KOZEL LEŽÍ SE STOČENOU HLAVOU

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

alenajanouskov115

10.5.2017 00:34
alenajanouskov115

XXX.XXX.62.5

Dobrý den, dnes večer jsem našla ležet kozla v ohradě na boku, myslela jsem, že je mrtvý, ale když jsem k němu přišla začal bečet, tak jsem ho přendala do přístřešku dala mu napít trochu vlažné vody a seno-pil i žral.Ale stále leží a občas stáčí hlavu do strany.Ráno byl ještě v pořádku.Veterináře na hospodářská zvířata máme nejblíže asi 80km, protože jsme na samotě.Děkuji za rady.

alenajanouskov115

10.5.2017 06:38
alenajanouskov115

XXX.XXX.62.5

Ted jsem se byla na kozla podívat a je na tom asi stejně, průjem nemá a taky začal hlasitě bečet, ale stále leží.

10.5.2017 07:09
ustulina

XXX.XXX.22.113

Těžko hádat, pokud ještě jeví známky zájmu o život, nalila bych do něj pivo s práškem na podporu činnosti žaludků(ruminal) a odčervila, jak injekčně(biomectin), tak do tlamy(aldifal). Pokud má teplotu, tak ATB. Ale je to opravdu věštění...

alenajanouskov115

10.5.2017 08:59
alenajanouskov115

XXX.XXX.50.5

Volala jsem veterináře, řekl, že nepojede tak daleko kvůli koze, má prý plno důležitější práce, tak už nevím.Volala jsem i jinému a ten mi řekl, že nemůže léčit po telefonu, což chápu, ale už nevím co dál zkusit.Do kozla jsem nalila hrnek piva, hned po tom se začal trochu hýbat nohama a bečel, ale pořád leží, bobky má normální, nechce už ani seno.Někde jsem četla, že pomáhá do kozy nalít trochu jaru, ale přijde mi to divné, abych jí ještě nepřihoršila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.5.2017 09:05

Kašlete na jar. to funguje jako nouzovka v případě nadmutí. jenže ten váš ležící kozel nadmutý na jar není, to už by byl udušený.

ještě by jsem koukla, jestli má v pořádku paznehty/končetiny, jestli není ležící z ortopedických důvodů. pokud ne a nemáte veterináře, tak volejte řezníka.

alenajanouskov115

10.5.2017 09:14
alenajanouskov115

XXX.XXX.62.5

Paznehty má v pořádku, ještě včera ráno byl čilý a běhal na pastvě.Ještě mne napadlo, vedle nás je zahrada kam občas přijedou zahrádkáři co se o to starají a nedávno jsem našla ve výběhu, vysypanou tráv ze sekačky, co tam asi hodily kozám, tak mne napadlo, jestli jim zase něco nehodily do výběhu třeba plevel, co vypleli.Chtěla bych kozlíka zachránit je to takový mazel.

10.5.2017 09:24

Nepohubnul v poslední době? Koukněte mu na sliznice, třeba na barvu očních víček, jestli je nemá uplně porcelánově světlé. Znamenalo by to anemii způsobenou třeba krev sajícíma parazitama. A teplotu jste mu měřila?

alenajanouskov115

10.5.2017 09:33
alenajanouskov115

XXX.XXX.62.5

Žádné změny jsem si nevšimla, určitě nepohubnul.Teplota je 39.

10.5.2017 10:57
lilo

XXX.XXX.201.210

Hele nez lecit kozla teda pokud to neni dotacni plemennik za 15 litru... tak ho riznout a usetrit trapeni jak sebe tak kozla...

10.5.2017 11:21
roklanka

XXX.XXX.45.235

Jestli mu tam někdo naházel trávu ze sekačky, tak zkuste nějaký přípravek na podporu trávení, jestli nemáte, tak jedlou sodu a napájejte ho pivem. Velkou šanci asi nemá, řezník by byl lepší řešení.

alenajanouskov115

10.5.2017 11:34
alenajanouskov115

XXX.XXX.62.5

Ted' jsem mu masirovala bachor a dost to v něm čvachtá, jako by byl plný vody.Pivo už jsem mu dala.

10.5.2017 11:36

alenajanouskov115 napsal(a):
Ted' jsem mu masirovala bachor a dost to v něm čvachtá, jako by byl plný vody.Pivo už jsem mu dala.

Hmmm... takže zástava trávení a pravděpodobně acidóza. poděkujte těm krmičům.

10.5.2017 14:30
kodex

XXX.XXX.19.126

Mám zkušenost, že jedovatým rostlinám se při pastvě zvířata vyhnou, pastvina plná pryskyřníku a nic jim není. Stačilo však přesekat nedopasky i s pryskyřníkem a bylo zle, od té doby přesekáním pastviny, až když je stádo přehnané a vše ze sekačky ze zahrady u domu jde na kompost.

madrad

11.5.2017 20:52
madrad

XXX.XXX.180.126

Taky by to mohl byt zacatek tetanu. Prohlidl bych ho, jestli nema nejakou otevrenou ranu a sledoval jestli nedostava krece do noh. Nechci strasit, ale pokud by to byl tetanus, tak mu zbyvaji tak 2 dny zivota.

Přidejte reakci

Přidat smajlík