Zdravím, potřebovala bych poradit, jak na výrobu kozího sýru. Čím víc toho čtu, tím větší v tom mám zmatek, co všechno potřebuju. Myslela jsem, že potřebuji syřidlo, chlorid sodný, sůl, popř. bylinky. No a teď jsem ještě našla, že sýrařské kutury. Nebo ty potřeba nejsou? Už se v tom ztrácím.
Jdete na syrar.cz pripadne dobry kolonial.cz a vse najdete... ti lide co provozuji tyhle stranky se zabyvaji i kurzy pro syrare a minimum vas alespon usetri tapani, mrknete pod ruku jak a co a zorientujete se i v kulturach... nicmene dobra je take kniha domaci mlekar dostupna zas na strankach co noveho na kopci dejte do vyhledavace jiste najdete... at se vam syrareni dari.
RETRO
napsal(a):
Jdete na syrar.cz pripadne dobry kolonial.cz a vse najdete... ti lide co provozuji tyhle stranky se zabyvaji i kurzy pro syrare a minimum vas alespon usetri tapani, mrknete pod ruku jak a co a zorientujete se i v kulturach... nicmene dobra je take kniha domaci mlekar dostupna zas na strankach co noveho na kopci dejte do vyhledavace jiste najdete... at se vam syrareni dari.
Oboje jsem navštívila, pročetla, ale právě po tomhle mám ještě víc nejasno. Na kurz se s malým mimčem nedostanu. Jinde totiž o kulturách nebyla zmínka, takže prostě nevím.
Janae

XXX.XXX.234.22
elena11
napsal(a):
Oboje jsem navštívila, pročetla, ale právě po tomhle mám ještě víc nejasno. Na kurz se s malým mimčem nedostanu. Jinde totiž o kulturách nebyla zmínka, takže prostě nevím.
Kupte si knížku Domácí mlékař, tam je vše dobře popsáno. Pokud si dobře vybavuji, pomáhají nastartovat kysání a jde o chuť výsledného produktu. Jdou nahradit zakysanou smetanou (mezofilní kultura) nebo jogurtem (termofilní kultura).
Jednoduché.
1. Zohrejte mlieko na 35 - 37 st. Celzia.
2. Na 1 liter mlieka ide 0,3ml syridla. Syridlo naberte = odmerajte injekčnou striekačkou, zmiešajte s cca 0,25 až 0,5 dl vlažnej vody, vylejte na mlieko, premiešajte po dobu cca 15 - 20 sekund, zastavte pohyb mlieka a nechajte 45 minút sýriť.
3. Syreninu narežte nožom na mriežku cca 2 x 2 cm a nechajte 10 min. postáť.
4. Syreniu harfujte = metličkou na šľahanie rozrušte kocky na veľkosť fazuľe a nechajte 10 min. postáť.
5. Obsah hrnca zlejte do plachtičky, alebo väčšieho sitka a nechajte odkvapkať ( 24 až 48 hodín ) a... hotovo.
Pokud nebudete mléko pasterovat, kultury nepotřebujete. Každé mléko má svoje mléčné kultury, které jsou typické pro to které hospodářství, oblast. Jeden z důvodů proč vznikají sýry typické svou chutí a vůní. Pokud mléko pasterujete, zlikvidujete většinu bakterií /i těch, které jsou pro výrobu dobrého sýru třeba/ proto je pak musíte do mléka znovu přidat. Přeji úspěšnou výrobu.
????

XXX.XXX.94.77
Prosim, když chci nechat sýr zrát jak často ho musim otáčet a hlavně jestli se pořád potírá solí nebo nechat osychat a už nesolit.děkuji za odpovědi.
Solenie syra v slanom náleve Ak syr nemienime ihneď skonzumovať, je potrebné ošetriť ho ešte pred uskladnením do chladničky, ponorením do slaného nálevu. Príprava nálevu - do jedného litra prevarenej vody pridáme 180 - 200 g kuchynskej soli a dobre premiešame až do úplného rozpustenia. Na 1 kg syra budeme potrebovať približne 4 - 5 litrov nálevu. Syr necháme ponorený v náleve 10 - 20 minút podľa jeho veľkosti. Syry je najlepšie konzumovať v čerstvom stave. Skladovať sa môžu pri teplote do 8°C maximálne 3 dni.
Kysnutie hrudkového syra Aby syr nebol príliš sladký, aby získal typickú chuť a dalo sa s ním ďalej pracovať /výroba korbáčikov a pareníc/, je dôležité nechať syr vykysnúť. Hrudku po odkvapkaní uložíme na policu, povrch poutierame handričkou namáčanou v slanej vode a necháme ju 3 dni pri teplote 18-22°C vykysnúť. Dôležité je, aby teplota v miestnosti neklesla pod 18°C, lebo syr by riadne nevykysol a začal by horknúť. Treba myslieť aj na to, že z hrudky bude ešte stále vytekať srvátka, preto treba na policu pod hrudku umiestniť vhodnú nádobu. Ak chceme kysnutie urýchliť, hrudku umiestnime do miestnosti s teplotou 22-25°C, kde vykysne za 24-40 hodín. Vykysnutý syr je pripravený na ďalšie spracovanie alebo konzum.
Zretie hrudkového syra Vykysnutý syr premiestnime do miestnosti s teplotou 13-15°C, kde bude prebiehať ďalej zretie syra. Povrch hrudky neustále potierame slanou vodou a hrudku 1-2- krát denne obraciame. Zretie by malo prebehnúť max. do 5-tich dní. Vykysnutý a vyzretý syr skladujeme v chladničke.