Dobrý deň,
už niekolko rokov sledujem Vaše diskusie a prípevky a mnoho som sa od Vás naučila a v mnohom sa mi podarilo úspešne aj vyliečiť drobnejsie problémy u mojich koziciek, za čo Dakujem.
Obraaciam sa na Vás skúsenejších s prosbou o pomoc a radu. Pred par dnami mi odisiel krasny 2,5 mesačný kozlik, jeden z najvacsich, /z dvojiciek/.
Najprv zacal tak zvlastne naslapovat na zadne nozicky/ myslela som si, ze ho buchla nejaka ina koza a pri opatere sa to za par dni spravi. Ked vsak zacal po 3 dnoch slabšie a strnulejsie chodit aj na predne nozicky došlo mi, že to bude niečo iné a zacala som pátrat tu na ifaune./ kozlik mal stále silnu chut k jedlu, bez krcov/. vydedukovala som, že by mohlo ist o svalovu dystrofiu. Privolany vet pichol selen 4 ml a antb. betamox la.Famacha mal na 1. Odcervene bolo cele stádo pred okotenim ivomecom a helmigalom. teraz sme odčervili aj kozliatka/ pokasliavali/ Aldifalom.
po 3 dnoch nenastalo ziadne zlepsenie, skor zacal uz uplne polihavat, tak mu pichol dalsich 4 ml selenu. taktiez nepomohlo, skor prestaval zrat. na dalsi den mu pichol na podporu travenia hepagen, no to uz s nim slo dole z kopca, odmietal pit aj zrat, a stonal...stravila som s nim celu noc, drzala som ho v naruci, a rano, ked som ho doniesla ku mame, zasvietilo na neho slniecko a skonal...velmi ma to zobralo a stale som sa z toho nespamatala...
teraz po 2 dnoch som mi zacina polihovat dalsia kozicka, dostala selen/ nezabralo/, dostala železo ml, zatial ziadne zlepsenie.
odcervena je, famach na 1. dnes dostane 3 davku sulfacoxu preventivne, no zatial ziadne zlepsenie, skor slabne, čoraz viac polihuje, aj ked chut do jedla ostava zachovana.Pila mlieko od 2 koz/ od mamy a od kozy, kt. umrelo koziatko po porode/
Stretli ste sa s tým už niekto prosim?
Mineralny liz so selenom maju nonstop k dispozicii, krmime senom, srotom, otruby, chlieb, zelenina, obcas ich uz vypustim na par minut na travu.
Pravidelne odcervovane, ziju/ cez zimu/ v cistom, svetlom humne na slame, cca 150 m2,
20 ks stado.
Cez jar, leto, jesen su vonku s pristupom dnu, ako sa im paci + chodime past po okolí.
Vsetkým vopred dakujem za cenne rady.
Veronika.
Takže na zelenom nie sú?keby sa normálne pásli tak by som premýšľala nad pastevnou tetaniou ale keď ich púšťate len na chvíľku tak to nebude. Nepozreli ste sa do capka-nepitvali ste ho? Ono sa ťažko takto háda, možno skúsiť bakteriologický( aj parazitologický) rozbor trusu a pitvu ak by to kozenka nezvládla, prípadne rozbor krvi na min. A Famacha tým myslíte tie najčervenšie? U capka to strnulé chodenie asi nebolo ako pri tetane?
A po odčervení kozliatka prestali pokašliavať? (moc sa mi to nezdá, či ste odčervili po rozbore?).
Dobrý den Moonika,
pasli sa zatial len asi 4 x po 20 minut. Mame dalsich 10 koziatok a tie su uplne v poriadku.
Capka sme nepitvali, nemala som na to zaludok.Famacha maju teraz po tom aldifale cca pred 10 dnami- vsetky kozliatka na 1 / uplne červene/ a dospele kozy maju 1/2. koprologiu sme nerobili, vet len odporucil po 2 sezonach helmigalu dat inu latku - aldifal.
aj u capka aj u kozicky, zacali tak strmsie naslapovat na zadne nozicky. presli par krokov, postali a potom si lahli, opat presli par krokov a oddychovali a zrali seno/ travu okolo seba. skor mi to po diskusiach a popisoch na tomto fore prislo na dystrofiu. no tetanus nevylucujem...vetov v okoli 30 km mame len psickarov, takze som rada, ked mi 1 predal, napichal aspon to, co sme prediskutovali ze by mohlo byt potrebne / selen, zelezo sulfacox/.
je prosim aj nejaka skryta forma tetanie? bez krcov? aké antb sa na to podava, aby osm pripadne hned mohla volat vetovi ? dakujem za Vas cas.
v.
Jedna naša kozena mávala vždy asi mesiac po tom ako sme začali dávať zelené problémy, únava, ťažšie chodila, tie zadné nohy mi pripadali trochu strnulejšie, veľa polihovala, kŕče som nepozorovala ale skôr takú stuhnutosť trochu. Až ma raz "osvietilo":) a povedala som si že skúsim horčík, a nastalo rapídne zlepšenie, už zas mala elán a chodila normálne. Takže som presvedčená že za tým bol deficit horčíka, kvôli skrmovaniu mladého porastu, kde býva veľa draslíka.
Keby to bol tetanus, asi by tomu predchádzali nejaké zákroky a pod. ale to by ste videli, býva ku koncu zovretá čelusť, stuhnuté napnuté natiahnuté končatiny.
Ale ak sa pásli len tak málo tak nemyslím že to bude pastevná tetania.
Aký príkrm dostávajú?
(pokročilý tetanus sa nedá liečiť, pri prvých príznakoch sa dáva antitoxín a atb a niečo protikŕčové. A Pri pastevnej tetanii sa dodáva horčík).
No pitva uz nebude mozna, kozlik je uz pochovany. skusim jej teda este podat ten horcik, mozem je prosim rozrobit vov vode tabletove / nesumive/ Mg, kt. pouzivaju aj ludia a podat striekackou do papulky?
a skusim sa dovolat vetovi, nech jej vezme krv na rozbor, teda pokial si najde cas v najblizsie hodiny a dni.
Este raz krasne dakujem za Vasu pomoc.
Ja som v tej dobe keď mala problém dávala(ak sa nepletiem) ráno a večer rozdrvenú tabletu horčík Galvex 500mg pre asi 65kg kozu. Tak to množstvo odvoďte cca z hmotnosti kozičky. Jj biochem.rozbor krvi môže pomôcť aj trusu parazitologický a bakt. Držím palce :)
(len sa mi nezdá že by to bolo horčíkom ak sa len tak trošku pásol).
Seno kvalitne / eko/ lucne, prikrm psenicne otruby, jacmenny srot, suchy chlieb v rozumnej miere, mrkva, jablcka, zelenina, a par x boli von na trave, + mineralny liz + se ad libidum...
ale mate pravdu ked nad tym rozmyslam, ze problemy nastali u oboch po tej 1az 2 kratkej pastve. obaja su, teda kozlik bol pahltny na mlieko a tato kozicka ako som pisala pije od 2 koz, preto mi napadla ta dystrofia z prejedenia sa toho mlieka.
Ale predsa len to sem dám, je to zaujímavé, aj keď pri kukaní na to mihanie obrazu mi prišlo nevolno:) https://www.youtube.com/watch?v=WA-8gwBs3n0 (def. selénu a E u telaťa). od 00:35 kukajte.
Dobrý deň Moonika,
dakujem Vám za Váš príspevok, ano, vyzera to velmi podobne, že sa jej podlamuju nozicky pri chodzi.
Vet vcera vecer napichal 2 davku 4 ml selenu, dostala 3 x sulfacox prevenčne, jest je chuti, aj keby najradsej pila len mliečko, ale znizili sme jej davku, už pije len od mamy, lebo za posledne dni sa velmi vytiahla do výšky, tak mozno to jej svaly tak nezvladaju. Uvidime, co ten selen urobí, podstatne je, že je živá, so zaujmom o okolie, hadam sa po par dnoch aj tie nozicky pozbieraju.
Dakujem Vám za Vašu ochotu pomoct, priebezne budem informovať, ako sa jej darí.
Pekný deň Vám prajem. :).
Moonika,
ano oba razy to bol selen s vit. e. Ale nepomaha jej to, ano po tom MG ziadne zlepšenie.
Uz som zufala!
Diskutovali sme aj ohladom tetanu a tetanie, no svalový tras ani krce nema, a vet povedal, že rozhodne by s takou diagnozou bolo už davno po nej/ trva to uz tyzden/.
dnes sa uz nestavia ani na nozky, vecer chodila, ked som ju postavila presla tak 4 metre a opat si lahla.žerie normalne, bobky krasne cierne, pije mlieko, trosku vody, seno, srotik, otruby.
Nenapada Vam prosim nejaka ina metabolicka porucha, alebo skryte parazity v klboch, svaloch na kt. bezne odcervenie neplatí?
Spomenula som si, že capko mal pred smrtou bolestive crievka/ dutinu brusnu/, stonal, škrípal zubami a z papulky mu isiel zapach ako pokazene vajicka /síra/.
Veterinari v okoli nemaju ani sajnu o kozach, takze ak to nevypatram ja tu na fore, asi jej nepomoze nikto...
Ach, ja by som hneď dala bobky na parazitologický a bakteriologický rozbor, lebo sami to nevyhútame. Postihnuté črevá bývajú napr.aj pri premnožení klostrídií a iných baktérií, mohlo by sa to prejaviť v tom bakt. rozbore snáď. Kludne za tým môžu byť aj toxíny nejakých tých premnožených baktérií...Nečakala by som. A ak by to -dúfam že zvládne-ale ak by to nezvládla určite ju dajte na pitvu alebo aspoň nafotte orgány, črevo a iné a poraďte sa s vetom prípadne to sem dajte ak by nebol ochotný aby ste predišli problémom u ďalších.
Tohle bude asi jiný případ, hlavně kvůli stáří, ale trošku mi to připomíná loňská dvojčata - jehňata, který mi "ochrnuli" asi ve 20 dnu věku. Ovečka byla větší a silnější, ta se ještě dokázala zvednout, ale zadní tahala za sebou a ušla jenom pár krůčků napít se a lehnout. Beránek se nezvedl vůbec, nožky jak z hadru, k cecku jsem ho zvedala. Chuť k jídlu normální, bobky taky.
S vetem jsme došli k závěru, že dostali zánět přes pupík, jejich máma byla hodně aktivní, pupíček jim zkrátila až k bříšku, dokonce jim zkrátila i ocásky, a ikdyž jsem jim to několikrát dezinfikovala (okusovala jim to několik dní), stejně přes to dostali zánět.
Mrňata dostávali týden atb a teď si fakt nevzpomenu, ale ještě jednu injekci pro kočky a psy na pohybový aparát (pokus) a oba se z toho dostali.