Jak máte velké chovy ovcí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.5.2017 17:58
Jakub 1221

XXX.XXX.210.72

Dobrý den, rád bych se dozvěděl jak máte velké stáda a jestli se živíte pouze tím.
Rád bych dostal pár rad do začátku. Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.5.2017 21:08

30 ovcí (+ odchov)
a 25 koz (+odchov)
Nepřipouštěl jsem všechno, něco jsem nechal dorůst, ale dohromady i s jehňatama a kůzlatama mi tu teď pobíhá skoro 90 kusů zvěře. Pracuju během toho na plnej úvazek v kravíně, kde se daj směny docela obstojně zkombinovat s farmařením doma. Jako že pokud ve 4:00 nastupuju a v 10:00 končím, tak mám pak přes den čas si doma hrát se svejma zvířatama, ale do hospody a na nějakou dovolenou se prostě jen tak nedostanu.

8.5.2017 22:05
Jakub 1221

XXX.XXX.210.72

A na jak velkém pozemku?

8.5.2017 22:12
dadu

XXX.XXX.61.94

Kostey - a kdy spíte? Z vlastní zkušenosti vím, že u zvířat "není nikdy hotovo"... smajlík

8.5.2017 22:19

Pastvin mám celkem 28
Jejich celkovej obvod je přes 10km
a dohromady daj nějakých 12ha
Jsou v nadmořské výšce průměrně 600m.n.m. a průměrnou sklonistost mají kolem 15°
No, žádnej med...

9.5.2017 07:21

Dadu: mladej kluk bez děcek si ještě může dovolit takhle šaškovat... Třeba jednou přijde k rozumu
Kubo, seš fakt nadšenec

9.5.2017 07:38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pastvin mám celkem 28
Jejich celkovej obvod je přes 10km
a dohromady daj nějakých 12ha
Jsou v nadmořské výšce průměrně 600m.n.m. a průměrnou sklonistost mají kolem 15°
No, žádnej med...

Aspon to nemusis susit :).

9.5.2017 10:26

Tak ono to jde, letos mám o 15km víc lanek než minulý rok a sehnal jsem dalších 300 plastových tyček, tak nemusím tolik pastvin sbírat abych mohl postavit jiné, tak jen naženu zvířata na přívěs a převezu je jinam, kde to akorát předtím pod lankama podsekám.

9.5.2017 10:42
dadu

XXX.XXX.61.94

No jo, to mládí...

9.5.2017 11:26

Kéž bych byl v kondici jako před 10 lety

9.5.2017 21:53
berrynator

XXX.XXX.139.253

Buď mít pár ovcí pro zábavu, nebo pak už přes 100 ovcí, aby to člověka uživilo, něco mezi je celkem problém, na to aby to člověka uživilo je to málo, ale na práci zatraceně hodně, nějaký peníz člověk vydělá, ale ne dostatek, aby si mohl pořídit nějaký solidní stroj, či postavit ideální zázemí, takže to vydrží jen nadšenec, který je ochoten obětovat pár jiných věcí, ke konci týdne nepřemýšlíte, kam vyrazíte o víkendu na výlet, ale jaké větší práce je zapotřebí udělat, které se přes týden nestihly. Nicméně jsem ale podobný případ jako kostey, tedy k dnešnímu dni téměř 30 ha s předpokládaným konečným počtem bahnic 80, na které se snad dostanu příští rok, pomáhá mi naštěstí ještě táta, na balení krmení jezdí soused, celá výměra je víceméně v jednom kuse a vše ohrazeno pevnými oplocenkami, takže nemusím neustále někde běhat a tahat lanka a podsekávat trávu, a když se něco nestíhá, tak se přinejhorším pustí nějaká tisícovka a pozvou se brigádníci. K tomu ještě normální práce, naštěstí sedím v kanceláři, takže upřímně - občas si jdu do práce odpočinout.

9.5.2017 22:21

Taky si chodím do práce odpočinout a vím, že to jak to tu mám já je na palici, ale postupně zvětšuju větší půdní bloky a ty menší naopak opouštím. Nestěžuju si, baví mě to jak to dělám, ale říkám si, že mít 30ha v kuse a na nich 100kusů ovcí + odchov tak mě to díky zdejší dotační politice musí bez větších problémů uživit. Při zdejší nadmořské výšce, ekologii a věku mám asi 12tis na hektar, díky svažitosti nemusím řešit nedopasky a díky dotaci na chov koz a bahnic mám nákup poloviny sena na zimu z další dotace. Mně tu hodně zvyšuje náklady stavba ohradníků. Nákup materiálu ať to pořád nebourám a nestavím jinde. A to uváděný obvod všech pastvin 10km. To máte 30 - 40km lanek (60tis kč) 3000 plastovejch tyček (120tis kč) + stovky dřevěnejch kůlů a tisíce izolátorů (další desítky tisíc) V daňovym přiznání se směju tomu, že 80% výdělku farmy jde do nákladů, protože náklady jsou víc jak 100% příjmů. Ano dotuju to ze svého, ale všechno to jsou investice, které se časem začnou vracet. Já nemuset všechno počínaje kladivem kupovat, tak jsem s chovem taky už někde jinde. Závidim těm co maj hektary v kuse, u baráku stodolu a nebo dokonce traktor a něco k němu, protože na to vše se snažit vydělat v zaměstnání je bláhové a než postupně zaberu tolik hektarů a budu schopnej to obhospodařit tak abych na to pobral nějaké dotace a mohl začít kupovat mechanizaci bude ještě na hodně dlouho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík