam tie sufolky a neverím že by na ich rast stačila len pastva. Myslím že základom každého chovu je dobre a správne živené mláďa.

19.4.2017 22:26

No spis dobre ziveny maminky pred pripoustenim, v brezosti a pri kojeni. jde to bez jadra. jehne pak ma zaklad v mlice. ale kdyz nekdo chova ovce na bahnitym placku pred barakem, dohani se to vsim moznym.

Přidejte reakci

Přidat smajlík